Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 19:53

We Got Game #12: Cold as Ice / Hot as Hell

Από :

Το πείραμα Westbrook στους Lakers απέτυχε, και απέτυχε με εκκωφαντικό κρότο, την ίδια στιγμή που Embiid κάνει μια μαγική χρονιά προ(σ)καλώντας τον Morey να φέρει άμεσα (τις όποιες) ενισχύσεις αντί του Simmons για να πάει τους Sixers όσο πιο μακριά γίνεται στην postseason. Τα trades αρχισαν, έστω και δειλά-δειλά, να σκάνε, οι τραυματισμοί, δυστυχώς, συνεχίζονται, οι Mavericks είναι πραγματικά καλοί, ενώ ωραίες ιστορίες πάντα μας βρίσκουν σε αγώνες ή στιγμές που δεν τις περιμένουμε. Όλα τα παραπάνω καταγράφει στην στήλη αυτής της εβδομάδας ο Νίκος Ραδικόπουλος.

“Cold as Ice”

“You're as cold as ice

You never take advice

Someday you'll pay the price”

Με αυτό το τραγούδι των Foreigner υποδέχτηκαν οι Kings τον Russell Westbrook την προηγούμενη Πέμπτη στo Golden 1 Center, με αυτό τον κορόιδευαν σε κάθε ένα από τα 12 χαμένα του σουτ (2/14 στο παιχνίδι). 

Και θαρρώ μπορούμε να συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα:

1. Όταν έχεις φτάσει στο σημείο να σε κοροϊδεύουν οι Kings, ο πιο αστείος οργανισμός της Λίγκας την τρέχουσα χιλιετία, τότε έχεις πέσει πολύ χαμηλά.

2. Είχαν δίκιο…

Τα σουτ του RW φέτος τακτικά θυμίζουν, όχι έναν από τους κορυφαίους αθλητές μπάσκετ της τελευταίας 10ετίας, μα συχνά άνθρωπο που πιάνει πρώτη φορά στη ζωή του μπάλα μπάσκετ…

Το πείραμα με τον Westbrook στους Lakers έχει αποτύχει παταγωδώς. Η απουσία του Davis, του παίκτη που θα έπρεπε -με τον LeBron στα 37 του- να είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, δεδομένα δεν βοηθάει. Όπως δεν βοηθάει και το γεγονός πως ο ίδιος φάρδυνε μπας και γίνει center, αλλά τελικά κατέληξε να σουτάρει φέτος με 18% από το τρίποντο. 

Κάπως έτσι, μία ακόμα επική χρονιά από τον LeBron, τον πρώτο παίκτη στην Ιστορία με 36.000 πόντους, 10.000 rebounds και 9.000 assists (στον δρόμο για το 38/10/10 -σε χιλιάδες…) πάει στράφι, μιας και όσο ηρωικός και αν είναι, όλο αυτό το συνονθύλευμα γύρω του δεν είναι ομάδα μπάσκετ. Προφανώς και είναι και δικές του οι ευθύνες για αυτό το ανοσιούργημα. H παρεμβατικοτητα του στα διοικητικά συνέβαλε σημαντικά σε όλο αυτό. Ωστόσο, όποια άλλη αιτία και αν ψάξει κανείς, δεν μπορεί να ξεφύγει από το γεγονός πως ο Westbrook φαντάζει ξαφνικά πολύ κακός σε ό,τι και αν κάνει. Είτε σουτάρει, είτε (προσπαθεί να) οργανώσει. 

Για να του περιορίσουν τα λάθη του πήραν την μπάλα από τα χέρια (έκανε μάλιστα σχετικά πλάκα σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου πως δεν είμαι πια point guard, τι μου κάνετε ερωτήσεις για point guards”), στη συνέχεια επειδή δεν μπορούσε να πετύχει ούτε τη θάλασσα με βότσαλο από τα δύο μέτρα, προσπάθησαν να τον κρύψουν στις γωνίες (ή όπου). Μέχρι που στην ήττα από τους Pacers, τα τελευταία 3,5 λεπτά του αγώνα, ο Vogel, που μετά (και) την ήττα από τους Nuggets με 37 πόντους διαφορά (επόμενο παιχνίδι μετά από εκείνο με τους Kings) παίζει για τη θέση του, τον άφησε στον πάγκο. Η εποχή Westbrook στους Lakers ξεκίνησε με ερωτηματικά και -όποτε και να λήξει πια- θα τελειώσει άσχημα. Πολύ άσχημα. Σαν mid-range του ένα πράμα… 

Hot as Hell

Με τον Durant εκ νέου τραυματία, τον Curry να έχει σιγήσει αρκετά τελευταία (αναλυτικότερα κατωτέρω), τον Giannis να έχει χάσει αρκετά παιχνίδια, και τους Sixers να βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην κορυφή της Ανατολής, ως ένα από τα αναδυόμενα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού MVP award εμφανίζεται όλο και εντονότερα ο Joel Embiid. Τελευταία εμφατική είσοδός του στη σχετική κουβέντα, οι 50 πόντοι του σε μόλις 27 λεπτά απέναντι στους Magic (που, ok, είναι οι Magic, αλλά και πάλι). Γενικά, ο Embiid βρίσκεται τελευταία σε πολύ καλό φεγγάρι. Σε τρομερά καλό φεγγάρι:

Στα στατιστικά που δεν φαίνονται στο ανωτέρω τουί, είναι ότι έχει ανεβάσει τα επιθετικά του rebounds ανά αγώνα από 1,6 σε σχεδόν διπλάσια, 2,9, μέσα στο 2022. Το παιχνίδι του δε, δεν θυμίζει απλά μία αναβάθμιση του Shaquille της περιόδου των Magic, με τον Embiid απλά να τρομοκρατεί αντιπάλους στο ζωγραφιστό με το μέγεθος και τη δύναμή του. Πλέον, πέρα από post κινήσεις, ρολλαρίσματα προς το καλάθι μετά από screens ή εφόδους προς αυτό σε όποιο κενό δημιουργείται, έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του κινήσεις που θυμίζουν -οριακά- KD.

Οι Sixers με τον Embiid να οργιάζει έχουν κερδίσει εννιά από τα τελευταία τους 10 παιχνίδια, όντας πλέον μόλις 2,5 νίκες πίσω από την κορυφή της Ανατολής. Και όλα αυτά ενώ ο Simmons παραμένει ανενεργός και ανταλλάγματα για αυτόν δεν έχουν έρθει. Η MVP χρονιά του Joel θα είναι αμαρτία να μην λάβει την ανάλογη βοήθεια, οπότε το μπαλάκι είναι πλέον στο γραφείο του Morey, να τον βοηθήσει με ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει, άμεσα, τώρα, για τον Simmons, για να δούμε που μπορεί να πάει την ομάδα στη φετινή, σκληροτράχηλη και δύσβατη Ανατολή, ο εξαιρετικός Καμερουνέζος.

 Οι φάσεις που μας έβγαλαν τα μάτια 

Από ενθουσιασμό…

Και σε εντελώς κόντρα ρόλους από ό,τι τα stories ακριβώς ανωτέρω, 

ο Embiid:

και ο Westbrook:

Bonus, ο καθιερωμένος μας Ja:

...και από τα γέλια

Είχα μαζέψει πέντε άλλα να βάλω, αλλά τα διέγραψα και από απλή αναφορά μόλις είδα αυτό. Χωρίς λέξη παραπάνω, κυρίες, κύριοι, μικρά παιδιά: ο Terence Davis των Sacramento Kings:

 Η γωνιά του Geek

➢ Εντάξει, κράζουμε τον Westbrook, και δικαίως φυσικά, αλλά το πρώτο φαβορί (ως πρόσφατα τουλάχιστον…) για το MVP, ο Steph o Curry είχε κι αυτός έναν τίμια οικοδομικό Γενάρη: 35,4% από το παρκέ και κάτω από το 30% από το τρίποντο ως τώρα μες στο 2022

➢ Αντίθετα, μεθυσμένοι οπαδοί των Blazers εθεάθησαν να φωνάζουν χαράματα στα στενά του Portland “ποιος Lillard;!” με αυτά που κάνει μες στο 2022 ο Anfernee o Simons: 28,3 πόντοι, 8,2 assists με 51,3/45,7/90,9 ποσοστά ευστοχίας από το παρκέ, το τρίποντο και τη γραμμή των βολών αντίστοιχα. 

➢ Δύο από τις ομάδες που έχουν αγωνιστεί στα περισσότερα clutch παιχνίδια φέτος, ήτοι αγώνες στους οποίους η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι ως πέντε πόντους τα τελευταία πέντε λεπτά της αναμέτρησης, είναι οι Pacers με 26 και οι Wizards με 24, στην πρώτη και την τέταρτη θέση της σχετικής λίστας αντίστοιχα. Παρότι το συγκεκριμένο στατιστικό είναι από μόνο του εντυπωσιακό, το γεγονός πως οι Pacers έχουν το χειρότερο ρεκόρ στη Λίγκα σε τέτοια παιχνίδια, κερδίζοντας λιγότερο από ένα στα τέσσερα (.231, με έξι νίκες σε αυτά τα 26 παιχνίδια -ρεκόρ που βελτιώθηκε κατά πολύ από τις συνεχόμενες νίκες τους στα κλειστά παιχνίδια με Lakers και Warriors),ενώ οι Wizards έχουν το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ, με 18 νίκες και μόλις έξι ήττες, είναι ακόμη εντυπωσιακότερο . 

➢ Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Wolves, παρά την πολύ καλή για τα δεδομένα τους σεζόν που κάνουν, εξακολουθούν να είναι κάτω από το .500 σε νίκες. Ωστόσο, το πλέον παράδοξο της σεζόν τους είναι το γεγονός πως έχουν την πλέον αποτελεσματική -μακράν μάλιστα της δεύτερης- πεντάδα της Λίγκας!

➢ Μένοντας στη Minnesota, η -ίδια- διοίκηση των Wolves και Lynx, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην πρόσληψη του Marquise Watts, στελέχους της Klutch Sports των Rich Paul/LeBron, με σκοπό και ρόλο του τη βελτίωση της καθημερινότητας των παικτών των δύο ομάδων

➢ Περνώντας έτσι στα διοικητικά, στην προηγούμενη έκδοση της στήλης μας γράφαμε για την ανανέωση των συμβολαίων του front office των Magic. Λίγες μέρες μετά ήρθε η ανανέωση και του Koby Altman στη θέση του President of Basketball Operations των Cavs, λίγες εβδομάδες μετά την ανανέωση του συμβολαίου και του προπονητή της ομάδας J.B. Bickerstaff. H ανανέωση αμφότερων ήταν η αναγνώριση από τον owner της ομάδας Dan Gilbert της εξαιρετικής απόδοσης που παρουσιάζει η ομάδα στο παρκέ. Και εύλογα.

➢ Και αφού είμαστε στα διοικητικά, να πούμε και για τα trades της εβδομάδας, αρχίζοντας από αυτό που ακυρώθηκε, δηλαδή του Bol Bol στους Pistons ακυρώθηκε. Η ομάδα του Detroit θεώρησε πως οι ιατρικές εξετάσεις του παίκτη δεν ήταν καλές, γεγονός που άμεσα επιβεβαιώθηκε, με τον Bol να μπαίνει για χειρουργείο για να διορθώσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο δεξί του πόδι.  Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο τους Nuggets να τον ανταλλάξουν εκ νέου, στέλνοντάς τον πακέτο με τον P.J. Dozier αυτή τη φορά στους Celtics, για να λάβουν από τους Spurs τον Bryn Forbes. Οι Spurs με τη σειρά τους υποδέχονται τον Juancho Hernangomez από τους Celtics και το pick δεύτερου γύρου τους του 2022 από τους Nuggets. Οι Nuggets παίρνουν έτσι έναν καλό σουτέρ για τη -γυμνή- περιφέρειά τους, οι Celtics μειώνουν τον φόρο που είναι να πληρώσουν (και θέλουν πλέον μόλις $800 χιλιάρικα για να πέσουν κάτω από το tax line) και οι Spurs το pick β΄ γύρου. Κλείνοντας, το εντυπωσιακό με αυτό το trade είναι το γεγονός πως ήταν το πρώτο μεταξύ Celtics και Spurs από το 1976 που συνυπάρχουν στη Λίγκα!

➢ Το ουσιαστικό trade που έλαβε χώρα ωστόσο ήταν άλλο, με τους Hawks να στέλνουν τους Cam Reddish (η ουσιαστική ανταλλάξιμη αξία του trade) και τον Solomon Hill (salary filler) στους Knicks για το pick των Hornets του 2022, ένα μελλοντικό pick δεύτερου γύρου και τον Kevin Knox. Αυτή η κίνηση είναι μια πρώτη παραδοχή αποτυχίας από πλευράς Hawks, με τον Reddish (#10 στο draft του 2019) να δίνεται για χαμηλότερο pick (το pick που λαμβάνουν των Hornets είναι top-14 protected), αλλά η ουσία είναι η αποτυχία εύρεση συγκεκριμένου ρόλου στον Reddish, όσο και χώρου στο cap για να τον ανανεώσουν το καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη κίνηση φαντάζει ως κίνηση-σκαλοπάτι για τις επόμενες που αναμένονται από τον οργανισμό της Atlanta και μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές για να κρίνουμε συνολικά την νέα κατεύθυνση που επιχειρείται στον οργανισμό

Οι Knicks δίνουν ένα pick που είχαν λάβει για το #19 του τελευταίου draft, παίρνουν έναν παίκτη, καλό αμυντικό και slasher, που έλειπε από το τρέχον ρόστερ τους, στα σχετικά φθηνά και αν θα είναι μια 100% καλή κίνηση για αυτούς -όπως αρχικά αποτιμάται- θα οριστικοποιηθεί από το ποσό που θα δώσουν στον Reddish για να ανανεώσει μαζί τους. Παράλληλα, τους επιτρέπει και τα όνειρα για ολοκλήρωση της επανένωσης της τελευταίας τρομερής φουρνιάς του Duke, αφού πλέον διαθέτουν τους Barrett και Reddish και (Knicks είναι προφανώς και το κάνουν) φαντάζονται πως θα καταφέρουν να φέρουν στo New York και τον Zion. Ωστόσο, το εντυπωσιακό για την ομάδα της Νέας Υόρκης είναι πως με το συγκεκριμένο trade συνεχίζουν ένα σπανιότατο σερί που τρέχουν από το (πολύ) μακρινό 1994. Συγκεκριμένα από τότε έχουν να δώσουν επέκταση/δεύτερο συμβόλαιο σε παίκτη που οι ίδιοι draftαραν και συγκεκριμένα τότε στον Charlie Ward! Ένα πραγματικά εντυπωσιακό Knicks κατόρθωμα!

➢ Μετά τα διοικητικά σειρά πάντα παίρνουν τα του covid, σε αυτή τη διεστραμμένη στατιστική κατηγορία που παρακολουθούμε δύο χρόνια τώρα. Σε αυτά τα στατιστικά λοιπόν, με άρθρο του στο ESPN ο Baxter Holmes μας ενημέρωσε πως από το σύνολο των εργαζομένων των ομάδων που η δουλειά τους είναι το οτιδήποτε ως τα πέντε μέτρα από τους πάγκους των ομάδων, προπονητές, γυμναστές, υπεύθυνοι εξοπλισμού, μέλη των front offices, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ασφάλειας, από όλους αυτούς λοιπόν, το 25% του συνόλου, έχει μπει στα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας του covid τον τελευταίο μήνα!

 ➢ Το εντυπωσιακότερο (και πιο αγχωτικό) βέβαια είναι πως από τους 30 προπονητές της Λίγκας, ήδη οι μισοί έχουν χάσει χρόνο μακριά από τους πάγκους των ομάδων τους λόγω covid: Dwane Casey (Pistons), Rick Carlisle (Pacers), Alvin Gentry (Kings), Monty Williams (Suns), Doc Rivers (Sixers), Michael Malone (Nuggets), Chauncey Billups (Blazers), Billy Donovan (Bulls), Mike Budenholzer (Bucks), Nate McMillan (Hawks), Mark Daigneault (Thunder), Jason Kidd (Mavericks), Taylor Jenkins (Grizzlies), Frank Vogel (Lakers) και Tyronn Lue (Clippers). 

 ➢ Ποια η αντιμετώπιση της Λίγκας σε όλα τα παραπάνω; Ξαναχαλάρωσε τα μέτρα που είχε λάβει και τα τεστ που έκανε σε προ Thanksgiving επίπεδα! Γαμάτοι;! Μάλλον θα πήραν τηλέφωνο τα δικά μας τα σαΐνια και τους είπαν πως (δεν) πρέπει να διαχειρίζεσαι μια πανδημία.

➢ Δύο ακόμα χώρες είδαν πολίτες της να αγωνίζονται για πρώτη φορά στο NBA: ο Πορτογάλος Neemias Queta με τους Kings και ο Κολομβιανός Jaime Echenique με τους Wizards.

➢ Μιας και πιάσαμε τα κάπως περίεργα, μια σχετική πληροφορία μας παρείχε ο Marc Stein στο newsletter του της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, ενώ στο εισαγωγικό κείμενο της επιστροφής Klay την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα πως αυτός έλειψε από τα παρκέ του NBA 50% περισσότερες μέρες από όσες ο ΜJ για να (κάνει πως) παίζει baseball, ο Stein έδωσε μία ακόμα ενδιαφέρουσα χρονική λεπτομέρεια. Συγκεκριμένα, παρατήρησε σωστά πως ο Andre Iguodala έλειψε από τους Warriors, από τον χαμένο τελικό του 2019 και την ανταλλαγή του στη συνέχεια στους Grizzlies, μέχρι να επιστρέψει κατά την offseason του 2021 συνολικά 761 μέρες. Kαθώς ο Klay δεν αγωνίστηκε καθόλου στο μεσοδιάστημα, ο Thompson έχει να αγωνιστεί χωρίς τον Iggy συμπαίκτη τους από τη σεζόν 2012-13, ήτοι τη sophomore σεζόν του στη Λίγκα!

 ➢ A, να αφήσουμε κι αυτό εδώ σε μια γωνίτσα:

Ναι, αν ρωτάτε, οι Magic έχουν το χειρότερο ρεκόρ στη Λίγκα.

 ➢ Στον αντίποδα, τις 11 σερί νίκες έφτασε το σερί νικών των Grizzlies την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise, τρέχοντας νούμερα που τους αλλάζουν επίπεδο, από αυτό της καλής ομάδας, σε αυτό της “ρε λες;!” ομάδας: 

➢ Βέβαια, κάπου εκεί εμφανίστηκε η Αγνή Σλοβένικη Καύλα και είπε “ώπα, αρκετά παίξατε όσο ήμουν σαν ντολμάς, τώρα, μισή σεζόν μετά, έφτιαξα και πάνε να σας δείξω ποιος είναι ο κορυφαίος under 25 στη Λίγκα”. Και μεταξύ μας, αυτός είναι. Έτσι, με το 41ο του triple double με τη φανέλα των Mavericks σταμάτησε το σερί των Grizzlies. Η πλάκα ποια είναι; Πως όοοοοολοι οι υπόλοιποι που έχουν φορέσει τη φανέλα του franchise του Dallas, έχουν αθροιστικά 40!

 Ups and Downs

⬆ Μένοντας στους Mavericks, το είχαμε γράψει και στα πρόσφατα Power Rankings μας, αλλά αυτοί φαίνονται πια να κλικάρουν για τα καλά, παίρνοντας την αγωνιστική ταυτότητα που ο coach Kidd (δύο λέξεις που μετά από χρόνια δεν συνδυάζονται με ειρωνική χροιά) τους έχει δώσει. Τρέχουν ένα σερί 10-2 στα τελευταία 12 παιχνίδια τους, έχουν την τέταρτη καλύτερη άμυνα της Λίγκας, πρώτοι σε ποσοστό αμυντικών rebounds, έκτοι σε ευστοχία από το τρίποντο, τέταρτοι σε λιγότερα λάθη. Ο Kidd έχει βάλει τον Luka να ποστάρει περισσότερο και να ανοίγει από εκεί παιχνίδι για τους συμπαίκτες του (και να κουράζεται λιγότερο όπως φαίνεται), ο Brunson κάνει όργια (και μένει να φανεί αν θα πληρωθεί ή αν θα ανταλλαχθει -για να πληρωθεί αλλού. Το δεδομένο είναι πως θα πληρωθεί πια, με το συμβόλαιο του VanVleet να φαντάζει ως αυτό που θα διεκδικήσει) και τον Porzingis να παραμένει so-so. Χωρίς κανέναν άλλον παίκτη να βγάζει μάτια, η συνολική, ομαδική δουλειά αποδίδει και μένει να φανεί που μπορούν να φτάσουν τώρα που άρχισαν να ρολλάρουν. Το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο δεν φαντάζει πια μακρινό.

⬆ Τέλος εποχής στην Προεδρία του Σωματειου των Παικτών (National Basketball Players Association) για την Michelle Roberts, της οποίας η θητεία μόνο θετική για τα συμφέροντα των παικτών που εκπροσωπούσε μπορεί να χαρακτηριστεί. 

⬆ Από τα πιο αστεία σκηνικά που έχουμε δει τελευταία στα γήπεδα της Λίγκας ήταν αυτό μεταξύ του Devin Booker και της μασκότ των Raptors (ναι, καλά διαβάσατε). Ο γενικά ευερέθιστος Book (δεν ξέρω αν θυμάστε το σκηνικό τέσσερις offseason πίσω που δεν ήθελε να τον μαρκάρουν κανονικά σε ανεπίσημα καλοκαιρινά παιχνίδια και τον κράζανε οι υπόλοιποι NBAers που συμμετείχαν σε αυτά;) μανούριασε που στο άδειο λόγω covid γήπεδο της ομάδας του Toronto όταν εκτελούσε ελεύθερες βολές η μασκότ έκανε κινήσεις για να του αποσπάσει την προσοχή και ζήτησε από τους διαιτητές να την απομακρύνουν!

Όπως και έγινε!

Με τους δύο ωστόσο στη συνέχεια να τα βρίσκουν, και τον star του Phoenix να βάζει profile pic στο twitter του τον Raptor (έτσι λέγεται η μασκότ…)

⬇ Αντίθετα, όχι τόσο ωραίο σκηνικό οι μπουνιές που έπαιξαν οι συμπαίκτες στους Wizards (και πέρσι στους Lakers) Montrezl Harrell και Kentavious Caldwell-Pope στο ημίχρονο του αγώνα κόντρα στους Thunder την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως το ρεπορτάζ του The Athletic μας ενημέρωσε τα μπουνίδια (ευτυχώς!) δεν βρήκαν στόχο. Η πλάκα πάντως ήταν πως το νικητήριο καλάθι της ομάδας της Washington στον συγκεκριμένο αγώνα το έβαλε ο KCP. Χαρά που θα έκανε ο Harrell να πάει να τον συγχαρεί, ε;!

⬇ Βροχή εξακολουθούν να πέφτουν οι ανακοινώσεις των σοβαρών τραυματισμών. Τις μέρες που προηγήθηκαν ο Lillard ανακοίνωσε πως θα χειρουργηθεί, ο KD πως θα χάσει τέσσερις με έξι εβδομάδες (θετικό σε όλο αυτό ότι θα ξεκουραστεί κάπως, μιας και έπαιζε πάνω από 36 λεπτά ανά αγώνα και έπαιρνε πάνω από 20 σουτ), ο Draymond Green πως ο πόνος στη γάμπα του προέρχεται από τη μέση του (κακό…) και θα επανεξεταστεί σε δύο βδομάδες (και βλέπουμε..) ο Μyles Turner πως έχει ένα σπάσιμο στο πόδι του και θα γυρίσει μετά την trade deadline (αναστατώνοντας αρκετά τα σχέδια των Pacers για να τον δωσουν ως τότε), ενώ οι Clippers ανακοίνωσαν πως ο Paul George χρειάζεται και άλλο χρόνο εκτός δράσης για να ξεκουράσει τον τραυματισμένο αγκώνα του, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν καν θα επιστρέψει ξανά την τρέχουσα σεζόν (με τον Kawhi επίσης εκτός και το pick τους στους Thunder, οι υγιείς Clips έχουν έναν δύσκολο αγώνα μπροστά τους, αφού η ομάδα δεν μπορεί/πρέπει να τανκάρει…). Όχι ωραία μαντάτα όλα αυτά…

⬇ Κλείνοντας το παρόν χωρίο της στήλης μας με τους Utah Jazz, αλλά όχι με την ελεύθερη πτώση τους αγωνιστικά (είτε λείπει, είτε παίζει ο Gobert - με αυτή μάλλον θα ασχοληθούμε στην επόμενη έκδοση της στήλης), αλλά με τον Joe Ingles και το χτύπημα που κατάφερε ο Joe Ingles στο κεφάλι του φιλήσυχου Jarrett Allen το οποίο ήταν επικά βρώμικο:

Ο Θάνατος της Βασίλισσας 

Την εβδομάδα που μας πέρασε, και συγκεκριμένα την Τρίτη, πέθανε η Lusia “Lucy” Harris, γνωστή και ως «Η βασίλισσα του Μπάσκετ» σε ηλικία 66 ετών. Η Harris ήταν η πλέον διάσημη μπασκετμπολίστρια της δεκαετίας του ’70, τόσο σε κολεγιακό επίπεδο, όσο και με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με καταγωγή από το Mississippi, με το τοπικό Delta State University κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα και το MVP στη sophomore, την junior και καθεμία από τις senior χρονιές της, ούσα η μόνη μαύρη παίκτρια της ομάδας. Στο μέσο αυτών των κατακτήσεων, μαζί με τις Nancy Lieberman και Pat Summitt κέρδισαν το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Montreal το 1976, στην πρώτη ολυμπιάδα που συμμετείχε ως αγώνισμα και το γυναικείο μπάσκετ. Μάλιστα η Lucy σκόραρε τους πρώτους πόντους του τουρνουά.

Εξίσου ιστορικό ήταν και το γεγονός πως η ομάδα των New Orleans Jazz την επέλεξε στον έβδομο γύρο του draft του 1977, κάνοντάς την έτσι τη μοναδική γυναίκα που έχει επίσημα επιλεχθεί από ομάδα του NBA! Επέλεξε ωστόσο να μην πάει στην ομάδα, μιας και θεώρησε πως η επιλογή ήταν καθαρά για διαφημιστικούς λόγους και προτίμησε να κάνει οικογένεια. Έπαιξε για κάποια χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο στο γυναικείο πρωτάθλημα, το οποίο όμως τότε δεν ήταν ακριβώς ούτε ιδιαίτερα οργανωμένο, ούτε επαγγελματικό. Η Harris είχε διαγνωστεί, που εν τω μεταξύ με διπολική διαταραχή, έγινε για μικρό διάστημα προπονήτρια μπάσκετ, μέχρι να αποφασίσει να επιστρέψει στο Mississippi και να γίνει καθηγήτρια Λυκείου.

Η διαδρομή της στο basket ωστόσο την έκανε την πρώτη μαύρη μπασκετμπολίστρια που εισήχθη στο Naismith Hall of Fame το 1992, με την λόγο εισαγωγή της να τον δίνει ο αγαπημένος της παίκτης, ο Oscar Robertson.

Για αυτήν έχουν δημοσιεύσουν ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ οι New York Times που αφηγείται η ίδια η Lucy, σε σκηνοθεσία του Ben Proudfoot και σε παραγωγή (μεταξύ άλλων) του Shaquille, το οποίο μάλιστα προτάθηκε για Oscar. Θαρρώ αξίζει τα 22 λεπτά του χρόνου σας:

Προσεχώς

Lakers @ Heat, Δευτέρα 24 Γενάρη, 01:00

Grizzlies @ Mavericks, Δευτέρα 24 Γενάρη, 02:30

Lakers @ Nets, Τετάρτη, 26 Γενάρη, 02:30

Mavericks @ Warriors, 26 Γενάρη 05:00

Τα ματς που κάνουμε highlight για τις επόμενες μέρες αφορούν αρχικά το ταξίδι των Lakers στην Ανατολή, απέναντι σε Heat και Nets. Με την επιστροφή του Davis να είναι θέμα ημερών, οι μάχες τους με δύο από τις κορυφαίες ομάδες της Ανατολής ίσως αποτελέσουν αφετηρία για καλύτερες μέρες για την ομάδα του LA. Ίσως πάλι αποτελέσουν το τέλος του Vogel στον πάγκο τους. Για αυτό και θα τα δούμε με προσοχή, 

Σε δεύτερο επίπεδο, η μάχη των τριών (εκ των τεσσάρων, συν τον Chris Paul δηλαδή) καλύτερων PGs της Δύσης θα έχουν την προσοχή μας, με τον Luka και τους καυτούς το τελευταίο διάστημα Mavericks του να αντιμετωπίζουν κατά σειρά τους Grizzlies του Ja Morant και τους Warriors του Steph.

Διαβάσαμε, είδαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Ένα εξαιρετικό προφίλ του Steph Curry αποτύπωσε στις ηλεκτρονικές σελίδες του GQ o Hanif Abdurraqib: “The second coming of Stephen Curry”.

O Mike Sykes γράφει στο substack του, “The Kicks You Wear”, για την κατάσταση της βιομηχανίας Sneakers το 2022: “Your 2022 sneaker industry primer”:

Εξαιρετικά συγκινητικό το άρθρο του Brian Burnsed στο Sports Illustrated για τον Shawn Bradley και την παράλυσή του μετά το ατύχημα που είχε ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του: “Life After 7'6": Shawn Bradley, Paralyzed in a Bike Crash, Knows ‘It’ll Never Be the Same

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το σύγχρονο trash talking στα γήπεδα του NBA έγραψε ο Tim MacMahon στο ESPN: “Inside the NBA's new wave of trash talk: 'It's not really a verbal assault like it used to be'“

Ενδιαφέρον και το διθυραμβικό άρθρο του Steph Noh στο Sporting News για τον Jakob Poetlt: “Hidden Gems: Jakob Poeltl is the best center that nobody's talking about

Καθώς πλησιάζουμε στην trade deadline (10 Φλεβάρη), δύο ενδιαφέροντα άρθρα στο ESPN σχετικά:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « We Got Game #14: M-V-P We Got game #13: The Dallas Novocaine »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely