Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 09:19

Oι Warriors του San Fransisco, part 2: Heart of the Universe

Από :

Στο σημερινό δεύτερο μέρος, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο οι Warriors κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την σχέση τους με την πόλη του San Francisco και θα εξετάσουμε τον ρόλο που έχει αποφασίσει να παίξει το NBA, μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα συζητήσαμε στο πρώτο μέρος, πόσο τυχαίο είναι το γεγονός πως το San Francisco αποτελεί την φυσική έδρα των Warriors; Για να διατυπώσω το ερώτημα αλλιώς, θα μπορούσε η παραπάνω διαδικασία να λάβει χώρα για παράδειγμα στο Detroit, της βαριάς βιομηχανίας και της χαμηλής μόρφωσης; Πολύ δύσκολα κατά την γνώμη μου. Και ο λόγος είναι πως η ξαφνική, απότομη άνοδος του Golden State στην κορυφή του NBA μοιάζει να είναι το αποτέλεσμα ένος μεγάλου επιστημονικού πειράματος, που έχει τις ρίζες του στην πόλη του San Francisco και την Silicon Valley. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο δηλαδή ένα ακόμα μεγαλεπήβολο project, σαν αυτά που αναλαμβάνουν και αναπτύσσουν οι εταιρίες-κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας τους νόμους των μαθηματικών στο μπάσκετ; Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση των αθλητών, με την βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας;

Το πείραμα ξεκίνησε το 2012 στην θυγατρική ομάδα του Golden State, τους Santa Cruz Warriors. Ο Joe Lacob, ιδιοκτήτης του franchise, τοποθέτησε τον γιο του Kirk στην θέση του GM, με αποστολή να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις των analytics, ώστε να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την χρησιμότητα τους. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, με αποτέλεσμα να εγκριθεί η δεύτερη φάση, δηλαδή η εφαρμογή στην κανονική ομάδα. To San Francisco υπήρξε αρωγός από το ξεκίνημα της προσπάθειας, καθώς το επιστημονικό υπόβαθρο (προ) υπήρχε και μάλιστα στον υψηλότερο δυνατό βαθμό. Ο οργανισμός των Warriors είχε στην διάθεση του από την πρώτη κιόλας στιγμή μια ολόκληρη πόλη, που του προσέφερε σχεδόν τα πάντα. Καινούριες ιδέες και ερεθίσματα, από τα οποία μπορούσε να αντλήσει έμπνευση για να οδηγήσει με σταθερά βήματα το μπάσκετ στην επόμενη μέρα. Μηχανήματα και gadgets υψηλής τεχνολογίας που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται, λίγα χιλιόμετρα μακριά. Επιστημονικό δυναμικό, για να καλύψει κάθε πιθανή του ανάγκη. Όλα κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια του.

Το πιο σημαντικο; H ομάδα κληρονόμησε από την πόλη την ιδιαίτερη αυτή κουλτούρα που την χαρακτηρίζει, πάνω στην αξία της καινοτομίας αλλά και του αντισυμβατικού τρόπου σκέψης. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο δώρο του San Francisco.Τίποτα από τα υπόλοιπα δεν θα ήταν δυνατό, χωρίς αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, οι Warriors διατηρούν σήμερα και θα συνεχίσουν να διατηρούν, ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Ένα πλεονέκτημα που δεν έχει σχέση φυσικά με την γεωγραφική εγγύτητα, αλλά με την κουλτούρα και τον τρόπο σκέψης. Ο αθλητισμός εξάλλου, δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο κοινωνικό επίπεδο. Η σύγχρονη ΄΄Μεκκα΄΄ των νέων τεχνολογιών είναι αυτή που γέννησε και την μεγάλη τεχνολογική επανάσταση στο μπάσκετ.

Τρίτη και τελευταία φάση

Μετά από δύο πρωταθλήματα και μια συμμετοχή στους τελικούς (όπου το δαχτυλίδι χάθηκε στο σουτ), είναι πλέον ασφαλές να πούμε ότι το πείραμα πέτυχε. Ίσως μάλιστα να ξεπέρασε και κάθε προσδοκία. Ο Joe Lacob απολαμβάνει πλέον τους καρπούς των καινοτομιών που εφάρμοσε στην ομάδα του. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας οποιαδήποτε καινοτομία, οποιαδήποτε νέα ιδέα δεν έχει πρακτικά καμμιά αξία αν δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε προϊόν και να αποφέρει χρήματα. Με λίγα λόγια, έχει έρθει πλέον η ώρα να περάσουμε στην τρίτη φάση του εγχειρήματος, δηλαδή στο αμιγώς εμπορικό κομμάτι.

Όπως ισχύει σε κάθε βιομηχανία, έτσι και στην περίπτωση μας η διαδικασία προώθησης ενός προϊόντος ξεκινάει από την διαφήμιση. Στο επίκεντρο κάθε επιτυχημένης διαφημιστικής καμπάνιας, βρίσκεται η δημιουργία μιας (πολλές φορές τεχνητής) ανάγκης στον καταναλωτή. Μιας ανάγκης που το εν λόγω προϊόν έρχεται να καλύψει. Στον συγκεκριμένο τομέα λοιπόν, ο οργανισμός των Warriors σε συνεργασία με το NBA, έχει κάνει μια εξαιρετικά συγκροτημένη δουλειά. Σκεφτείτε το: Σε κάθε άρθρο, σε κάθε ανάλυση που έχετε διαβάσει τα τελευταία χρόνια για τους Πολεμιστές, περιλαμβάνεται ένα κομμάτι που αφορά τις τεχνολογικές καινοτομίες και τα analytics. Συχνά, η έμφαση που δίνεται είναι τόσο μεγάλη, που εγώ προσωπικά αισθάνομαι ότι ίσως κάπου να αδικείται και η προσπάθεια των παικτών. Από την πλευρά του το NBA φροντίζει να κατευθύνει με μαεστρία την κουβέντα εκεί ακριβώς που πρέπει, έχοντας μετατρέψει την πόλη του San Francisco σε ένα νέο μπασκετικό δημοσιογραφικό κέντρο. Δεκάδες εκπρόσωποι των media συνωστίζονται σχεδόν καθημερινά στις εγκαταστάσεις των Warriors, με σκοπό να αποσπάσουν μια δήλωση από κάποιο μέλος της ομάδας ( τα οποία με την σειρά τους σιγοντάρουν την όλη διαδικασία). Το θέμα ΄΄πουλάει΄΄, αφενός επειδή το Golden State κυριαρχεί, αφετέρου επειδή πρέπει να πουλήσει. Franchises που ακολουθούν πιστά τα βήματα τους, βλέπουν ξαφνικά την δημοτικότητα τους στους κύκλους της λίγκας να ανεβαίνει κατακόρυφα (οι Houston Rockets είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα). Παλαίμαχοι αθλητές και αναλυτές του μπάσκετ, επιστρατεύονται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις σχετικά με την ορθότητα της προσέγγισης τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι πως μέσα από άρμα των Warriors, το NBA έχει καταφέρει να εγκαθιδρύσει τα analytics ως την νέα παγκόσμια μπασκετική διάλεκτο. Όποιος δεν την μιλάει, πολύ σύντομα θα αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμα και στα πιο απλά πράγματα με τους γύρω του.

Ο στόχος βέβαια όλης αυτής της ιδιόμορφης εκστρατείας, παραμένει πρωταρχικά ο ίδιος. Να αποτυπωθεί στην συνείδηση ολόκληρης της μπασκετικής κοινωνίας, ότι ο δρόμος προς την επιτυχία και την καταξίωση είναι ένας: ο δρόμος που επέλεξαν οι Golden State Warriors.

Τί έχει μείνει; Μα φυσικά, το κομμάτι των ΄΄πωλήσεων΄΄. Η αμερικάνικη βιομηχανία είναι σήμερα έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε πιθανή ανάγκη των ομάδων, από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Οι επιλογές που προσφέρει ενδείκνυνται για όλα τα γούστα και κυρίως για όλα τα πορτοφόλια. Πανάκριβες κάμερες και αισθητήρες (πχ το σύστημα συσκευών SportVU το οποίο χρησιμοποιούν οι Warriors), που καταγράφουν κάθε κίνηση των παικτών μέσα στο γήπεδο, καθώς και κάθε λογής μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ώστε οι ομάδες να εξοπλίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Καινούρια είδη λογισμικών (πχ ShotTracker) για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που στα κατάλληλα χέρια καθιστούν πανεύκολη την ανάλυση ενός αγώνα ή μιας προπόνησης, προσφέροντας παράλληλα ένα καινούριο φάσμα δυνατοτήτων. Επιμορφωτικά σεμινάρια για τους ενεργούς προπονητές όλου του κόσμου και σύγχρονα πανεπιστημιακά προγράμματα, με σκοπό να προετοιμαστούν τα επόμενα στελέχη (ενδεικτικά να αναφέρω πως η θεωρία των τριών επιπέδων του Jerry West, είναι ήδη αντικείμενο διδακτορικής διατριβής στο Harvard). Μια σειρά δηλαδή άκρως αποτελεσματικών και εγγυημένων ΄΄προιόντων΄΄, αφού έχουν δοκιμαστεί επί σειρά ετών στο Golden State. Αν λοιπόν με τον Jordan και αργότερα με τους Spurs (που ανέκαθεν αποτελούσαν το international πρόσωπο της λίγκας), οι Αμερικάνοι κατόρθωσαν να κάνουν γνωστό το NBA και να κατακτήσουν τον υπόλοιπο κόσμο, τώρα έχει φτάσει η ώρα να πουλήσουν (για άλλη μια φορά) την τεχνογνωσία τους γύρω από το άθλημα. Το νέο πρότυπο είναι οι Golden State Warriors.

Καλώς ήρθαμε λοιπόν στον κόσμο των Golden State Warriors. Στον κόσμο που η επιστήμη και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά με την μαγεία του αθλητισμού. Στον κόσμο των θαυμάτων.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely