Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 09:45

H βαλίτσα με τα χρήματα

Από :

Εάν κανείς βρει μια βαλίτσα με λεφτά στον δρόμο, πολλές σκέψεις μπορούν να του περάσουν από το μυαλό. Να την παραδώσει στις αρχές, να την κρατήσει, να μοιράσει το περιεχόμενο σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη από τον ίδιο, να την κάνει δωρεά σε κάποια εκκλησία στο κυνήγι μιας θέσης σε κάποιας λογής παράδεισο. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις του φετινού draft order ήταν η κωλοφαρδία των Λέικερς στη λοταρία, που τους χάρισε το 4ο pick. Οι πιθανότητες να ανέβουν από το 11 στο 4, ήταν μόλις 2.8%, κι όμως να που συνέβη. Βαλίτσα με λεφτά στον δρόμο. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το συγκεκριμένο γεγονός ήταν πιθανότατα το μοναδικό θετικό πράγμα το οποίο συνέβη στη «μεγάλη» ομάδα του Λος Άντζελες τη φετινή χρονιά.

Η σεζόν που τελείωσε ήταν σχεδόν καταστροφική για τους Λέικερς, που είδαν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο να πέφτει στα βράχια. Η εν πάση περιπτώσει, να κατευθύνεται ολοταχώς προς αυτά. Ο Λεμπρόν βίωσε τον... πρώτο τραυματισμό της ζωής του. Τα πρόσπεκτς που «κουτουλούσαν» όσο υπήρχε ο Λεμπρόν, δε μπόρεσαν να εμφανιστούν έστω στοιχειωδώς ανταγωνιστικά εν τη απουσία του και μοιραία ο μίνιμουμ στόχος των πλέι οφς, ξεχάστηκε νωρίς. Ο Μάτζικ Τζόνσον αποχώρησε εν μέσω μπάχαλου. Η Τζίνι Μπας έχασε τα αυγά και τα πασχάλια, ενώ ο βασιλιάς συχνά – πυκνά εμφανιζόταν από δυσαρεστημένος, έως αναβράζων.. Οκ, αυτό το τελευταίο δεν είναι δα και τίποτα καινούργιο.

Όπως και να ‘χει, οι «Λιμνάνθρωποι» βρήκαν έναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο του παράγοντα τύχη, και η επιλογή στο νούμερο 4 του ερχόμενου ντραφτ τους προσφέρει μια ευελιξία την οποία μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, δεν θα φανταζόταν ούτε η αλλοπρόσαλλη ιδιοκτήτριά τους. H διαχείριση αυτής της επιλογής αναμένεται δημιουργήσει ένα ντόμινο επίδρασης σε πολλές κινήσεις ομάδων το φετινό καλοκαίρι, και το ότι βρίσκεται στα χέρια ενός οργανισμού που συνήθως μπλέκει τα μπούτια του στον σχεδιασμό του, το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον για όλους εμάς που ε, ψιλο-χεστήκαμε κιόλας για το μέλλλον των Λέικερς.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να απαριθμήσουμε τις επιλογές των Λέικερς, όχι τόσο μιλώντας με ονόματα (ποιοί είμεθα άλλωστε), αλλά περισσότερο απαριθμώντας στρατηγικούς δρόμους ως προς την εκμετάλλευση του 4ου pick.

Σενάριο πρώτο: Το pick μένει στο Λος Άντζελες και οι Λέικερς βάζουν παίκτη στην ομάδα απευθείας από αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, φαντάζει απίθανο να βρει η ομάδα στην τέταρτη θέση κάποιον από τους Ζάιον Γουίλιαμσον, Τζα Μοράντ και Ρ.Τζ. Μπάρετ, οι οποίοι θα έχουν ήδη βρει την ομάδα τους μεταξύ των Πέλικανς, Γκρίζλις, Νικς.

Τούτων δεδομένων, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στην ανάδειξη του Ντάριους Γκάρλαντ ως τον επικρατέστερο για τους Λέικερς. Σύμφωνα με το sbnation.com πρόκεται για έναν  εξαιρετικό χειριστή, που βρίσκει αρκετό σκορ στην επίθεση κυρίως μέσω τριπόντων και σουτ μέσης απόστασης μετά από τρίπλα, ενώ η μηχανική του διακρίνεται από το πολύ γρήγορο release. Οι κακοτοπιές της υπόθεσης δεν είναι υπαρκτές, αλλά όχι απαγορευτικές: Ο Γκάρλαντ παίζει πόιντ γκαρντ και ο μόνος τρόπος να «χωρέσει» με τον Μπολ, είναι ο τελευταίος να μετακινηθεί στο 2, γεγονός που ίσως δεν αρέσει στο επιτελείο της ομάδας.

 Επίσης ο νεαρός καλαθοσφαιριστής δεν είναι καλός αμυντικός, δεν τον βοηθάει και η σωματοδομή του σε αυτό, αλλά η γενική αίσθηση είναι πως αυτό το μειονέκτημα θα «μασκαρευτεί» από την παρουσία των Μπολ και Τζέιμς στην περιφέρεια των Λέικερς. Το μεγάλο ερώτηματικό είναι το μικρό δείγμα γραφής του παίκτη, ο οποίος πρόλαβε να παίξει μόλις πέντε παιχνίδια με το κολέγιό του πριν υποστεί ρήξη μηνίσκου. Η πληροφορία πως ανήκει στο γραφείο εκπροσώπησης παικτών Klutch Sports, ιδιοκτησίας στενού φίλου του Λεμπρόν, μπορεί να φέρει τον Γκάρλαντ πιο κοντά στο Λος Άντζελες, αλλά μπορεί κιόλας να τον απομακρύνει, ανάλογα φυσικά τα γούστα του Λεμπρόν Τζέιμς.

Σενάριο δεύτερο:  Οι Λέικερς δεν το βάζουν κάτω στην προσπάθεια απόκτησης του Άντονι Ντέιβις, παρά την χυλόπιτα που έφαγαν λίγους μήνες νωρίτερα, όταν έδιναν στη Νέα Ορλεάνη ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχαν πλην του γηπέδου και του Λεμπρόν. Τυχεροί στη λοταρία όμως δεν ήταν μόνο οι Λέικερς, αλλά ακόμα περισσότερο οι Πέλικανς, που έχουν πια την ευκαιρία να υπογράψουν τον Ζάιον, όπως και φυσικά θα κάνουν. Αν οι Λέικερς έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον A.D. πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι θα ξαναπροσφέρουν ακόμα και τα χρυσαφικά από το κομοδίνο της Τζίνι. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι Πέλικανς έχουν ήδη το νο1 του ερχόμενου ντραφτ, οπότε η κατοχή του νο4 σαφώς χάνει σε διαπραγματευτική αξία.

Σενάριο τρίτο: Το λεγόμενο «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές». Οι Λέικερς δεν καταφέρνουν να φέρουν στο Λος Άντζελες τον Ντέιβις, και κινούνται για άλλον σούπερ σταρ ως πλαισίωση στον Λεμπρόν. Το «πακέτο» που θα φύγει από το Λ.Α. θα μοιάζει με αυτό που είχε προσφερθεί στη Νέα Ορλεάνη, χωρίς τα χρυσαφικά της Τζίνι. Έτσι οι Λέικερς αποφασίζουν να κεφαλοποιήσουν άμεσα τον Λεμπρόν, και να πάνε σε έναν σχεδιασμό με γνώμονα το «τώρα» και όχι το «αύριο.

Σενάριο τέταρτο: Και πιο απίθανο. Το Λ.Α. θα μπορούσε να ανταλλάξει το φετινό 4ο pick με ένα unprotected pick πρώτου γύρου για το 2021. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει με τη Νέα Ορλεάνη, που πιθανότατα θα βρίσκεται στον βαθμολογικό πάτο, και μάλλον θα επιλέξει ψηλότερα από το φετινό 4 των Λέικερς.

Σενάριο χωρίς ιδιαίτερη λογική: Μία ενδεχόμενη απόφαση της ομάδας να πάει σε trade down, δίνοντας το 4ο pick για κάποιο χαμηλότερο, σύν κάτι ακόμα (πχ, το 8ο και το 10ο pick της Ατλάντα). Δε βρίσκω το νόημα εδώ, καθώς θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι ο Λεμπρόν δε θα κάτσει να βρεφοκομήσει όλα τα νήπια της πόλης και η παραμονή του στην ομάδα μάλλον θα πρέπει να συνδυαστεί με την άφιξη ενός ακόμα ολ σταρ παίκτη. Οπότε στην περίπτωση του trade down, μένει μόνο να χρησιμοποιηθούν τα εισπραχθέντα ανταλλάγματα, ως ανταλλάγματα για άλλο ντιλ. Βγάζει νόημα; Μπα. Επιλογή είναι και το trade up, πχ με το 3ο pick των Νικς, το οποίο επίσης φαίνεται ψιλο-παράλογο. Βέβαια, το ΝΒΑ είναι κατ’εξοχήν η λίγκα στην οποία μπορούν να συμβούν τα πιο παράλογα πράγματα κατά τη διάρκεια της off season.

Και μια δική μου (μας) εκτίμηση. Οι Λέικερς θα ρίξουν αρχικά το βάρος του προγραμματισμού τους στην απόκτηση ενός free agent, καθώς είναι σχεδόν δεδομένο πως ένας συμπαραστάτης είναι προαπαιτούμενο από τον Λεμπρόν, ο οποίος έχει σε μεγάλο βαθμό τον τελευταίο λόγο για τον σχεδιασμό των Λέικερς. Αφού πρώτα θα έχουν δει τι «ψάρια» μπορούν να πιάσουν στη συγκεκριμένη αγορά, θα πάρουν την απόφαση για την αξιοποίηση του pick τους σε δεύτερο χρόνο. Το σίγουρο είναι ότι οι Λέικερς έπιασαν ένα μικρό «λαχείο» στη λοταρία. Κι αν κάποιος μπορεί να χει κάθε λόγο να αμφιβάλει ότι θα το «παίξουν» σωστά, η απόφασή τους θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για αρκετές ακόμα ομάδες.

https://www.sbnation.com/nba/2019/5/15/18624342/los-angeles-lakers-nba-draft-2019-anthony-davis-darius-garland-cam-reddish-lonzo-ball

https://www.sportscasting.com/nba/los-angeles-lakers-do-with-pick/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι Raptors είναι καλύτεροι Ένα δροσερό σφηνάκι τεκίλα »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely