Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 10:59

Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου

Από :

Ο επί πολλά χρόνια assistant του τεχνικού τιμ του Ολυμπιακού, Χρήστος Μαρμαρινός, ανοίγει μια νέα σελίδα στην προπονητική του καριέρα. Σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη κίνηση για Έλληνα τεχνικό*, πηγαίνει στα βάθη της Ασίας και πιο συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, προκειμένου να αναλάβει ως head coach τα ηνία των Nishinomiya Storks. Ποια είναι όμως η εν λόγω ομάδα και τι ισχύει σε εκείνον τον - άγνωστο στο ευρύτερο κοινό - μπασκετικό "κόσμο", ο οποίος χωρίς αμφιβολία είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μας;

Η προ ολίγων ωρών ανακοίνωση της (μονοετούς) συμφωνίας του ιαπωνικού συλλόγου με τον Χρήστο Μαρμαρινό αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις των τελευταίων ημερών, η οποία ήρθε να "σπάσει" κάπως την ρουτίνα της ελληνικής μεταγραφικής παράνοιας:

Οι Nishinomiya Storks (στη τοπική γλώσσα αναγράφονται ως 西宮ストークス) είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός - ιδρύθηκαν το 2011 και τα πρώτα τέσσερα χρόνια της υπάρξης τους εμφανίζονταν στις ιαπωνικές διοργανώσεις με το όνομα Hyogo Storks. Το 2015 απέκτησαν την ονομασία και το έμβλημα που διατηρούν μέχρι και σήμερα, αλλάζοντας παράλληλα και την έδρα τους. Η ομάδα εδρεύει στην πόλη της Νισινομίγια, της οποίας ο πληθυσμός αγγίζει τους 500,000 κατοίκους κι η έκταση της είναι περίπου στα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα έντος έδρας παιχνίδια της ομάδας φιλοξενούνται πλέον σχεδόν μόνιμα στο "Nishinomiya City Central Gymnasium", ένα κλειστό γυμναστήριο χωρητικότητας 2,700 θεατών. Παλαιότερα, η ομάδα είχε χρησιμοποιήσει κι άλλα γήπεδα, όπως για παράδειγμα το "Kobe Central Gymnasium" (ως Hyogo Storks).

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, οι Storks αγωνίστηκαν στην B.League, μια λίγκα που χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Οι δύο κορυφαίες - με 18+18 ομάδες σε κάθε μια - χωρίζονται αντίστοιχα σε τρεις περιφέρειες (κεντρική, ανατολική, δυτική). Οι Storks άνηκαν στην δεύτερη κατηγορία, στην κεντρική περιφέρεια. Η συγκεκριμένη λίγκα απέκτησε τη σημερινή της μορφή τη σεζόν 2016-17 κι αποτελεί το αποτέλεσμα της ένωσης του εθνικού πρωταθλήματος της Ιαπωνίας (NBL, λειτούργησε από το 2013 έως το 2016 υπό την αιγίδα της FIBA) και της bj league (λειτούργησε από το 2005 μέχρι το 2016, με την έγκριση της ιαπωνικής ομοσπονδίας κι ιδιοκτησία της ανεξάρτητης εταιρείας Basketball Japan League Co., Ltd.).

Οι Storks, για την ιστορία, ανήκουν στην Athlete Green Hyogo Co., Ltd., ενώ εάν τσεκάρει κανείς την επίσημη ηλεκτρονική σελίδα του συλλόγου, θα βρει τα λογότυπα 100 (!) διαφορετικών χορηγών που υποστηρίζουν την ομάδα.

Μαρμαρινός, ο τρίτος ξένος κόουτς στην ιστορία της ομάδας

Ο κόουτς Μαρμαρινός θα γίνει ο τρίτος μη Ιάπωνας προπονητής στη (σύντομη) διαδρομή του κλαμπ της Νισινομίγια. Ο πρώτος ever ήταν ο Καναδός Μπερκ Τάους, ο οποίος εργάστηκε στην ομάδα από το 2011 έως το 2013, κατακτώντας τον τίτλο στην δεύτερη εγχώρια κατηγορία πριν από μια εξαετία, με 27 νίκες σε 32 παιχνίδια. Ο "BT" άφησε το στίγμα του στους τότε πρωτοεμφανιζόμενους στο Ιαπωνικό μπάσκετ, Hyogo Storks, ενώ πλέον έχει αποκτήσει μια αρκετά ισχυρή σχέση με τη χώρα, αφού φέτος διανύει τον έννατο χρόνο του εκεί. Πλέον, κοουτσάρει στο πρωτάθλημα γυναικών κι είναι χαρακτηριστικό πως πλέον αναφέρεται και με ιαπωνικό όνομα, ως Baku Tebusu.

Ο δεύτερος - και προκάτοχος του κόουτς Μαρμαρινού - ήταν ο Μίοντραγκ Ραϊκοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός ήταν στο τιμόνι της πολωνικός Τουρόβ, στην μοναδική σεζόν του συλλόγου στην EuroLeague, τη σεζόν 2014-15. Τότε μάλιστα είχε αντιμετωπίσει και δύο φορές τον Παναθηναϊκό για την πρώτη φάση των ομίλων. Ο Ραϊκοβιτς είχε περάσει από κάμποσες ευρωπαϊκές ομάδες (Σλασκ Βρότσλαβ ως πρώτος, Μπουντούτσνοστ και Ερυθρό Αστέρα ως βοηθός) προτού μεταπηδήσει στην Ιαπωνία το 2017. Αρχικά, βρέθηκε στους Toyama Grouses και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε "κουμάνταρε" τους Storks. Ο απολογισμός του ήταν 34 νίκες και 26 ήττες σε σύνολο 60 αγώνων (3η θέση).

Σημαντικοί παίκτες που πέρασαν από την Νισινομίγια

Η αλήθεια είναι πως δε συναντάμε κάποιο σπουδαίο όνομα στα προηγούμενα ρόστερ της ομάδας. Ο 30χρονος φόργουορντ, Ντιβόν Ουάσινγκτον, ο οποίος πέρσι έπαιξε στα μέρη μας για λογαριασμό της Κύμης, διατέλεσε για ένα μικρό διάστημα παίκτης των Hyogo Storks το 2014, πραγματοποιώντας 10 συμμετοχές. Επίσης, τη σεζόν που τελείωσε βρέθηκε στο ρόστερ της ομάδας ο Μπραν Γουόλντοου, ένας 28χρονος ψηλός που από το 2015 έως το 2018 πήρε τέσσερα συμβόλαια στην Ευρώπη (Αμβέρσα στο Βέλγιο, Τουρόβ στην Πολωνία, Φο-Προβάνς και Καέν στην δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας). Γενικώς, έχουν περάσει αρκετοί Αμερικανοί αθλητές από την Νισινομίγια, ουδέποτε όμως κάποιο πραγματικά ηχηρό όνομα που να προκαλεί αίσθηση.

Το πιο δυνατό όλων ήταν εκείνο του Λάρι Όουενς. Ο 36χρονος πλέον swingman από την Αριζόνα, έπαιξε στην ομάδα τη σεζόν 2016-17 - η οποία ήταν κι η τελευταία του στην ενεργό δράση - με τον ίδιο να κουβαλά πίσω του μια αρκετά αξιόλογη καριέρα, θα έλεγε κανείς κλασσικού "γυρολόγου". Είχε κάποια σύντομα περάσματα από το NBA (San Antonio Spurs, Washington Wizards και New Jersey Nets) με συμβόλαια βραχείας διάρκειας, κάμποσες διακρίσεις ως παίκτης ομάδων της Development League, συν μερικά συμβόλαια στην γηραιά ήπειρο (Ντιζόν και Κλερμόν στην Γαλλία, Λιέγη στο Βέλγιο).

Ο κανονισμός για τους ξένους παίκτες στην B.League

Στην κορυφαία λίγκα της Ιαπωνίας, κάθε ομάδα μπορεί να έχει στη σύνθεση της μέχρι τρεις ξένους παίκτες (μη γηγενείς, από οποιαδήποτε χώρα/ήπειρο). Δεν μπορούν ωστόσο να συνυπάρχουν κι οι τρεις στην ίδια πεντάδα, αφού ο κανονισμός επιτρέπει την ταυτόχρονη παρουσία μόνο δύο ξένων παικτών στο παρκέ. Επίσης, κάθε ομάδα μπορεί να έχει κι έναν νατουραλιζέ στο ρόστερ της, ο οποίος θα έχει αποκτήσει την ιαπωνική υπηκόοτητα και θα λογίζεται κανονικά ως γηγενής παίκτης, χωρίς η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο να επηρεάζει τους έτερους (δύο) ξένους της ομάδας.

Τέλος, σύμφωνα με σχετική διάταξη της ομοσπονδίας της χώρας, κάθε ξένος παίκτης που είτε έχει γεννηθεί/μεγαλώσει στην Ιαπωνία, είτε έχει φοιτήσει σε σχολείο της, δεν λογίζεται ως ξένος. Τη σεζόν 2018-19, για παράδειγμα, οι Storks είχαν στο ρόστερ τους 10 εγχώριους παίκτες συν 3 ξένους (δύο Αμερικανούς κι έναν Κινέζο). Οι περισσότερες ομάδες συνήθως εξαντλούν το δικαίωμα που έχουν, υπογράφοντας τρεις Αμερικανούς το χρόνο. Ειδικότερα, αυτή η συνθήκη αποτελεί σταθερά στην πρώτη κατηγορία, όπου συναντάμε κι αρκετούς γνωστούς παίκτες (όπως οι πρώην ερυθρόλευκοι Τζος Τσίλντρες και Σέντρικ Σίμονς, Άλεξ Κερκ της Έφες, ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου Μαρκίθ Κάμινγκς, Γκάνι Λαουάλ, Λαμόν Χάμιλτον και αρκετοί ακόμη).

Η αθλητική παράδοση της Νισινομίγια

Η πόλη της Νισινομίγια δεν έχει ιδιαίτερη παράδοση στα δημοφιλή ομαδικά σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ.), αντιθέτως τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει κάποιους καλούς αθλητές σε ατομικά αθλήματα - ιδίως σε εκείνα που σχετίζονται με τις πολεμικές τέχνες. Ο Yuichiro Nagashima, kickboxer με συμμετοχές και στο MMA, είναι μια χαρακτηριστική φιγούρα με καλό όνομα κι αρκετές νίκες στο ενεργητικό του, ενώ επίσης υπάρχει κι ο Akira Tozawa, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται στο γνωστό πρωτάθλημα πάλης, WWE, των Ηνωμένων Πολιτειών. Αμφότεροι είναι καταξιωμένοι πυγμάχοι και μάλιστα ανήκουν και στην ίδια γενιά χρονολογικά (γεννημένοι το 1984 και το 1985 αντίστοιχα).

Η Rika Kahira, 17χρονη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, είναι ακόμη ένα αξιόλογο αθλητικό προϊόν της πόλης. Η νεαρή εκπροσωπεί την Ιαπωνία σε διάφορα τουρνουα κι έχει ήδη καταφέρει να συλλέξει τα πρώτα της χρυσά μετάλλια στο εν λόγω σπορ. Σε ομαδικό επίπεδο, τώρα, η Νισινομίγια διακρίνεται κατά κύριο λόγο για το High School "Hōtoku Gakuen", ένα πρόγραμμα που συστηματικά βγάζει αρκετούς αθλητές του μπέιζμπολ και ειδικεύεται επί της ουσίας στο συγκεκριμένο άθλημα.

*Ο Χρήστος Μαρμαρινός γίνεται ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που θα εργαστεί στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, μετά τον βοηθό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, Βλάση Βλαϊκίδη (2011, Iwate Big Bulls - bj league).

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely