Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 10:06

O Jerami Grant και το νέο πρότυπο των forward

Από :

Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές σειρές στα Play Off, οι Denver Nuggets κατόρθωσαν να γυρίσουν από το εις βάρος τους 3-1 και να κερδίσουν με 4-3 τους Utah Jazz σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Δικαίως τα βλέμματα στράφηκαν στις εξωπραγματικές επιδόσεις των Donovan Mitchell και Jamal Murray, καθώς επίσης και στην μονομαχία των ψηλών ανάμεσα στους Jokic και Gobert. Τέλος κάποιοι στάθηκαν και στην επιστροφή του Gary Harris και πώς αυτή έδωσε στην ομάδα του Denver ένα ακόμα αμυντικό όπλο στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τον Mitchell.

 Έχοντας απομακρυνθεί πλέον από τη σειρά και ενώ ακόμα εξελίσσεται εκείνη ανάμεσα στους Nuggets και τους Clippers, θα ήθελα να σταθώ στον ρόλο που έπαιξε στα φετινά Play Off o Jerami Grant, ένας από τους αφανείς ήρωες της ανατροπής και ένα μοντέλο forward, που γίνεται όλο και πιο απαραίτητο για τις ομάδες του ΝΒΑ.

Ρόλοι του Grant

O Jerami Grant στη σειρά απέναντι στους Jazz κλήθηκε να μαρκάρει τον Donovan Mitchell και η αλήθεια είναι ότι παρότι δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά, είχε συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα πάνω του από άλλους. Η απουσία του Barton καθώς και του Harris (σε πέντε από τα επτά παιχνίδια) είχε σαν αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Grant από τον ρόλο που έχει συνήθως, δηλαδή να προστατεύει τη ρακέτα ερχόμενος κυρίως από την αδύνατη πλευρά. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Gobert κατορθώνει να περάσει τον Jokic για να έρθει ο Grant και να του στερήσει ένα σίγουρο καλάθι.

Η ικανότητα του Grant να προστατεύει το καλάθι, δίνει τη δυνατότητα στον Jokic να παίζει πιο επιθετική άμυνα στα αντίπαλα pick and roll, αφού σε περίπτωση που ο αντίπαλος guard μπορέσει να τον περάσει τότε θα προσπαθήσει αυτός να καλύψει το κενό. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε αρκετές φάσεις που ο Jerami Grant το έκανε αυτό με επιτυχία στη θητεία του στην Oklahoma.

Επιπλέον, όπως φάνηκε στη σειρά με τους Clippers, o Grant στην άμυνα μπόρεσε κατά διαστήματα να φρενάρει (όσο μπορεί να το κάνει κάποιος παίκτης του ΝΒΑ) τον Kawhi Leonard. Τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, συνήθως βασίζουν το επιθετικό τους παιχνίδι πάνω σε κάποιον forward, ο οποίος στην επίθεση έχει τον ρόλο του de facto play maker (πχ Leonard, LeBron James, Doncic, Γιάννης, Simmons, Tatum). Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία forward που είναι πολύ καλοί αμυντικοί πάνω στην μπάλα είναι όλο και πιο αναγκαία στις ομάδες που θέλουν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε, πώς ο Grant αντιμετώπισε τον Leonard στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, το μόνο μέχρι τώρα που μπόρεσαν να κερδίσουν οι Nuggets. Γρήγορα πόδια στην άμυνα, αρκετή δύναμη, ώστε να μην μπορεί να τον ποστάρει με ευκολία ο Leonard, ικανότητα να ξεπερνάει τα αντίπαλα screen, μακριά χέρια που του επιτρέπουν να καλύπτει πιο γρήγορα χώρο και να δυσκολεύει το σουτ, είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία που έχει ο Grant και τον βοηθάνε στο να είναι αποτελεσματικός ως αμυντικός πάνω στην μπάλα.

Στην επίθεση ο ρόλος του Grant είναι είτε να κόβει χωρίς την μπάλα, περιμένοντας κάποιες από τις πάσες του Jokic, είτε συνήθως έξω από το τρίποντο, όπου περιμένει να σκοράρει με κάποιο μακρινό σουτ. Σύμφωνα με το Cleaning the Glass, 36% των προσπαθειών του ήταν για τρείς πόντους (είχε 38,9% σε 3,5 προσπάθειες ανά αγώνα), ενώ 40% ήταν κοντά στο καλάθι.

Η αλλαγή των center και ο ρόλος των forward

Το ΝΒΑ αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και η θέση που έχει επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη είναι του center. Όπως είδαμε πολύ χαρακτηριστικά στη σειρά ανάμεσα στους Bucks και τους Heat, ο τύπος του center που έχει μια ομάδα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα αμύνεται. Οι Heat έχουν τον Adebayo και αυτό τους επιτρέπει να αμύνονται με αλλαγές στα screen, αφού ο Adebayo έχει την απαιτούμενη ταχύτητα ώστε να ακολουθήσει τους αντίπαλους guard και να μην τον προσπερνάνε με ιδιαίτερη ευκολία. Από την άλλη οι Bucks έχουν στο πρόσωπο του Brook Lopez έναν center που είναι εξαιρετικός στο να προστατεύει τη στεφάνη, αλλά σίγουρα όχι ιδιαίτερα γρήγορος για να μπορεί να αλλάζει τακτικά πάνω στους αντίπαλους guard με επιτυχία. Για αυτό, ο αμυντικός προσανατολισμός των Bucks στα κεντρικά pick and roll είναι να μένει (σχετικά) χαμηλά ο Brook Lopez περιμένοντας τον αντίπαλο guard περίπου στο ύψος των βολών (drop), ενώ ο συμπαίκτης του που μαρκάρει τον αντίπαλο χειριστή της μπάλας περνάει πάνω από το screen δυσκολεύοντας την απευθείας εκτέλεση από το τρίποντο. Η παρουσία του Γιάννη στους Bucks, επιτρέπει στον Lopez να είναι πιο ψηλά από ό,τι συνήθως οι center των ομάδων που παίζουν με drop τακτική απέναντι στα κεντρικά pick and roll, αφού σε περίπτωση που ο αντίπαλος guard τον περάσει ο Γιάννης θα είναι εκεί για να τον ανακόψει. Αυτή η συνταγή ήταν σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας που είχαν οι Bucks στην κανονική σεζόν και αν στην επίθεση είχαν περισσότερο ταλέντο, τότε μάλλον θα ήταν και αρκετή για να περάσουν και τους Heat στα ημιτελικά της Ανατολής.

Γυρνώντας στον παίκτη των Denver Nuggets, σίγουρα ο Grant είναι χειρότερος παίκτης από τον Γιάννη τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, αλλά ο λόγος που ανέφερα τον παίκτη τον Bucks είναι για να δείξω τη σημασία που έχει για κάθε ομάδα να έχει έναν forward που θα μπορεί να προστατεύει το καλάθι, όταν θα έχει νικηθεί ο αντίπαλος center, ερχόμενος από την αδύνατη πλευρά. Ειδικά για ομάδες που έχουν center που θα αποτελούν στόχο των αντιπάλων στην άμυνα (όπως ο Towns και γενικά οι περισσότεροι center στο ΝΒΑ), η παρουσία ενός τέτοιου forward μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγοι τέτοιοι παίκτες στη λίγκα και συνήθως είναι super star (Γιάννης, Anthony Davis όταν παίζει PF).

Το πρότυπο του Jerami Grant, του παίκτη που θα είναι secondary rim protector στην άμυνα, θα μπορεί να μαρκάρει στο ένας με έναν τους μεγαλώσομους play makers και στην επίθεση θα είναι αρκετά καλός σουτέρ, ώστε να δίνει μεγαλύτερο χώρο δράσης στην ομάδα του, είναι ένα πρότυπο παίκτη που θα είναι όλο και πιο περιζήτητο από τις ομάδες. Παράλληλα περιμένω να δούμε όλο και περισσότερους νεαρούς παίκτες που θα έρχονται στο draft με αυτά τα χαρακτηριστικά1. Επειδή λίγες ομάδες έχουν την πολυτέλεια να έχουν ψηλούς σαν τον Adebayo, που μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία να παίζουν άμυνα με αλλαγές στα screen,  η παρουσία αυτού του τύπου forward θα είναι απαραίτητη, προκειμένου να κάνει περισσότερο βιώσιμα, τα σχήματα με center όπως ο Jokic, o Ayton που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην επίθεση, αλλά θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι στην άμυνα.

Σημειώσεις:

  1. Ο Patrick Williams είναι ο παίκτης του ερχόμενου draft που πιστεύω ότι θα μπορεί να παίξει καλά αυτό το ρόλο και βλέποντας τον Jerami Grant φέτος με έκανε να αναθεωρήσω αρκετά το πόσο καλό τον θεωρώ ως μελλοντικό prospect για το NBA. Πιστεύω πλέον ότι είναι ένας από τους 10-12 πιο ελπιδοφόρους παίκτες του επόμενου draft, όποτε κι αν αυτό γίνει.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely