Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 16:05

Suns - Nuggets preview: Σταματήστε στον αρτίστα

Από :

Δεν είναι ακριβώς πως σε σταματάνε στα στενά των πόλεων της Πολιτείας της Arizona αν φοράς φανέλα Nuggets και αναρωτιούνται “Colorado δέρνουμε;!”. Δεν υπάρχει καμιά διαχρονική κόντρα ανάμεσα στις δύο ομάδες, ούτε και κάποια ενδιαφέρουσα προϊστορία σε επίπεδο playoffs. Τρεις φορές έχουν βρεθεί όλες κι όλες αντιμέτωπες, όλες τη δεκαετία του ‘80, το 1982, το 1983 και το 1989, στον πρώτο γύρο κάθε φορά, όταν αυτός ακόμα ήταν best of three και best of five, με τους Suns να παίρνουν την πρόκριση το 1982 (2-1) και 1989 (3-0) και τους Nuggets το ‘83 (2-1).

 Στη regular season

02.01.2021: Phoenix Suns 106 @ 103 Denver Nuggets

23.01.2021: Denver Nuggets 130 @ 126 Phoenix Suns (OT)

23.01.2021: Denver Nuggets 120 @ 112 Phoenix Suns (2OT)

Όλες οι συναντήσεις των δύο ομάδων έλαβαν χώρα τον Γενάρη, στο πρώτο τέταρτο της σεζόν, με τους φιλοξενούμενους να κερδίζουν κάθε αναμέτρηση. Ωστόσο το πόσο μακρινός φαντάζει σήμερα ο Γενάρης φαίνεται από τη βασική πεντάδα των Nuggets των τριών αυτών αγώνων, όπου τα 4/5 αυτής πλέον έχουν αλλάξει. Ο Harris είναι κάτοικος Orlando, Murray και Barton τραυματίες και ο Milsap έρχεται εδώ και καιρό από τον πάγκο. Ωστόσο, αν κάτι μπορούμε να κρατήσουμε από αυτή είναι ότι η πεντάδα των Suns είναι η ίδια. Αν κάτι τους έχει φέρει ως εδώ φέτος, πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της ομάδας, είναι η υγεία τους και η σταθερότητά τους.

Αναλύοντας τους Suns

H πρόκριση εις βάρος των Πρωταθλητών Lakers, ακόμα και αν αυτοί ταλανίζονταν από τραυματισμούς, ήταν η απαραίτητη ένεση ηθικού για το περαιτέρω αγωνιστικό ψήλωμα της ομάδας. Μέσα από αυτή την εξάδα αγώνων ο Booker πέρασε ανεπιστρεπτί από το “bad team, good stats guy” status, σε αυτό του σύγχρονου δολοφόνου από την περιφέρεια και το midrange, ο Ayton δικαιολόγησε το potential που είδαν όσοι τον επέλεξαν στο #1 (όχι πως είναι καλύτερος των Luka ή Υοung, αλλά πως είναι κάτι πολύ παραπάνω από τον Bagley), ενώ η αστείρευτη συλλογή από 3&D wings που η ομάδα του Phoenix διαθέτει, απέκτησε εκείνες τις ουλές απέναντι στον “Βασιλιά” ΄που τους κάνει ατρόμητους για τη συνέχεια. Σε μεγάλο βαθμό ωστόσο, η πορεία της ομάδας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του ώμου του ηγέτη τους, του Chris Paul. Προς αυτό, η έξτρα μέρα ανάπαυσης ως την έναρξη του matchup ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Όσο και αν η πρόκριση επί των Lakers ήταν ένα “statement” των Suns, οι Nuggets, ακόμα και χωρίς των Murray είναι φέτος καλύτερη ομάδα από αυτούς. Η υπεροχή της backcourt των Suns επί της αντίστοιχης -πληγωμένης- των Nuggets είναι ξεκάθαρη, ενώ οι Bridges, Crowder, Johnson, Craig, δίνουν πληθώρα επιλογών για το μαρκάρισμα του Porter Jr. Όλα καταλήγουν βέβαια στο πώς θα περιοριστεί ο MVP της σεζόν, Jokic. Ο Ayton από μόνος του είναι αδύνατο να το κάνει, οπότε η ομαδική άμυνα των Suns είναι που καλείται να ανταπεξέλθει, τόσο στο μαρκάρισμα του Jokic καθεαυτού, όσο και πότε και ποιες βοήθειες θα επιλέξει να δώσει πάνω του. 

Αυτό που καλείται ο Ayton να κάνει είναι να αποφύγει τα εύκολα (και πολλά…) fouls, μιας και οποιοσδήποτε πίσω από αυτόν (Saric, Kaminsky) δεν μπορεί στο ελάχιστο να σταθεί απέναντι στον Jokic.

Από την άλλη βέβαια, με υγιή Paul (ή έστω παραμένοντα σεληνιασμένο Payne) οι Suns έδειξαν πως μπορούν να ανταπεξέλθουν κόντρα στην καλύτερη άμυνα της Λίγκας (έστω μέρος αυτής), οπότε απέναντι στους πολύ χειρότερους αμυντικά Nuggets δεν θα έχουν πρόβλημα αν τα παιχνίδια αρχίζουν και ανεβαίνουν σε ιδιαίτερα υψηλά σκορ, όχι απλά να ακολουθήσουν, μα και να υπερκεράσουν σχετικά τους αντιπάλους τους.

Αναλύοντας τους Nuggets

Για τους Nuggets τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν από τον Σέρβο Αρτίστα. Δεν είναι μόνο η αντοχή του (δεν έχει χάσει παιχνίδι όλη τη σεζόν), ή το ότι πλέον μπορεί να σκοράρει από παντού ή/και με κάθε τρόπο, είναι πως μπορεί να κάνει καλύτερο κάθε -μα κάθε- συμπαίκτη του. Κάπως έτσι είδαμε πως η απουσία του Murray έγινε για αυτόν ευκαιρία να μοιράσει τους 21+ πόντους κατά μέσο όρο του Καναδού στους υπόλοιπους “Σβώλους”: “Πάρε MPJ πέντε παραπάνω εσύ, πάρε Monte Morris εσύ οχτώ, πάρε και εσύ Austin Rivers τους υπόλοιπους”. Και με αυτά και με εκείνα, το έβδομο καλύτερο offensive rating της regular, με 117,1 ανέβηκε στη σειρά κόντρα στους Blazers στο 122,9. Ωστόσο, όσο καλοί κι αν είναι επιθετικά οι Lillard και -έστω η συγκεκριμένη έκδοση που εμφανίστηκε του- McCollum, οι Paul και -ο πετώντας φλογες ως τώρα- Booker είναι καλύτεροι συνολικά σαν δίδυμο. Οπότε ακόμα και αν επιστρέψουν στη σειρά οι Barton και Dozier, η υπεροχή των Suns στο backcourt είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Μένει λοιπόν να φανεί αν αυτή η μίξη quarterback, πολίστα και πληρέστερου επιθετικά center στην Ιστορία που είναι ο Jokic θα μπορέσει να κουβαλήσει τους Nuggets και πάλι σε offensive rating πάνω από 115 για να έχουν οι Nuggets ελπίδες να πάρουν τη σειρά.

Οι X factors

Μπορεί ο Aaron Gordon, που έκανε εντατικά πάνω στον Lillard, να περιορίσει κάπως τον Booker; Μπορεί ο Porter Jr. να προσφέρει κάτι (ό,τι) και στην άμυνα, ώστε τα wings των Suns να μην σουτάρουν μόνιμα ελεύθερα; Αντίθετα, πόσο μπορεί να φρενάρει τον Porter Jr. το χταπόδι Bridges; Όλα τα παραπάνω είναι οι λεπτομέρειες αυτής της αναμέτρησης. Ωστόσο αυτή είναι σαφές πως θα κριθεί από το πόσο θα αντέξει το αναπληρωματικό backcourt των Nuggets κόντρα στο - σε δαιμονισμένη κατάσταση - αντίστοιχο των Suns, αν και πόσο θα αντέχει σε κάθε παιχνίδι ο Ayton κόντρα στον Jokic, αλλά και στην κατάσταση του ώμου του Paul.

Πρόγραμμα

Game 1: Denver Nuggets @ Phoenix Suns, Τρίτη 8 Ιουνίου, 05:00, Phoenix Suns Arena

Game 2: Denver Nuggets @ Phoenix Suns, Πέμπτη 10 Ιουνίου, 04:30, Phoenix Suns Arena

Game 3: Phoenix Suns @ Denver Nuggets, Σάββατο 12 Ιουνίου, 05:00, Ball Arena

Game 4: Phoenix Suns @ Denver Nuggets, Δευτέρα 14 Ιουνίου, 03:00, Ball Arena

Game 5: Denver Nuggets @ Phoenix Suns, Τετάρτη 16 Ιουνίου, TBD, Phoenix Suns Arena (αν χρειαστεί)

Game 6: Phoenix Suns @ Denver Nuggets, Παρακευή 18 Ιουνίου, TBD, Ball Arena (αν χρειαστεί)

Game 7: Denver Nuggets @ Phoenix Suns, Δευτέρα 21 Ιουνίου, TBD, Phoenix Suns Arena (αν χρειαστεί)

Τι θέλουμε να γίνει

Φοβάμαι πως θα το γράφουμε εισαγωγικά στο “τι θέλουμε” σε κάθε αναμέτρηση, και αυτό δεν είναι κάτι άλλο από το να μείνουν όσο πιο υγιείς γίνεται και οι δύο ομάδες. Αγωνιστικά να απολαύσουμε ξανά και ξανά τα μαγικά του Jokic, απίθανες εκτελεστικές βραδιές από Booker και Porter Jr., ηρωισμούς και απρόβλεπτα από Campazzo, Rivers, Crowder, Monte Morris και έναν υγιή μαεστρικό Chris Paul. Κάθε καλή εμφάνιση του Cam Payne θα είναι ένα ευπρόσδεκτο έξτρα. Ιδανικά θα ήθελα να περάσουν οι Nuggets, καθώς κάθε πρόσθετη παράσταση του Σέρβου Αρτίστα είναι μια νίκη της αισθητικής και του ωραίου.

Τι θα γίνει

Αν ο ώμος του Paul είναι καλά, οι Suns θα περάσουν σχετικά άνετα τους πολυτραυματίες Nuggets, σε έξι παιχνίδια. Θα έλεγα “πέντε”, αλλά η μαγεία του Jokic θα δώσει από μόνη της δύο στους Nuggets βρέξει-χιονίσει. Τώρα αν αρχίσουμε να έχουμε τραυματισμούς και από την πλευρά των Suns, όλα θα είναι ανοιχτά.

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely