Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 14:58

Pick & Π.Ο.Π.: Το Λαύριο εδραιώνεται, η Κύμη αντεπιτίθεται

Από :

Το πέρας της 12ης αγωνιστικής της Basket League, βρίσκει Κύμη και Λαύριο να χαμογελούν, μετά τις μεγάλες νίκες που πανηγύρισαν επί Κοροίβου και Προμηθέα αντίστοιχα. Αλάνθαστος παρέμεινε ο Παναθηναϊκός, με την ΑΕΚ να μην καταφέρνει να μπει στο πνεύμα του ντέρμπι. Χωρίς προβλήματα Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Κολοσσός στις έδρες τους, δια χειρός Γιαννόπουλου το Ρέθυμνο επιβίωσε κόντρα στον μαχητικό Άρη. Η νεοσύστατη στήλη Pick & Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) του Basketball Guru για την Basket League ντεμπουτάρει, με την σύνοψη και τα σημαντικότερα γεγονότα από την ελληνική λίγκα.

Η πρώτη πεντάδα

1. Brian Roberts - Καλό παιχνίδι μετά από καιρό για τον βετεράνο γκαρντ του Ολυμπιακού, ο οποίος "ξεμπούκωσε" με μια ουσιαστική εμφάνιση κόντρα στον ΓΣΛ στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της εβδομάδας. Ο 33χρονος ήταν ο πρώτος σκόρερ των ερυθρολεύκων (17π), με οικονομικό αριθμό προσπαθειών (6/7 σουτ, 3/3 βολές), δίνοντας παράλληλα πολλές λύσεις και στον τομέα της δημιουργίας με 8 τελικές πάσες (season high) σε 23 λεπτά συμμετοχής. Η σεζόν του Roberts ομολογουμένως χαρακτηρίζεται από αστάθεια, με τον ίδιο να κινείται σε ρηχά νερά μέχρι ώρας - εξαιρουμένων κάποιων εκλάμψεων - κι ίσως αυτό το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως το εφαλτήριο που χρειάζεται για να ανεβάσει την απόδοση του ενόψει της συνέχειας.

2. 47% - ...ή αλλιώς, τα 14 τρίποντα του ΠΑΟΚ που απλοποίησε το έργο του κόντρα στον ουραγό Πανιώνιο το απόγευμα του Σαββάτου χαρίς το περιφερειακό του σουτ, καταγράφοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση της ιστορίας του στα τρίποντα. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου εκτελούσαν με εξαιρετικό ποσοστό πίσω από το τόξο, το οποίο πάντως δεν επηρεάστηκε από την αστοχία (1/5) του θεωρητικά καλύτερου σουτέρ της ομάδας, Phil Goss. Ο εμφανώς ανεβασμένος - από τον Δεκέμβριο κι έπειτα - Λίνος Χρυσικόπουλος ήταν ο αποτελεσματικότερος με 4/4, μια επίδοση η οποία είναι τρομερή και για τον ίδιο σε ατομικό επίπεδο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως πριν την έναρξη του παιχνιδιού μετρούσε όλα κι όλα 6 τρίποντα στο φετινό πρωτάθλημα. Σημαντική κι η συνεισφορά του Δημήτρη Κατσίβελη που έκλεισε το παιχνίδι με 3/5, ξεπερνώντας τα συνηθισμένα του στάνταρ.

3. McKenzie Moore - Άλλη μια γεμάτη και καθοριστική εμφάνιση από τον φόργουορντ του Λαυρίου, ο οποίος είναι ίσως ο καλύτερος και πιο συνεπής ξένος παίκτης της ελληνικής λίγκας, αφήνοντας πάντα στην απ' έξω τους δύο αιωνίους του Νότου. Ο 25χρονος εδραίωσε με 20 πόντους, 6/10 σουτ, 6/6 βολές, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 τάπες, μόλις 2 λάθη σε 27 λεπτά συμμετοχής και 33 ranking την ομάδα του στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, κυριαρχώντας στο παρκέ απέναντι σε έναν σκληρό αντίπαλο, όπως ο Προμηθέας. Ο Moore είναι ο ορισμός του all-around, ένας εξαιρετικός αθλητής που σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεται παντού μέσα στο γήπεδο. Κάπου εδώ, αξίζει να δώσουμε κι ένα σημαντικό credit στον κόουτς Σερέλη, ο οποίος αξιοποιεί άριστα τον Καλιφορνέζο και τον οδηγεί στην breakout year της καριέρας του. Ποιος ξέρει που θα τον βρουν οι επόμενοι μήνες, αν συνεχίσει έτσι...

4. Γιώργος Τσαλμπούρης - Όταν η ΑΕΚ παραχωρούσε δανεικό τον 21χρονο διεθνή στον Κολοσσό Ρόδου, πολλοί θεώρησαν πως τον στέλνει στον "κατάλληλο άνθρωπο" για να τον... ψήσει. Ο κόουτς Λυκογιάννης, ένας από τους κορυφαίους και σταθερότερους προπονητές της νέας γενιάς, έχει βοηθήσει ουκ ολίγους παίκτες στην ανάδειξη τους, Έλληνες και ξένους, από τη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα της Ρόδου. Σε ένα παιχνίδι όπου ο Κολοσσός χρειαζόταν πολύ τη νίκη, αφού είχαν προηγηθεί δύο "σκληρές" ήττες, ο Τσαλμπούρης όχι απλά πήρε σημαντικό χρόνο κόντρα στα Τρίκαλα (25 λεπτά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά), αλλά ήταν και κομβικός για την ομάδα του με 13 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 τάπα και κανένα λάθος! Ο νεαρός σέντερ έδωσε σημαντικές λύσεις και στήριξε το καλό παιχνίδι των συμπαικτών του, Ware και Jones, με μια ώριμη εμφάνιση και... τρία τρίποντα! Σε μια σεζόν όπου καλείται να μαζέψει εμπειρίες τεστάροντας την ετοιμότητα του, η απόδοση του στο συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για τον ίδιο, ως μια "πυξίδα" για τη συνέχεια.

5. Shaquille Goodwin - Μεγάλο ματς από την 23χρονο σέντερ του Ρεθύμνου κόντρα στον Άρη, με επιβλητική παρουσία στην περιοχή της ρακέτας στα 31 λεπτά που αγωνίστηκε. Επιθετικά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός, με 19 πόντους (7/10 σουτ, 3/6 βολές) και 4 κερδισμένα φάουλ, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κιτρινόμαυρη άμυνα που δεν κατάφερε να τον περιορίσει. Πρόσθεσε 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ κι 1 κλέψιμο στην στατιστική του, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνιστική του άνοδο κατά το τελευταίο διάστημα. Έχει βελτιωθεί αισθητά, δείχνει να πατά σαφώς καλύτερα - σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς - και θεωρείται πια σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του κόουτς Βετούλα, έχοντας αξιοσημείωτο impact στις τρεις τελευταίες νίκες της ομάδας του.

Co-MVPs

Ο Χάρης Γιαννόπουλος (14π, 4ρ, 2α) έχει κάνει και πολύ καλύτερα παιχνίδια φέτος, όμως το μεσημέρι της Κυριακής ήταν... εκεί που έπρεπε, όταν έπρεπε για να "σπρώξει" το σύνολο του Νίκου Βετούλα προς την 6η του φετινή νίκη. Ο αρχηγός της κρητικής ομάδας, με ένα καθοριστικό τρίποντο και φάουλ, έκανε το 72-70 ενάμιση λεπτό πριν το φινάλε, δίνοντας προβάδισμα στους "Cretan Kings", ενώ με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό έγραψε το τελικό 80-73 και "κλείδωσε" την πολύτιμη νίκη απέναντι σε έναν Άρη που έμοιαζε αποφασισμένος να μη χάσει. Δείτε τι σουτ βάζει...

Απ' την άλλη, στο αθηναϊκό ντέρμπι, ο Νικ Καλάθης (19π, 6α, 3ρ) δεν ήθελε να πάθει η ομάδα του αντίστοιχο πατατράκ με εκείνο στον ημιτελικό κυπέλλου, καθαρίζοντας με άλλη μια γεμάτη εμφάνιση την μπουγάδα για τους πράσινους κόντρα στην απρόβλεπτη ΑΕΚ. Ο ομογενής πλειμέικερ δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί καθόλου από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε τις προάλλες, αντιθέτως διατηρεί την απόδοση του σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εξαιρετικός και πολύ σοβαρός, παρότι δεν ανάψε στο φουλ τις μηχανές του, αφού ακολουθεί άλλωστε και super week στην EuroLeague.

Το παιχνίδι της αγωνιστικής

Στη νοτιανατολική πλευρά της Αττικής, το θαύμα του Λαυρίου συνεχίστηκε με ακόμη ένα... καθηλωτικό επεισόδιο. Ο Χρήστος Σερέλης είδε τους παίκτες του καταγράφουν την ένατη φετινή τους νίκη, σε ένα ασυνήθιστα υψηλού σκορ ντέρμπι (101-87) για τα δεδομένα της Basket League, απέναντι στον Προμηθέα. Ποιοτικό μπάσκετ, όμορφες φάσεις και μεγάλη αποτελεσματικότητα από την περιφέρεια για τις δύο ομάδες - 27/52 τρίποντα. Αμφότερες είχαν επίσης πολύ καλή αναλογία ασίστ/λαθών. Το παιχνίδι κρίθηκε επί της ουσίας στο δεύτερο ημίχρονο, με το Λαύριο να κάνει τρομερά πράγματα στην επίθεση, πετυχαίνοντας 53 πόντους τη στιγμή που κράτησε τους Πατρινούς στους 44. Η νέα αυτή δύναμη της Basket League διανύει ονειρική σεζόν και δικαιωματικά κοιτά ψηλά, με τους "μεταλλωρύχους" να δείχνουν τον δρόμο στις υπόλοιπες ομάδες αυτού του βεληνεκούς. Πάντως, κι η απόδοση του Προμηθέα ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική, παρά την ήττα. Οι παίκτες του κόουτς Γιατρά κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια, όπως μας έχουν συνηθίσει, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ήταν από αυτά τα παιχνίδια που χαρακτηρίζονται ως διαφήμιση του αθλήματος.

Η φάση

Ο Πάρης Μαραγκός ποστάρει υπομονετικά τον Kyle Wiltjer και σκοράρει με ένα τεχνικό τελείωμα, έχοντας κινηθεί νωρίτερα με καλά πλάγια βήματα από τη μια πλευρά του ζωγραφιστού στην άλλη. Οκ, δε θα σας πεταχτούν τα μάτια έξω, αλλά είναι ένα όμορφο, προσωπικό καλάθι, το οποίο "ταιριάζει" στον... χαρακτήρα του 24χρονου φόργουορντ. Ένας αθλητής που πέρσι πέρασε δύσκολες στιγμές, όμως πάλεψε σκληρά, έκανε μπόλικη υπομονή και φέτος είναι καλά, έχοντας επιστρέψει δυνατός στα παρκέ. Φαίνεται πως δουλεύει αρκετά και πλέον βοηθά σημαντικά την ομάδα του. Το "μπράβο" φαντάζει πολύ φτωχό για να περιγράψει τα αποτελέσματα του αγώνα του.

Χάνοντας με στυλ
Για άλλη μια φορά, ο Λευτέρης Μποχωρίδης (21π, 8ρ, 7α) το πάλεψε πάρα πολύ, όμως δεν είχε συμπαράσταση από την πλειοψηφία των συμπαικτών του. Τρομερά ανανεωμένος από την ημέρα που επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, φανερώνει πια συχνά την ποιότητα του και αξιοποιεί τις ευκαιρίες. Άξια αναφοράς και η εικόνα του Μιχάλη Λούντζη (17π, 4ρ, 2α) στην ήττα των Τρικάλων από τον Κολοσσό, με τον 19χρονο περιφερειακό να προσθέτει ακόμη μια καλή εμφάνιση στο ενεργητικό του. Ο περσινός πρωταθλητής Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό, κατάφερε να διακριθεί σε ένα απόγευμα όπου τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά για την ομάδα του, καθώς έχασε την επαφή με το σκορ από το την δεύτερη κιόλας περίοδο. Τρίτος της παρέας, ο Slaven Cupkovic, ο οποίος με μια εμφάνιση (20π, 2ρ, 1α) από τα παλιά, βγαλμένη δηλαδή από την εποχή που αγωνιζόταν στα Τρίκαλα, ήταν ο μοναδικός που ζόρισε κάπως τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι της Πυλαίας.

Το αβατάριον

Ο Manny Harris είναι παικταράς και πολυτέλεια για την Basket League, όμως κόντρα στον Παναθηναϊκό έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. Η ομάδα του Pascual δεν του επέτρεψε να... ζεσταθεί ώστε να βρει τον ρυθμό που χρειάζεται για να γίνει ουσιαστικός. Μπορεί να σημείωσε 17 πόντους, όμως τους πέτυχε διάσπαρτους, σε σημεία δηλαδή όπου ο Παναθηναϊκός είχε ήδη χτίσει διαφορές 10+ πόντων κι απλώς τις συντηρούσε. Για δεύτερη διαδοχική αγωνιστική ήταν αρκετά άστοχος (6/15 σουτ), κάνοντας μάλιστα και 5 λάθη σε 35 λεπτά συμμετοχής. Καλό για την ΑΕΚ και τον Ντράγκαν Σάκοτα θα ήταν να ανέβει ο μεγάλος τους αστέρας, καθώς θα τον χρειαστούν πολύ στη συνέχεια, αφού μετά από αυτή την ήττα έμειναν πίσω στο κηνύγι μιας θέσης για την πρώτη τετράδα.

X - Factor (και το comeback της Κύμης)

Η σπουδαία εκτός έδρας νίκη της Κύμης στην Αμαλιάδα επί του Κοροίβου ήρθε να πιστοποιήσει την ολική μεταμόρφωση του συνόλου του κόουτς Καστρίτη. Η ομάδα του Έλληνα Αλιμπίγιεβιτς - ο Καστρίτης είναι μόλις 35 ετών - ξεκίνησε απογοητευτικά τη σεζόν με έξι διαδοχικές ήττες και θεωρήθηκε μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό. Όμως, η κατάσταση έχει τουμπάρει από την 7η αγωνιστική κι έπειτα, με την Κύμη να φτάνει αισίως τις 5 νίκες σε 6 παιχνίδια, με τις 3 εξ' αυτών μάλιστα να είναι εκτός έδρας! Μεγάλο μερίδιο στο comeback αυτό, δε χωρά ουδεμία αμφιβολία πως αναλογεί στον - τρομακτικά ικανό σκόρερ για τα δεδομένα της λίγκας - Thad McFadden, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να κάνει την διαφορά προχθές, λίγες μέρες μετά την προσωπική του 42αρα κόντρα στον Κολοσσό.

Ωστόσο, με τον ελληνικό κορμό να γίνεται παράγοντας κλειδί όταν αυτό χρειάστηκε - Μανωλόπουλος και Τσαγκαράκης πέτυχαν μαζί 6/9 τρίποντα, ρίχνοντας... κουρτίνα πάνω από την κακή βραδιά του Αμερικανού - και με σταθερά καλή άμυνα καθ' όλ την διάρκεια του 40λεπτου, οι Ευβοιώτες μάζεψαν ακόμη ένα ροζ φύλλο. Είναι χαρακτηριστικό πως κράτησαν τον Κόροιβο για πρώτη φορά φέτος κάτω από τους 60 πόντους, μια ομάδα που στην έδρα της έχει αξιόλογη δυναμική και πετυχαίνει 75 κατά μέσο όρο. Η Κύμη βλέπει το ρεκόρ της να ανεβαίνει διαρκώς (5-7), κάτι που της επιτρέπει να προχωρήσει με άλλον αέρα μέσα στη σεζόν, πιο άνετη, τη στιγμή δε που την περιμένει ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη (ΑΕΚ, Λαύριο και ΠΑΟΚ εντός, Ολυμπιακό εκτός).

Extras - τι μας "μένει" από την 12η αγωνιστική

- Η πρώτη "κατοστάρα" του Ολυμπιακού μετά από πολλούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έπιασε τριψήφιο στην επίθεση, κάτι που δεν είχε συμβεί από τον Απρίλιο του 2016 και ένα παιχνίδι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το Ρέθυμνο. Οι "πληγωμένοι" ερυθρόλευκοι βρήκαν ευκαιρία να... ξεσπάσουν.

- Ο Ζακ Όγκαστ. Μπορεί ο 25χρονος σέντερ να μην υπάρχει στο πράσινο rotation στην EuroLeague, όμως στην ελληνική λίγκα κάνει καλή δουλίτσα. Με 11 πόντους και 7 ριμπάουν κόντρα στην ΑΕΚ, πρόσθεσε δεύτερη συνεχόμενη διψήφια εμφάνιση στο φετινό ενεργητικό του και τρίτη συνολικά. Μετρά πλέον 75% στα δίποντα και... βελτιώνεται.

- Το season-high του Θοδωρή Ζάρρα. Ο βετεράνος σκόρερ του ΠΑΟΚ συνέτριψε με τους 18 πόντους του την προηγούμενη κορυφαία του επίδοση (11π) για τη φετινή σεζόν, μέσα σε 19 λεπτά δράσης. Από τους κορυφαίους της ομάδας του, φαινόταν πως έψαχνε εδώ και καιρό μια εμφάνιση που θα τον ανεβάσει ψυχολογικά κι αυτή ήταν μια τέτοια.

- Το αρνητικό σερί των Τρικάλων. Οι "Σακαφλιάδες" εσχάτως χώρισαν με τον κόουτς Μέξα και προσέλαβαν στην θέση του τον Φώτη Τακιανό, ο οποίος αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή. Οκτώ οι διαδοχικές ήττες της νέας του ομάδας, χωρίς νίκη από τα τέλη Οκτώβρη και την 4η αγωνιστική! Ο δρόμος προς την παραμονή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

- Το 12/12 του Παναθηναϊκού από την γραμμή των βολών. Σπάνια βλέπεις κάποια ομάδα να μη χάνει ούτε μια προσωπική και να γράφει... 100%. Οι παίκτες του Pascual αξιοποίησαν τους εύκολους αυτούς πόντους, στοιχείο που συνέβαλλε στη "σούμα" της αναμέτρησης στην άνετη επικράτηση τους.

- Η "ευκαιρία" στον Δημήτρη Καραμανώλη. Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ κόντρα στον Πανιώνιο πήρε τέτοια τροπή που επέτρεψε στον κόουτς Παπαθεοδώρου να δώσει ένα δεκάλεπτο στον 19χρονο γκαρντ. Ο βενιαμίν των ασπρόμαυρων, έπαιξε με θράσος, πήρε τα σουτάκια του, έβαλε μάλιστα κι ένα τρίποντο ενώ μοίρασε και 3 ασίστ.

 
 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely