Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 12:35

10 hot topics για το 2019

Από :

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και δημιουργικότητα. Υποδεχόμαστε το 2019 με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάναμε και πέρσι, παρουσιάζοντας δηλαδή τα δέκα πιο hot θέματα της μπασκετικής ύλης που ενδέχεται να μας απασχολήσουν - άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερo - μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

10. Η διευρυμένη EuroLeague των 18 ομάδων

Από τον Οκτώβριο του 2019, η έναρξη της νέας σεζόν στην EuroLeague θα συνοδευθεί από την διεύρυνση της ως διοργάνωση. Οι ομάδες από 16 θα γίνουν 18, κάτι που φυσιολογικά θα αυξήσει τον όγκο παιχνιδιών της Regular Season. Οι αγωνιστικές από 30 θα γίνουν 34, οι "διαβολοβδομάδες" πιθανότατα θα είναι περισσότερος, προκειμένου να "βγει" στην ώρα του το πρόγραμμα, και γενικώς δεν θα... πλήξουμε. Ταυτόχρονα, μια κορυφαία και παραδοσιακή ευρωπαϊκή σχολή θα επιστρέψει στο χορό. Αναφερόμαστε φυσικά στην γαλλική, η οποία με εκπρόσωπο τη φιλόδοξη Βιλερμπάν, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Tony Parker , θα επανέλθει κι αυτή με τη σειρά της στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Η τελευταία συμμετοχή της ASVEL στην EuroLeague χρονολογείται στη σεζόν 2014-15, όμως ήταν μέσω των προκριματικών κι όχι στην κανονική διάρκεια. Αν θέλουμε να εντοπίσουμε την τελευταία "πλήρης" συμμετοχή της, πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στο στη σεζόν 2009-10 (αποκλεισμός από την πρώτη φάση με ρεκόρ 3-7). Για την ιστορία, η ομάδα από την Λυών έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα Γαλλίας.

9. ΠΑΟΚ: Είκοσι χρόνια δίχως τελικό είναι πολλά

Το 1999 ο ΠΑΟΚ του Κώστα Φλεβαράκη συμμετείχε στον τελικό κυπέλλου, τον οποίο και κέρδισε, στο Ειρήνης και Φιλίας απέναντι στην ΑΕΚ (71-54). Ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία των "ασπρόμαυρων", όμως από τότε έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια. Φέτος, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία που εδώ και αρκετές σεζόν έψαχναν: να βρεθούν δηλαδή σε έναν τελικό και να διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους, όπως έκανε πέρσι η ΑΕΚ στην Κρήτη με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Η κληρωτίδα στέλνει στις 13 Φλεβάρη τον ΠΑΟΚ στη Χαλκίδια για ημιτελικό κόντρα στην Κύμη κι αν δε γίνει κάποιο... μπαμ, το σύνολο του Ηλία Παπαθεοδώρου θα κλείσει θέση για τον τελικό. Κρατάμε πάντοτε μια επιφύλαξη, καθώς τον Δεκέμβριο του 2015, ο Φάρος - ομάδα της Α2 - στέρησε αυτό το δικαίωμα από τον ΠΑΟΚ στην ίδια φάση, σοκάροντας τον στο Κερατσίνι. Το Κύπελλο Ελλάδος χαρακτηρίζεται συχνά κι ως "ο θεσμός των εκπλήξεων", κάτι που απέδειξε πέρσι περίτρανα η ΑΕΚ νικώντας μια ομάδα Ευρωλίγκας με πολλαπλάσιο μπάτζετ. Εφόσον λοιπόν ο ΠΑΟΚ επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί, τότε θα βρει απέναντι του κάποιον από τους δύο αιωνίους. Η επιστροφή σε τελικό, σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια μεγάλη στιγμή για τον οργανισμό του δικεφάλου του βορρά, ανεξαρτήτως κατάληξης αυτού.

8. NBA Draft - Zion Williamson: Άνετη πρωτιά ή... έκπληξη;

Ο 18χρονος φόργουορντ (19.8π, 9.4ρ, 2.3α) έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, ως πρωτοεμφανιζόμενος με το πανεπιστήμιο του Duke στο κολλεγιακό πρωτάθλημα. Αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης, καθώς οι εμφανίσεις του κι οι ικανότητες του - αναλογικά με το νεαρό της ηλικίας του - είναι στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα. Μεγάλο ταλέντο δίχως αμφιβολία, ένας πολυσύνθετος παίκτης που έχει την προοπτική να κάνει σπουδαία καριέρα κι ενώ βρισκόμαστε στον προθάλαμο της δεκαετίας των 20s (αρκετοί σημερινοί αστέρες θα κρεμάσουν τα sneakers τους κατά την διάρκεια της). Στα Mock ήδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση και μένει να δούμε αν τα προγνωστικά θα επιβεβαιωθούν το βράδυ της 20ης Ιουνίου στην Νέα Υόρκη. Για την ώρα, φαντάζει το φαβορί κι οτιδήποτε άλλο θα είναι κάτι σαν έκπληξη. Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι αξιόλογοι νεαροί αθλητές, σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα "φουρνιά": RJ Barrett (συμπαίκτης του Williamson στο Duke, που είναι σούτινγκ γκαρντ), Bol Bol (μη σας φανεί... αστείο το όνομα, πρόκειται για έναν σέντερ με ύψος 2.21 που παίζει στο Oregon και το "παρουσιαστικό" του προκαλεί δέος) και Rui Hachimura (Ιαπωνικής καταγωγής φόργουορντ από το Gonzaga) είναι ορισμένα ενδεικτικά ονόματα που φαίνεται να ξεχωρίζουν, αν και φαντάζουν ως αουτσάιντερ για την 1η θέση.

7. Free Agency: Όλος ο... καλός κόσμος μαζεμένος (special thanks to: Δημήτρης Χ.)

Η φετινή Free Agency θα έχει ομολογουμένως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ένα σωρό αστέρες του NBA θα βγουν στην αγορά ως ελεύθεροι, αναζητώντας το νέο τους συμβόλαιο. Πρώτος και καλύτερος, ο Kevin Durant που δε χρειάζεται συστάσεις. Θεωρούμε δεδομένο πως όποια ομάδα καταφέρει να τον υπογράψει, θα αποκτήσει ένα γερό boost στο επιθετικό της παιχνίδι κι οι ισορροπίες της λίγκας θα αλλάξουν. Από εκεί κι έπειτα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα ονόματα των Kawhi Leonard, Kyrie Irving και Jimmy Butler, άπαντες παίκτες από το κορυφαίο ράφι. Η λίστα ωστόσο δε σταματά εκεί, αφού στο κυνήγι ενός συμβολαίου θα βρεθούν κι οι Klay Thompson, Kemba Walker, Kristaps Porzingis και DeMarcus Cousins. Όπως καταλάβατε, το καλοκαίρι του 2019 προβλέπεται... σφαγή στην ποδιά των παραπάνω - ευγνωσμένης αξίας - παικτών κι αυτή η συνθήκη αναμένεται να "ανακατέψει" αρκετά τα σημερινά roster των ομάδων.

6. Θα καταφέρει ο David Blatt να επαναφέρει τον Ολυμπιακό σε τροχιά τίτλων;

Οι σεζόν 2016-17 και 2017-18 δεν ήταν κι οι καλύτερες δυνατές για τον Ολυμπιακό, καθώς σε αμφότερες η ομάδα του Πειραιά έμεινε μακριά από τους τίτλους, σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποχώρησε από τη τεχνική ηγεσία μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας, με τον γνωστό και μη εξαιρετέο στην γηραιά ήπειρο, David Blatt, να τον διαδέχεται και να φέρνει... νέο άερα κι αύρα στην ερυθρόλευκη ρουτίνα. Η παρουσία του Αμερικανοισραηλινού κόουτς στον πάγκο του Ολυμπιακού είναι ολοφάνερο πως έχει ανανεώσει την ομάδα, τόσο σε πρόσωπα, όσο και στον τρόπο παιχνιδιού, με τον ίδιο να προσπαθεί να βάλει σταδιακά την δική του σφραγίδα στο νέο Ολυμπιακό, που έχει βάλει στις ράγες από τους τελευταίους μήνες του 2018. Από εδώ και στο εξής, μένει να δούμε κατά πόσο θα προοδεύσουν οι ερυθρόλευκοι υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου προπονητή, αλλά και το αν θα καταφέρουν να επανέλθουν στους τίτλους. Το πρωτάθλημα Ελλάδος είναι πάντα ένας μεγάλος στόχος, ενώ κι η συμμετοχή στο Final Four της Ευρωλίγκα - που συνοδεύεται συνήθως από 25% πιθανότητες κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου - ανέκαθεν εξίταρε οργανισμούς αυτού του βεληνεκούς.

5. Είναι ικανή η Ρεάλ Μαδρίτης για το back to back στην Ευρωλίγκα;

Τον περασμένο Μάιο, η Ρεάλ ήταν η ομάδα που έλαμψε στο Final Four της EuroLeague στο Βελιγράδι, κατακτώντας τον 10ο ευρωπαϊκό της τίτλο στην εν λόγω διοργάνωση, απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Η λήξη του φετινού α' γύρου της Regular Season βρίσκει την Ρεάλ στην δεύτερη θέση (12-3), με την περσινή της μεγάλη αντίπαλο στο Championship Game να βρίσκεται μόνη πρώτη (14-1). Η ισπανική ομάδα για άλλη μια σεζόν παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχοντας διατηρήσει τον Πάμπλο Λάσο, τον προπονητή των μεγαλύτερων επιτυχιών της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς και μια σειρά από κομβικούς παίκτες (Γιουλ, Καμπάτσο, Ρούντι, Κοζέρ, Κάρολ, Τέιλορ, Ράντολφ, Ρέγες, Ταβάρες, Αγιόν βρίσκονταν πέρσι στο Βελιγράδι, από τη φετινή ομάδα). Έχει ρόστερ με αρκετές λύσεις και ποιότητα και αναμφίβολα συγκαταλέγεται στο Top3 των ευρωπαϊκών club σε δυναμική, μαζί με Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Μπορεί η Ρεάλ να επαναλάβει ότι έκανε πριν από μερικούς μήνες; Η λογική λέει πως εύκολα ή δύσκολα, θα βρεθεί σε ακόμη ένα Final Four. Το γεγονός πως αυτό πραγματοποιείται στην Βιτόρια, δηλαδή εντός της χώρας της, ενισχύει το κίνητρο της. Σε κάθε περίπτωση, με ενδεχόμενη back to back κατάκτηση, η Ρεάλ θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στην Ευρώπη κατά την τρέχουσα δεκαετία, καθώς θα μετρά τρεις κατακτήσεις μέσα σε αυτήν (συν ακόμη δύο συμμετοχές σε τελικό).

4. Ο Παναθηναϊκός του Rick Pitino

Οι τελευταίες μέρες του 2018 έκρυβαν δύο μεγάλες εκπλήξεις: αφενός την - κατά πολλούς απρόσμενη - αποχώρηση του Xavi Pascual από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, αφετέρου την - εξίσου απροσδόκητη - έλευση του Hall of Famer, Rick Pitino, σε μια εντυπωσιακή κίνηση από πλευράς πρασίνων. Ο Αμερικανός κόουτς, με σπουδαία διαδρομή 30 και πλέον ετών στο κολλεγιακό μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτείων, είναι ο άνθρωπος που επιλέχθηκε από την διοίκηση του Παναθηναϊκού για να "κουμαντάρει" το καράβι στο δεύτερο μισό της σεζόν 2018/19 και... βλέπουμε. Πρόκειται για ένα μεγάλο όνομα, το οποίο θα κοσμεί με την παρουσία του τα ελληνικά κι ευρωπαϊκά παρκέ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Από εκεί κι έπειτα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια στοιχεία θα εισάγει ο κόουτς Pitino στο παιχνίδι της ομάδας και κατά πόσο θα καταφέρει να τον μεταμορφώσει προς το καλύτερο, δίνοντας στο σύνολο μια διαφορετική ταυτότητα από εκείνη που είχε αποκτήσει υπό τον κόουτς Pascual. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μια αγωνιστική ανανέωση, ενδεχομένως ένα νέο πλάνο και στόχευση, επομένως φέρνοντας έναν προπονητή με την εμπειρία και τις παραστάσεις του Pitino, έχει αρκετές πιθανότητες να καταφέρει να "χτίσει" εκ νέου, σε πιο στέρεες βάσεις, κάτι πιο "φρέσκο", μοντέρνο κι ορθολογικό.

3. Μέχρι που θα οδηγήσει τους Bucks ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Την άνοιξη του 2018, το Milwaukee μπήκε στα playoffs, έδειξε ανταγωνιστικό πρόσωπο, αλλά αποκλείστηκε τελικά (4-3) από τους μετέπειτα φιναλίστ της περιφέρειας, Boston Celtics. Ο Γιάννης είχε μια εκπληκτική σεζόν (26.9π, 10ρ, 4.8α, 1.5κλ, 1.5μπλ), όμως όπως φαίνεται αυτό που είδαμε δεν ήταν το... ταβάνι των δυνατοτήτων του. Φέτος ο "Greek Freak" συνεχίζει να πραγματοποιεί υψηλές πτήσεις (το βραβείο του MVP βρίσκεται και φέτος στο ραντάρ του), με τη βελτίωση του να μην σταματά. Είναι ο απόλυτος ηγέτης των Bucks κι έχοντας ο ίδιος εδραιωθεί μεταξύ των κορυφαίων παικτών της λίγκας, όλοι ονειρεύονται μια ακόμη καλύτερη πορεία, συγκριτικά με την περσινή. Τα "Ελάφια" φιγουράρουν εδώ και καιρό στις πρώτες θέσης της κατάταξης στην Ανατολή (αυτή τη στιγμή μάλιστα είναι πρώτοι), όντας μια από τις πιο ισχυρές κι αποτελεσματικές ομάδες της περιφέρειας. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα βρεθούν στα playoffs, καθώς αυτό μοιάζει βέβαιο με βάση τα τωρινά δεδομένα, αλλά το ως που θα είναι ικανοί να φτάσουν. Σίγουρα θα παίξει ρόλο η "διασταύρωση" που θα έχουν τόσο στην πρώτη φάση, όσο και στους ημιτελικούς, εφόσον ξεπεράσουν το πρώτο "εμπόδιο". Όπως και να 'χει, οι Bucks κι ο Γιάννης θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο (ελληνικό) προσκήνιο για ευνοήτους λόγους.

2. Μπορούν οι Lakers να επιστρέψουν στους τελικούς του NBA;

Οι Los Angeles Lakers είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του NBA - με 16 κατακτήσεις του πρωταθλήματος - αλλά τα τελευταία χρόνια αγνοούν τις ένδοξες μέρες και γενικά έχουν να επιδείξουν μετριότατες σεζόν την τελευταία οκταετία. Οι "Λιμνάνθρωποι" έχουν ωστόσο μεγάλη fan base στη χώρα μας, καθώς αρκετοί Έλληνες τους συμπαθούν και τους υποστηρίζουν, ειδικά μετά τις σπουδαίες ομάδες που παρουσίασαν από το μιλένιουμ κι ύστερα. Εξού κι ο κύριος λόγος που η πορεία τους συζητιέται ιδιαίτερα. Το περασμένο καλοκαίρι ο LeBron James άφησε το Cleveland για το L.A. κι όπως είναι φυσικό ο πήχης των προσδοκιών ανέβηκε ξανά στα ενδότερα του ιστορικού franchise. Η παρουσία του 34χρονου σούπερ σταρ δίνει άλλη δυναμική στους Lakers, οι οποίοι θέλουν να γίνουν και πάλι πρωταγωνιστές. Θα καταφέρουν άραγε ο LeBron κι η παρέα του (Lonzo Ball, Rajon Rondo, Kyle Kuzma και Brandon Ingram, μεταξύ άλλων) να οδηγήσουν την ομάδα και πάλι σε τελικούς; Η δύση έχει αυξημένο ανταγωνισμό και σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, καθώς ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για μια περιφέρεια που περιλαμβάνει Warriors, Rockets, Thunder αλλά και τους φορμαρισμένους Nuggets. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια τους, ειδικά κατά την διάρκεια των playoffs την προσεχή άνοιξη, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η συγκεκριμένη παράγραφος γράφτηκε - συμπτωματικά - κατά την διάρκεια τετάρτης περιόδου της εμφατικής νίκης των Lakers επί των G.S. Warriors στην Oracle Arena, ανήμερα των Χριστουγέννων. Δεν ξέρω αν πιστεύετε στις συμπτώσεις, αλλά...)

1. Η Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας

Το 2019 είναι χρονιά Μουντομπάσκετ κι ο παγκόσμιος μπασκετικός παλμός θα χτυπά στην καρδιά της Ασίας, από τη τελευταία μέρα του Αυγούστου έως τις 15 Σεπτέμβρη. Η Εθνική Ελλάδας έχει "κλειδώσει" την παρουσία της στην μεγάλη αυτή διοργάνωση, μέσα από μια εξαιρετική πορεία στα προκριματικά. Στα λεγόμενα "FIBA Windows", τα οποία για αρκετό καιρό αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης, η Εθνική Ομάδα πέτυχε 9 νίκες και ηττήθηκε μόλις μια φορά, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο στο τιμόνι. Από το ρόστερ της μπορεί συχνά να έλειπαν οι πρωτοκλασσάτοι παίκτες που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα ή το NBA, όμως ορισμένοι βετεράνοι από την λεγόμενη "δεύτερη ταχύτητα" (Βασιλόπουλος, Μαργαρίτης, Αθηναίου κ.α.) κι αρκετοί "φρέσκοι" παίκτες (Λαρεντζάκης, Γκίκας, Μποχωρίδης, μεταξύ άλλων) δημιούργησαν ένα κράμα που με πολύ σοβαρό πρόσωπο οδήγησε εκ του ασφαλούς την Εθνική στην πρόκριση. Τα ανοιχτά μέτωπα ενόψει Μουντομπάσκετ είναι πολλά (κλήρωση, πόλεις και γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων, πιθανές ανακατατάξεις σε πάγκο/υλικό), όμως άπαντες περιμένουν αυτό το τουρνούα με μεγάλη ανυπομονησία. Ας μη ξεχνάμε πως φέτος συμπληρώνονται δέκα ολόκληρα χρόνια από την τελευταία σημαντική διάκριση της Εθνικής (χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket του 2009), επομένως όλοι θα θέλαμε να δούμε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να επιστρέφει στις υψηλές πτήσεις.

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely