Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 10:55

10 hot topics για το 2018

Από :

Καλή χρονιά σε όλους! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να υποδεχθούμε το καινούργιο έτος από το να παρουσιάσουμε μια λίστα με πράγματα που περιμένουμε να δούμε να συμβαίνουν στην μπασκετική υφήλιο κατά τη νεοαφιχθείσα χρονιά, «μαρκάροντας» δέκα hot topics από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

10. Άρης - Οι εξελίξεις στα διοικητικά

Οι Θεσσαλονικείς περνούν μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η αβεβαιότητα σε πολλά επίπεδα ταλανίζει τον οργανισμό και προκαλεί έντονους τριγμούς. Δεν πάνε πολλές μέρες από όταν οργανωμένοι φίλαθλοι της ομάδας έθεταν μέσω ανακοίνωσης προ των ευθυνών του τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Νίκο Λάσκαρη. Ο Άρης αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στα οικονομικά, ενώ πρόσφατα έχασε και αρκετούς από τους ξένους παίκτες του. Η ομάδα βρίσκεται εκτός ζώνης των playoffs, με τη σεζόν να κυλά περισσότερο με αγκομαχητά παρά με ιδιαίτερες συγκινήσεις. Αρκετά σενάρια βγαίνουν κατά καιρούς στην επιφάνεια αναφορικά με ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση στην διοικητική ηγεσία του συλλόγου, αλλά από ουσία τίποτα ως τώρα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν η παρούσα κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται και τους επόμενους μήνες, τότε μια μεγάλη αλλαγή θα ήταν μάλλον αναγκαία για να επανέλθει η κανονικότητα.

9. Ολυμπιακός - ΑΕΚ: σχεδόν 4 δεκαετίες μετά!

Το "κανονάκι" έσκασε πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η ΑΕΚ απέκλειε στη φάση των ημιτελικών τον επί επτά διαδοχικά χρονιά κυπελλούχο Παναθηναϊκό. Οι κιτρινόμαυροι, αφού πανηγύρισαν δεόντως μια μεγάλη πρόκριση, επιστρέφουν ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια σε τελικό της διοργάνωσης και δικαιωματικά... ονειρεύονται, αφού μπροστά τους έχουν την ευκαιρία για το μεγαλύτερο επίτευγμα της πολύ σύγχρονης ιστορίας τους. Παράλληλα, σημαντική επιστροφή και για τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι "απείχαν" από ματς-τίτλου του θεσμού εδώ και μια πενταετία. Το ζευγάρι ξυπνά μνήμες αρκετά περασμένων δεκαετιών, με τις μονομαχίες Ολυμπιακού και ΑΕΚ στο Κύπελλο σχεδόν να μονοπολούν το διάστημα 1976-1980. Στο σήμερα, πρόκειται για έναν τελικό που αναμένεται με ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται από το ότι ως τόπος διεξαγωγής του έχει οριστεί το Ηράκλειο Κρήτης κι όχι η Αθήνα.

8. Εθνική Ομάδα - Στον δρόμο προς το Παγκόσμιο Κύπελλο

Το ταξίδι των προκριματικών που ξεκίνησε τον Νοέμβριο για την Εθνική Ελλάδος θα συνεχιστεί κι αυτό είναι κάτι που επίσης περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Μια ομάδα που θα μάθει μέσα από αυτήν την διαδικασία να "κατεβαίνει" χωρίς βασικά στελέχη της μεν, αλλά με παίκτες ικανούς να αρπάξουν την τεράστια ευκαιρία που τους παρουσιάζεται. Όσες αντιρρήσεις κι αν έχει κανείς για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου συνόλου, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως αυτό καταθέτει μεγάλη προσπάθεια και θέληση για να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το κίνητρο δεν παύει να είναι μεγάλο, ασχέτως αν πιθανότατα όλοι αυτοί οι παίκτες δεν θα βρίσκονται εκεί. Κι αυτό είναι ακόμη ένα ζήτημα που θα έχει "ψωμί": πως θα φερθεί δηλαδή η ίδια η ομάδα στους αθλητές που τώρα μοχθούν. Θα υπάρξει μια κάποια "ανταμοιβή", αν όχι για όλους, έστω για κάποιους από αυτούς;

7. Anthony Davis - Boston Celtics: Μετακίνηση που αλλάζει τις ισορροπίες

Θα αφήσει ο 25χρονος ψηλός τη Νέα Ορλεάνη; Κι αν ναι, που θα πάει; Το σίγουρο είναι πως εάν επιλέξει την Βοστώνη, η σκυτάλη στην ανατολική περιφέρεια πιθανότατα θα αλλάξει. Ενδεχόμενη φυγή του LeBron από το Cleveland και μεταπήδηση του σε ομάδα της Δύσης, θα άλλαζε δραματικά το σκηνικό στην Ανατολή. Οι ήδη αρκετά ισχυροί Celtics, μπορεί να έχασαν για φέτος τον Gordon Hayward από τραυματισμό, όμως το πιθανότερο είναι πως του χρόνου θα τον έχουν ξανά μαζί τους. Ο υγιής Hayward είναι τρομερά ποιοτικός και θα ανέβαζε το επίπεδο της ομάδας και κάπου εδώ έρχεται να "κολλήσει" η προσθήκη του Davis: με αυτόν, η δυναμική της ομάδας του Stevens θα ισχυροποιούταν ακόμη περισσότερο, σε σημείο που θα γινόταν η απόλυτη κυρίαρχος της East Conference. Λέτε...;

6. Παναθηναϊκός - Το μέλλον του Νικ Καλάθη

Οι τελευταίες μέρες του 2017 τον βρήκαν στα πιτς, λόγω τραυματισμού, αλλά σε γενικές γραμμές το έτος τσούλησε πάρα πολύ καλά για τον ηγέτη των πρασίνων. Στη φετινή EuroLeague κάνει συνήθως μεστές κι all-around εμφανίσεις, καταγράφοντας 13.6 πόντους, 7.9 ασίστ και 3.6 ριμπάουντ. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα playmaker της Ευρώπης, ενώ συχνά χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο πολυτιμότερος παίκτης του Παναθηναϊκού στην μετά-Διαμαντίδη εποχή. Το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε με τον σύλλογο το καλοκαίρι του 2015 εκπνέει σε μερικούς μήνες από σήμερα. Σε περίπτωση που μείνει ελεύθερος, αρκετά "βαρβάτα" πορτοφόλια της EuroLeague θα βγουν στο κυνήγι του προσφέροντας πολλά χρήματα για να τον κάνουν δικό τους. Συν τοις άλλοις, το NBA θα μπορούσε να είναι κι αυτό μια επιλογή για τον 29χρονο παίκτη, αφού άλλωστε έχει και προϋπηρεσία στην λίγκα. Μια ενδεχόμενη απώλεια του θα ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα για τον Παναθηναϊκό που σίγουρα θα ήθελε να τον έχει στις τάξεις του για αρκετά ακόμη χρόνια. Η υπόθεση αναφορικά με το μέλλον του ομογενή guard αποτελεί ένα από τα πιο "καυτά" θέματα του νέου έτους.

5. Ολυμπιακός - Κεφάλαιο ανανεώσεις

Το προσεχές καλοκαίρι, η διοίκηση των ερυθρολεύκων θα έχει αρκετή δουλειά μπροστά της. Η αντοχή του ελληνικού κορμού της ομάδας θα δοκιμαστεί, αφού κομβικοί παίκτες του συνόλου θα βγουν στην αγορά ως ελεύθεροι, όπως συνέβη αντίστοιχα πέρσι με τους Πρίντεζη και Μάντζαρη. Πρώτος και καλύτερος για φέτος, ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει επίσης τους Παπανικολάου και Παπαπέτρου. Ακόμη, ολοκληρώνεται και το συμβόλαιο του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Θα παραμείνουν όλοι, κάποιοι ή... κανένας; Για την ώρα, είναι νωρίς για εικασίες. Η ιστορία υπαγορεύει πως μέχρι την τελική έκβαση μιας σεζόν και τον απολογισμό αυτής, τίποτα δεν μπορεί να προδικαστεί θετικά ή αρνητικά. Αυτή μπορεί να καθορίσει πολλά πράγματα αναφορικά με τις πιθανές ανατακατάξεις σε έναν οργανισμό. Βέβαια, ας έχουμε πάντα υπόψιν και το ενδεχόμενο της... εκπλήξης, αφού εσχάτως οι Πειραιώτες προχώρησαν σε πρόωρες ανανεώσεις των Αγραβάνη και Milutinov. Πως θα χειριστούν τα "ανοικτά μέτωπα"; Η αλήθεια είναι, πάντως, πως εξαιρεμούμενης της περίπτωσης του Κώστα Σλούκα, η διοικητική ηγεσία του Ολυμπιακού δεν "μετρά" άλλες ουσιαστικές απώλειες γηγενών τα τελευταία χρόνια. Έχει τον τρόπο να τα καταφέρνει.

4. Sarunas Jasikevicius - Ο νέος Vujosevic? (Coach Of The Year)

Από το 2004, όταν και πρωτοεμφανίστηκε το βραβείο "Alexander Gomelsky EuroLeague Coach Of The Year", πάντα ο προπονητής που το κέρδιζε ήταν αυτός που κατακούσε με την ομάδα του το τρόπαιο. Είπαμε πάντα; Γράψτε λάθος! Σχεδόν πάντα είναι το σωστό, διότι το 2009, ο Dusko Vujosevic αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς, χωρίς να έχει κερδίσει την πρώτη θέση στην διοργάνωση με την Partizan, αλλά έχοντας μπει απλά στην οκτάδα. Φέτος, θα ήταν τεράστια έκπληξη εάν η Zalgiris έβγαινε πρωταθλήτρια Ευρώπης τον Μάιο, όμως δεν θα ήταν και τόσο μεγάλη μια πιθανή ανάδειξη του Saras σε COY. Ο Λιθουανός κάνει ομολογουμένως εκπληκτική δουλειά στο Kaunas, εργάζεται σκληρά και εξελίσσεται διαρκώς προπονητικά. Η ομάδα του παίζει όμορφο κι αποδοτικό μπάσκετ, με μοντέρνες ιδέες και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία στο παιχνίδι της. Αν καταφέρει να την οδηγήσει στα playoffs, επιτυχημένος θα είναι ούτως ή άλλως, αφού θα έχει βάλει από "κάτω" του πολλά μεγάλα μπάτζετ της λίγκας. Για την ώρα, φαίνεται να μην αρκείται απλά σε αυτό. Αντίθετα, κοιτά ψηλότερα και κάπως έτσι καταφέρνει να ξεχωρίζει.

3. NBA Finals: Warrios vs Cavaliers ή... μήπως όχι;

Η συνήθεια που έγινε λατρεία: Το Golden State αντιμετωπίζει στους τελικούς του NBA το Cleveland - και τούμπαλιν - για τρεις διαδοχικές χρονιές. Οι "μαχητές" θριάμβευσαν το 2015 και το 2017, ενώ μεσολάβησε μια ηχηρή απάντηση του King James και της παρέας του το 2016. Η φετινή χρονιά "τρέχει" εδώ και κάποιους μήνες με τους δύο ανταγωνιστές να έχουν νέα κομμάτια στο παζλ τους, αλλά η ουσία είναι πως οι βασικές σταθερές τους παραμένουν για άλλη μια χρονιά ακλόνητες, στοιχείο που μας προϊδεάζει για ακόμη μια συναρπαστική σειρά. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι εκπλήξεις αποτελούν κομμάτι του παιχνιδιού. Στην ανατολή η Βοστώνη τα πηγαίνει εξαιρετικά, την ώρα που στην δύση οι Rockets παραμένουν μια υπολογίσιμη δύναμη. Ίσως το 2018 να είναι η χρονιά που θα "σπάσει" το δίπολο των τελευταίων ετών, κάτι που κατά πολλούς θα ήταν έκπληξη. Ίσως όμως και όχι, με το καθεστώς... "ολιγαρχίας" να συνεχίζεται και τους James - Curry να... τρώγονται ξανά μεταξύ τους για το δαχτυλίδι.

2. Luka Doncic - Η πρώτη θέση στο Draft τον περιμένει (;)

Το 2017 ήταν η χρονιά της εκτόξευσης του νεαρού Σλοβένου, με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket τον περασμένο Σεπτέμβριο. Άραγε, τι θα επιφυλάσσει στον -λιαν συντόμως- 19χρονο αστέρα το 2018; Ένα μοιάζει βέβαιο: θα βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις του NBA Draft. Ο Doncic έχει στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του, όχι μόνο στην γηραιά ήπειρο, αλλά πλέον και αρκετά μακριά από αυτήν, όντας ο απόλυτος ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία καθοδηγεί με 18.6 πόντους, 4.8 ασίστ, 5.7 ριμπάουντ και 25.9 ranking στη φετινή EuroLeague. Το γεγονός πως τα κατορθώματα του δε συμβαδίζουν με το νεαρό της ηλικίας του, μοιραία αναγκάζουν το κοινό να τον συγκρίνει με "ιερά τέρατα" του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εδώ και πολύ καιρό, το όνομα του "παίζει" σταθερά στο Top5 των Mock, με το μέλλον του δεδομένα να βρίσκεται εκτός Ευρώπης. Σε ένα Draft όπου θα μπουν αρκετά σπουδαιά ταλέντα - DeAndre Payton, Trae Young και Marvin Bagley μεταξύ άλλων - ο Ευρωπαίος point forward θα διεκδικήσει με αξιώσεις τις πιθανότητες του να βρεθεί στην 1η θέση της λοταρίας το βράδυ της 21ης Ιουνίου. Ήδη το hype για πάρτη του είναι τεράστιο κι όχι άδικα!

1. Γιάννης Αντετοκούνμπο - Κυνηγώντας το βραβείο του MVP

Ο "Greek Freak" πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις στην regular season. Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πλέον φορμαρισμένους και σταθερούς παίκτες του NBA τη φετινή σεζόν, μετρώντας 29.1 πόντους, 10.4 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 1.3 τάπες ανά αγώνα. Τη στιγμή αυτή, ο ηγέτης των Milwaukee Bucks είναι ο δεύτερος σκόρερ της λίγκας, έχοντας μπροστά του μόνο τον James Harden. Όσο η χρονιά θα κυλάει, οι συζητήσεις για το αν ο Αντετοκούνμπο αξίζει ή όχι το βραβείο του MVP, θα εντείνονται, πόσο δε μάλλον εάν συνεχίσει να αποδίδει καθ' αυτόν τον τρόπο. Δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρει στο τέλος της ημέρας, αφού κακά τα ψέματα ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, πάντως ενδέχεται σημαντικό ρόλο σε αυτό να διαδραματίσει το αν θα "σπρώξει" τελικά την ομάδα του στα playoffs. Σε κάθε περίπτωση, και μόνο που κατατάσσεται μεταξύ των βασικών υποψηφίων για το σπουδαίο αυτό βραβείο, συνώνυμο του καλύτερου καλαθοσφαιριστή της χρονιάς στον πλανήτη, είναι κάτι το εκπληκτικό για τον ίδιο, αλλά και μια άτυπη ανταμοιβή για την αγωνιστική πρόοδο του. All-Star, πάντως, θα είναι και φέτος!

Bonus - Άλλα (πιθανά) γεγονότα άξια αναφοράς

-Ο Manu Ginobili να μη σταματά το μπάσκετ και να συνεχίζει στους Spurs.

-Ο Ben Simmons να αναδεικνύεται (εύκολα) Rookie of the Year.

-Η επανεμφάνιση του Mindaugas Kuzminskas στα παρκέ της EuroLeague.

-Ο Alex Shved να σουτάρει λιγότερα τρίποντα σε κάθε παιχνίδι.

-Η επάνοδος του Sergio Llull στην αγωνιστική δράση μετά από δύσκολο τραυματισμό.

-Η ενδεχόμενη «ελληνοποίηση» του James Gist και η κλήση του στην Εθνική.

-Η επιστροφή του Γ.Σ. Περιστερίου στην Basket League μετά από 5 χρόνια.

-Να βάλετε κι εσείς κανένα στα σχόλια...

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely