Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 13:51

Τρεις game changers στην κούρσα του ΝΒΑ

Από :

Trades ρε παιδιά! Πότε θα γίνουν trades να κουνηθεί λίγο η Λίγκα;!

Η παραπάνω φράση αποτελεί την μόνιμη επωδό αρθρογράφων και podcasters του NBA εδώ και έναν μήνα (από τις 15 Γενάρη συγκεκριμένα, όταν έγιναν διαθέσιμοι για trades όλοι όσοι υπέγραψαν ως free agents το καλοκαίρι του 2019). Σενάρια επί σεναρίων γράφονται και συζητιούνται καθημερινά για το ποιες ομάδες θα κινηθούν για ποιους παίχτες, πού χρειάζεται ενίσχυση η κάθε ομάδα και ποιοί παίχτες είναι οι πιο πιθανοί να μετακινηθούν.

Ωστόσο, μόλις δύο trades έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής, και αυτά μάλλον περιφερειακής σημασίας θα τα χαρακτηρίζαμε ή, ακόμα-ακόμα trades-σκαλοπάτια για δεύτερα trades. Συγκεκριμένα, οι Jazz απέκτησαν τον Jordan Clarkson έναντι του Dante Exum και δύο picks δεύτερου γύρου και οι Wolves τον Crabbe έναντι του Jeff Teague και του Treveon Graham, που πήγαν στους Hawks. 

Με τρεις βδομάδες να απομένουν για την trade deadline, και με την trade machine να έχει πάρει φωτιά και εδώ στα γραφεία/studio του Basketball Guru, εμείς θα θέλαμε να σταθούμε όχι τόσο στα πιθανότερα ονόματα προς μετακίνηση, όπως αυτά των Love και Drummond, μα σε εκείνα τα τρία που ενώ συζητιούνται λιγότερο, αν αποκτηθούν από κάποιον από τους τρεις βασικούς διεκδικητές του Τίτλου (δηλαδή τους Bucks, τους Clippers και τους Lakers), μπορούν να τους ξεχωρίσουν από τους έτερους δύο στη μάχη του φετινού τίτλου. Αυτοί οι παίχτες είναι οι Andre Iguodala, Marcus Morris και Bogdan Bogdanovic.

Andre Iguodala

Με το pedigree του Πρωταθλητή να είναι γραμμένο πια στο DNA του, ,είναι ο παίχτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε όποιον από τους τρεις διεκδικητές και αν καταλήξει. Είναι εξαιρετικός περιφερειακός αμυντικός, καλός χειριστής της μπάλας, αν και στις τελευταίες του παρουσίες σε post season ήταν κάπως διστακτικός shooter τριών πόντων και πολύ κακός στις βολές (μόλις 37,8% στα Playoffs του 2019 σε 1,8 βολές ανά παιχνίδι). 

Σε ποιον ταιριάζει καλύτερα;

Και στους τρεις! 

Οι Bucks δεν έχουν κορμί να ρίξουν πάνω στους LeBron, Kawhi και George στο ενδεχόμενο αντάμωμά με μια από τις ομάδες του LA στους Τελικούς. Ο coach Bud είναι διστακτικός στο να αναθέσει στον Giannis τέτοια αποστολή, όπως φάνηκε στις περσινές αναμετρήσεις με τους Raptors. Ο Iggy τους προσφέρει αυτό ακριβώς το κορμί, την κουλτούρα πρωταθλητή και την ηρεμία σε καταστάσεις τελικών που οι Bucks ακόμα δεν έχουν, καθώς και το απαραίτητο ball handling του σε περίπτωση νέου ναυαγίου του Bledsoe. 

Οι Lakers χρειάζονται όσο τίποτε άλλο την περιφερειακή του άμυνα, ιδίως απέναντι στους Kawhi και George, καθώς και έναν ακόμα χειριστή δίπλα στον LeBron, στις πεντάδες που θα κλείνουν τους αγώνες τους στην post season και θα περιλαμβάνουν τον “Βασιλιά”, τον Davis, τον Green και έναν εκ των KCP ή Bradley. Ο Iguοdala φαντάζει το ιδανικό συμπλήρωμα της συγκεκριμένης πεντάδας. 

Στους Clippers ενδεχομένως να αποτελεί πολυτέλεια, μιας και η παρουσία των Kawhi και George υπερκαλύπτει ό,τι προσφέρει. Ωστόσο, στον δρόμο για την πρώτη τους παρουσία σε τελικούς περιφέρειας, η απόκτησή του θα ήταν πολύτιμη, μιας και θα τον στερούσε από τους άμεσους ανταγωνιστές τους για τον τίτλο. 

Ποιος μπορεί να τον πάρει μέσω trade;

Με το συμβόλαιό του να τρέχει στα $17,2 εκατ. για φέτος, χρειάζεται, για να μπορεί να ανταλλαχθεί, οι Grizzlies να λάβουν +/- το 125% αυτού του ποσού. Αυτομάτως οι Lakers βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, μιας και δεν μπορούν να μαζέψουν τέτοια salaries για να στείλουν στους Grizzlies, ενώ δεν διαθέτουν και κανένα απολύτως πρώτο pick που μπορούν να δώσουν μετά του trade του Davis. 

Αντίθετα, εύκολα μπορούν να τον αποκτήσουν οι Clippers, δίνοντας τον Mo Harkless ($11,0 εκατ.) και έναν εκ των Jerome Robinson ($3,5 εκατ.) ή Rodney McGruder ($4,8 εκατ.). Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να δεχτούν οι Memphis το trade είναι να πάρουν και το φετινό πρώτο pick των Clippers, το μόνο που αυτοί μπορούν να δώσουν, μετά το trade του PG13. 

Οι Bucks διαθέτουν τόσο τα picks της Indiana από το καλοκαιρινό sign and trade του Brogdon (ένα πρώτου και δύο δεύτερου), όσο και ενδιαφέροντες παίχτες για το Memphis, όπως ο Connaughton ($1,7 εκατ.), o Wilson ($3 εκατ.) και ο DiVicenzo ($2,9 εκατ.). Τα συμβόλαια αυτών βέβαια δεν φτάνουν για να βγει το trade, και ο coach Bud έχει μία -ανεξήγητη μάλλον- αδυναμία στον Ilyasova για να τον βάλει μαζί με τα $7 εκατ. του συμβολαίου του σαν βάση του trade. Και δεν νομίζω πως θα έβαζαν τον Bledsoe σε ένα τέτοιο trade, ούτε πως αυτός θα ενδιέφερε το Memphis. Φόρμουλα μπορεί να βρεθεί αν υπάρξει ενδιαφέρον, μα χρειάζεται περισσότερη φαντασία και ευελιξία από όση για να πάει στους Clippers. 

Που θα καταλήξει;

Με τους Grizzlies να είναι μία από τις ομάδες που μπορούν να συμμετάσχουν στην post season, τα ερωτήματα για το αν ενδέχεται να πάει στο Memphis (από την αρχή της χρονιάς προπονείται στην Bay Area) και να βοηθήσει την νεαρή ομάδα να κάνει την υπέρβαση έχουν αρχίσει να εγείρονται. Προσωπικά δεν νομίζω πως υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Οι Grizzlies και ο νεαρός GM τους Jason Wexler ορθώς δεν αποδέσμευσαν τον Iguodala το καλοκαίρι, όταν τον παρέλαβαν μαζί με ένα pick πρώτου γύρου των Warriors για να διευκολύνουν οικονομικά τους τελευταίους, και διεκδικούν εκ νέου ανταλλάγματα για αυτόν. Ένα franchise σε μικρή αγορά που δεν αποτελεί προορισμό για free agents, έτσι οφείλει να κινείται στην αγορά. Ωστόσο, μετά το trade deadline η αξία του Iggy μηδενίζεται. Αν δεν καταφέρει να βρει κάποιο αντάλλαγμα ως τότε, θα μείνει νομοτελειακά ελεύθερος. Και έχοντας για πολλά χρόνια στην καριέρα του ως manager του τον Rob Pelinka των Lakers, θαρρώ εκεί θα καταλήξει στο τέλος. 

Marcus Morris

Όντας για πολλά χρόνια ο “κακός Morris”, την τελευταία τριετία έχει καταφέρει να βγει από την σκιά του -πολύ πιο unstable όπως αποδείχθηκε- δίδυμου αδερφού του Markieff και να είναι αυτός πια αναντίρρητα ο “καλός Morris”. Είναι λιγάκι ball hog και σταματάει την μπάλα, μα με κορμί στα 6’8’’ και το εξωπραγματικό 47% από το τρίποντο σε 5,8 προσπάθειες ανά αγώνα φέτος, ταιριάζει σε κάθε ομάδα και σύστημα του σύγχρονου NBA.

Σε ποιον ταιριάζει καλύτερα;

Ο Morris, παρά τα αρκετά διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του σε σχέση με τον Iguodala, είναι αρκετά παρόμοια περίπτωση με αυτόν. Wing που δεν είναι το ίδιο καλός αμυντικός, μα με μακρύ κορμί που μπορεί να σταθεί απέναντι στους LeBron, Kawhi και Giannis για χρονικά διαστήματα ενός αγώνα, έχει ένα εξαιρετικό περιφερειακό σουτ που τον κάνει πολύτιμο. Θα χρειαζόταν ως τρίτος επιθετικός πυλώνας στους Lakers, συν ένα ακόμα κορμί στην άμυνα απέναντι στους Clippers, θα αποτελούσε αντίστοιχη ακριβώς επιλογή για τους Clippers και ομοίως για τους Bucks, που θα ψήλωναν σε επίπεδα Sixers με αυτόν δίπλα στους Giannis, Lopez και Middleton. 

Ποιος μπορεί να τον πάρει μέσω trade;

Mε το συμβόλαιο του Morris να είναι μονοετές και στα $15 εκατ. ισχύουν ακριβώς όσα και για τον Iguodala από πλευράς ενδεχόμενης κατάληξής του σε μία από τις τρεις διεκδικήτριες ομάδες του Τίτλου. Την όλη δυνητική διαπραγμάτευση δυσκολεύει η αδυναμία κατανόησης του όποιου σχεδίου (αν βέβαια υπάρχει τέτοιο) του front office των Knicks, που πρόσφατα δήλωσαν πως θα αντάλλαζαν τον Morris αποκλειστικά για franchise players. Τρέχα γύρευε δηλαδή…

Που θα καταλήξει;

Το πιθανότερο είναι να μείνει στους Knicks. Eπειδή απλά “Knicks αφού”. Αν μετακινηθεί ωστόσο, βλέπω ως πιθανότερο προορισμό του τους Clippers, στους οποίους θαρρώ ταιριάζει άψογα για να κλείνουν τους αγώνες τους με αυτόν, τους δύο superstars και τους Harrell και Beverley. Η συγκεκριμένη πεντάδα προσφέρει τα πάντα σε άμυνα και επίθεση. 

Bogdan Bogdanovic

O Σέρβος είναι εν δυνάμει superstar και ένας από τους καλύτερους combo guards της Λίγκας κατά την γνώμη μου. Mε πάνω από 38% στο τρίποντο (σε σχεδόν εφτά προσπάθειες ανά παιχνίδι) και σχεδόν τέσσερις assists, αν βρεθεί σε ένα περιβάλλον που δεν θα πνίγεται αγωνιστικά από την παρουσία των Fox, Hield, Ariza, Joseph, Barnes, έχοντας περισσότερο από 28 λεπτά στο παρκέ και πάρει παραπάνω κατοχές στη διάθεσή του (23,7 φετινό usg rate, και αυτό λόγω του τραυματισμού του Fox, που του έδωσε αγωνιστικό “αέρα”), νομίζω μπορεί να προσφέρει πολλά παραπάνω πράγματα.

Είναι σε συμβόλαιο αξίας $8,5 εκατ. και το καλοκαίρι θα είναι restricted free agent, το οποίο σημαίνει πως οι Kings θα μπορούν να ισοφαρίσουν κάθε πρόταση που θα δεχτεί ο παίχτης και να τον κρατήσουν. Εναλλακτικά, μπορεί να υπογράψει την qualifying offer του, για $10,7 εκατ., να παραμείνει για έναν χρόνο στο Sacramento και στη συνέχεια να γίνει unrestricted free agent. Οι Kings του πρόσφεραν το καλοκαίρι ανανέωση για τέσσερα χρόνια έναντι $54 εκατ., την οποία ο παίχτης απέρριψε. Εύλογα θα πω εγώ, μιας και θεωρώ πως μπορεί να βρει συμβόλαιο $80 εκατ. για τέσσερα χρόνια.

Την περίπτωσή του κάνει πιο πολύπλοκη, άρα και πιο ενδιαφέρουσα, το γεγονός πως το καλοκαίρι οι Kings πλήρωσαν με $95 εκατ. και $85 εκατ. για τέσσερα χρόνια τους Hield και Barnes αντίστοιχα, σε συνδυασμό με το ότι οι Fox και Bagley περιμένουν κι αυτοί στη σειρά για να πληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Βέβαια μιλάμε για το front office που προσπέρασε τον Doncic για τον Bagley και παρόλα αυτά είναι ακόμα στη θέση του και συνεχίζει να πληρώνεται. Οπότε κάθε πρόβλεψη ή προσπάθεια προβολής μιας ορθολογικής συμπεριφοράς είναι ενδεχομένως μάταιη και άσκοπη. 

Σε ποιον ταιριάζει καλύτερα;

Στους Clippers θα αποτελούσε μία σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τον Shamet. Kαλύτερος χειριστής και καλύτερος σουτέρ από αυτόν, θα απέκλειε ουσιαστικά κάθε δυνατότητα double team σε Kawhi και George. 

Στους Bucks θα γινόταν αυτόματα ο καλύτερος περιφερειακός τους παίχτης. Ιδανικός για το σχήμα του five out της ομάδας του Milwaukee θα παρείχε τους χώρους που χρειάζεται ο Giannis για να κινηθεί, αποτελώντας μόνιμη απειλή από μακριά. Είναι ταυτόχρονα καλύτερος χειριστής από κάθε άλλον μη point guard στο τρέχον ρόστερ των Bucks. 

Αντίστοιχη θα ήταν και η συνεισφορά του στους Lakers, όπου αγωνιζόμενος στο πλάι του LeBron θα έκανε κάθε ντουμπλάρισμα του τελευταίου θανάσιμο λάθος, δημιουργώντας χώρους για τον “Βασιλιά” και τον AD. Ο Σέρβος είναι συνδυαστικά καλύτερος χειριστής και σουτέρ από κάθε άλλον παίχτη στο τρέχον ρόστερ των Lakers. 

Ποιος μπορεί να τον πάρει μέσω trade;

Ήδη έχει ακουστεί ως στόχος των Lakers, με αντάλλαγμα τον Kuzma. Όμως, κακά τα ψέματα, είναι σαφώς καλύτερος παίχτης από τον forward των Lakers και αυτοί δεν διαθέτουν picks για να ντύσουν το trade. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως τα πιο διεστραμμένα μυαλά εστελναν ως ενδεχόμενο trade και το salary του Cousins μαζί με του Kuzma στους Kings για να βγει η ανταλλαγή, για μια επική επιστροφή του Boogie στην πρωτεύουσα της California!

Γενικά πάντως το συμβόλαιό του είναι εύκολα tradeable στα $8,3 εκατ. Οι Bucks θα μπορούσαν εύκολα να διαθέσουν μέρος των picks των Pacers και κάποιους παίχτες από το βάθος του πάγκου τους για να τον αποκτήσουν 

Που θα καταλήξει;

Μακριά από το Sacramento να είναι και όπου να΄ναι! 

Σε έναν ορθολογικά λειτουργόντα οργανισμό, θα περίμενε κάποιος να ανταλλαχθούν οι Barnes, Dedmon, Ariza, ώστε να βρεθούν τόσο τα χρήματα να μείνουν στην ομάδα οι καλύτεροι παίχτες αυτής (Fox, Hield, Bogdan, Bjelica, Holmes, Bagley), όσο και μεγαλύτερος αγωνιστικός ρόλος για τον Bogdanovic. Όμως μιλάμε για το ίδιο front office που δημιούργησε με τις αποφάσεις του τα προβλήματα που τώρα καλείται να λύσει. Συνεπώς δεν υπάρχει προοπτική ορθολογικής απόφασης και νομίζω πως θα τον διατηρήσουν ως το καλοκαίρι στο roster τους, αφήνοντας για τότε την όποια απόφαση. 

Προσωπική επιθυμία πάντως θα ήταν να τον δω δίπλα στην Αγνή Σλοβένικη Καύλα στους Mavericks. Θα ανέβαζε άμεσα το επίπεδο της ομάδας του Dallas σε contender.

Σύνοψη και ένα ακραίο σενάριο στην Trade Machine

Από τα παραπάνω αναλυμένα σενάριο το μόνο που έχει σημαντικές πιθανότητες να βγει είναι η αποδέσμευση του Iguodala. Τα προβληματικά front offices των Knicks και Kings δεν νομίζω να κινηθούν ούτε σε αυτή την περίπτωση και χρονική συγκυρία ορθολογικά και να μεγιστοποιήσουν τις αξίες που έχουν στη διάθεσή τους. 

Κλείνοντας ωστόσο, και όντας δηλωμένος Laker fan, θα ήθελα να μοιραστώ το πιο ακραίο σενάριο που έβγαλα στην Trade Machine για αυτούς. Συγκεκριμένα, οι Lakers στέλνουν Kuzma και Quinn Cook στους Bucks, μαζί με τον Troy Daniels για να βγει το ματσάρισμα στα salaries, τον οποίον μετά οι Bucks αφήνουν ελεύθερο, και παίρνουν από τους Bucks τον Ilyasova, τον Pat Connaughton, το protected first round pick των Pacers που έχουν οι Bucks από το trade του Brogdon και το δεύτερο των Pacers του ‘21, που έχουν από το ίδιο trade. Στέλνουν Ilyasova και πρώτο picks στους Grizzlies για τον Crowder, πληρώνοντας πολύ παραπάνω για αυτόν, ώστε οι Grizzlies να αφήσουν ελεύθερο και τον Iguodala, να τον υπογράψουν ως FA, και το πακέτο Connaughton και δεύτερο pick στους Nuggets, για το expiring συμβόλαιο του unrestricted free agent το καλοκαίρι (και πελάτη της Klutch του LeBron) Beasley. Στο ελεύθερο roster slot που έχουν υπογράφουν τον Collison, δίνοντάς του παραπάνω χρήματα από κάθε άλλον ανταγωνιστή λόγο του exception που έχουν από τον τραυματισμό του Cousins. Πρωταθλητές από την επόμενη αυτού!

(Προφανώς και δεν θα δέχονταν οι Bucks αυτό το trade, μιας και όσο και αν αποτελεί αναβάθμιση ο Kuzma σε σχέση με τον Ilyasova, δεν τους βολεύει οικονομικά, καθώς πρέπει να τον πληρώσουν το καλοκαίρι του ΄21, όταν πρέπει να πάρει το supermax του και ο Giannis. Κατά τα άλλα, το trade αυτό βγαίνει μια χαρά θεωρητικά (εδώ).

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely