Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 21:11

We Got game #13: The Dallas Novocaine

Από :

Αν στην αρχή της σεζόν μας έλεγε κάποιος πως οι Mavericks θα αποτελούσαν σημείο αναφοράς για την άμυνα, θα τον περνούσαμε για τρελό. Fast forward λίγους μήνες, συμβαίνει ακριβώς αυτό, με την παρέα του Luka Doncic να εμφανίζεται ως “τρόμος” για τις αντίπαλες επιθέσεις. Σε άλλα νέα, ο Pascal Siakam “έγραψε” μια εντυπωσιακή επίδοση μέσα στον Ιανουάριο και σας την παρουσιάζουμε. Μόνιμη γαρνιτούρα φάσεις, στατιστικά, ups & downs αλλά και οι προτάσεις μας, όσον αφορά το διάβασμα ή/και την ακρόαση. Όλα τα παραπάνω τα καταγράφει στο We Got Game αυτής της βδομάδας ο Gus Χρυσοχού.

Η εξαιρετική άμυνα των Mavericks

Περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου τα πράγματα δεν έδειχναν καλά για τους Mavericks. Συγκεκριμένα, τα πάντα άρχιζαν να “σκοτεινιάζουν”, όταν εκείνη ακριβώς τη μέρα ο Luka Doncic γυρνούσε για δεύτερη φορά τον αστράγαλό του στη σεζόν, τραυματισμός που θα συνέβαλε στην απουσία του από την αγωνιστική δράση για 10 μέρες (μαζί με τον Covid-19). Σε εκείνο το σημείο οι Mavericks είχαν ρεκόρ 12-13 και οι οιωνοί δεν έδειχναν και οι καλύτεροι δυνατοί για τους Τεξανούς. Οι απουσίες αρκετών βασικών στελεχών τους, άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να μας κάνουν να φανταστούμε κάποιο καλό σενάριο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της απουσίας του Doncic, οι Mavericks τα πήγαν καλά. Έτρεξαν ένα επί μέρους ρεκόρ 5-5 στα επόμενα 10 παιχνίδια, σε μια περίοδο που ο Jason Kidd -όπως και πολλοί συνάδελφοί του ελέω κορονοϊού- αναγκάστηκε να βασιστεί σε βετεράνους παίκτες με 10ήμερα συμβόλαια. Εμφανίσεις σαν αυτή του Brandon Knight (σωστά διαβάζετε), συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να κρατηθούν οι Mavericks κοντά στην εικόνα των play-ins/playoffs.

Αντί λοιπόν οι Mavs να βγουν εκτός του τοπίου της postseason, κατάφεραν να σταθεροποιηθούν σε μια θέση που τους επέτρεψε να διεκδικούν την παρουσία τους εκεί. Από τη 10η Δεκεμβρίου το Dallas έχει κατορθώσει να κερδίσει τα 17 από τα 26 παιχνίδια που έδωσε. Και ενώ είναι σαφές πως αυτή η επιστροφή των Mavs έχει να κάνει εν πολλοίς με τις επιστροφές των βασικών τους παικτών, τα πάντα ξεκινούν από την αμυντική τους λειτουργία. Μια λειτουργία που έχει ως σαφές δόγμα τα close outs στην περιφέρεια και που αντί απλώς να αντιδρά στο παιχνίδι των αντιπάλων, θέτει τους δικούς της όρους αναγκάζοντας τις αντίπαλες ομάδες να παίρνουν κακές αποφάσεις. Οι Mavericks σε αυτό το διάστημα, από τις 12 Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα, αποτελούν την καλύτερη άμυνα του NBA με το defensive rating τους να φτάνει στο 105 και το net rating να φτάνει στο εξαιρετικό 7,4, νούμερο που τους φέρνει στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τους Suns, οι οποίοι διατηρούν 9,4. Ο ίδιος ο Kidd, αρνείται -προς ώρας- να πάρει εξ ολοκλήρου τα εύσημα για την αμυντική εικόνα της ομάδας του, καθώς όπου σταθεί κι όπου βρεθεί φροντίζει να αναφέρει το όνομα του Frank Vogel, του οποίου υπήρξε βοηθός στους Lakers και θεωρείται ένας mastermind της άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα κι αν ο Kidd κρατάει χαμηλό προφίλ είναι ξεκάθαρο πως ο ίδιος και το επιτελείο του έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά, αν σκεφτεί κανείς τις απουσίες των παικτών που είχαν. Και ενδεχομένως το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της δουλειάς να είναι το πως εμφανίζεται ο Kristaps Porzingis στα αμυντικά του καθήκοντα. Από μια “μαύρη τρύπα” μέχρι πέρυσι, σε έναν παίκτη που αποτελεί όχι μόνο καλό rim protector αλλά και κάποιον που μπορεί να εκτελέσει με επιτυχία τα hedge outs. Μπαίνοντας στη φετινή σεζόν και φυσικά έχοντας την περσινή εικόνα στο μυαλό μας, κανένας δεν θα πίστευε πως οι Mavericks θα μπορούσαν να αποτελούν το σημείο αναφοράς στο NBA, όσον αφορά την άμυνα. Ωστόσο, την ώρα που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, όχι μόνο συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν. Μπορεί να άργησε κάπως στη σεζόν η εικόνα που ήθελε να δώσει ο Kidd στην ομάδα του, αλλά όπως η νοβοκαΐνη έτσι και η άμυνα των Mavs έχει αρχίσει να επιδρά στη Λίγκα. Και με οδηγό αυτή, πλέον φιγουράρουν στην έκτη θέση της Δύσης.

H επιστροφή του Pascal Siakam

Η περίπτωση του Pascal Siakam είναι ιδιαίτερη. Γενικώς η μπασκετική του διαδρομή είναι ιδιαίτερη. Από ένα παιδί που δεν είχε ιδιαίτερη λατρεία με τη “σπυριάρα” έφτασε να κατακτήσει την κορυφή του NBA το 2019. Τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο, ήταν περίεργα. Στο bubble του Orlando τόσο ο ίδιος όσο και οι Raptors δεν εμφανίστηκαν καλοί και αποκλείστηκαν από τους Boston Celtics στον δεύτερο γύρο των playoffs. Όπως είναι φυσικό, αυτό πείσμωσε τους Raptors, οι οποίοι ήλπιζαν πως θα επιστρέψουν για να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν την επόμενη σεζόν. Η ιστορία με τον κορονοϊό, όμως, τους ανάγκασε να ξεσπιτωθούν. Κυριολεκτικά. Οι περιορισμοί στον Καναδά τους ανάγκασαν να μετακομίσουν, έστω προσωρινά, στην Tampa κάνοντάς τους επί της ουσίας την πρώτη ομάδα που έπαιζε κάθε παιχνίδι εκτός έδρας (η απόσταση μεταξύ Toronto και Tampa είναι 2.150 χλμ.). Αυτά, όσον αφορά τις ομαδικές δυσκολίες. Περνώντας σε εκείνες του Siakam καταλαβαίνει κανείς πως οι δικές του ήταν ακόμα μεγαλύτερες. 

Ήταν μία από τις πολλές περιπτώσεις παικτών στο NBA που κόλλησε covid, αλλά μία από τις λίγες -που γνωρίζουμε τουλάχιστον- που πέρασε την αρρώστια με βαριά συμπτώματα, χάνοντας μάλιστα και αρκετό βάρος. Σα να μην έφτανε αυτό, χρειάστηκε να υποβληθεί σε μια επέμβαση στον ώμο. Εν ολίγοις, την περασμένη off season, ουδείς γνώριζε το σε τι κατάσταση θα επέστρεφε στα παρκέ ο Καμερουνέζος forward. Πατώντας “skip” στους αρχικούς μήνες της σεζόν, ο Siakam που βλέπουμε μέσα στον Ιανουάριο είναι κάτι που -ενδεχομένως- ούτε οι πιο αισιόδοξοι φίλοι των Raptors και εν γένει του μπάσκετ δεν είχαν στο μυαλό τους. Και γράφω κάτι τέτοιο, γιατί οι επιδόσεις του πλησίασαν σε ιστορικά υψηλά, που τον τοποθέτησαν σε μια εκλεκτή παρέα όσων έχουν καταφέρει να σημειώσουν 300+ πόντους, 125+ rebounds, 100+ assists, 30+ κλεψίματα και 10+ blocks, μέσα σε ένα μήνα.

Όπως γίνεται αντιληπτό με το παραπάνω, τα νούμερα του Siakam για τον Ιανουάριο είναι εξαιρετικά και έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το ρεκόρ 10-6 που τρέχουν οι Raptors για το μήνα αυτό. Η συνεισφορά του έχει βοηθήσει την ομάδα του στο να βρεθεί στην όγδοη θέση της Λίγκας για τον Ιανουάριο και στη δέκατη, συνολικά στη σεζόν. Όλα αυτά, εν μέσω απουσιών λόγω covid, τραυματισμών και έχοντας εναποθέσει ένα πολύ μεγάλο φορτίο σε έναν 20χρονο rookie, ονόματι Scottie Barnes (καρδούλα). Μπορεί το Toronto να έχει κάθε βράδυ κι άλλους πρωταγωνιστές, ωστόσο ο Siakam είναι η “μηχανή” της ομάδας, δημιουργώντας κάθε λογής προβλήματα στους αντιπάλους αμυντικούς. Και όσο βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, η ομάδα του Καναδά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν.     

Οι φάσεις που μας έκαναν να ουρλιάξουμε

O Jalen Suggs σε ένα προσωπικό show:

Μέσα σε όλα αυτά που μας έχει δείξει ο Joel Embiid, πλέον έρχεται και με ακραίο court vision.

Μιλώντας για court vision, η πάσα του Cade Cunningham μας έκανε να φωνάξουμε λίγο παραπάνω. 

Κι αν αναρωτιέστε τι σας θυμίζει, για την ιστορία, πριν σχεδόν 13 χρόνια (παρά κάτι μέρες) ο Allen Iverson έβγαζε αυτήν την πάσα στον Rip Hamilton.

Η γωνιά του Geek

➢ Κόντρα στους Cavaliers ο Cade Cunningham “έγραψε” 19 πόντους, 10 assists και 10 rebounds. Αυτό ήταν το δεύτερο triple double στην ως τώρα σύντομη καριέρα του και είναι ο μόνος rookie στην ιστορία των Pistons που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο. 

 ➢ Από τον Derrick Rose, στον Ayo Dosunmu. Ο rookie guard των Bulls μοίρασε για δεύτερη φορά 10 assists σε ένα παιχνίδι, κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή που ο νυν guard των Knicks ήταν rookie στους Bulls.

➢ Ο Gary Trent Jr. κατάφερε να βάλει το όνομά του δίπλα σε αυτό του Kawhi Leonard. 

➢ Στις 3/12/2021 ο γραφων καταπιάστηκε με την πρόοδο και την πορεία των Washington Wizards που βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της Ανατολής με 14-9. Από τότε η ομάδα της αμερικανικής πρωτεύουσας μετράει ένα επί μέρους ρεκόρ της τάξης του 9-17. Να με φωνάξετε στο γάμο σας, να σας πω “και του χρόνου”. 

➢ Ο Anfernee Simons έχει φωνάξει ένα βροντερό “παρών” κατά τη διάρκεια της απουσίας του Damian Lillard, με τους αριθμούς να λένε όλη την ιστορία. 

➢ Ο Jaren Jackson Jr. μετατρέπεται σε έναν rim protector ολκής. Τα 50 blocks στα οποία έχει επιδοθεί μέσα στον Ιανουάριο πιστοποιούν τον παραπάνω χαρακτηρισμό, με τον δεύτερο στη σχετική λίστα να έχει 31!

➢ O Klay Thompson δείχνει να έχει επιστρέψει γερός και μόνο χαμόγελα προκαλεί αυτή η εξέλιξη. Κόντρα στους Timberwolves είχε το καλύτερό του ματς, ως τώρα, “γράφοντας” 23 πόντους, 5/9 τρίποντα, 5 rebounds και 4 assists, σε 27 λεπτά συμμετοχής. Πάντα τέτοια.

➢ Μένοντας στους Warriors, η τρίτη περίοδος είναι αυτή που “πιάνουν φωτιά”. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Kerr έχει καταφέρει να κάνει outscore τους αντιπάλους της στο τρίτο δωδεκάλεπτο κατά 224 (!!!) πόντους. Οι υπόλοιπες ομάδες περιορίζονται απλώς σε διψήφιες διαφορές. 

➢ Στο ξεκίνημα της σεζόν, το όριο νικών των Cavaliers ήταν στο over/under 27.5. Έχουν ήδη 30 νίκες και είναι τέταρτοι στην Ανατολή. 

➢ Ο Kelly Oubre Jr. έγινε μόλις ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της Λίγκας, ο οποίος σημειώνει 10 τρίποντα, ερχόμενος από τον πάγκο. 

➢ Οι Clippers έχουν ρεκόρ 8-8 μέσα στον Ιανουάριο. Από τα οκτώ παιχνίδια που κέρδισαν, τα επτά ήρθαν με comebacks από διψήφιες διαφορές.  

Ups and Downs

⬆ Ο James Jones θα εξακολουθήσει να είναι General Manager των Phoenix Suns για αρκετά χρόνια ακόμα, καθώς μέσα στην προηγούμενη βδομάδα έγινε γνωστό πως ο οργανισμός της Arizona ανανέωσε το συμβόλαιό του. Η κίνηση αυτή εν μέσω της έρευνας κατά του ιδιοκτήτη της ομάδας Robert Sarver, δίνει αν μη τι άλλο μια αίσθηση σταθερότητας στους Suns και μιας σαφής αγωνιστικής κατεύθυνσης για το μέλλον. Ο Jones προσελήφθη το 2017 από το Phoenix ως vice president of basketball operations, ενώ ανέλαβε τη θέση του GM το 2019. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Jones είναι ένας από τους 11 αφροαμερικανούς General Managers της Λίγκας. 

⬆ Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, οι Atlanta Hawks μετρούν επτά συνεχόμενες νίκες, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν αυτές επί των Bucks και Heat. Αυτό αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι πως σε αυτό το -μικρό- διάστημα μεταξύ 17-30/1, η Atlanta είναι η ομάδα με το καλύτερο net rating της Λίγκας. Πλέον βρίσκονται εντός του play-in, αλλά κάτι μου λέει πως η ιστορία τους θα έχει και συνέχεια. 

⬇  O Wiseman τελικά έκανε εγχείρηση, πράγμα που ανακοινώθηκε αφού αυτή έλαβε χώρα, όπως και ο τραυματισμός του Zion το καλοκαίρι. Σε πιο μικρά, ο Draymond Green είχε τραυματιστεί στην προθέρμανση της επιστροφής του Klay και ελάχιστοι γνώριζαν πως θα αγωνιστεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα στον συγκεκριμένο αγώνα. Ποιο το κοινό των παραπάνω πληροφοριών; Το στοίχημα. Με τη Λίγκα να έχει αποφασίσει να αγκαλιάσει ως πηγή (πολλών πολλών) εσόδων το στοίχημα, η απουσία διαφάνειας και ταχύτητατης ενημέρωσης για τραυματισμούς επηρεάζει αρνητικά εκατομμύρια δολάρια που ποντάρονται. Μόνο στα over/under πόντων/rebounds/assists του Green στον αγώνα που αγωνίστηκε μόλις επτά δευτερόλεπτα άλλαξαν χέρια τεράστια ποσά, με τους ελάχιστους που είχαν την πληροφόρηση να φεύγουν προφανώς κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κερδισμένοι. Από την στιγμή λοιπόν που το ΝΒΑ αποφάσισε να συμπορευτεί με τον στοιχηματισμο και να έχει από αυτόν έσοδα, το ελάχιστο που πρέπει να φροντίσει είναι η άμεση και διαφανέστατη διάχυση κάθε πληροφορίας που μπορεί να επηρεάζει αποτελέσματα. Και, καλώς ή κακώς, πλέον δεν μιλάμε απλά για μπινελίκια που πέφτουν στο fantasy λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης, αλλά για εκατομμύρια.

⬇ Με μια δήλωσή του ο Jerry West κατακεραύνωσε του Lakers, υποστηρίζοντας στον δημοσιογράφο Sam Amick ότι ακύρωσαν δια βίου εισιτήρια διαρκείας που του είχε υποσχεθεί ο πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας Dr. Jerry Bass. 

Για τον όποιον, μιλάμε για ΤΟ logo, συνέλθετε εκεί στο L.A. 

⬇ Ο τραυματισμός του Joe Ingles στο αριστερό γόνατο που τον αφήνει εκτός αγωνιστικής δράσης για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο βετεράνος Αυστραλός παίκτης αφήνει ένα μεγάλο κενό στους Jazz, οι οποίοι βρίσκονται σε κακό φεγγάρι και τραυματισμοί σαν και αυτόν μόνο κακό τους κάνουν. 

⬇ Μένοντας στους τραυματισμός, αυτός του Paul George στον αγκώνα που τον έχει αφήσει ήδη σχεδόν δυόμισι μήνες εκτός δράσης, φαίνεται να είναι πιο σοβαρός απ’ όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Είναι σαφές πλέον πως το ενδεχόμενο να χάσει τη σεζόν, είναι μεγάλο.  

Προσεχώς

Denver Nuggets @ Utah Jazz, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, 05:00

Phoenix Suns @ Atlanta Hawks, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, 02:30

Miami Heat @ Charlotte Hornets, Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, 02:00 

Διαβάσαμε, είδαμε, ακούσαμε μας άρεσαν και σας προτείνουμε

“The 3 kinds of defensive players now running the NBA”, του Ben Dowsett στο fivethirtyeight.com, όσον αφορά τους τύπους παικτών που επηρεάζουν περισσότερο το αμυντικό σκέλος του παιχνιδιού.

“Charles Oakley On Six of His Most Sizzling Beefs”, του Tyler R. Tynes στο gq.com, με τον Big Oak να λέει απολαυστικές ιστορίες από το παρελθόν του.

“Herring on the ‘90s Knicks and MacMahon on the Mavs and Jazz”, με τον Zach Lowe να φιλοξενεί στο “Lowe Post” τον συγγραφέα (και senior writer του Sports Illustrated) του βιβλίου “Blood in the Garden”. Bonus ο Tim MacMahon που αναλύει Mavericks και Jazz.

“2022 Mock trade deadline part 1”, με τους Nate Duncan, Kevin Pelton και Ben Thorne να συζητούν στο “Dunc’d on Basketball” για πιθανά σενάρια ανταλλαγών εν όψει tradedeadline. 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely