Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 11:39

Η Αδριατική είναι η Γκόθαμ Σίτι του μπάσκετ

Από :

Οι πιτσιρικάδες forwards που τείνουν να κυριαρχήσουν στην Αδριατική δεν είναι λίγοι. Πολλές από τις ομάδες που απαρτίζουν το πρωτάθλημα έχουν στις τάξεις τους από ένα εκκολαπτόμενο "τέρας" της γηραιάς ηπείρου που σιγά σιγά αφήνει το στίγμα του. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, προκαλούν θόρυβο με τα πεπραγμένα τους - εντός του πρωταθλήματος ή στα τουρνουά των εθνικών ομάδων - και δείχνουν την κατεύθυνση των επόμενων ετών. Ο Μπιτάτζε ίσως να μην ήταν μια unique περίπτωση όπως φάνηκε εκ πρώτης όψεως, αλλά απλώς η αρχή, του ανθρώπου που θα ανοίξει για τα καλά εκ νέου την πόρτα μιας τεράστιας σχολής.

Δεν πάνε πολλές εβδομάδες από τη στιγμή που ο Γκόγκα Μπιτάτζε μεταπήδησε από τη σερβική Μέγκα στην Μπουντούτσνοστ. Συγκεκριμένα, ήταν στα τέλη Δεκέμβρη όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του (με δανεισμό). Το εν λόγω βήμα του Γεωργιανού σέντερ στην Ευρωλίγκα μπορεί να μην έγινε εύκολα αντιληπτό από πολλούς, όμως στην πραγματικότητα, όσο ο 19χρονος παίζει με την ομάδα του Μαυροβουνίου στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια, το κοινό ενθουσιάζεται βλέποντας τον. Ο Μπιτάτζε που τώρα συστήνεται για τα καλά στην Ευρώπη, δεν εμφανίστηκε ως τυχαίος στο τοπ επίπεδο: ήταν ένας αθλητής που το 2018 βγήκε MVP στην Junior ABA και φέτος είχε εξαιρετική παρουσία στην "κανονική" Αδριατική λίγκα. Ήδη οι συζητήσεις αναφορικά με το ποια θέση θα καταλάβει στο Draft του NBA δίνουν και παίρνουν, την ώρα που εκείνος γεμίζει το ένα stat line μετά το άλλο στην Ευρωλίγκα, λες και είναι χρόνια ολόκληρα κομμάτι της.

Ο Μπιτάτζε δεν ήταν κάποιος κρυμμένος θησαυρός της Αδριατικής ή ένα μυστικό που κρατούσε η λίγκα, υπό την έννοια πως η γοργή του εξέλιξη ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη από όσους γνώριζαν έστω και λίγο το background του. Όμως, το ερώτημα που εύλογα γεννάται, είναι το εξής: μπορούν κι άλλες ομάδες να στραφούν στη συγκεκριμένη αγορά προκειμένου να δημιουργήσουν τον δικό τους "Μπιτάτζε"; Εάν δε θέλετε να περιοριστούμε στον Γεωργιανό, όπου "Μπιτάτζε" βάλτε τα ονόματα των Ντάριο Σάριτς και Άντε Ζίζιτς. Η απάντηση είναι εύκολη: ναι. Στην Αδριατική φέτος γίνεται χαλασμός από νεαρούς forwards - εν αντιθέσει με τους κλασσικούς περιφερειακούς, στους οποίους φαίνεται πως υπάρχει μια λειψανδρία. Μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει από κορυφαία, των οποίων το μέλλον τους πιθανότατα να συνδεθεί με το NBA αργά ή γρήγορα, μέχρι απλώς αξιόλογα projects, με προοπτική για μια καλή ευρωπαϊκή καριέρα.

Παρακάτω έχουμε ξεχωρίσει διάφορες περιπτώσεις τις οποίες και θα σας παρουσιάσουμε διεξοδικά.

Ρόκο Πρκάτσιν (Τσιμπόνα - Center, 2.06μ.)

Ο 16χρονος ψηλός πραγματοποίησε θαυμάσιες εμφανίσεις στο Ευρωπαϊκό των U16 το περασμένο καλοκαίρι, όντας το σημείο αναφοράς της πρωταθλήτριας Κροατίας. Ήταν ο MVP του τουρνουά, βρέθηκε επίσης στην all star πεντάδα και πέτυχε double double σε πέντε από τα επτά παιχνίδια που συμμετείχε, καταγράφοντας 18.6 πόντους, 10.9 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ, 2 τάπες και 23.9 ranking ανά σχεδόν 33' δράσης. Οι συμπαίκτες του προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το πολυδιάστατο παιχνίδι του εντός κι εκτός ρακέτας, εκείνος "τραβιόταν" και μακριά από το καλάθι (παρότι δε σούταρε καλά από απόσταση, 3/18 τρίποντα) ως ένας σύγχρονος φόργουορντ και γενικώς ήταν μια συνταγή που δούλεψε ιδανικά για την Κροατία, δίνοντας της ένα χρυσό μετάλλιο.

Ο Πρκάτσιν έκανε το "μπαμ" στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ των εφήβων, όμως βρισκόταν στα ραντάρ των σκάουτς πολύ καιρό νωρίτερα, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις είχε διακριθεί στις μικρές ηλικίες από το 2016 κι έπειτα. Έχοντας μεγαλώσει στις ακαδημίες της Τσιμπόνα και με δύο σεζόν παρουσίας στην Junior ABA League (λίγκα που απαρτίζεται κυρίως από παίκτες ηλικιών 17-19 ετών), τον περασμένο Αύγουστο παραχωρήθηκε δανεικός στην Ρούντες (δεύτερη κατηγορία Κροατίας) για να αποκτήσει βασικό ρόλο μεταξύ επαγγελματιών παικτών κι όχι παιδιών της ηλικίας του. Μετά από καλές εμφανίσεις και δείγματα προόδου, η ομάδα του τον κάλεσε πίσω μέσα στον Ιανουάριο κι ο κόουτς Ιβάν Βέλιτς του έδωσε 12 λεπτά κόντρα στην Τσεντεβίτα. Στο πρόσφατο θετικότατο ντεμπούτο του στην ABA είχε 6 πόντους με 2/2 δίποντα - 2/6 βολές, 6 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο, δείχνοντας στον προπονητή του πως είναι σε θέση να δώσει βοήθειες στην ανταγωνιστική Αδριατική, παρά το εξαιρετικά νεαρό της ηλικίας του.

Ο γιος του παλιού παίκτη της Εφές αλλά και του Παναθηναϊκού, Νίκολα Πρκάτσιν, είναι ένα κορυφαίου επιπέδου project για το ευρωπαϊκό μπάσκετ κι αναμφίβολα διαθέτει το ταλέντο για να κάνει μεγάλη καριέρα. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως ακόμη δεν είναι καλά καλά 17 ετών, επομένως θα πρέπει πάντα να κρατάμε "μικρό καλάθι" σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού κανενός παίκτη η πορεία δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Όπως και να 'χει, ο Πρκάτσιν βρίσκεται σε έναν οργανισμό με σημαντική παράδοση στο να βγάζει από καλούς μέχρι σπουδαίους παίκτες κι αυτή η συνθήκη ενδεχομένως να του φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη, καθώς πέρα από τις δικές του δυνατότητες, ο σύλλογος διαθέτει και την κατάλληλη τεχνογνωσία ως προς τον τρόπο που θα τον δουλέψει.

Παρακάτω βλέπουμε τη στατιστική του κάρτα στη φετινή Junior ABA που διεξήχθη από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. Λάβετε κατά νου πως οι αντίπαλοι του Πρκάτσιν δεν ήταν συνομήλικοι του, αλλά αθλητές κατά 2-3 χρόνια μεγαλύτεροι.

 

Λούκα Σάμανιτς (Ολίμπια Λιουμπλιάνας / Power Forward, 2.08μ.)

Είναι γεννημένος το 2000 και πριν από μερικές ημέρες έκλεισε τα 19 του χρόνια. Ήδη κατέχει ρόλο στην Ολίμπια κι υπολογίζεται κανονικά στα πλάνα του κόουτς Σάσα Νικίτοβιτς. Έχει παίξει σε 16 παιχνίδια της ABA με απολογισμό 6 πόντους (65% στα δίποντα, 18% στα τρίποντα, 77% στις βολές), 3.5 ριμπάουντ και 0.6 ασίστ ανά σχεδόν 15 λεπτά παρουσίας. Στο ενεργητικό του έχει ορισμένα εντυπωσιακά ματς (16π/6ρ/20PIR στην Ζαντάρ - 16π με 6/6διπ, 4ρ, 17PIR στην Μόρναρ), όπου κινήθηκε σε διψήφια επίπεδα, δείχνοντας πως έχει τη στόφα ενός μεγάλου ταλέντου. Επιπλέον βρίσκεται στο ροτέισον της ομάδας και στο Basketball Champions League, εκεί όπου συνήθως παίζει ακόμη περισσότερο (6.7π, 3.9ρ, 0.8α, 17'), βοηθώντας και στις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις.

Το καλοκαίρι του 2016, μετά από εξαιρετικά δείγματα γραφής με τα τμήματα υποδομών της KK Ζάγκρεμπ, ο Σάμανιτς υπέγραψε για δύο χρόνια στην Μπαρτσελόνα. Πέρασε την πρώτη σεζόν στο εφηβικό τμήμα, ενώ την δεύτερη βρέθηκε στην Β' ομάδα που συμμετέχει στην LEB Oro, καταγράφοντας 22 εμφανίσεις με 5.1 πόντους και 2 ριμπάουντ στο ενεργητικό του ανά σχεδόν 13 λεπτά. Ωστόσο, δεν μακροημέρευσε στην Καταλονία καθώς με την λήξη της περιόδου 2017-18 αποχώρησε κι ήταν έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα του για τη Ζαντάρ. Το deal δεν έκλεισε ποτέ κι ο Σάμανιτς κατέληξε με πολυετές συμβόλαιο στην Λιουμπλιάνα, σε ένα περιβάλλον που δείχνει να τον πιστεύει αρκετά κι έχει την διάθεση να τον αναδείξει. Άλλωστε κι η Ολίμπια είναι ένας σύλλογος με σημαντική παράδοση στην εξέλιξη παικτών, αποτελώντας για πολλούς το πρώτο τους βήμα.

Για την ιστορία, στο Ευρωπαϊκό των U17 της Β' κατηγορίας του Ταλίν πρόπερσι, ο Σάμανιτς - MVP του τουρνουά - οδήγησε την Κροατία στο χρυσό με 21 πόντους κι 8 ριμπάουντ στον τελικό με την Μεγάλη Βρετανία, ενώ πριν από μερικούς μήνες στο U18 της Λετονίας έδειξε και πάλι εντυπωσιακά στοιχεία, παρότι η Κροατία δεν κατάφερε να διακριθεί, τερματίζοντας μόλις στην 11η θέση της διοργάνωσης. Όσοι τον γνωρίζουν καλά εκτιμούν πως εάν προσθέσει μυικό βάρος στο σώμα του και γίνει λίγο πιο "σκληρός", θα μπορούσε μελλοντικά να μεταπηδήσει ακόμη και στις ΗΠΑ. Υπάρχουν στοιχεία στο παιχνίδι του (αθλητικότητα, καλό πρώτο βήμα, low-post, μπορεί να δει γήπεδο ασχέτως αν κάνει συχνά λάθη απειρίας) που τον κάνουν να είναι ένα από τα πιο ελκυστικά projects της Αδριατικής, αλλά και της γηραιάς ηπειρού γενικότερα.

Νίκολα Μίσκοβιτς (Μέγκα - Small/Power Forward, 2.07μ.)

Ο Σέρβος φόργουορντ που έχει γεννηθεί στο Τόρουν της Πολωνίας (την περίοδο όπου ο πατέρας του Ντέγιαν αγωνιζόταν στη τοπική ομάδα) βρίσκεται από πέρσι στην Μέγκα με επαγγελματικό συμβόλαιο και προέρχεται από την ακαδημία του συλλόγου. Είναι ένα γνήσιο προϊόν της ομάδας από το Βελιγράδι, το οποίο από φέτος έχει αρχίσει να στηρίζεται έμπρακτα και να παίρνει σοβαρό χρόνο δράσης. Ο 20χρονος μετρά ήδη 17 συμμετοχές στην ABA με 10.3 πόντους (49% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα, 75% στις βολές) ανά 21 λεπτά. Επίσης προσφέρει 3.3 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 0.9 κλεψίματα. Ουσιαστικά αποτελεί την βασική λύση της ομάδας για την θέση "4", αφού από την διαδικασία του "αγροτικού" πέρασε επιτυχώς πέρσι (δανεισμός στην Μπέοβουκ, ντεμπούτο στην Αδριατική) με 20 εμφανίσεις και μπόλικα λεπτά δράσης στο κοντέρ του στο πρωτάθλημα της Σερβίας. Η περσινή διδακτική σεζόν φαίνεται πως λειτούργησε θετικά στην εξέλιξη, υπό την έννοια πως γύρισε καλύτερος και μάζεψε "παραστάσεις".

Το Σάββατο που μας πέρασε, έπιασε το φετινό peak της απόδοσης του, καθώς πέτυχε 30 πόντους (!) εκτός έδρας κόντρα στην Παρτίζαν, με 4/8 δίποντα, 5/11 τρίποντα, 7/7 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ και 32 PIR. Δείτε με ποιον τρόπο.

Το μακρινό σουτ του είναι ικανοποιητικό αν κι επιδέχεται ακόμη μεγαλύτερης βελτίωσης, ενώ αν θέλουμε να κάνουμε ένα γενικότερο σχόλιο για το επιθετικό του πακέτο, θα λέγαμε πως αυτό καθεαυτό έχει να προβάλλει στα θετικά του στην παρούσα φάση. Είναι παίκτης που θα πάρει πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα και κοιτάει (στην παρούσα φάση) να βοηθήσει την επιθετική παραγωγικότητα της ομάδας του. Μελλοντικά, ενδεχομένως να είναι σε θέση να είναι ο νούμερο ένα επιθετικός πόλος κάποιας ομάδας, αφού ούτως ή άλλως διαθέτει ανεπτυγμένα ένστικτα σκόρερ αναλογικά με την ηλικία του.

Ο Μίσκοβιτς βρισκόταν στη "χρυσή" ομάδα της Σερβίας των U18 που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Σλοβακία πριν από δύο χρόνια, με αντίπαλο στον τελικό την Ισπανία. Ήταν μάλιστα ο MVP του τουρνουά με 12.6 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ στα 7 παιχνίδια που έδωσε. Άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις γενικότερα στο επίπεδο των μικρών εθνικών, παίζοντας με αυτοπεποίθηση, ενώ κι από τεχνικής πλευράς έδειξε πως διαθέτει πολύ καλό μηχανισμό στις εκτελέσεις του και έφεση στα fundamentals. Γενικώς το μέγεθος του σε συνδυασμό με το ότι μπορεί να χειριστεί καλά την μπάλα (σίγουρα όχι σαν γκαρντ, αλλά βρίσκεται σε καλό στάδιο) είναι συνδυασμός που ανέκαθεν εξιτάρει όταν έχουμε να κάνουμε με forwards. Το θετικό με την περίπτωση του είναι πως δεν μας αφήνει με τις... εφηβικές αναμνήσεις, αλλά ήδη μεταφέρει το παιχνίδι του σε συλλογικό επίπεδο. Ας μη ξεχνάμε πως η Μέγκα είναι το κλαμπ που έστειλε τον Μπιτάτζε στην Ευρωλίγκα, ένας οργανισμός που "ζει" για να παράγει παίκτες. Εφόσον λοιπόν ο Μίσκοβιτς κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, έχει όλο τον δρόμο μπροστά του.

Ντάλιμπορ Ίλιτς (Ιγκοκέα - Small Forward, 2.02μ.)

Ο Ίλιτς, ο οποίος τον Μάρτιο γίνεται 19 ετών, δεν είναι άγνωστο πρόσωπο στους πιστούς ακόλουθους της ABA League. Βρίσκεται στην πρώτη ομάδα της Ιγκοκέα από το 2016, έτος κατά το οποίο μάλιστα πραγματοποίησε και το επίσημο ντεμπούτο του, όντας τότε 16 ετών. Ωστόσο, συχνότερα εμφανιζόταν στα παιχνίδια της Junior ABA και της λίγκας της Βοσνίας (τη σεζόν 2017-18 είχε 6.9 πόντους, 4.7 ριμπάουντ ανά 16.3 λεπτά σε 15 εμφανίσεις), όπου ο βαθμός δυσκολίας είναι σαφώς χαμηλότερος και θα ήταν πιο εύκολο για έναν έφηβο να πάρει σεβαστό κι ουσιαστικό χρόνο. Μετά από μια διετία με πήγαινε-έλα μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας, αποτελούμενη κυρίως από baby steps στο συλλογικό επίπεδο, ο Σέρβος διεθνής με τα μικρά κλιμάκια των "Αετών" φέτος έχει εισχωρήσει για τα καλά στο ροτέισον της ομάδας του κόουτς Ντράγκαν Νίκολιτς.

Ο νεοφερμένος τεχνικός, που αντικατέστησε στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη τον Ντράγκαν Τραϊκοβιτς στο τιμόνι της ομάδας, συνεχίζει να αξιοποιεί διαρκώς τον νεαρό φόργουορντ, στον δρόμο που αρχικά έδειξε ο προκάτοχος του. Ο Ίλιτς παίζει 13.1 λεπτά με συγκομιδή 4 πόντων (18/30 στα δίποντα, 6/11 τρίποντα, 10/11 βολές), 3.7 ριμπάουντ και 0.8 ασίστ. Μετρά ήδη 16 συμμετοχές και παρότι δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια εντυπωσιακή εμφάνιση (season high του οι 11 πόντοι κόντρα στην Κρκα), είναι αρκετά σταθερός σε αυτά που προσφέρει. Έρχεται συνήθως από τον πάγκο για να δώσει βοήθειες στην πεντάδα με την αθλητικότητα και την ένταση που περιγράφει το παιχνίδι του. Έχει μέγεθος αλλά δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς, διαθέτει καλό σουτ από απόσταση (το οποίο πάντως δεν χρησιμοποιεί αρκετά μέχρι στιγμής) και μπορεί να επιτεθεί με πρόσωπο στο καλάθι. Γενικά θα λέγαμε πως είτε σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, είτε σε 5v5 μπορεί να τελειώσει ικανοποιητικά κάποια φάση εφόσον πάρει την μπάλα μέσα στη ρακέτα.

Παρότι έχει γεννηθεί στο Βίσεγκραντ της Βοσνίας, η σερβική καταγωγή του τον καθιστά ως έναν από τους σημαντικότερους prospects της χώρας. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των U18 στην Ρίγα, το περασμένο καλοκαίρι, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ως αρχηγός της ομάδας, έχοντας στα 7 παιχνίδια κατά μέσο όρο 9.3 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ. Οι απίστευτες εμφανίσεις των Πετσάρσκι (Παρτίζαν) και Παούνοβιτς (FMP δανεικός από τον Ερ. Αστέρα) "έκρυψαν" την προσφορά του Ίλιτς στο τουρνουά, ωστόσο ο παίκτης της Ιγκοκέα ήταν ένα πολύτιμο όπλο στην πορεία της ομάδας προς την πρωτιά. Γενικώς, θα λέγαμε πως για την περίπτωση του Ίλιτς υπάρχει μια ευνοϊκή συνθήκη: δεν αγωνίζεται σε κάποια παραδοσιακή δύναμη της Σερβίας - ούτε καν βρίσκεται εντός της χώρας. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως δεν έχει να αντιμετωπίσει την ίδια πίεση που αντιστοίχως έχουν μπροστά τους στο ξεκίνημα της καριέρας τους οι πιτσιρικάδες των Παρτίζαν και Ερυθρού Αστέρα. Οι απαιτήσεις σε ένα κλαμπ όπως η Ιγκοκέα δεν είναι το ίδιο μεγάλες, επομένως η μετάβαση του Ίλιτς στο επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς βιασύνη, με σαφώς πιο μεθοδικό κι ήπιο τρόπο.

Ζόραν Παούνοβιτς (FMP - Small Forward, 2.00μ.)

Παίρνοντας πάσα από την αμέσως προηγούμενη παράγραφο, ο Παούνοβιτς είναι αθλητής του Ερυθρού Αστέρα από το καλοκαίρι του 2014 - τότε ήταν 14 ετών κι η ομάδα του Βελιγραδίου τον απέκτησε από την OKK Konstantin (ομάδα της δεύτερης κατηγορίας). Για τέσσερις σεζόν βρισκόταν στις ακαδημίες του συλλόγου και παρακάτω βλέπετε τους αριθμούς που κατέγραψε στην Ευρωλίγκα των "μικρών" τις σεζόν 2016-17 και 2017-18.

Φέτος εμφανίζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο (τον Ιούλιο κλείνει τα 19) μέσω της FMP, στην οποία βρίσκεται υπό τη μορφή δανεισμού. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η εν λόγω ομάδα συνεργάζεται με τον Ερυθρό Αστέρα σε θέματα ανάπτυξης κι ανταλλαγής παικτών τα τελευταία χρόνια (από εκεί είχε πάρει τον Τζόνα Μπόλντεν προτού τον "χάσει" τελικά από την Μακάμπι, αλλά και τον Μάικλ Ότζο που βρίσκεται στη φετινή ομάδα). Μάλιστα, για τη σεζόν 2018-19, ο Αστέρας έχει παραχωρήσει - πλην του Παούνοβιτς - άλλους τέσσερις νεαρούς παίκτες στην FMP. Είναι κάτι σαν afilliate teams, μια σχέση αντίστοιχη με τις ομάδες του NBA κι εκείνων της G League.

Μέχρι σήμερα ο νεαρός small forward δεν έχει καταφέρει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του ρόστερ της νέας του ομάδας, με τις ευκαιρίες του να είναι σποραδικές. Σε 7 παιχνίδια της ABA σημειώνει 3.9 πόντους (10/14 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 1/2 βολές) και μαζεύει 1.6 ριμπάουντ για κάθε 9 λεπτά που περνά στο παρκέ. Ωστόσο, το γεγονός πως συνήθως περιορίζεται σε ολιγόλεπτες εμφανίσεις θα λέγαμε πως είναι απόρροια κυρίως της ανετοιμότητας του και της έλλειψης εμπειριών, παρά του ταλέντου του. Είναι πιθανό μέχρι την λήξη της σεζόν η εικόνα του Παούνοβιτς να βελτιωθεί κι αυτομάτα να αναρριχηθεί στην ιεραρχία, εφόσον συνεχίσει να δουλεύει. Άλλωστε, ο Παούνοβιτς έχει δείξει μπόλικες πτυχές του εξαιρετικά "γεμάτου" skillset του τόσο (παλαιότερα) στο Ευρωμπάσκετ των U16 της Πολωνίας του 2016, όσο και (πιο πρόσφατα) στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου πέρσι στην Ρίγα στην κατηγορία των U18.

Ειδικά στο τελευταίο χρονικά τουρνουά της Λετονίας, ο Παούνοβιτς με 16.7 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και 50% στα σουτ τριών πόντων ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της επιτυχίας των "Αετών", προκαλώντας αρκετό θόρυβο. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην εν λόγω διοργάνωση ο νεαρός παίκτης λειτουργούσε ως point forward, παίζοντας σε όλες τις θέσεις από το 1 έως το 3. Δεν ήταν απαραίτητα το κατ' εξοχήν τριάρι της ομάδας, ασχέτως αν υψομετρικά μάλλον αυτή θα έλεγε κανείς πως είναι η "φυσική" του θέση. Η παρουσία του στην περιφέρεια ήταν πολυδιάστατη και ένιωθε άνετα είτε με την μπάλα στα χέρια, είτε όταν βρισκόταν μακριά από αυτή. Η περίπτωση του ομολογουμένως αποτελεί μεγάλο "στοίχημα" για το μέλλον, τόσο για τον ίδιο τον Ερυθρό Αστέρα που το περασμένο καλοκαίρι του προσέφερε τετραετούς διάρκειας επαγγελματικό συμβόλαιο, όσο και του σερβικού μπάσκετ γενικότερα

Μάρκο Πετσάρκι (Παρτίζαν - Power Forward/Center, 2.08μ.)

Ο προσεχώς 19χρονος ψηλός είναι ένα ευρέως διαδεδομένο project που από πέρσι ξεκίνησε να αξιοποιεί η Παρτίζαν. Η σερβική ομάδα έδωσε συνολικά 31 παιχνίδια στον νεαρό, σε όλες τις διοργανώσεις, με αποκορύφωμα τα 8.3' συμμετοχής στην ABA και τα σχεδόν 13' στο EuroCup. Ενώ πολλοί να περίμεναν ενδεχομένως την εδραίωση του Πετσάρσκι στο ασπρόμαυρο ροτέισον, ο διεθνής φόργουορντ έχει πάει ένα βήμα πιο πίσω φέτος, έχοντας μπροστά του τους Νίκολα και Στέφαν Γιάνκοβιτς, καθώς και τον βετεράνο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς. Το traffic στην frontline έχει περιορίσει αισθητά την δράση του, η οποία συνοψίζεται σε σποραδικές εμφανίσεις (4:29' στο EuroCup σε 7 παιχνίδια, περίπου 10' στην Αδριατική σε 5) χωρίς αξιοσημείωτη παραγωγή από στατιστικής πλευράς.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη κι αν ο Πετσάρκι ζορίζεται να βρει το φετινό του ρόλο και παλεύει για τα λεπτά του στο παρκέ, αυτό δεν αναιρεί την σπουδαία προοπτική του. Δεν πάνε πολλοί μήνες από το περασμένο καλοκαίρι, όπου ήταν - δίχως υπερβολή - φανταστικός στο Ευρωπαϊκό των U18 της Λετονίας. Ήταν ο πρώτος σκόρερ (24.7π) και ριμπάουντερ (11ρ) του θεσμού, πετυχαίνοντας 34 πόντους σε 32 λεπτά στον τελικό απέναντι στους οικοδεσπότες. Το MVP award κατέληξε χωρίς δεύτερη σκέψη στα χέρια του, με τον Σέρβο να επιβεβαιώνει σε μια σειρά 7 διαδοχικών αγώνων πως είναι απλά too much κόντρα στις ηλικίες του. Ο γιος του Μίροσλαβ, πάλαι ποτέ παίκτη του Άρη και του Παναθηναϊκού με σημαντική διαδρομή στα ελληνικά παρκέ, έχει ένα πληρέστατο επιθετικό πακέτο που σπάνια συναντάται σε έφηβο. Τελειώνει τις φάσεις με πολλούς τρόπους (πλάτη, χουκ, κάρφωμα, περιφερειακό σουτ) κι ακόμη κι αν δε θεωρείται κορυφαίος στα αθλητικά του προσόντα, έχει ως όπλο του τη ταχύτητα, τόσο από πλευράς σκέψης, όσο και κινήσεων.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε υπόψη για το μέλλον του, είναι η συμπεριφορά του απέναντι σε αντίστοιχων "κυβικών" ψηλούς. Η αλήθεια είναι πως το δείγμα δεν είναι και τόσο επαρκές για να τον κρίνει κανείς με ασφάλεια. Στην Ευρώπη ή στο NBA θα κληθεί να "ματσάρει" ψηλούς με έκρηξη και όγκο μεγαλύτερα - είτε σε καταστάσεις άμυνας, είτε στην επίθεση - από τα δικά του, επομένως είναι αυτό ένα ερωτηματικό αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να αντεπεξέλθει. Όπως και να 'χει, ο Πετσάρκι που εδώ και 3-4 χρόνια συνήθως κυριαρχούσε στις μικρές ηλικίες κι έμαθε να λειτουργεί ως σταρ, πρέπει σταδιακά να μπει στο επόμενο στάδιο. Δε χωρά αμφιβολία πως έχει λαμπρό μέλλον στο άθλημα, όμως κι άλλοι ξεκίνησαν στο παρελθόν ως τέτοιοι αλλά δεν βρήκαν τελικά ποτέ τον δρόμο τους. Είναι νωρίς για μεγάλες κουβέντες - θετικές ή αρνητικές. Θα λέγαμε πως στην περίπτωση του πραγματικά ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να δώσει τις απαντήσεις, είναι ο χρόνος.

Μίχα Σκεντέλι (Κρκα - Small Forward, 2.01μ.)

Ο 19χρονος Σλοβένος μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο ταλέντο μεταξύ των παικτών της εν λόγω λίστας, είναι όμως ένας αθλητής που σίγουρα θα δει κανείς εφόσον τύχει να παρακολουθήσει κάποιο ματς της Κρκα. Στην ομάδα από το Νόβο Μέστο ο νεαρός small forward έχει εδραιωθεί κι έχει κερδίσει μεγάλο χρόνο συμμετοχής που ξεπερνά τα 22' ανά παιχνίδι (ήδη έχει στο ενεργητικό του συνολικά 376 αγωνιστικά λεπτά) στη φετινή ABA. Προσφέρει 4.9 πόντους (47% στα δίποντα, 21% στα τρίποντα, 55% στις βολές), 3.8 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και 0.7 κλεψίματα. Ο κόουτς Σιμόν Πετρόφ, ένας άνθρωπος με χρόνια προσφορά στο σύλλογο είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, ποντάρει από πέρσι για την κάλυψη της θέσης "3" στον ελπιδοφόρο Σκεντέλι, ο οποίος ουσιαστικά ξεκίνησε να παίρνει συμμετοχές και να είναι ενεργός στο ροτέισον από τη σεζόν 2016-17 (15 συμμετοχές στην λίγκα της Σλοβενίας, 7 στην ABA), όταν δεν ήταν καλά καλά 17 ετών.

Πρέπει να επισημάνουμε πως παρά την πολυδιάστατη συνεισφορά του στο παιχνίδι της ομάδας, έχει μέτρια ποσοστά στην επίθεση τα οποία καλείται να βελτιώσει, αν κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην ανταγωνιστικότητα της λίγκας. Στην SKL ο Σκεντέλι σουτάρει σαφώς καλύτερα, ιδιαίτερα από την γραμμή των προσωπικών. Το συμπέρασμα είναι πως μάλλον δεν πρόκειται για έναν τόσο μέτριο παίκτη όσον αφορά το σκοράρισμα, αλλά μια περισσότερο ακατέργαστη μονάδα που "ψάχνεται" και προσπαθεί να προσαρμοστεί. Κατά τα λοιπά, βλέπουμε έναν αθλητή που μπορεί να κοντρολάρει καλά το σώμα του και ξέρει να ελέγξει και την μπάλα, ένας συνδυασμός πολύ σημαντικός για 19χρονο αθλητή. Δείτε παρακάτω μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, με αμυντικό πάνω του να τον μαρκάρει και με πίεση του χρόνου, στην οποία αντεπεξέρχεται.

Σε εθνικό επίπεδο, το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Σκεντέλι έπαιξε στο Ευρωπαϊκό των U20 των ομάδων της Β' κατηγορίας που διεξήχθη στη Σόφια. Η Σλοβενία έφτασε ως τον τελικό όμως ηττήθηκε από την Πολωνία, σε μια πορεία η οποία βρήκε τον 19χρονο φόργουορντ να έχει κατά μέσο όρο 8 πόντους (με 36% στα σουτ τριών πόντων), 5.2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά 25 λεπτά σε 5 εμφανίσεις. Παλαιότερα, είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του στο τουρνούα των U16 της Σαμσούντας, προ τριετίας. Πρόκειται το δίχως άλλο για έναν παίκτη - ελπίδα για το μπάσκετ της Σλοβενίας που φέτος διανύει μια σεζόν όπου πρέπει να αποδείξει πως ακόμη κι αν δεν είναι το σπουδαιότερο ταλέντο που θα βρει κανείς εκεί έξω, με την δουλειά και την ατομική του πρόοδο μπορεί να ονειρεύεται το επόμενο βήμα.

Άντρια Μαριάνοβιτς (Μέγκα - Small Forward, 2.03μ.)

Άλλος ένας παίκτης που βρέθηκε κατά το παρελθόν στην Μπαρτσελόνα Β' αλλά εν τέλει αποφάσισε να στραφεί στην ABA. Από τα 17 του έως τα 19 πέρασε από τους Καταλανούς χωρίς τελικά να βρει ποτέ χώρο στο επαγγελματικό ρόστερ. Από το 2017 ανήκει στην Μέγκα κι η φετινή είναι η πρώτη του "γεμάτη" σεζόν. Πέρσι πραγματοποίησε 11 εμφανίσεις (4.8 πόντοι, 33% στα τρίποντα, 2.4 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ ανά 16') όταν επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Μπεόβουκ, όμως πλέον είναι πιο ενεργός. Μοιράζεται την θέση "3" μαζί με τον 21χρονο Γάλλο Άνταμ Μοκοκά (πιο "έτοιμος" από πολλές απόψεις), έχοντας στο ενεργητικό του 6.3 πόντους με 32% στα τρίποντα, 2.1 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 0.7 κλεψίματα ανά 17.1 λεπτά δράσης σε 15 εμφανίσεις. Σίγουρα δεν θεωρείται εκ των πρώτων τροχών της αμάξης, παρ' όλα αυτά είναι (πλέον) συνεπής.

Είναι καλός αθλητής, του αρέσουν οι τρανζίσιον καταστάσεις και ξέρει πότε και πως να κόψει προς το καλάθι. Επίσης είναι σε θέση να παίξει καλή άμυνα, αφού δείχνει να έχει καλές τοποθετήσεις και βελτιωμένη διάθεση, συγκριτικά με τα reports προηγούμενων ετών που ήταν νεαρότερος. Από την άλλη, το μακρινό σουτ του είναι μάλλον μέτριο. Οι περισσότερες αδυναμίες του σχετίζονται άμεσα με τον πνευματικό τομέα, παρά με τα σωματικά του προσόντα ή το καθαρά τεχνικό κομμάτι. Ωστόσο η σεζόν 2018-19 είναι σημαντική για τον ίδιο, καθώς έχει καταφέρει να δείξει μια κάποια πρόοδο σε αυτό το πρώτο μισό της. Ο κόουτς Μιλόγεβιτς έχει δουλέψει από το 2012 με πολλούς νεαρούς παίκτες και φαίνεται πως και στην περίπτωση του Μαριάνοβιτς, έχει καταφέρει να βρει τα "κουμπιά" της ώστε να απομονώσει τα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού του.

Δείτε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι κόντρα στην Ιγκοκέα, όπου είχε 7/11 σουτ, στις 22 Δεκεμβρίου.

Ο Μαριάνοβιτς, βλέποντας τον, θα σε μπερδέψει αναφορικά με το τι πραγματικά μπορεί να πετύχει στο μέλλον. Μπορεί να σε ενθουσιάσει, αλλά μπορεί και να σου περάσει εντελώς αδιάφορος. Αναζητά την ισορροπία τόσο σε βάθος χρόνου, όσο και από ματς σε ματς, την οποία εφόσον βρει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, θα έχει σίγουρα περισσότερη τύχη για να ανέβει στο επόμενο σκαλοπάτι. Εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια βρίσκεται στα μικρά κλιμάκια των "Αετών" με άλλοτε σπουδαίες παρουσίες, αλλά ενίοτε και μέτριες. Το 2017 οι Σέρβοι πήραν το Ευρωπαϊκό των U17 στη Σλοβακία με τον νεαρό forward να συνεισφέρει 6 πόντους, 3 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ ανά 20' σε 7 παιχνίδια.

Μερικά ακόμη prospects των οποιών τα ονόματα πρέπει να κρατήσουμε

Φέντορ Ζούγκιτς (2003): Δίμετρος γκαρντ-φόργουορντ με καταγωγή από το Μαυροβούνιο που ανήκει στην Μπουντούτσνοστ και ξεκίνησε τη σεζόν στην Junior ABA. Ακόμη και στη συγκεκριμένη λίγκα, που αποτελείται κυρίως από παιδιά 17-19 ετών, ο Ζούγκιτς - που είναι μόλις 15.5 ετών - κατάφερε να ξεχωρίσει, με 16.8 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ ανά παιχνίδι. Πλέον έχει πάει δανεικός στην Στουντέντσκι - την έτερη ομάδα της Ποντγκόριτσα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα του Μαυροβουνίου - με χρόνο συμμετοχής που ξεπερνά τα 13 λεπτά σε 9 παιχνίδια.

Αλεξάνταρ Λάνγκοβιτς (2001): Παίκτης της Μέγκα, power forward με ύψος 2.05μ. Έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις στη Junior ABA (18.3π, 8.8ρ, 1.3α) ενώ επίσης βρίσκεται ως δανεικό στο επαγγελματικό επίπεδο με τη φανέλα της OKK. Στη σερβική λίγκα παίζει 26' και γράφει 8.8 πόντους, 5.3 ριμπάουντ. Πέρσι το καλοκαίρι έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο των U17 με τη Σερβία (9.1π, 7ρ, 21.3').

Τζόρτζε Πάζιν (2001): Small forward από τις υποδομές της Παρτίζαν. Κι εκείνος έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο των U17, συμπαίκτης του Λάνγκοβιτς, αλλά με πιο "μεστή" παρουσία (17.9π, 40% στα τρίποντα, 5.4ρ, 32.1'). Είχε 27.4 πόντους κατά μέσο όρο στη φετινή Junior ABA. Επίσης παίζει στο ANGT του Μονάχου με 20 πόντους και 5.3 ριμπάουντ. Είχε περάσει κι από την Stella Azzura.

Γιούρε Πλάνινιτς (2000): 3-4αρι της Ζαντάρ που στέκεται στα 2.06μ. κι εμφανίζεται συχνότερα στην κροατική λίγκα. Στην ABA έχει μικρό χρόνο δράσης - 4' σε 6 παιχνίδια. Αντίθετα, στην Junior NBA ήταν επιβλητικός, ενώ στο τοπικό πρωτάθλημα βρίσκει πιο εύκολα λεπτά και είναι αρκετά αποδοτικός. Είναι φανερό πως ακόμη δεν είναι έτοιμος να σταθεί στο επίπεδο της Αδριατικής.

Λούκα Τσερόβινα (2000): Κλασσικός small forward με έφεση στο περιφερειακό σουτ. Ακόμη ένας παίκτης που ανήκει στην Μέγκα και πρόσφατα ξεκίνησε να παίζει στην ABA. Έχει αγωνιστεί στα δύο τελευταία παιχνίδια της ομάδας για συνολικά 44 λεπτά με απολογισμό 13 πόντους με 4/9 τρίποντα. Στη Junior ABA είχε 10/18, ενώ στην αντίστοιχη περσινή 6/14. Άρχισε τη σεζόν με την OKK στη σερβική λίγκα έχοντας 7.2 πόντους με 29% από απόσταση σε 15 παιχνίδια. Ήταν μέλος της ομάδας των U18 που πήρε το χρυσό στην Λετονία το καλοκαίρι, αλλά με μικρό ρόλο.

Μάρκο Σιμόνοβιτς (1999): Center ύψους 2.10μ. από το Μαυροβούνιο που γαλουχήθηκε μπασκετικά στην Ιταλία (Μονκαλιέρι, Σιένα). Πέρσι αποκτήθηκε με πολυετές συμβόλαιο από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας και δίνει ήδη λύσεις στην ABA με 4.3 πόντους, 3.1 ριμπάουντ ανά 9.2' σε 12 εμφανίσεις. Έχει κάνει μερικά σπουδαία ματς, αλλά γενικά είναι ο τρίτος σέντερ του ροτέισον. Ίσως του χρόνου να έχουμε πληρέστερη εικόνα του.

Ντάρκο Μπάγιο (1999): Τεσσάρι της Τσεντεβίτα (2.04μ.) που είχε ξεκινήσει ως σπουδαίο ταλέντο, υπογράφοντας επαγγελματικό συμβόλαιο στα 16 του, όμως φέτος δυσκολεύεται να χωρέσει και να βρει σαφή ρόλο στην ομάδα. Παίζει λίγο (9:29' στο EuroCup - 7' στην Αδριατική), έχοντας μπροστά του στην θέση του τους βετεράνους Μάρκο Μπάνιτς και Ιβάν Ράμλιακ. Η αλήθεια είναι πως παρά τις εξαιρετικές συστάσεις που τον συνόδευαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει καταφέρει να διαγράψει την προσδοκώμενη πρόοδο. Ωστόσο είναι ακόμη νέος και δεν πρέπει να τον ξεγράφουμε.

Γιακόβ Στιπάνιτσεφ (1999): Ακόμη ένα τεσσάρι (2.08μ.) με τάσεις να φτάνει κι ως την θέση "5". Όχι πολύ μεγάλο ταβάνι δυνατοτήτων που για την ώρα λειτουργεί ως βοηθητικός παίκτης στο ρόστερ της Κρκα (14 συμμετοχές, 0.7π, 0.8ρ, 7.5'). Μπορεί ωστόσο να αποτελέσει μια τίμια και αξιοπρεπή λύση για το σλοβενικό μπάσκετ ενόψει των ετών που θα έρθουν.

Σημείωση: Οι αναφερόμενοι ως "δανεισμοί" των παικτών αφορούν ουσιαστικά ένα καθεστώς συνιδιοκτησίας μεταξύ των ομάδων. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό, είναι κάτι σαν τα two-way contracts του NBA. Οι ομάδες παραχωρούν τους παίκτες σε μικρότερες ομάδες που συμμετέχουν μόνο στα εθνικά πρωταθλήματα και μπορούν να τους "καλέσουν" πίσω για την Αδριατική.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely