Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 21:08

Steve Kerr vs the (Ball) Industry: oι αμαρτίες του ΕSPN

Γράφτηκε από την

Σε ένα πολύ ωραίο κείμενο του Λεωνίδα, ο ιστότοπος αυτός έχει ασχοληθεί παλιότερα με τον Lavar Ball. Επίσης , στο Sport24.gr ασχολήθηκα με το πώς ο εν λόγω πατέρας κάνει ό,τι μπορεί Sport24.gr ασχολήθηκα με το πώς ο εν λόγω πατέρας κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει τις καριέρες των γιων του. Και τι θα πούμε εδώ; Κάνε λίγη υπομονή. Για αρχή, δες ένα στιγμιότυπο από την ομάδα που βρήκαν οι μικροί Ball, αφότου απορρίφθηκαν από δεκάδες άλλα ευρωπαϊκά σωματεία -κυρίως διότι οι σοβαροί σύλλογοι δεν είχαν το παραμικρό ενδιαφέρον να πρέπει να διαχειριστούν τον πατέρα τους.

Πάμε λοιπόν, τώρα στο θέμα μας που αφορά τους Ball ως φαινόμενο (το οποίο ο Steve Kerr χαρακτήρισε “κοινωνικό”) και ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά media του πλανήτη, το ESPN.

Μεταξύ των ειδησεογραφικών πρακτορείων που έστειλαν απεσταλμένο στη Λιθουανία, για να καταγράψει τα έργα και ημέρες (;) των αδελφών Ball ήταν και το ESPN. Ο Jeff Goodman ανέλαβε την αποστολή και ο Dick Vitale, σχολιαστής του κολεγιακού μπάσκετ στο ίδιο δίκτυο - γλωσσοπλάστης, στον οποίον ανήκουν τα “this is awesome baby” και “diaper dandy” για τους εκπληκτικούς πρωτοετείς - καταδίκασε το μέσο του για αυτήν την απόφαση, να ακολουθήσει δημοσιογράφος τους Ball έως το Prienai της Λιθουανίας, 39 χιλιόμετρα ανατολικά του Kaunas. Aν αναζητήσετε νέα για αυτήν την πόλη, θα δείτε... αυτά.

Της τοποθέτησης του Vitale ακολούθησε ο, πάντα καυστικός, Rick Carlisle. Εξαπέλυσε μύδρους κατά του ESPN, εξηγώντας πως “ήταν ντροπιαστικά τα άρθρα” που αφορούσαν στη “γέννηση” της κόντρας μεταξύ του LaVar Ball (του μπαμπά για όσους δεν τον ξέρουν -και καλά κάνουν) και του προπονητή των Lakers, Luke Walton. Δηλαδή του προπονητή του πρωτότοκου, Lonzo. Αν τυχόν έχασες αυτό το επεισόδιο, να σου πω ότι ο - “κρίνω τα πάντα, γιατί κάποιοι μου επιτρέπουν να αισθάνομαι σημαντικός” - LaVar Ball δήλωσε πως ο Walton “έχει χάσει την ομάδα”.

Ο Carlisle, ως πρόεδρος της ένωσης των κόουτς, τοποθετήθηκε, χαρακτηρίζοντας τον -ας πούμε- πατέρα Ball “αδαή, κομπαστή φαφλατά. Ο Luke είναι εκπληκτικός νέος προπονητής, ο οποίος δημιούργησε μια νέα ομάδα και αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο. Αν δεν το πιστεύετε, ρωτήστε με. Περνάμε τα ίδια τώρα -με τους Mavs”. Εναντίον του ESPN καταφέρθηκε -για τον ίδιο λόγο- και ο Jeff Van Gundy (μεταξύ πολλών είπε πως “χρησιμοποιούν φθηνά μέσα για να κάνουν νούμερα”), με τον Steve Kerr να παραδίδει μαθήματα ταπείνωσης, στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του ματς των Warriors με τους Nuggets. Όχι μόνο των MME, αλλά και των αναγνωστών/τηλεθεατών/ακροατών.

“Κόσμος τρώει από το χέρι του LaVar, χωρίς προφανή λόγο”

“Ο δρόμος στον οποίον βαδίζουμε μας απομακρύνει από την κάλυψη του παιχνιδιού. Κατευθυνόμαστε προς τη δραματοποίηση των ειδήσεων. Δεν πρόκειται καν για ειδήσεις. Είναι το απόλυτο τίποτα. Αλλά αν περιλούσεις αυτό το απόλυτο τίποτα με glitter και κορδέλα, ο κόσμος θα το δει”. Εξήγησε ότι “το πρόβλημα δεν είναι ότι εκπρόσωποι των media αναζητούν τους Ball για συνεντεύξεις, αλλά ότι το περιεχόμενο που αφορά αυτόν τον πατέρα και τους γιους του, κάνει θραύση. Για αυτό και όλοι φροντίζουν να 'χουν και άλλα πράγματα που να τους αφορούν. Κάπου, υποθέτω στη Λιθουανία, ο LaVar γελάει. Οι άνθρωποι τρώνε από το χέρι του, χωρίς προφανή λόγο, δηλαδή για οποιονδήποτε άλλο πέραν του ότι είναι η Karhashian του ΝΒΑ ή κάτι τέτοιο. Αυτό “πουλάει” και αυτή είναι η πραγματικότητα της πολιτικής, της διασκέδασης και τώρα των σπορ. Πλέον, δεν έχει σημασία αν υπάρχει ουσία σε ένα θέμα. Είναι φάση “μπορούμε να το κάνουμε ενδιαφέρον για κανένα προφανή λόγο;”. Ξέρετε πόσοι γονείς παικτών μου είναι πιθανόν, τώρα στο σπίτι και σκέφτονται “έπρεπε να βάλει το παιδί μου”; Παρ' όλα αυτά, βάζουμε μικρόφωνο στο στόμα του, γιατί προφανώς, δίνει νούμερα”.

Ο Kerr δήλωσε αδυναμία ως προς το να κατανοήσει ποιον ενδιαφέρουν όσα έχει να πει ο Ball “αλλά από ό,τι φαίνεται, ενδιαφέρει. Διαφορετικά, το ESPN δεν θα ξόδευε χρήματα, ώστε να στείλει απεσταλμένους στη Λιθουανία, όταν έχει διώξει ανθρώπους που έγραφαν πραγματικά σημαντικά κείμενα. Ανθρώπους όπως ο Ethan Strauss και ο Marc Stein. Δεν πρόκειται όμως για επίκριση του ESPN, αλλά για κοινωνικό θέμα. Υπάρχει επί σειρά ετών και τώρα εισβάλει στο χώρο των σπορ”. Δήλωσε πως νιώθει άσχημα για τον Luke Walton “γιατί δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση που να πρέπει να διαχειριστεί αυτό που ζει. Για εμένα, ένα από τα πράγματα που αφορούν το ΝΒΑ είναι να πως ήταν... καταφύγιο από τους γονείς. Οι τύποι που κοουτσάρουν στα high schools είναι εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με γονείς. Εγώ δεν έπρεπε να μιλήσω ποτέ με γονιό που ήταν εκνευρισμένος, για το χρόνο που είχε το παιδί του. Είμαι ωστόσο, βέβαιος πως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι εκεί έξω. Αλλά δεν έχουν φωνή στο ΝΒΑ. Και για κάποιον λόγο, δίνουμε φωνή σε αυτόν τον τύπο και τώρα ο Luke καλείται να το αντιμετωπίσει. Είναι ντροπή”.

Δυο πράγματα για το ESPN

Τον Απρίλιο του 2017, το ESPN (ιδιοκτησίας Walt Disney Co., εταιρία με κέρδη 46.030.320.600 ευρώ στο τέλος του χρόνου) ενημέρωσε 100 υπαλλήλους, μεταξύ αυτών τα πιο οικεία -στο λαό- πρόσωπα του, πως απολύονται. Κίνηση στην οποία προέβη λέει, όχι μόνο για να μείνει ανταγωνιστικό, αλλά και για να “βοηθήσουμε τη μετάβαση του υπάρχοντος περιεχομένου στο μέλλον". Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Θα σου πω ευθύς αμέσως.

Προς το παρόν, πρέπει να μάθεις ότι στην ίδια ανακοίνωση, οι διοικούντες αποκάλυψαν πως θα ακολουθήσουν και άλλες απομακρύνσεις -ανθρώπων που δούλευαν εκτός "αέρα"-, διότι όπως διευκρινιζόταν, επρόκειτο να γίνει στροφή στο digital, "δεδομένης της μείωσης των συνδρομητών της καλωδιακής τηλεόρασης και της αύξησης του κόστους". Μια στιγμή να σου πω 2-3 αριθμούς.

*13.000.000 συνδρομητές έχασε το ESPN, την τελευταία εξαετία -σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen Media Research.
*0.5 εκατ. συνδρομητές αποχώρησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Τα προηγούμενα χρόνια έχανε κατά μ.ο. 2 εκατ. συνδρομητές.
*88 εκατομμύρια είναι πια τα σπίτια, που έχει κατακτήσει το ESPN. Πριν λίγα χρόνια ξεπερνούσαν τα 100 εκατομμύρια.
*6 ευρώ είναι η μηνιαία συνδρομή και είναι, μακράν της δεύτερης, η πιο ακριβή υπηρεσία καλωδιακής.
*60% εκ των εσόδων του ESPN προέρχεται από την καλωδιακή.

Το network είχε ξοδέψει δισεκατομμύρια δολαρίων, τα τελευταία χρόνια, σε τηλεοπτικά/ραδιοφωνικά δικαιώματα με τις μεγαλύτερες αθλητικές λίγκες και τις κολεγιακές περιφέρειες -τα οποία δεν μπορεί φυσικά, να ξεφορτωθεί-, με τη “μητέρα” εταιρία να θέτει θέμα Code Red, αφού το ESPN έπαψε να “μεγαλώνει”.

Στο σημείωμα που έστειλε ο πρόεδρος του ESPN και μέλος του ΔΣ στα Disney Media Networks, John Skipper (φωτό), σε όλους τους εργαζομένους, ανέφερε και την αλλαγή που παρατηρήθηκε, στις συνήθειες των τηλεθεατών. Βέβαια, “έχασε” πολλούς από τους αναγνώστες, από τον πρόλογο, όπου έγραψε πως “η στρατηγική μας είναι να γίνουμε πιο γρήγοροι, αποτελεσματικοί, εύστροφοι”.

Συνέχισε με το “αυτές οι αποφάσεις επηρέασαν ταλαντούχους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν σπουδαία δουλειά για την εταιρία μας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους για τους κόπους τους και την πολυποίκιλη προσφορά στο ESPN". Ειρήσθω εν παρόδω, όταν ολοκληρώθηκε το "αιματοκύλισμα", ο Skipper υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του, έως το 2021 -κάθεται στη συγκεκριμένη θέση από το 2012, ενώ πρωτοπήγε στο ESPN το 1997, ως αντιπρόεδρος και GM του ESPN The Magazine.

Οι περισσότεροι εξ όσων αποχώρησαν στην πρώτη "δόση", βρίσκονταν στους τελευταίους μήνες των συμβολαίων τους και δεν δέχθηκαν τις μεγάλες περικοπές μισθών που τους προτάθηκαν. Υπήρχαν και περιπτώσεις εργαζομένων, στους οποίους το ESPN πρότεινε να εξαγοράσει το υπόλοιπο των συμβολαίων τους.

Ο Jim Miller, εκ των συγγραφέων του "Those Guys Have All The Fun: Inside The World of ESPN", είχε δηλώσει στο CNNMoney ότι "το SportsCenter, εκ των show που υπήρξαν σημαίες του ESPN, θα αποκτήσει ψηφιακή μορφή και θα απομακρυνθεί από το "ένα show με πολλούς, πάρα πολλούς, ακριβοπληρωμένους παρουσιαστές. Το ESPN είναι δίχως αμφιβολία μια από τις μεγαλύτερες success stories, στην ιστορία των σύγχρονων media. Αλλά ούτε αυτό μπορεί να γλιτώσει από τη σκληρή πραγματικότητα και την αλλαγή στο τεχνολογικό τοπίο". Σύμφωνα με τον Miller, οι stars του δικτύου είχαν λαμβάνειν από 1 έως 2.5 εκατ. ευρώ, το χρόνο, ενώ η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο κολοσσός ήταν ο διπλασιασμός του κόστους του προγράμματος, από το 2009 μέχρι το 2016.

Υπολογίζεται (χονδρικά) πως με τις απολύσεις του Απριλίου, το ESPN “γλίτωσε” περί τα 100 εκατ. ευρώ. Δυο μήνες μετά, για την ακρίβεια την πρώτη ημέρα του Ιουλίου, ανακοίνωσε την απόκτηση του Adrian Wojnarowski, των 1.8 εκατομμυρίων “ακολούθων” στο Twitter και των αναρίθμητων αποκαλύψεων (παίκτες και προπονητές του ΝΒΑ έχουν δηλώσει πως... έχουν μάθει τα νέα που τους αφορούν από αυτόν). To τελευταίο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Wojnarowski, με το Yahoo! Sports (το οποίο ξεκάθαρα “έφτιαξε” εκείνος) ήταν αυτό του 2016. Ήταν τετραετούς διάρκειας, “κλειστό” (άρα βάλε με το νου σου πόσα έδωσε το ESPN για να το “ανοίξει”), με τις απολαβές του να φτάνουν στα 6.700.000 ευρώ. Είναι χρήσιμο να ξέρεις πως ο Woj είχε... jihad εναντίον του ESPN (φράση που 'χει πει ο Ric Bucher του Bleacher Report) και στόχο να το συνθλίψει. Τι του έκανε; Τον αγνόησε!

Κάπου προς τα τέλη της δεκαετίας του '90 o Woj είχε εργαστεί ως εξωτερικός συντάκτης με το μέσο. Είχε δώσει κοντά στα 100 κείμενα για το ΝΒΑ και βρήκε το χώρο του στην επετειακή έκδοση για τα 20α γενέθλια του ESPN (1999). Ο τίτλος εκείνου του άρθρου ήταν “Μεγαλώνοντας με το ESPN”. Περίμενε πως θα τον υπογράψουν, αλλά κατέληξε στο “περιμένει, περιμένει, πάντα περιμένει”. Όταν το ESPN του χτύπησε την πόρτα, αυτός θεώρησε πως είχε καθυστερήσει χαρακτηριστικά και είχε ήδη κηρύξει “πόλεμο” εναντίον του, χαρακτηρίζοντας το από τότε “cheerleading network”.

Με το ESPN ξανάρχισε να συζητά πριν το “μακελειό” του Απρίλη. Τον ρώτησαν σχετικά (από το For The Win) και απάντησε “έχω τεράστιο σεβασμό για αυτή τη δουλειά, ξέρω πόσο δύσκολη είναι και πόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι εργάζονται στο χώρο. Δεν είναι εύκολο και πιθανόν να μην είναι δίκαιο. Όλες οι εταιρίες αλλάζουν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. Οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δουλεύεις όσο πιο σκληρά μπορείς, 365 ημέρες το χρόνο, να κάνεις την καλύτερη δυνατή δουλειά και να ελπίζεις πως θα υπάρχουν ευκαιρίες για εσένα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, για τις ευκαιρίες που είχα και συνεχίζω να έχω”. Είπες κάτι;

Πάρε μια ανάσα, γιατί έχει και συνέχεια: δυο ημέρες πριν το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, ήλθε το δεύτερο κύμα των απολύσεων. Αφορούσε 150 υπαλλήλους στα studio productions, το ψηφιακό περιεχόμενο και την τεχνολογία. Μπερδεύτηκες - δεδομένου ότι ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση της εταιρίας να γίνει ανταγωνιστική στο digital; Δεν είσαι ο μόνος. Ο Skipper εμφανίστηκε εκ νέου -με νέο memo-, για να πει πως "στην πλειοψηφία τους, οι θέσεις που χάθηκαν αντανακλούν την απόφαση μας να κάνουμε λιγότερα σε συγκεκριμένους τομείς και να προβούμε σε ανακατεύθυνση των πόρων μας! Εκτιμούμε την προσφορά και τη βοήθεια όλων τους και θα τους βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα οφέλη για την υγεία τους, παρά την απομάκρυνση τους".

Αυτή τη φορά, οι απολύσεις αντιστοιχούσαν στο 2% του εργατικού δυναμικού, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παραμένει η συμφωνία (βλ. συμβόλαιο) για τα δικαιώματα των κορυφαίων λιγκών. Αυτή με το NFL ολοκληρώνεται το 2021 και κόστισε 12.688.808.000 ευρώ.

H Disney είχε ζητήσει 208 εκατ. ευρώ περικοπές, για το 2017

Ο Skipper υπέβαλε την παραίτηση του στις 17/12, όχι για το λόγο που φαντάζεσαι, αλλά επειδή είχε θέμα με ουσίες και έπρεπε να πάει για αποτοξίνωση. Στη θέση του, μέχρι νεοτέρας, θα καθίσει ο πρώην πρόεδρος του ESPN, George Bodenheimer.

Πόσα γλίτωσε το ESPN από τις απομακρύνσεις; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Boston.com, από το “μακελειό” του Νοεμβρίου θα εξοικονομήσει 66.783.200 ευρώ. Να ήταν άλλα 100 εκατ. ευρώ οι απολύσεις του Απριλίου; Με τίποτα δεν έφτασαν στο ποσό των 208.375.000 ευρώ των περικοπών που διέταξε -βάσει του Big Lead- η Disney. Που ειρήσθω εν παρόδω, έδωσε 18.683.616 ευρώ, ώστε να αποκτήσει πολλά περιφερειακά αθλητικά κανάλια του Fox Sports.

Το boston.com έγραψε και ότι “το ESPN θα “ανοίξει” νέο studio στη New York, την άνοιξη”, από όπου θα “βγαίνει” ο Mike Greenberg, οικοδεσπότης της εκπομπής “Get Up”, ο οποίος αμείβεται με 5.426.135 ευρώ το χρόνο. Πριν κλείσω το θέμα, να σου πω ότι τον Οκτώβριο του 2015 το ESPN είχε απολύσει 300 εργαζομένους, ενώ ήταν πάγια τακτική του να αφήνει να φύγουν άνθρωποι που βρίσκονταν στη μέση ηλικία. Παρ' όλα αυτά, λεφτά για Ball πάντα θα υπάρχουν -γιατί πάντα υπάρχουν λεφτά για νούμερα.

*Λίγες ώρες μετά το ποστάρισμα του κειμένου, το ESPN ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον Kobe Bryant, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη δημοσιογράφου, οικοδεσπότη και παραγωγού στην εκπομπή ανάλυσης αγώνων, με τίτλο "Detail". Η πρώτη θα προβληθεί τον Μάρτιο "και οι τηλεθεατές θα ζήσουν τις ασυναγώνιστες παρατηρήσεις του Bryant, σαν να ήταν ένας από τους παίκτες που είδατε στα παιχνίδια στο ESPN, οι οποίοι έπαιξαν την προηγουμένη", όπως ανακοίνωσε το δίκτυο. Το show θα γίνει σε συνεργασία με τα Granity Studios, πλατφόρμα storytelling που ανήκει στον Bryant.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely