Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 10:09

Παράθυρα για Μουντομπάσκετ και συννενόηση (;)

Από :

Το πρώτο παράθυρο της FIBA στο μέσο της αγωνιστικής σεζόν αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο ζευγάρι αγώνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των εθνικών συγκροτημάτων που θα λάβουν μέρος σε αυτούς. Οι τύχες των περισσότερων ομάδων και ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών εισιτηρίων για το επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο θα έχουν κριθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναμετρήσεις.

Ανάμεσα στις ομάδες που μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόκριση τους στη διοργάνωση που θα γίνει στα γήπεδα των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας και της ιαπωνικής νήσου της Οκινάβα, βρίσκεται φυσικά κι η εθνική Ελλάδος, που δίνει δύο πολύ κρίσιμους αγώνες, φιλοξενώντας αρχικά την Λετονία στο Ηράκλειο της Κρήτης, προτού ταξιδέψει στο Μονς για να αντιμετωπίσει την εθνική του Βελγίου στην ίσως πιο σημαντική αναμέτρηση του ομίλου, με το αποτέλεσμα του αγώνα να καθορίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την κατάληξη.

Η εθνική έχει τη βαθμολογία με το μέρος της, καθώς είναι μέχρι στιγμής δεύτερη στον όμιλο, πίσω από την πρωτοπόρο Λετονία, έχοντας δύο ήττες από την Σερβία στο Βελιγράδι κι από την Μεγάλη Βρετανία στο Νιούκαστλ, ένα αποτέλεσμα που κουβαλάει από τον όμιλο της προηγούμενης φάσης. Κάπως έτσι, τα πράγματα είναι αρκετά απλά, καθώς με δύο νίκες η εθνική εξασφαλίζει και μαθηματικά την πρόκρισή της στο τουρνουά του επόμενου καλοκαιριού. Η μία νίκη, ειδικά έαν αυτή έρθει απέναντι στο Βέλγιο ίσως είναι αρκετή, αν και θα αφήσει μαθηματικές ελπίδες αποκλεισμού, ενώ οι δύο αποτυχίες θα την βάλουν σε μεγάλες περιπέτειες, καθώς θα παίξει την πρόκριση σε αγώνες χωρίς αύριο απέναντι στην Σερβία και την Λετονία στο κλείσιμο των προκριματικών.

Ακόμη κι έτσι, εάν η εθνική κερδίσει την Λετονία και το Βέλγιο ηττηθεί από την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει στο σενάριο κι η αποφυγή της ήττας στον δεύτερο αγώνα με διαφορά μεγαλύτερη των 17 πόντων (όσους δηλαδή κέρδισε η εθνική στο ΟΑΚΑ, τον περασμένο Αύγουστο), για να αποκτήσει το αβαντάζ σε πιθανή ισοβαθμία απέναντι στους Βέλγους. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί αγώνες στον όμιλο, με την αναμέτρηση ανάμεσα στην Τουρκία και την Σερβία στο Βελιγράδι να αποτελεί ίσως το σημαντικότερο παιχνίδι, όχι απλά του ομίλου και των παραθύρων, αλλά μάλλον και συνολικά των προκριματικών, καθώς η χαμένη ομάδα θα είναι με το ένα πόδι εκτός παγκοσμίου κυπέλλου.

Οι άλλοι όμιλοι

Ο όμιλος της εθνικής δεν είναι ο μοναδικός με έντονη δράση, καθώς σχεδόν σε όλους τους υπόλοιπους για το ευρωπαϊκό μονοπάτι πρόκρισης, η κατάταξη προσφέρει πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη ομάδα που έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της για το επόμενο καλοκαίρι είναι η ομάδα της Φινλανδίας, η οποία με τις δύο νίκες της απέναντι σε Ισραήλ και Εσθονία στο παράθυρο του Αυγούστου έχει πάρει και μαθηματικά το εισιτήριο.

Από εκεί και πέρα στον ίδιο όμιλο, η Γερμανία θέλει απλά μια νίκη απέναντι στη Φινλανδία ή ακόμη και μια νίκη της Σλοβενίας απέναντι στο Ισραήλ, για να κλειδώσει με τη σειρά της την παρουσία της στο παγκόσμιο, ενώ Εσθονία και Σουηδία παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Θυμίζουμε ότι από την πρώτη φάση, η Εσθονία απέκλεισε την έκπληξη του πρόσφατου Ευρωμπάσκετ, Πολωνία, επικρατώντας στο σύνολο πόντων που τελικά έκρινε την πρόκριση, μόλις για δύο πόντους.

Ο όμιλος Κ είναι με διαφορά ο πιο ανοιχτός, καθώς όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισης, αλλά και αποκλεισμού. Η πρωτοπόρος Λιθουανία υποδέχεται την Παρασκευή τη Γαλλία στο Πανεβέζις και με νίκη θα πάρει την μαθηματική πρόκριση. Εξόχως σημαντικά είναι και τα δύο έτερα ματς της Παρασκευής, όπου Τσεχία και Βοσνία υποδέχονται αμφότερες το Μαυροβούνιο και την Ουγγαρία. Το συναπάντημα της Δευτέρας, με τους αγώνες Ουγγαρία-Τσεχία, Μαυροβούνιο-Λιθουανία και Γαλλία-Βοσνία, αναμένεται να ξεμπερδέψει πλήρως έναν όμιλο που για την ώρα το αποτέλεσμά του είναι άκρως αμφίρροπο. Σε κάθε περίπτωση, μόνο η Λιθουανία και υπό περιστάσεις η Γαλλία έχουν τη δυνατότητα να πάρουν από τη Δευτέρα την πρόκριση, οπότε μάλλον ελάχιστα θα κριθούν εκεί, με το βλέμμα να στρέφεται και στο επόμενο παράθυρο, του Φλεβάρη.

Αντίθετα, ο όμιλος L είναι ο πιο σαφής, καθώς Ισπανία και Ιταλία έχουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης, με την μεταξύ τους κόντρα της Παρασκευής να αποτελεί πρακτικα εχέγγυο πρόκρισης για τον νικητή. Η Ολλανδία, με έξι ήττες, έχει ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια, ενώ η αφαίρεση των αποτελεσμάτων της Ρωσίας από την πρώτη φάση έχει διευκολύνει αρκετά την βαθμολογική κατάταξη. Ισλανδία, Γεωργία και Ουκρανία (με σαφώς μικρότερες πιθανότητες απέναντι στις άλλες δύο ομάδες) διεκδικούν επίσης ένα εισιτήριο, με τους πολύπαθους Ουκρανούς να υποδέχονται τη Δευτέρα στη Ρίγα, εξαιτίας του πολέμου, την Ισλανδία, στο ίσως πιο κομβικό ματς του τετραημέρου για τον όμιλο.

Τέλος, εκτός από την Φινλανδία, την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού έχουν ήδη πάρει οι Ιαπωνία και Φιλιππίνες, ως διοργανωτές, αλλά κι ακόμη τρεις ομάδες. Η Ακτή Ελεφαντοστού από το αφρικανικό μονοπάτι, καθώς κι οι Νέα Ζηλανδία και Λίβανος από το αντίστοιχο μονοπάτι της Ασίας/Ωκεανίας. Στο παγκόσμιο δεν θα βρίσκεται η Ινδονησία, παρότι θα διοργανώσει έναν όμιλο και έναν αγώνα της ημιτελικής φάσης του τουρνουά, καθώς η εθνική ομάδα της χώρας δεν πέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση του Asia Cup κι έτσι δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της FIBA για την ανταγωνιστικότητα των ομάδων που παίρνουν απευθείας πρόκριση ως διοργανωτές.

Νέα από το μέτωπο

Το δυστυχές είναι πως για μία ακόμη φορά οι αγώνες των προκριματικών θα πέσουν πάνω σε αγωνιστική δράση της Ευρωλίγκα. Οι αγώνες της Παρασκευής διεξάγονται σε παραπλήσιες ώρες με την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκα κι όπως είναι αντιληπτό οι συντριπτικά περισσότερες ομάδες που παίζουν εκείνη την ημέρα δεν θα αφήσουν τους παίκτες τους να ταξιδέψουν για τις εθνικές τους υποχρεώσεις. Φυσικά, σε αντίθεση με το παρελθόν, υπάρχουν παραδείγματα ομάδων όπως η Παρτιζάν, η οποία παρότι αγωνίζεται απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, διέθεσε όλους τους παίκτες της στην εθνική Σερβίας. Όμως ακόμη κι εκεί δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, καθώς απαγόρευσε στον Ισραηλινό Γιαμ Μαντάρ, να δώσει το παρόν στον αγώνα της εθνικής του με τη Σλοβενία στο Τελ Αβίβ, όπως και στον Ιωάννη Παπαπέτρου να παίξει στο Ηράκλειο απέναντι στη Λετονία.

Όμως, παρά την σωματική καταπόνηση, υπάρχουν αρκετοί παίκτες των ομάδων που θα αγωνιστούν την Πέμπτη, αλλά θα κάνουν το ταξίδι για τον αγώνα της επόμενης ημέρας. Για παράδειγμα, ο Σκότι Γουίλμπεκιν θα εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Φενέρμπαχτσε παίζει στην Κωνσταντινούπολη και θα λάβει κανονικά μέρος στον κρισιμότατο αγώνα με τη Σερβία την επόμενη μέρα στις όχθες του Βοσπόρου. Επίσης, ο αγώνας της Αρμάνι με την Βίρτους έγινε με συμφωνία των δύο ομάδων την Τετάρτη, ώστε οι αρκετοί παίκτες της Ιταλίας, αλλά και των υπολοίπων εθνικών ως συνέπεια, να λάβουν μέρος κανονικά στα παράθυρα. Όπως γίνεται αντιληπτό, με τα εθνικά πρωταθλήματα να μην διεξάγονται το προσεχές Σου Κου, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη διαθεσιμότητα και την πιθανή συμμετοχή όλων των παικτών της Ευρωλίγκα στους αγώνες της Δευτέρας.

Είναι κάτι και αυτό. Μέσα στο όλο "πολεμικό" κλίμα των προηγούμενων χρόνων, τα βήματα των ημερών, παρότι διστακτικά ή ελλειπή, δείχνουν πως η διαδικασία των παραθύρων θα μπορούσε να ήταν σαφώς πιο επιτυχημένη, εάν βρισκόταν μία κάποια λύση με το πρόγραμμα. Οι ΝΒΑερς έτσι κι αλλιώς θα απείχαν, παρόλα αυτά το να γίνονται προκριματικοί με τις υπόλοιπες, καλές μονάδες των χωρών, δεν είναι απαραίτητα λάθος ως σύλληψη, παρά την άγαρμπη εγκαθίδρυση της διαδικασίας. Ίσως μάλιστα, για εθνικές όπως η δική μας, που ψάχνουν να ξαναβρούν ταυτότητα και να επαναπροσδιορίσουν να χαρακτηριστικά της σχολής τους, τα έξτρα παιχνίδια να είναι άκρως ωφέλιμα.

Γενικά, χρειάζεται συννενόηση και χρειάζονται προσαρμογές. Μία προσαρμογή για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση από τους προκριματικούς των ομάδων που έχουν πάρει μετάλλιο σε ακριβώς προηγούμενη διοργάνωση, ώστε να αποφεύγονται ακραία φαινόμενα τύπου Σλοβενίας.  Η FIBA θα πρεπει να το σκεφτεί σοβαρά. Αντίστοιχα, η Ευρωλίγκα σαφώς και γίνεται να υπάρξει λιγότερο άκαμπτη, είναι προς το συμφέρον της. Εάν το ευρωπαϊκό μπάσκετ αποκτούσε μεγαλύτερη οντότητα ως σύνολο, η δική της δημοφιλία θα ανέβαινε. Εμείς θα τα δούμε όλα πάντως, με την προσδοκία να γίνουν ωραία ματς σε όλα τα μέτωπα και να μπουν τα πάντα κάποια στιγμή στη θέση τους.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely