Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 10:03

MVP 3 on 3: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Από :

Το All Star του 2022 που διεξήχθη στο Κλίβελαντ αποτελεί παρελθόν - μαζί και ο κωμικός διαγωνισμός καρφωμάτων - επομένως το πρωτάθλημα του ΝΒΑ μπαίνει στην τελική του ευθεία για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος. Στο κείμενο που ακολουθεί θα ρίξουμε μια ματιά στους υποψήφιους MVPs με τη μορφή 3on3. Ποιοι είναι εκείνοι που θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί και ποιοι αυτοί που είναι τα αουτσάιντερ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, με τυχαία σειρά.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Joel Embiid

H φετινή σεζόν είναι πιθανολογώ η κορυφαία στην έως τώρα εξαετή καριέρα του 27χρονου σέντερ - και λέω εξαετή, καθώς υπενθυμίζω πως τις δύο πρώτες τις είχε χάσει λόγω τραυματισμών.

Σε μία ομολογουμένως ιδιαίτερη χρονιά για τον οργανισμό των Sixers, εξαιτίας του σίριαλ με τον Ben Simmons και εν τέλει την αποχώρησή του για τους Nets, o “JoJo” είναι ο απόλυτος σταρ της ομάδας και ο άνθρωπος που την οδηγεί στην πρώτη εξάδα της περιφέρειας, χωρίς να έχει κάποιον παρεμφερούς βεληνεκούς συμπαίχτη, τουλάχιστον έως τη λήξη της trade deadline. Έχει τους υψηλότερους μέσους όρους στην καριέρα του σε πόντους, αγγίζοντας τους 30 ανά παιχνίδι, σουτάρει με το πολύ καλό 37% από το τρίποντο, ενώ δημιουργεί περισσότερο από ποτέ, με τις 4,5 ασίστ που δίνει. Το σημαντικότερο ζήτημα πάντως είναι το γεγονός ότι έχει χάσει λίγα παιχνίδια έως τώρα, κάτι που ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα όλα τα προηγούμενα έτη. Πιθανολογώ πως αυτό είχε αντίκτυπο στην περσινή σεζόν, με τα μόλις 51 ματς που έπαιξε, καθώς τερμάτισε δεύτερος στην ψηφοφορία για το βραβείο, πίσω από τον Jokic, παρότι η Philly κατέκτησε την πρώτη θέση της ανατολικής περιφέρειας. Ο Εmbiid μοιάζει ασυναγώνιστους κοντά στη ρακέτα, ενώ το ρεπερτόριό του περιέχει κινήσεις που θυμίζουν ολίγον τι από Hakeem Olajuwon με το υπέροχο footwork του, ενώ το fadeaway σουτάκι του είναι ασταμάτητο.

Αν βάλουμε στο μίξερ το ότι είναι πρώτος σε post ups στο ΝΒΑ και σε πόντους από τέτοιες καταστάσεις και ότι το ίδιο συμβαίνει στους πόντους που παίρνει μέσω pull ups (ανάμεσα στους σέντερ), το μίγμα είναι εκρηκτικό. Πρώτος σε πόντους στην crunch time σε απόλυτους αριθμούς, ενώ σκοράρει 4,7 πόντους μέσο όρο από καταστάσεις απομόνωσης -με σχεδόν ένα πόντο ανά τέτοιο play- κάτι που τον φέρνει στην όγδοη θέση της σχετικής λίστας. Πώς μπορεί να σταματήσει κάποιος δηλαδή έναν τέτοιο γίγαντα, είναι και πρώτος σε απόλυτους αριθμούς όσον αφορά το σκοράρισμα στην crunch time; Φυσικά, η έλευση του Harden έχει ενδιαφέρον στο κατά πόσο θα επηρεάσει τον παίχτη, σε ποιους τομείς και αν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια να διεκδικήσει το βραβείο.

Nikola Jokic

O κάτοχος του περσινού βραβείου είναι εκ των φαβορί για να γίνει εκ νέου ο πολυτιμότερος του πρωταθλήματος, κάτι που είχε κάνει άλλωστε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τη διετία 2018-20. Ο Σέρβος κάνει μία ονειρώδη σεζόν στα βραχώδη όρη του Κολοράντο, όντας ο απόλυτος σταρ σε μία ομάδα που έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τραυματισμών από την περσινή χρονιά και δη με τις απουσίες των Jamal Murray και Michael Porter Jr. Παρόλα αυτά, τον Joker του ΝΒΑ δεν τον πτοεί τίποτα και με το PER στο 32,66 (player efficiency rating, το αντίστοιχο ranking δηλαδή) που είναι και το υψηλότερο μέχρι στιγμής ιστορικά, οδηγεί εκ του ασφαλούς στους Nuggets στα playoffs, χωρίς μάλιστα να έχει κάποιον εξαιρετικό συμπαίχτη και πόσο δε μάλλον έναν all star.

Η αντίληψή του για το παιχνίδι, ο τρόπος που λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός είναι απόλαυση. Σε μία λίγκα που βασίζεται όλο και περισσότερο στο μακρινό σουτ, σε πλάγιους παίχτες που μπορούν να λειτουργούν ως playmakers/initiators των επιθέσεων, στους εκρηκτικούς guards, η εικόνα ενός center να σκοράρει, να είναι δημιουργός και να κυριαρχεί πρακτικά, χωρίς να είναι post παίχτης (εν αντιθέσει με τους Embiid, Αντετοκούνμπο), είναι μοναδική. Είναι ο απόλυτος “point center” της εποχής μας. Χάρη σε αυτόν οι συμπαίχτες του λαμβάνουν το 40% των καλαθιών που βάζουν, κάτι που τον τοποθετεί μόνο πίσω από τους Doncic, Young, Paul, Harden.

Ο Jokic σκοράρει 26 πόντους, μαζεύει 13,8 ριμπάουντ, μοιράζει 7,9 ασίστ, ενώ έχει το υψηλό 61,6% στη σταθμισμένη ευστοχία (EFG %). Ενδεικτικά αναφέρω πως τέτοια ευστοχία έχουν παίχτες που δρούνε κοντά στο ζωγραφιστό και είναι περισσότερο finishers, όπως οι Gobert, Jarrett Allen, Robert Williams. Σουτάρει με 37% από το τρίποντο με τέσσερις περίπου προσπάθειες ανά παιχνίδι, ενώ το τρομερό είναι πως όταν μαρκάρεται στενά από τον αντίπαλο είναι εξωφρενικά εύστοχος.

Η παρουσία του στο παρκέ δεν κάνει απλά καλύτερους τους Nuggets, αλλά τους μεταμορφώνει σε μία εκ των αποτελεσματικότερων επιθέσεων στο ΝΒΑ, ενώ σύμφωνα με το Cleaning The Glass ανήκουν στο 99ο εκατοστημόριο και σκοράρουν 15,2 πόντους/100 κατοχές παραπάνω με 7,8% υψηλότερη σταθμισμένη ευστοχία δείκτη.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος έχει βάλει στόχο και σκοπό να μετατρέψει τους Bucks σε δυναστεία και να κατακτήσει ακόμα περισσότερους τίτλους, μεγαλώνοντας έτσι την ήδη μεγάλη υστεροφημία του. Τι κάνει λοιπόν για να το καταφέρει; Γίνεται ακόμα πιο κυρίαρχος στο παιχνίδι και πιθανόν να είναι αυτός τη δεδομένη στιγμή ο καλύτερος του πρωταθλήματος. Με το PER στο 32,3 πίσω μόνο από τον Jokic και ταυτόχρονα το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία της λίγκας, δεν είναι διόλου απίθανο να ξαναπάρει το βραβείο στο Μιλγουόκι. Αγγίζει τους 30 πόντους μέσο όρο (29,4π) , κατεβάζει 11,2 ριμπάουντ και μοιράζει 6 ασίστ. Σουτάρει με 57,9 % EFG ενώ στη ρακέτα είναι κυριολεκτικά ασταμάτητος, καθώς είναι νούμερο ένα σε καλάθια σε αυτή την περιοχή. Φέτος μάλιστα επισκέπτεται περισσότερο από ποτέ τη γραμμή της φιλανθρωπίας, ενώ σουτάρει με το αξιοπρεπές 72,1%, χωρίς αυτό να είναι μειονέκτημα στο παιχνίδι του. Η δουλειά που έριξε το καλοκαίρι στη μηχανική, όταν καλείται να εκτελέσει βολές μοιάζει να αποδίδει, αφού δεν σουτάρει σε δύο ή τρεις χρόνους και έχει περισσότερη αρμονία η κίνησή του. Σουτάρει με 41,4% σε pull ups δίποντα και αν αυτό το ποσοστό μοιάζει χαμηλό, ενδεικτικά αναφέρω πως ο Curry έχει 41,8% και ο Tatum 35,7%, δύο παίχτες που βρίσκονται ψηλά στον πίνακα των πρώτων σκόρερς. Γενικότερα το 40% FG % που έχει σε όλα τα σουτ μέσης απόστασης είναι το υψηλότερο στην καριέρα του, σύμφωνα με το Cleaning The Glass , ενώ το 32% στα τρίποντα το δεύτερο υψηλότερο μετά τη ρούκι σεζόν του.

Με τους Bucks να επιδιώκουν το ανοιχτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία και πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς, ο Αντετοκούνμπο είναι πρώτος σε πόντους από τέτοιες καταστάσεις, ενώ αν δεν τελειώσει την επίθεση, πολύ πιθανό είναι να τον σταματήσουν με κάποιο φάουλ, οπότε και θα εκτελέσει βολές. Οι Bucks γίνονται καλύτερoi με αυτόν κατά 11,8 πόντους ανά 100 κατοχές στο παρκέ, ενώ η παρουσία του θα έδινε 28 προσδοκώμενες νίκες σε κάθε ομάδα του πρωταθλήματος.

To σίγουρο είναι πάντως πως θα είναι υποψήφιος και για το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού της λίγκας, ενώ θα συνεχίσει να τρομοκρατεί τους αντιπάλους σε άμυνα και επίθεση, κάτι που κατάλαβε σε πρόσφατο παιχνίδι και ο Anthony Davis.

ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡΣ

DeMar DeRozan

To καλοκαίρι του 2021, όταν οι Chicago Bulls απέκτησαν τον DeMar DeRozan με sign-and-trade από τους San Antonio Spurs, τα επικριτικά και αρνητικά σχόλια έδιναν και έπαιρναν. Το Bleacher Report τον κατέταξε ως την πιο κακή απόκτηση της off-season, ενώ ο Κevin Pelton του ESPN τον είχε επίσης στην ίδια θέση, ως το συμβόλαιο με την χειρότερη αξία. Αρκετούς μήνες μετά, ο Arturas Karnisovas και το front office της ομάδας γελάνε με αυτά, καθώς οι Ταύροι φιγουράρουν στα υψηλότερα στρώματα της ανατολικής περιφέρειας με κύριο υπεύθυνο, ποιον άλλον από τον DeRozan, ο οποίος παίζει πιθανότατα το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του.

Οι 28,1 πόντοι ανά παιχνίδι που σημειώνει είναι ρεκόρ καριέρας και βρίσκεται σε τροχιά για το βραβείο του πρώτου σκόρερ της λίγκας αν συνεχίσει έτσι. Ρεκόρ καριέρας είναι και το ποσοστό στα σουτ τριών πόντων, με το 34,3%, αν και σε μόλις 1,8 τρίποντα ανά παιχνίδι, ενώ η γενικότερη σταθμισμένη ευστοχία του βρίσκεται στο 53,3%. Mαζεύει 5,2 ριμπάουντ και δίνει 5,1 ασίστ το ματς. O «βασιλιάς» του midrange -νούμερο ένα σε pull up πόντους ανά αγώνα- είναι ο μεγάλος σταρ της ομάδας του, με νούμερα που θα «ζήλευε» και ο Michael Jordan, όπως το σερί των επτά αγώνων με 35+ πόντους και ποσοστά άνω του 50% Fg στο διάστημα από τις 6 Φλεβάρη έως τις 16, πριν τη διακοπή για το All Star δηλαδή.

O straight outta Compton1 Καλιφορνέζος guard είναι ο απόλυτος iso σκόρερ σύμφωνα με το The Athletic. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Zach Harper, είναι εδώ και τρεις σεζόν ο καλύτερος παίχτης στην απομόνωση του αντιπάλου. Από τους παίχτες που έχουν παραπάνω iso κατοχές (Harden, Gilgeous-Alexander, Tatum, Randle, Αντετοκούνμπο), ουδείς εξ αυτών έχει περισσότερους πόντους ανά 100 κατοχές, καλύτερα ποσοστά ευστοχίας, ποσοστό επί των κατοχών που μετατρέπονται σε ελεύθερες βολές και ουδείς έχει τόσο μικρό ποσοστό λαθών. Κυριολεκτικά, δώστε του τη μπάλα στην κορυφή της ρακέτας και αφήστε τον να λάμψει. Είναι νούμερο δύο σε πόντους στην crunch time (όταν η διαφορά στο σκορ είναι έως πέντε πόντοι, πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα) σε απόλυτους αριθμούς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τα back2back buzzer beaters παραμονή και ανήμερα πρωτοχρονιάς του 2022;

Η άνοδος των Bulls έχει ονοματεπώνυμο και αν λάβουμε υπόψη πως συνήθως οι νικητές των βραβείων είναι και μέλη ομάδων που τερματίζουν στις πρώτες θέσεις των περιφερειών, πλην Jokic και Westbrook τα προηγούμενα χρόνια, ίσως δεν είναι τόσο αουτσάιντερ στην τελική.

Stephen Curry

H χρονιά για τον Steph Curry έχει σημαδευτεί -προς το παρόν- από το μεγάλο ρεκόρ που πραγματοποίησε, όταν και ανέβηκε στην κορυφή της λίστας με τα εύστοχα τρίποντα, σημαδοντώντας και επίσημα το γεγονός ότι είναι ο κορυφαίος σουτέρ στην ιστορία και αυτός που επηρέασε το μπάσκετ όσο κανείς άλλος τα τελευταία χρόνια. Ένας σύγχρονος Προμηθέας του αθλήματος.

Παρόλα αυτά, δεν διανύει την καλύτερη χρονιά του όσον αφορά το σκοράρισμα και τα ποσοστά του, καθώς μετράει 25,8 πόντους με 54,7% EFG και για πρώτη φορά έχει μικρότερο του 40% στο τρίποντο. Ποσοστά τα οποία για Curry ίσως μοιάζουν μικρά, αλλά βέβαια στην ουσία παραμένουν υψηλά. Η παρουσία του και η επίδρασή του στους Warriors θα έδινε σε οποιαδήποτε ομάδα τον είχε 40 έξτρα νίκες που σίγουρα θα την έβαζαν στα playoffs. Η ικανότητά του να σουτάρει από οποιοδήποτε σημείο του παρκέ και η συνεχόμενη κίνησή του γύρω από τα σκριν, μακριά από τη μπάλα τον καθιστούν έναν αστέρα-γίγαντα στο ΝΒΑ, με τεράστια βαρυτική επίδραση δίπλα του, τέτοια που είναι αδύνατο να μην επηρεάσει την αντίπαλη ομάδα.

Ο 33χρονος guard έχει τον υψηλότερο δείκτη σε net rating (διαφορά επίθεσης/άμυνας ανά 100 κατοχές) ανάμεσα στους παίχτες που πρακτικά είναι βασικοί και αγωνίζονται περισσότερο από 30 λεπτά στο παιχνίδι, με +11,9 παραπάνω από τους ετερους συνδιεκδικητές του βραβείου, ενώ η ομάδα σουτάρει καλύτερα με αυτόν στο παρκέ με +6% σε σταθμισμένη ευστοχία.

H επιστροφή του Klay Thompson, η επάνοδος του Draymond Green στη δράση μετά τον τραυματισμό του, θα δυναμώσει και άλλο τους Dubs, οι οποίοι έχουν αυτή τη στιγμή το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, πίσω από τους Suns και την καλύτερη άμυνα, παρότι η επίθεση τους δε βρίσκεται σε επίπεδα προηγούμενων ετών. Εξάλλου η υποψηφιότητά του έχει μεγάλη βάση, καθώς θα μπορούσε να συνδυαστεί με την πολύ καλή πορεία της ομάδας, που σίγουρα θα βρίσκεται στις δύο πρώτες θέσεις της περιφέρειας, αν όχι και στη γενικότερη κατάταξη.

Ja Morant

Νομίζω πως κανείς περίμενε την τρομερή πορεία των Memphis Grizzlies έως την τρίτη θέση της Δύσης την άνετη είσοδό τους στα playoffs, χωρίς να χρειαστεί να μπλέκουν με το play-in τουρνουά. Οι Αρκούδες «μεγάλωσαν» απότομα και ουδείς μπορεί να τους διαγράψει στη συνέχεια και να πει ότι μέχρι εδώ ήταν. Πως να γίνει αυτό άλλωστε όταν ο Ja Morant θυμίζει σε πολλούς “μέρες Rose” στο Σικάγο, o oποίος παραμένει ο νεότερος MVP του πρωταθλήματος σε ηλικία 22 ετών, ηλικία στην οποία βρίσκεται και ο guard των Grizzlies.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί δηλαδή μία ωραία αφήγηση, εάν έφτανε ως την κατάκτηση του βραβείου, παρότι θεωρείται ως το φαβορί για τον πιο βελτιωμένο παίχτη. Και γιατί όχι και πολυτιμότερος δηλαδή, όταν βρίσκεται στη δεκάδα των πρώτων σκόρερ στη λίγκα με 26,8 πόντους ανά παιχνίδι, μαζεύει 5,8 ριμπάουντ και μοιράζει 7 τελικές πάσες. O τρόπος που αγωνίζεται και εφορμά στο καλάθι θυμίζει ταύρο σε υαλοπωλείο, καθώς μοιάζει ασταμάτητος και είναι πρώτος σε πόντους (15) και προσπάθειες (11,3) που παίρνει μέσω drives. To 42% των σουτ που παίρνει να είναι στη ρακέτα. Το shot chart του από το σάιτ του ΝΒΑ είναι ενδεικτικό και θυμίζει περισσότερο το αντίστοιχο ενός σέντερ, παρά ενός guard στη σύγχρονη εποχή.

Εκρηκτικός, με δυνατό πάτημα που δε θα διστάσει όποιον και να βρει μπροστά του, ρεπερτόριο γεμάτο θεαματικές φάσεις. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και μόλις την τριετή εμπειρία του, είναι εκ των κορυφαίων παιχτών όταν ένα ματς βαδίζει προς στην crunch time, όντας ο τρίτος σε πόντους σε όλο το πρωτάθλημα πίσω από τους Εmbiid, DeRozan. Το αδύνατο σημείο του παραμένει η άμυνα, εξ ου και oι +6,6 πόντοι/100 κατοχές των αντιπάλων όσο αγωνίζεται. H χρονιά που πραγματοποιεί, σε συνδυασμό με την εξαιρετική πορεία των Grizzlies, είναι ξεκάθαρη δήλωση πως πρέπει να λογίζεται στην κουβέντα για τους πολυτιμότερους παίχτες της κανονικής περιόδου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τα στατιστικά είναι από το επίσημο σάιτ του ΝΒΑ, το Cleaning The Glass και αφορούν ότι συνέβη στους αγώνες μέχρι τη διακοπή για το All Star Game.

1 Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το υπέροχο κείμενο του Giorgos B. για τον DeRozan, το Compton και πολλά ακόμη. https://basketballguru.gr/social/item/170-straight-outta-compton-o-de-rozan-o-jennings-o-harden-kai-to-antiparadeigma-tou-ghettoball

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « The Block Panther Πρώτη φορά All Stars - pt.2: Η Δύση, δηλαδή το Μemphis »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely