Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 13:49

We Got Game #1 - Καλωσόρισμα

Από :

Το καθημερινό σαράκι επέστρεψε και φέτος, μετά από ένα φυσιολογικό διάστημα απεξάρτησης, αυτή τη φορά και πάλι με πρόγραμμα 82 αγώνων, διάθεση, και κόσμο στα γήπεδα -επιτέλους. Επιστρέφουμε λοιπόν και εμείς στην εβδομαδιαία μας συνήθεια της προσπάθειας να πιάσουμε τον παλμό της Λίγκας. Οι Warriors παίζουν και πάλι σαν Warriors, οι Lakers αντιμετωπίζουν τα αναμενόμενα προβλήματα, οι Bulls χαίρονται με το ξεκίνημά τους, έστω και αν δύο νίκες ήρθαν απέναντι στους Pistons, ο Morant έχει κέφια και τα παιχνίδια μέχρι στιγμής είναι διασκεδαστικά. Για να δούμε την πρώτη εβδομάδα αναλυτικότερα.

Το καλωσόρισμα

Πιθανότατα το πιο διασκεδαστικό κομμάτι των πρώτων εβδομάδων είναι η επαφή με τους rookies σε ανταγωνιστικές συνθήκες με “κανονικούς” αντιπάλους -γιατί ας παραδεχτούμε πως τα συμπεράσματα από Summer League και preseason δεν είναι παρά παρενέργειες του εθισμού. 

Ο Cade Cunningham παραμένει στα pits και λάμπει δια της απουσίας του αν κρίνουμε από την θλιβερή εικόνα των Pistons μέχρι στιγμής, ενώ ο δεύτερος πιο πολυαναμενόμενος rookie, Jalen Green, τα είχε βρει σκούρα μέχρι να εκραγεί με 30 πόντους απέναντι στους Celtics, αν και πήγε να κάνει το κάρφωμα της χρονιάς, σε μια καταπληκτική επίδειξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος, θυμίζοντας τον συνεπίθετό του Gerald (ο οποίος παρεμπιπτόντως ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή του από την ενεργό δράση την ίδια βδομάδα). O Suggs θα χρειαστεί χρόνο, όπως και όλοι οι Magic -αν και δεν θα συνεχίσει να σουτάρει για πάντα με 25%.

Αντίθετα, αυτός που έχεις διαλύσει τις προσδοκίες είναι ο Chris Duarte, ο οποίος χάρη στις δύο παρατάσεις των Pacers στα τρία πρώτα παιχνίδια, παίζει κατά μέσο όρο περίπου 40 λεπτά πετυχαίνοντας 20 πόντους. Το παιχνίδι του είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε από τον πιο έτοιμο rookie της φετινής φουρνιάς -καθότι ήδη 24 χρονών, αλλά το πόσο δυνατά μπήκε είναι εντυπωσιακό για οποιονδήποτε. Όσο οι ταλαίπωροι LeVert και Warren παραμένουν εκτός, ο Duarte θα είναι βασικός, και αν συνεχίσει έτσι, ο Carlisle θα έχει ένα πραγματικό supersub στα χέρια του.

Εντυπωσιακός είναι μέχρι στιγμής και ο Scottie Barnes, ο οποίος κουβαλά περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με την ετοιμότητα και τον ρόλο του, αλλά εκμεταλλευόμενος και αυτός μια απουσία, αυτή του Pascal Siakam δίνει από νωρίς τα διαπιστευτήρια του. Έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι με 25/13/2 απέναντι στους Celtics, δείχνοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση στις προσπάθειες του. 

Ο τρίτος rookie που έχει ξεχωρίσει είναι ο Evan Mobley, ο οποίος ειλικρινά αυτή την στιγμή μοιάζει ο καλύτερος παίκτης των Cavaliers εκεί έξω. Στα πρώτα του επαγγελματικά παιχνίδια βάζει την μπάλα στο παρκέ, δεν φοβάται τις επαφές -παρότι ακόμα δεν έχει γεμίσει το σκαρί του- και προσφέρει στην άμυνα παντού. Τα plays ψηλά είναι αναμενόμενα, αλλά δυσκόλεψε πολύ και τον Trae Young όσες φορές βρέθηκε πάνω του στην απροσδόκητη νίκη των Cavs απέναντι στην Atlanta.

Εύφημος μνεία και για το #9 του φετινού draft και πρωταθλητή NCAA, τον Davion Mitchell, ο οποίος έχει κερδίσει γρήγορα τον ρόλο του έρωτα της NBAικής twitterόσφαιρας με την άμυνά του, και όχι άδικα, καθώς είναι μέσα στη φανέλα του αντιπάλου του σε κάθε φάση.

Όλοι όμως ξέρουμε ότι δεν είστε εδώ για τους προαναφερθέντες…

Ο Herb Jones έχει παίξει 60’ για τους Pelicans στα τρία πρώτα παιχνίδια και αποτελεί την ζωντανή, δίμετρη απόδειξη ότι δεν υπάρχει franchise New Orleans Pelicans, μόνο κάτι έρημα γραφεία για να δίνουν αυτή την εντύπωση. Για τους Bucks ο Γιώργος Καλαϊτζάκης έγραψε τις δύο πρώτες του συμμετοχές, ανέλπιστα παίζοντας 18’ στον διασυρμό των Bucks από τους Heat, και μπράβο του, αλλά έπαιξε και ο Σάντρο ο Μαμουκελασβίλι, aka το καλύτερο όνομα στην ιστορία του NBA, άνετα αμόρε της Ρούλας Βροχοπούλου, και εδώ σταματάει η ένεση ποιότητας σε αυτό το κείμενο πριν ο server αυτοκαταστραφεί. 

Τριάντα τίμια λεπτά κέρδισε και ο Austin Reaves για τους Lakers στα τρία πρώτα παιχνίδια, ο οποίος είμαι πεπεισμένος ότι είχε έναν μικρό ρόλο στο Sex Education.

 

 

Αν διαβάσατε Austin Rivers, μην αισθάνεστε άσχημα, το ίδιο έπαθε και ο Austin Rivers πριν από μερικές εβδομάδες.

Shoutout και στον Ayo Dosunmu (ποιον;;) και το προσωπικό μου πουλέν, Dalano Banton.

Ποιος θα παίξει center στους Nets;

Οι Nets γέμισαν την front line τους με τέως τεσσάρια, νυν πεντάρια λόγω αρθριτικών και πορείας της Λίγκας. Blake Griffin, LaMarcus Aldridge και Paul Millsap παραμένουν χρήσιμες λύσεις, παρότι δεν θυμίζουν σε τίποτα τους all-star εαυτούς τους. Παρ’ όλα αυτά, κανείς από τους τρεις δεν μπορεί να προσφέρει στον James Harden τα συνεχή screens και τις κάθετες βουτιές προς το καλάθι, που ξεκλειδώνουν τον James Harden ως εγκέφαλο μιας καταπληκτικής επίθεσης -και όχι μόνο εξαιρετικό σκόρερ. Ο Nicolas Claxton το κάνει αυτό, και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει στα πρώτα παιχνίδια των Nets, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν παίκτη που έπαιξε μόνο 47 παιχνίδια στα δύο πρώτα χρόνια του στη Λίγκα και που, παρά τα προσόντα του, παραμένει άγουρος και υπερβολικά αδύνατος -αδυναμία που πρώτος από όλους εκθέτει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Από την άλλη βέβαια, Griffin και Aldridge έρχονται και αυτοί μαζί με τις αμυντικές τους προκλήσεις.

Στην τελική μπορεί να μην έχει σημασία. Δεν μιλάμε για τον Harden στο Houston. Εδώ έχει δίπλα του τον καλύτερο σκόρερ του NBA και -ίσως κάποια στιγμή και- τoν Kyrie Irving. Ποιος νοιάζεται αν έχει τον ιδανικό pick and roll παρτενέρ; Ο LaMarcus Aldridge δείχνει να κινείται πολύ καλύτερα από ότι πέρσι και ήταν καθοριστικός στη νίκη απέναντι στους Sixers με 23 πόντους, 10 rebounds και δύο τάπες, αλάνθαστος. Αν είναι καλά, είτε από το midrange, είτε με το χαρακτηριστικό του turnaround, προσθέτει ένα ακόμη unguardable σουτ στη φαρέτρα των Nets. O Patty Mills, τον οποίο δεν έχω δει ποτέ μου να χάνει τρίποντο, ξεκίνησε με 10/10 από δαύτα στα δύο πρώτα παιχνίδια. Ακόμα και έτσι όμως, οι Bucks τους καθάρισαν με ευκολία στην πρεμιέρα και οι Hornets εξέθεσαν τις αδυναμίες τους. Όσο ο Kyrie δεν παίζει και γίνεται θέμα για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες αντιεμβολιαστών υπέρ του, τόσο οι Nets θα πρέπει όντως να βρουν λύσεις πέρα από την ατομική μαγεία των stars τους.

I didn’t know they stacked shit that high

Αμφιταλαντεύομαι αν θα πρέπει να το χαρακτηρίσω trend ή αυταπάτη, πάντως διάφορα franchises ξεκίνησαν με supersized lineups. 

Περισσότερο από όλους ξεχωρίζει η απόφαση του J.B. Bickerstaff να ξεκινάει με τρεις 7-footers στην πεντάδα, κάτι που ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο δίπλα στα κοντά guards των Cavaliers. Το περίεργο είναι ότι η ιδέα ψιλο-δουλεύει, καθώς Mobley, το τυπικό τεσσάρι σε αυτή τη διαρρύθμιση, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να σουτάρει, ενώ το τριάρι, που είναι ο Markkanen, έτσι κι αλλιώς παρκάρει συνήθως στο τρίποντο.

Σε παρόμοιο κλίμα, o Chuck Jamahl Mosley (βγείτε απ’ το μυαλό μου, Faith Νo More) ξεκινάει με τον Wendell Carter Jr., ο οποίος πρέπει να έχει χάσει κάθε ελπίδα ότι θα χρησιμοποιηθεί ποτέ όπως πρέπει, στο “4” και τον Mo Bamba στο “5” -κατανοητό ως ένα σημείο, γιατί το να βρουν τον σέντερ του μέλλοντος είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στο checklist των Magic για φέτος, κι ας το κάνουν με άμπαλο τρόπο. Το πραγματικά ακατανόητο στην όλη κατάσταση είναι ότι φέρνουν μέχρι στιγμής άλλους δύο centers από τον πάγκο, τον Moritz Wagner και τον Robin Lopez because… reasons. Από την άλλη, εγώ απλά πιστεύω ότι ο center τους πρέπει να είναι ο Isaac όταν γυρίσει, αλλά λέμε τώρα.

Σε ομάδες που δεν καβαλάνε το τανκ από την πρώτη μέρα, οι Raptors μπορεί να μην έχουν το ίδιο ύψος, αλλά η πεντάδα Van Vleet-Trent Jr.-Anunoby-Barnes-Achiuwa που κατέβασε ο Nurse στα δύο από τα τρία πρώτα παιχνίδια, είναι κτηνώδης -κάτι που ένιωσαν στο πετσί τους οι Celtics, που αντιπαρέταξαν με τη σειρά τους μια πανύψηλη πεντάδα με Smart-Brown-Taturm-Horford και Robert Williams.

Οι φάσεις που μας έβγαλαν τα μάτια

Από εντυπωσιασμό…(aka Εργολαβία Morant)

Τι δουλειά έχεις εκεί πάνω βρε άνθρωπε;

... και από τα γέλια.

Η γωνιά του Geek

➢ Το πρώτο μεγάλο 100% ήρθε από τον Jarrett Allen με 11/11 σουτ Allen και η περίοδος του Κάρι

➢ Αντίθετα, στην κατηγορία αβυσσαλέα ποσοστά ίσως δικαιολογείται το 2/14 του Devonte’ Graham λόγω ύψους, αλλά το 3/19 του Jonas Valanciunas στην πρεμιέρα και τα 3/15 του Lauri Markkanen απέναντι στην Atlanta δεν χωνεύονται. Ο O.G. Anunoby, μετά από μια δυνατή preseason, ξεκίνησε με 3/17 και 4/18 στα δύο πρώτα παιχνίδια.

19,7 o αριθμός των βολών ανά αγώνα μετά από ένα αγωνιστικό πενθήμερο, ένα νούμερο που θα ήταν το χαμηλότερο στην ιστορία της Λίγκας. Σαφώς το δείγμα είναι ελάχιστο, αλλά αξίζει να σχολιαστεί, γιατί η προσαρμογή των κανονισμών με σκοπό τον περιορισμό των foul drawing plays είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης ενόψει της φετινής σεζόν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο James Harden, ο οποίος έχει κερδίσει μόλις εννιά βολές σε τρία παιχνίδια, με τον Steve Nash να υπερασπίζεται τον παίκτη του, λέγοντας πως έχει άδικη αντιμετώπιση. Ο Durant αντίθετα, δήλωσε πως δεν βλέπει καμιά διαφορά στο παιχνίδι με τους νέους κανονισμούς. Άλλωστε ο αριθμός των βολών του Harden δεν είναι το μόνο κριτήριο -μην ξεχνάμε πως και πέρσι πήγαινε στη γραμμή σαφώς λιγότερο από τις μέρες του Houston, όταν ήταν το “Α και το Ω” της επίθεσης. Παράλληλα, είναι λογικό τα πρώτα παιχνίδια να σφυρίζονται πιο “επιφυλακτικά” από τους διαιτητές, με την κατάσταση λογικά να ομαλοποιείται όσο πηγαίνουμε. 

Ωστόσο, μας χαρίζει όμορφες στιγμές: 

➢ Από μεγάλες περιόδους είδαμε τα αδέρφια Curry να σημειώνουν 25 και 23 πόντους αντίστοιχα απέναντι σε Clippers o Steph και Thunder o Seth. Εντυπωσιακός και ο Furkan Korkmaz, ο οποίος με 18 πόντους και τρεις assists σε έξι λεπτά στην τέταρτη περίοδο επέβαλε στους Pelicans αναγκαστική προσγείωση. Ο Terrence Ross απέναντι στους Knicks ήταν άποντος για τρεις περιόδους, όμως πέτυχε 22 στην τελευταία, οδηγώντας τους Magic στην ανατροπή από το -9 και την πρώτη τους νίκη για φέτος, σε ένα παιχνίδι όπου ο Cole Anthony ντύθηκε καλός Westbrook με 29 πόντους, 16 rebounds και οχτώ assists, σε ένα ματς που οι Magic ξεκίνησαν με πεντάδα τους Cole Anthony, Jalen Suggs, Franz Wagner, Wendell Carter Jr., και Mo Bamba, που με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη και τις 213 μέρες, ήταν η νεότερη βασική πεντάδα στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ups and Downs

⬆ Οι Charlotte Hornets ξεκινάνε τη σεζόν με τρεις νίκες για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise, με το ρεκόρ να έρχεται απέναντι στους Brooklyn Nets δια χειρών… Ish Smith και Cody Martin. Οι δυο τους διέλυσαν τους Nets, με τον πρώτο να βρίσκει διαδρόμους στην άμυνα τους και να τους πληγώνει, τόσο δημιουργώντας, όσο και σουτάροντας, ενώ τον δεύτερο να παίζει ίσως την καλύτερη άμυνα που έχουμε δει πάνω στον Harden, και στην άλλη πλευρά να βάζει δύο μεγάλα τρίποντα (το ένα step back μπροστά στον Harden) σε σκοτωμένες επιθέσεις. Οι Hornets είναι σοβαρή ομάδα, με βάθος σε όλες τις θέσεις, οι οποίοι ωθούνται από την ιδιοφυία του LaMelo Ball, αλλά δεν εξαρτώνται από αυτόν, απόδειξη της δουλειάς του James Borrego.

<span

⬆ Οι Washington Wizards ξεκίνησαν με δύο νίκες απέναντι σε δύο ομάδες από τις οποίες φιλοδοξούν να αποσπαστούν σε υψηλότερο κλιμάκιο της βαθμολογίας, ήτοι τους Toronto Raptors και τους Indiana Pacers. Τους δεύτερους μάλιστα τους κέρδισαν χωρίς τον Bradley Beal, με τον Spencer Dinwiddie να δείχνει ότι μάλλον είναι καλά, με 34 πόντους, εννιά assists και μόλις ένα λάθος.

⬆ Θετικά έχουν ξεκινήσει και οι Wolves, με τον Towns όχι μόνο να παρουσιάζεται πιο στεγνός και πιο δεμένος από ποτέ, αλλά και τον Anthony Edwards να δείχνει σε οργιώδη κατάσταση στα ξεκινήματα της σεζόν. Bέβαια προς ώρας έχουν παίξει μόνο κόντρα σε Pelicans και Rockets, αλλά δεν παύει η προσμονή στο site μας για αυτούς να είναι αυξημένοι, με τρεις από τους εφτά contributors στα του NBA να τους έχουν επιλέξει στην θετική έκπληξη της χρονιάς.

⬇ Και μπορεί Δευτέρα βράδυ να έχασαν από τους Pelicans στη δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση, ωστόσο, η κατάσταση των τελευταίων για ακόμα μια φορά είναι κακή. Σοβαρά κακή. Και τουτό καθώς επειδή μπορεί στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια να απουσιάζει ο Zion Williamson, και για αυτό ίσως να τα έχασαν με κάτω τα χέρια, αλλά το γεγονός πως στην τρίτη χρονιά του στη Λίγκα ακόμα δεν υπάρχει καμία συνοχή στο τι θέλουν να πετύχουν με το ρόστερ τους είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, και θυμίζει τον τρόπο που πελαγοδρομούσαν στα πρώτα χρόνια του Anthony Davis στη Λίγκα. 

⬇ Η εικόνα του Killian Hayes είναι αποκαρδιωτική στο ξεκίνημα της sophomore season του. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπαίνουν τα σουτ, αλλά ότι δεν απειλεί καθόλου το καλάθι όταν έχει την μπάλα στα χέρια και αδυνατεί να δημιουργήσει ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Το πώς θα ταιριάξει με τον Cade Cunningham αν δεν μπορεί να βρει προσωπικό σκορ είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. 

Προσεχώς

DEN @ UTA, 26/8, 05:00: Μπορεί να μην δούμε μονομαχία Mitchell-Murray, αλλά η αντίστοιχη μεταξύ του καλύτερου επιθετικού και αμυντικού ψηλού στο NBA δεν χάνεται. 

MIA @ BKN, 27/8, 02:30: Ακόμα δεν είναι σαφές πόσο καλοί είναι οι Heat, κι ας έκαναν μια νίκη statement απέναντι στους Bucks. Οι Nets ψάχνονται ακόμη, αλλά ανάμεσα σε όλα τα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά δράματα, άλλη μια ήττα απέναντι σε άμεσο ανταγωνιστή σίγουρα δεν είναι ανάμεσα στα άμεσα σχέδιά τους. 

MEM @ GSW, 28/8, 05:00: Ja Morant εναντίων Steph Curry, ξεκούραστοι και κεφάτοι; Πού υπογράφω;

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Ένα εξαιρετικό άρθρο-αφιέρωμα στον Allen Iverson έγραψε ο Tyler R. Tynes στο GQ, “Allen Iverson’s Sky-High Life” 

Δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για τους νέους κανόνες για τα fouls που ανέφερα και παραπάνω στη σημερινή μας στήλη, “The Fouls You Won’t See On 3-Point Shots This Season (And Some You Still Will)”, του Ben Dowsett στο FiveThirtyEight και “Non-basketball moves hot button topic for 2021-22 NBA season”, του Duane Rankin στο Arizona Republic

Κλείνοντας, με πολύ άκομψο τρόπο επέλεξε το ΝΒΑ να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τους 75 καλύτερους παίκτες της Ιστορίας του. Πέρα από το γεγονός πως τελικά αυτοί ήταν... 76, υπήρξε και κάμποση κουβέντα για το ποιοι κακώς έμειναν απ’έξω, για παράδειγμα εδώ “Debating the NBA's 75 greatest players list: Snubs, surprises and the best of the best>, ένα σχετικό roundtable από το ESPN (με τα δύο 1,5ώρα pods του Ben Taylor αποτελούν ωστόσο τον καλύτερο σχετικό οδηγό αν θέτε να καείτε στο χρονικό της Λίγκας και τους καλύτερους παίκτες της ιστορίας της).

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « We Got Game #2 - Bing Bong We Got Playoffs - 7: Survivor 2021 »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely