Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 09:52

ΑΕΚ: Ανακατατάξεις σε πολυάσχολη off season

Από :
(φωτό από tanea.gr)
 
Καλοκαίρι μεγάλων αλλαγών ήταν αυτό που τελείωσε πρόσφατα για την ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυροι έκλεισαν χωρίς δεύτερη σκέψη το ιταλικό κεφάλαιο Λούκα Μπάνκι, επιλέγοντας μια ελληνική λύση για τον πάγκο, με στόχο την επιστροφή τους στο Final Four του Champions League, αλλά και την εγχώρια διάκριση. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ετοιμάζεται για "την πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του", όπως ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει, και μαζί του φέρνει μια σειρά από εντυπωσιακές αλλαγές στο ρόστερ, τόσο αριθμητικά, όσο και ως προς τις ανακατατάξεις στους ρόλους των παικτών. Το πλέον καίριο ερώτημα είναι το εξής: Θα μπορέσει η ΑΕΚ - με νέα όπλα και τρόπο παιχνιδιού - να είναι εν τέλει πιο αποτελεσματική από την περσινή αγωνιστική περίοδο, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της;
 Έχοντας κλείσει την περσινή σεζόν με μαζεμένες αποτυχίες (απέτυχε να φτάσει στο Final Four της Αμβέρσας, καθώς επίσης και να πάει στον τελικό του κυπέλλου, αλλά και στους τελικούς του πρωταθλήματος), η ΑΕΚ επιχειρεί επανεκκίνηση. Οι (ποιοτικές) κινήσεις της - σε συνδυασμό με εκείνες των υπολοίπων ομάδων του BCL - την βάζουν από νωρίς στην λίστα των φαβορί για μια θέση στην τετράδα της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ σε πρώτη φάση θα κληθεί να μπει σε έναν όμιλο με Μπάνβιτ, Χάποελ, Ανβίλ, Ορτέζ, Ράστα Φέχτα και δύο ομάδες που θα προκύψουν από τον προκριματικό, μια διαδικασία που θα την κρατήσει απασχολημένη μέχρι και τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Μέχρι τότε όμως...

Πήρε

Η Ένωση του Ηλία Παπαθεοδώρου πλέον, ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασε τις εννέα νέες προσθήκες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αριθμός σίγουρα όχι μικρός. Από αυτές αναμφίβολα ξεχωρίζουν τρεις που αφορούν τις θέσεις των ξένων: του γνωστού και μη εξαιρετέου Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος θα είναι ο νέος ηγέτης της κιτρινόμαυρης περιφέρειας, αλλά και των Μάρκους Σλότερ (C, 34 ετών) - Κέντρικ Ρέι (PG/SG, 25 ετών). Ο βετεράνος ψηλός ήταν πέρσι στην Μπαχτσεσεχίρ έχοντας βασικό ρόλο σε μια ομάδα που δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ενώ ο Ρέι έκλεισε τη σεζόν με την Λε Μαν, έχοντας νωρίτερα περάσει από την Ευρωλίγκα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Από εκεί κι έπειτα, αποκτήθηκε τελευταίος χρονικά, ως δανεικός από την Παρτίζαν, ο Στέφαν Γιάνκοβιτς (PF, 27 ετών), ένας φόργουορντ - ρολίστας με καλό σουτ από απόσταση και μεγάλο κορμί.

Σε ξεχωριστό "καζάνι" μπαίνουν οι ελληνικές μεταγραφές, με την ΑΕΚ να δίνει μεγάλη έμφαση στην τόνωση του γηγενούς στοιχείου. Κακλαμανάκης (C, 25, από το Λαύριο), Γκίκας (PG, 29, από τον Προμηθέα), Χρυσικόπουλος (PF, 27, από τον ΠΑΟΚ), Μαυροειδής (C, 34, από τον Κολοσσό) και Τολιόπουλος (PG/SG, 23, από τον Άρη) βρίσκονται στη νέα ΑΕΚ, η οποία σκάλισε την αγορά της Basket League και μάζεψε ό,τι καλύτερο μπορούσε και χρειαζόταν, για να καλύψει ανάγκες. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην επιστροφή του Δημήτρη Μαυροειδή, έπειτα από μια άκρως παραγωγική χρονιά στην Ρόδο (11.1π, 56% διπ, 75% βολές, 7.4ρ, 1.3α, 17.2PIR ανά 23 λεπτά δράσης σε 25 παιχνίδια) σε ατομικό επίπεδο, ο οποίος έρχεται για να βοηθήσει και με την προσωπικότητα του, αφού η αποχώρηση του Σάκοτα "πόνεσε" αρκετά την ΑΕΚ σε αυτό το κομμάτι.

Έχασε

Οι πολλές προσθήκες ήταν φυσικό επακόλουθο των πολλών αποχωρήσεων. Πραγματικές απώλειες αποτελούν οι περιπτώσεις των Σάκοτα - Λαρεντζάκη, οι οποίοι κατέληξαν πακέτο στην ACB και την Μούρθια, καθώς κι εκείνη του Βινς Χάντερ (Βίρτους Μπολόνια), βασικού σέντερ της ομάδας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Μικρότερης βαρύτητας χαρακτηρίζονται οι φυγές των Ντελρόι Τζέιμς, Τζόρνταν Θίοντορ και Βασίλη Ξανθόπουλου, ενώ απολύτως φυσιολογικές κι αναμενομενες ήταν αυτές των Καββαδά, Γιορκ κι Εμπάκουε. Με άλλα λόγια, η ΑΕΚ είπε αντίο σε 9 παίκτες (10 αν μετρήσουμε και τον Μωραΐτη που δόθηκε δανεικός στον Κολοσσό), αλλά δεν θα "κλάψει" για όλους, φιλοδοξώντας πως οι αντικαταστάτες τους θα αποτελέσουν καλύτερα fits από τους προκατόχους τους, στο μπάσκετ που θέλει να παρουσιάσει ο νέος τεχνικός της ομάδας.

Θετικά

Παρέμειναν οι Μασιούλις και Σαντ Ρος. Δυο από τους πιο κομβικούς παίκτες της ΑΕΚ, ιδίως όσον αφορά την αμυντική της υπόσταση, ανανέωσαν τα συμβόλαια τους και θα συνεχίσουν να προσφέρουν με την δεδομένη ποιότητα και εμπειρία τους. Αμφότεροι μπορούν να αγωνιστούν σε περισσότερες από μια θέσεις και παρέχουν την δυνατότητα στον Ηλία Παπαθεοδώρου για ποικιλία σχημάτων κι εναλλαγών, κυρίως στις θέσεις 2-3-4. Η παραμονή τους ίσως ήταν η καλύτερη είδηση του καλοκαιριού για την ΑΕΚ, ακόμη πιο σημαντική κι από τους παίκτες που τελικά αποκτήθηκαν, υπό την έννοια πως οι κιτρινόμαυροι δεν είχαν, από ένα σημείο και μετά, την πολυτέλεια να χάσουν κι άλλους παίκτες του βασικού τους κορμού των τελευταίων 10-11 μηνών.

Ισορροπία. Πολλοί σχολίαζαν αρνητικά το γεγονός πως ΑΕΚ, ναι μεν αποκτά δυνατά ονόματα, αλλά όλοι βρίσκονται στην δύση της καριέρας τους. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, αλλά από την άλλη υπάρχουν και πολλά αντιπαραδείγματα. Η ΑΕΚ έχει στη σύνθεση της πράγματι πέντε παίκτες από 30 ετών και άνω, όμως υπάρχουν κι άλλοι έξι που καλύπτουν το ηλικιακό φάσμα 18-27. Εάν δούμε το ρόστερ συνολικά λοιπόν, χωρίς να απομονώσουμε τις επιμέρους κατηγορίες που προκύπτουν, υπάρχει ένα κράμα πραγματικά πολύ έμπειρων παικτών μαζί με άλλους που έχουν προοπτική να σταθούν για 3-4 ή και περισσότερα χρόνια ο καθένας. Αυτός ο παράγοντας ισορροπεί το υλικό και του δίνει ταυτόχρονα προοπτική που εκτείνεται και πέρα από το 2020.

Αρνητικά

Οι (τρεις) απώλειες. Καλώς ή κακώς οι φυγές Σάκοτα, Λαρεντζάκη και Χάντερ δεν είναι απλές υποθέσεις για το αγωνιστικό μέρος. Ο "αρχηγός" ήταν πολύτιμος επιθετικά με το μακρινό σουτ του και τα δεκάδες clutch plays που είχε χαρίσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο Λαρεντζάκης μπορούσε να ταιριάξει με πολλούς παρτενέρ στην περιφέρεια, συμπληρώνοντας την άμυνα του Σαντ Ρος. Ο Χάντερ έκανε χρονιά εκτόξευσης και έδινε σταθερά πολλούς πόντους στην ρακέτα, μαζί με ριμπάουντ, αριθμούς που δεν θα είναι εύκολο να δώσει ο Σλότερ με παρόμοια συχνότητα, σε όσο καλή κατάσταση κι αν βρεθεί. Γενικώς η ΑΕΚ θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα συνθήκη δίχως αυτούς μετά από πολύ καιρό, κάτι που ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνο.

Το μέγεθος της περιφέρειας. Από πέρσι γνωρίζαμε πως οι κιτρινόμαυροι χρειάζονται οπωσδήποτε έναν ψηλό γκαρντ στο ασσόδυο, έναν παίκτη με δυνατό frame κι αντοχή στις επαφές, και στις δυο πλευρές του παρκέ. Εν τελει δεν έγινε μεταγραφή παίκτη με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με την ΑΕΚ να διαθέτει έναν πλειμέικερ στα 1.86μ και δύο κόμπο στα 1.88μ. Το πρόβλημα πιστοποιείται από το ότι ο ψηλότερος - μακρύτερος γκαρντ της περιφερειακής γραμμής είναι ο... Λάνγκφορντ (1.93μ). Πιθανότατα η ΑΕΚ θα βρει μπροστά της μέσα στη σεζόν τα προβλήματα που θα προκληθούν από το συγκεκριμένο έλλειμμα και θα αποκτήσει παίκτη, εκτός κι αν ο κόουτς έχει κάτι διαφορετικό υπόψη και μας διαψεύσει πανηγυρικά.

Πρόσημο

Η νέα ΑΕΚ θα βασιστεί σε καινούργιους άξονες: το περιφερειακό σουτ (πέρσι δεν ήταν σταθερή, εξού κι η απόκτηση πολλών παικτών ικανών πίσω από τα 6.75 μέτρα), τα iso plays των περιφερειακών της, αλλά και την ευελιξία ρόλων/σχημάτων στις πεντάδες, πράγματα που βλέπαμε συνέχεια από τον ΠΑΟΚ του Παπαθεοδώρου, εδώ και δυο σεζόν. Σίγουρα θα έχει αρκετές διάφορες ως προς την προσέγγιση των παιχνιδιών - από ό,τι ίσχυε με τον Μπάνκι στο τιμόνι. Οι στόχοι, από την άλλη, παραμένουν περίπου ίδιοι: Final Four στο Champions League, "κυνήγι" κυπέλλου και παρουσία στους τελικούς της Α1. Πέρσι δε συνέβη κάτι από αυτά, επομένως μια δεύτερη διαδοχική χρόνια χωρίς διάκριση, θα είναι too much για έναν οργανισμό που αν μη τι άλλο είναι φιλόδοξος.

Στο ρεζουμέ, η ΑΕΚ θα μπει στη νέα σεζόν με ψηλά το κεφάλι και υψηλό πήχη προσδοκιών, καθώς η off season έφτιαξε το κλίμα στις τάξεις της, ύστερα από το απογοητευτικό κλείσιμο της σεζόν 2018-19. Βεβαίως, νομίζουμε ότι το νέο εγχείρημα θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να ρολάρει και να αφομοιώσει τη νέα πραγματικότητα, μιας κι εδώ που τα λέμε, οι ανακατατάξεις ήταν πολλές.

 Depth Chart
 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely