Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 09:32

Εurobasket Previews: B' όμιλος

Από :

Μαζί με τον όμιλο της εθνικής , σήμερα ξεκινάει και ο δεύτερος, εκεί όπου δεσπόζει το όνομα της Λιθουανίας, με τις υπόλοιπες ομάδες να έχουν όλες (περισσότερες ή λιγότερες) πιθανότητες πρόκρισης. Ιταλία, Γεωργία, Ουκρανία, Γερμανία και Ισραήλ θα παλέψουν στον πιθανώς πιο αμφίρροπο γκρουπ από όλα. Ας δούμε παρακάτω , μέσω κάποιων κατηγοριών, τι αξίζει να προσέξει κανείς στα παιχνίδια που θα διεξαχθούν στο Τελ Αβίβ.

Μια καλή πεντάδα, ίσως η καλύτερη.

1. Ντένις Σρέντερ (Γερμανία - αρχική φωτό). Ο άσος των Ατλάντα Χοκς αποτελεί τον ηγέτη της μετά-Ντιρκ εποχής για την «Νατσιονάλμανσαφτ», κάτι που είχε προλάβει να δείξει και στην προηγούμενη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ. Θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας, αυτόν που θα έχει ταυτόχρονα δημιουργικό και εκτελεστικό ρόλο , προερχόμενος από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, όντας starter στο ΝΒΑ, όπου είχε 17.9π/6.3ας/49.3% eFG.

2. Μάρκο Μπελινέλι (Ιταλία). Με τις απουσίες των Μπαρνιάνι, Τζεντίλε, Γκαλινάρι, θα αποτελέσει τον ηγέτη των Ατζούρι, ρόλο που έχει επωμιστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Αν δεν τραβήξει αυτός στο σκορ όλα θα είναι πιο δύσκολα για την ομάδα του. Αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ιταλικής ομάδας και όπως ο ίδιος δήλωσε, ενδεχομένως αυτή θα είναι και η τελευταία του διοργάνωση με το εθνόσημο. Θα συνεχίζει να αγωνίζεται στο ΝΒΑ και στους Σάρλοτ Χόρνετς με τους οποίους πέρυσι είχε 10.5π/2.4ρ/2ας σε 24 λεπτά συμμετοχής.

3. Όμρι Κάσπι (Ισραήλ). Ο σταρ της ομάδας του Ισραήλ, θα αγωνίζεται τη νέα χρονιά με τους νυν πρωταθλητές του ΝΒΑ, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Βρίσκεται οχτώ χρόνια στο ΝΒΑ και προέρχεται από μια μέτρια χρονιά, στην οποία άλλαξε τρεις ομάδες (Κινγκς, Πέλικανς, Γουλβς ) αγωνιζόμενος για μόνο 36 παιχνίδια με 5.2π/3.1ρ, έχοντας τους χαμηλότερους μέσους όρους στην καριέρα του.

4. Tόρνικε Σενγκέλια (Γεωργία). Ο άσος της Μπασκόνια, αποτελεί εδώ και χρόνια εν εκ των κορυφαίων παιχτών στη θέση του στην Ευρωλίγκα. Ολοκληρωμένος παίχτης, παρέμεινε στην ομάδα των Βάσκων παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης. Ένας σύγχρονος παίχτης, που μπορεί να παίξει με πλάτη και με πρόσωπο στο καλάθι και τελείωσε τη χρονιά με 10.8π/4.2ρ, σουτάροντας με 50.6% στα δίποντα και 54.2% στα τρίποντα (με 24 όμως τρίποντα μόνο) στην Ευρωλίγκα.

5. Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιθουανία). O πιο κομβικός παίχτης για την εθνική Λιθουανίας. Στα τουρνουά της ΦΙΜΠΑ κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ενός καλού ψηλού και τέτοιος είναι ο σκληροτράχηλος ψηλός των Ράπτορς. Είχε ψηφιστεί στην καλύτερη πεντάδα του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Τη σεζόν που μας πέρασε είχε 12π/8.5ρ/0.8τ με την Καναδική ομάδα.

*θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση στην πεντάδα μας και οι Κουζμίνσκας (Λιθουανία), Τάις (Γερμανία).

Στην οκτάδα

Η πρώτη ομάδα που θα επιλέξω είναι η Λιθουανία1, η οποία αποτελεί το φαβορί του ομίλου κατά την άποψή μου, και μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια εκπλήσσει ευχάριστα με την πορεία τις στις μεγάλες διοργανώσεις καθώς αν και υπολείπεται σε ταλέντο σε σχέση με παλαιότερες ομάδες, έχει το know-how για να φτάσει ψηλά διεκδικώντας κάποιο μετάλλιο. Αποδεικνύεται άλλωστε από την κατάκτηση της δεύτερης θέσεις στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, κάτι που οφείλεται σε έναν άνθρωπο που δεν βρίσκεται πια στον πάγκο της ομάδας και λοιδορήθηκε αρκετά από τον ελληνικό κόσμο, τον Γιόνας Καζλάουσκας. Είναι απορίας άξιο και θαυμαστό το πώς καταφέρνει μια ομάδα που υπολείπεται σε ταλέντο και δη στη θέση των γκαρντ να φτάνει τόσο ψηλά κάθε φορά.

Δυστυχώς για τους ίδιους και για τους φίλους του Παναθηναϊκού, οι ΛΙθουανοί θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Λεκαβίτσιους, με αποτέλεσμα ο συμπαθής Καλνιέτις να είναι ο μόνος αξιόπιστος play maker για άλλη μια χρονιά και να αναλάβει να επωμιστεί την καθοδήγηση της ομάδας. Ο άσος της Αρμάνι με την εθνική παρουσιάζεται καλύτερος παίχτης από ό,τι με τους συλλόγους. Αναλογιστείτε πως στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα έχει 3 ασίστ μέσο όρο και στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ ήταν πρώτος σε δημιουργία με 7.8 ασίστ ανά παιχνίδι. Θα στηριχτούν στην καλή τους άμυνα, στη σκληράδα που βγάζουν σαν ομάδα, στον ‘’δεινόσαυρο’’ Βαλαντσιούνας με το δυνατό, στα όρια του αντιαθλητικού, παιχνιδι του, στους εξαιρετικούς πλάγιους σουτέρ Μιλάκνις και Γκετσεβίτσιους, για να εκμεταλλευτούν την ικανότητα του Καλνιέτις στη δημιουργία. Σημαντικό επίσης το post game των Μασιούλις, Ουλανόβας. Ο NBAer πια, Κουζμίνσκας, αναμένεται να κάνει τη διαφορά και να αποτελέσει έναν μπαλαντέρ για την ομάδα του στη θέση των φόργουορντ.

Η έτερη ομάδα που θα επιλέξω σαν υποψήφια για να φτάσει στην οκτάδα είναι η Ιταλία (για την οποία γράψαμε πριν λίγες μέρες εδώ). Ο λόγος που ποντάρω στην Ιταλία2 είναι η δίψα για εξιλέωση μετά το προ-Ολυμπιακό τουρνουά, όπως και η παρουσία στον πάγκο της του μεγάλου Μεσσίνα. Θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια σκληροτράχηλη ομάδα που θα βασίζεται στην καλή άμυνα, λόγω της απουσίας σημαντικών παιχτών, θα δοκιμάσει πράγματα όπως πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο που θα καταλήγει σε κάποιες άμυνες ζώνης, είτε 2-3 είτε με προσαρμογές, όπως έκανε στο Ακρόπολις. Επιθετικά δείχνει να κυκλοφορει καλά τη μπάλα σε παιχνίδι πέντε εναντίον πέντε και έχει παίχτες που μπορούν να σουτάρουν καλά από το τρίποντο, πράγμα απόλυτα σημαντικό σε τέτοια τουρνουά (για ποια ομάδα χτυπάει η καμπάνα άραγε; ). Η απουσία ενός ψηλού που να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς και να μην εκθέτει τη ρακέτα της ομάδας, σε συνδυασμό με την ελευθερία που δείχνουν να έχουν οι σουτέρ, είναι αντίθετα περισσότερο ανασταλτικοί παράγοντες.

Προσέχουμε και αυτά.

• Αξίζει να προσέξουμε πως θα παρουσιαστεί η Λιθουανία με το νέο προπονητή. Ο Αντομάιτις –προπονητής της Λιθουανικής Νεπτούνας- έχει αναλάβει δύσκολο φορτίο και μένει να φανεί αν θα ‘’μπει στα παπούτσια’’ του προκατόχου του. Θα βαδίσει στην πεπατημένη του Γιόνας Καζλάουσκας ή θα προσπαθήσει να εμφυσήσει νέα στοιχεία στην ομάδα του;

• Την oμάδα της Γεωργίας, του δικού μας, Ηλία Ζούρου. Η εικόνα που έδειξε στα φιλικά (7-2 νίκες ρεκόρ) και στο πρόσφατο τουρνουά Ακρόπολις, όπου και κατέκτησε την πρώτη θέση, ήταν πολύ καλή. Μια στιβαρή ομάδα που θα βασιστεί στη δυνατή frontline της, με τους Σερμαντίνι, Σενγκέλια και Πατσούλια να αποτελούν το πιο δυνατό χαρτί των Γεωργιανών, όπως και ταυτόχρονα μια τριάδα ψηλών που δε βρίσκεται σε πολλές ομάδες του τουρνουά. Προσοχή αξίζει και ο 19χρονος σέντερ που εμφάνισε ο Ζούρος στο Ακρόπολις, Μπιτάντζε. Ο Ντίξον αντικατέστησε τον Πούλεν στη θέση του νατουραλιζέ της ομάδας και μένει να φανεί πως θα διαχειριστεί ο προπονητής τον «επιπόλαιο» πολλές φορές τρόπο παιχνιδιού του Αμερικανού γκαρντ. Δε θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν η Γεωργία πλασαριστεί στις πρώτες δύο θέσεις του ομίλου.

• Fun fact νο1. Πόσα δίποντα θα σουτάρει ο Λούκα Στάιγκερ της Γερμανίας; Στην Ευρωλίγκα με τη Μπάμπεργκ πέρυσι, είχε 1/2 δίποντα και 24/48 τρίποντα.

• Fun fact νο2. Το Ισραήλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά χωρίς παίχτη στο ρόστερ του που να ανήκει στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι Ισραηλινοί στα φιλικά προετοιμασίας που έδωσαν, είχαν ρεκόρ 9-2. Αρκετά από αυτά τα παιχνίδια πήγαιναν σε μεγάλο σκορ, με τους ίδιους να έχουν υψηλή επιθετική παραγωγικότητα (82π. μέσο όρο) . Εχουν επίσης το αβαντάζ του να αγωνίζονται στην έδρα τους. Αναμένεται να δούμε smallball, μιας και βασικός σέντερ θα είναι ο ύψους 2.06 Αμερικάνος - νέος παίχτης της πρωταθλήτριας Χάποελ Ιερουσαλήμ - Ρίτσαρντ Χάουελ.

• Κατά πόσο το one man show του Ντένις Σρέντερ της Γερμανίας θα βοηθήσει την ομάδα του Κρις Φλέμινγκ να προχωρήσει όσο περισσότερο γίνεται. Ο Φλέμινγκ , προκάτοχος του αγαπημένου προπονητή του σάιτ Αντρέα Τρινκιέρι στη Μπάμπεργκ, φημίζεται για το ωραίο και επιθετικό παιχνίδι που παρουσιάζει στις ομάδες του και έχει στα χέρια του ένα ρόστερ με ταλέντο, που μπορεί να προχωρήσει. Αξίζει να προσεχτεί το δίδυμο των ψηλών Τάις-Βόιτμαν, που μπορούν να συνυπάρξουν μαζί και να λειτουργήσουν ως stretch-five, όταν βρίσκεται ο ένας εκ των δύο στη βασική πεντάδα. Επίσης ο Φλέμινγκ, πέρα από προπονητής στην εθνική Γερμανίας, είναι βοηθός προπονητής στους Μπρούκλιν Νετς.

• Το πιο σημαντικό όλων. Με το δεύτερο όμιλο διασταυρώνεται η Εθνική μας ομάδα στην επόμενη φάση.

Επίλογος

Ο όμιλος του Τελ Αβίβ είναι ένας «περίεργος» όμιλος αφού έχει φαβορί τη Λιθουανία και πιο αδύναμη ομάδα την Ουκρανία, η οποία θα αποτελέσει και ρυθμιστή του ομίλου. Αν πάντως έκανα μια πρόβλεψη για το ποιες ομάδες θα περάσουν, αυτές θα ήταν οι Λιθουανία, Ιταλία, Γεωργία, Γερμανία. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε όμως το Ισραήλ και τη δύναμη της έδρας.

Σημειώσεις

1. Η ατμόσφαιρα που φτιάχνουν οι Λιθουανοί φίλαθλοι είναι φανταστική. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έτυχε να βρίσκομαι ανάμεσά τους και από τότε έχω γίνει φαν.
2. Μία είδηση της τελευταίας στιγμής, είναι ότι ο Πάσκολο χάνει το τουρνουά λόγω τραυματισμού. Σημαντική απώλεια για το ροτέισον του Έττορε Μεσσίνα.

* Για τα στατιστικά ανέτρεξα στο site του ΝΒΑ, της Ευρωλίγκας και των εθνικών πρωταθλημάτων. Επίσης όσον αφορά τα φιλικά των ομάδων χρησιμοποίησα σαν πηγή http://www.sport24.gr/Basket/Eurobasket/o-apologismos-twn-24-omadwn-sta-filika.4819732.html

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Eurobasket Previews : Α' όμιλος Eurobasket Previews : Δ' όμιλος »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely