Τρίτη, 25 ΜΑΙΟΥ 2021 09:56

Πώς να (μην) σταματήσετε τον Doncic

Από :

Στο πρώτο ματς της σειράς των Mavericks με τους Clippers γίναμε θεατές ενός ακόμη φανταστικού παιχνιδιού της απόλυτης παιχτάρας από τη Σλοβενία. Ίσως πια θα πρέπει να πάψουμε να μένουμε με το στόμα ανοιχτό κάθε φορά που βλέπουμε τα κατορθώματά του και απλά να το πάρουμε απόφαση πως από τον τρίτο χρόνο της παρουσίας του στο ΝΒΑ, ανήκει στο τοπ των κορυφαίων παιχτών. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στη νέα εποποιία της Αγνής Σλοβένικης Κάβλας.

H στατιστική του εικόνα ήταν φανταστική. 31 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 11 ασίστ με 11/24 σουτ εκ των οποίων 5//1 τρίποντα και μόλις τρία λάθη σε σχεδόν 41 λεπτά. Όπως έγραψε και το StatMuse ήταν το τρίτο triple double της καριέρας του στα playoffs. Σε πόσα τέτοια έχει αγωνιστεί; Σε μόλις επτά.

Στον αγώνα υπήρξε μία «σκυταλοδρομία» αμυνομένων πάνω στον Σλοβένο άσο, καθώς και διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Μπορεί να μην είχε υψηλό ποσοστό στα σουτ με 11/24, όμως, αρκετά χαμένα εξ αυτών ήρθαν στην τέταρτη περίοδο, όταν φάνηκε σε ένα σημείο να κουράζεται. Τότε ήταν που έδειξε χαρακτήρα καθώς στη συνέχεια προτίμησε να έχει τον ρόλο μόνο του δημιουργού, αξιοποιώντας τους συμπαίχτες του, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν σε εξαιρετική μέρα, όπως οι πλάγιοι Hardaway Jr και Finney-Smith, που συνδυαστικά είχαν 9/14 τρίποντα.

Με την ικανότητά του να μπορεί να λειτουργήσει ως point forward, guards σαν τους Βeverley και Reggie Jackson είναι ‘’too fucking small’’ για να τον μαρκάρουν, όπως ο ίδιος φώναξε στον πρώτο μετά από καλάθι που έβαλε απέναντί τους.

Kαι αν ο Beverly ήταν fucking small, o Ivica Zubac ήταν “too fucking slow’’ κάθε φορά που βρισκόταν με αλλαγές απέναντί του. Στο λίγο χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε o Kροάτης σέντερ, η τακτική στόχευση του Carlisle ήταν να στήσει όλα τα picks απέναντί του, είτε να επιδιώξει πιο αργές επιθέσεις, ώστε στα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα της κατοχής να γίνει αλλαγή και να επιτεθεί πάνω του ο Σλοβένος των Mavericks.

 

 Όπως βλέπουμε και από τις φάσεις, δεν σταμάτησε να σκοράρει πάνω στον Zubac ο Doncic, πετυχαίνοντας έτσι συνολικά τους 16 από τους 31 πόντους του με αντίπαλο τον σέντερ των Clippers. Οπότε, ακόμα και τα 19 λεπτά που έπαιξε ο Zubac μάλλον υπερβολικά πολλά κρίνονται. Ειδικά όταν με αυτόν στο παρκέ η ομάδα του LA είχε -13 στον δείκτη +/- ενώ με τον Ibaka βρίσκονταν στο +11. Ομολογουμένως πλήρως αποτυχημένη η επιλογή για αλλαγές απέναντι στον superstar του Dallas.

Ο Doncic κατάφερε και αντιμετώπισε επιτυχώς κάθε αμυντική τακτική που προσπάθησε να εφαρμόσει πάνω του το προπονητικό τιμ των Clippers. Είτε αλλαγές, που όπως είδαμε ήταν τρομερά... επιτυχημένη κίνηση, είτε με drop τoυ Ιbaka και τον Paul George να είναι ο προσωπικός του αντίπαλος και να τον ακολουθεί μετά το πικ από πίσω ως «σκιά».

Ο Rick Carlisle, ο οποίος είναι εκ των κορυφαίων προπονητικών στο ΝΒΑ, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μία πλήρως λειτουργική ‘’ηλιοκεντρική’’, επίθεση παρά το μεγάλο βαρυτικό πεδίου του αστέρα του συστήματος. Φυσικά, για να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε βάθος χρόνου θα πρέπει και οι συμπαίχτες του Doncic να είναι ικανοί στο να εκμεταλλεύονται τόσο την προσοχή της άμυνας στο πρόσωπό του, όσο και τη δημιουργία του. Κάτι που κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο ματς, τιμωρώντας την εξαιρετική περιφερειακή άμυνα των Clippers.

Όπως άλλωστε σχολίασε και ο Gus σε post στη σελίδα μας για τους Clips‘’….Κατά τη διάρκεια της regular season, μας έδειξαν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν με σχετική ευκολία τις ομάδες που στηρίζονται στο τρίποντο. Και πράγματι, αν παρατηρήσει κανείς την επίδοσή τους στο basketball reference, θα δει πως ήταν η έκτη καλύτερη άμυνα, όσον αφορά την αντιμετώπιση των τριπόντων. Υποχρέωνε τους αντιπάλους σε έναν μέσο όρο ευστοχίας της τάξης του 35,6%, νούμερο που αν μη τι άλλο προσφέρει μια ασφάλεια. Στο πρώτο παιχνίδι με το Dallas, οι Clippers είδαν τους παίκτες του Rick Carlisle να επιχειρούν 36 τρίποντα και να βρίσκουν στόχο στα 17. Αυτό μεταφράζεται σε ένα εξαιρετικό 47,2%...’’. Πέρα από τα πέντε τρίποντα του Doncic, είχαν τα πέντε του Hardaway και τα τέσσερα του Finney-Smith. Συνολικά οι τρεις τους είχαν 14/25! Σε μεγάλο βαθμό αυτό συνέβη και χάρη στην ικανότητα του Doncic να μπορεί να ανοίξει το γήπεδο με τις skip πάσες του από τη δυνατή στην αδύναμη πλευρά ή να μπορεί (λόγω μεγέθους) να δει τον ελεύθερο παίχτη όταν έρχεται βοήθεια πάνω του.

Μία ακόμα τακτική προσέγγιση που διάλεξαν οι Clippers ήταν αυτή της παγίδας - ουσιαστικά δηλαδή, δοκίμασαν τα πάντα. Όπως βλέπουμε, μετά την προσπάθεια για παγίδα με τον Βatum να μαρκάρει τον Doncic, ο Γάλλος συνεχίζει να τον μαρκάρει με overplay, ώστε να μείνει εντελώς εκτός παιχνιδιού των Mavs. Στις δύο φάσεις που παραθέτουμε, ο Σλοβένος δε φαίνεται καν στην οθόνη, λόγω της πίεσης που δέχεται από τον αντίπαλό του. Ίσως έπρεπε να τον μαρκάρει περισσότερο ο πολύπειρος Batum, καθώς στα τρία λεπτά συνολικά που ήταν προσωπικός του αντίπαλος, ανάγκασε τον «εγγονό του διαβόλου» σε μία μόνο (χαμένη) προσπάθεια και δύο λάθη.  

Η εποποιία του Σλοβένου σταρ έδωσε το δικαίωμα στους Mavericks να σκέφτονται πως είναι ικανοί να κάνουν μεγάλο κρότο στον πρώτο γύρο των playoffs. Φυσικά, οι Clippers είναι μία ομάδα που στο ρόστερ της διαθέτει έμπειρους παίχτες, τον Kawhi Leonard και παραμένουν φαβορί για την πρόκριση. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη μπασκετική λατρεία μας πάντως, ελπίζοντας πως στο τέλος θα πάρει την πρόκριση.

Σημειώσεις: τα στατιστικά είναι από το επίσημο σάιτ του ΝΒΑ

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely