Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 11:01

Ο Άρης γεμίζει με "μουντιαλικούς" και Γκάλινατ

Από :

Μουντομπάσκετ τέλος για Σίλβιο Ντε Σόουζα και Λευτέρη Μποχωρίδη που πλέον μετρούν αντίστροφα για την ένταξη τους στην καθημερινότητα του Άρη. Ο Γιάννης Καστρίτης θα δει το προσεχές διάστημα τις λύσεις στο ρόστερ του να πληθαίνουν και την ποιότητα να ανεβαίνει αισθητά, τη στιγμή που έκλεισε κι η εκκρεμότητα με το 2άρι, με τον Ρομπέρτο Γκάλινατ να αποτελεί τον εκλεκτό.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (2/9), η Ανγκόλα του Σίλβιο Ντε Σόουζα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο, γνωρίζοντας βαριά ήττα από το Νότιο Σουδάν στα παιχνίδια κατάταξης 17-32. Ο νέος σέντερ του Άρη ήταν από τους διασωθέντες στο ματς με 12 πόντους κι 6 ριμπάουντ, ενώ γενικότερα έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά. Ο 25χρονος ψηλός ολοκλήρωσε την παρουσία του στις Φιλιππίνες, έχοντας να επιδείξει 11,6 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 63% στα δίποντα, σε χρόνο δράσης περί των 16 λεπτών.

Ο Ντε Σόουζα επιβεβαίωσε τα στοιχεία που είχαν προκύψει μετά την έρευνα, σχετικά με το τι είδους παίκτης είναι: ένας αθλητικός, δυναμικός πλην άπειρος σέντερ, με καλή αίσθηση στα ριμπάουντ και αξιόλογη αποτελεσματικότητα πλησίον του καλαθιού. Όχι πολύ διαφορετικά πράγματα δηλαδή απ' όσα έδειξε πέρσι σε 9 μήνες στην Ροάν. Ένας ψηλός με προοπτική και περιθώρια βελτίωσης που εκτιμάται πως μέσω του Άρη και της συμμετοχής του στο EuroCup, μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Ο Ανγκολέζος θα έρθει στην Θεσσαλονίκη έχοντας συλλέξει σπουδαίες εμπειρίες στο Μουντομπάσκετ, εκεί όπου έκανε πολλούς να τον μάθουν χάρη σε μια καταπληκτική του εμφάνιση απέναντι στη Δομινικανή Δημοκρατία (19π., 9ριμπ., 2ασ., 2κλ, 1κοψ.). Γενικά ο υψηλόσωμος Αφρικανός, αν και ξεκίνησε το τουρνουά με μικρό χρόνο συμμετοχής (9' απέναντι στην Ιταλία με 4π., 5ριμπ.), κατά την διάρκεια του ανέπτυξε ρυθμό και φανέρωσε ένα καλό δείγμα των δυνατοτήτων του. Βέβαια, το πιο σημαντικό για τον Άρη και τον Γιάννη Καστρίτη είναι πως ο παίκτης θα φτάσει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας υγιής κι ακμαίος. Χωρίς κάποιον τραυματισμό ή πολύ μεγάλη σωματική επιβάρυνση (78' έπαιξε σε όλο το τουρνουά).

Ας σταθούμε ιδιαίτερα στο τελευταίο, το οποίο ισχύει και για τον Λευτέρη Μποχωρίδη. Είδαμε την Κυριακή (3/9) τον Μανώλη Χατζηδάκη της ΑΕΚ να τραυματίζεται στο τελευταίο -άνευ σημασίας- παιχνίδι της Εθνικής με το Μαυροβούνιο. Για τον Άρη, αυτός ο πονοκέφαλος πέρασε οριστικά, με τον διεθνή του να κλείνει το Παγκόσμιο με καλή ατομική παρουσία (13π., 5/5 σουτ, 6ριμπ., 1ασ., 24') και... υγεία. Ο Μποχωρίδης έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της Ελλάδας και κατά μέσο όρο μέτρησε 5 πόντους, 2,2 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ ανά 12,3'. Δεν ήταν πρώτο γρανάζι -ούτε και βρέθηκε στην δωδεκάδα για τέτοιον ρόλο- όμως κι αυτός είχε τις στιγμές του κι ήταν κομμάτι του ροτέισον.

Η κλάση κι η εμπειρία του Μποχωρίδη δε χωρά αμφισβήτησης για τον Άρη και το EuroCup. Οκ, στον Παναθηναϊκό και την Ευρωλίγκα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε μεγάλους ρόλους ο 29χρονος γκαρντ, αλλά στην αγαπημένη του ομάδα τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά κι υπάρχουν άλλες απαιτήσεις. Ο Καστρίτης βλέπει στο πρόσωπό του μια λύση με προσωπικότητα κι υψηλές παραστάσεις (Ευρωλίγκα, Εθνική) που μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις θέσεις από το "1" έως το "3".

Ο Άρης «επαναπάτρισε» τον Μποχωρίδη κάνοντας υπέρβαση στο μπάτζετ του και σαφέστατα περιμένει από αυτόν να βγει μπροστά τόσο εντός, όσο κι εκτός παρκέ. Εξάλλου, ας μην παραβλέπουμε πως μιλάμε για παίκτη με 91 αγώνες στο τοπ επίπεδο της Euroleague αλλά και 28 με την Εθνική Ανδρών. Μην γελιόμαστε, ο Άρης δεν διαθέτει άλλον παίκτη στην παρούσα φάση με τέτοιο παλμαρέ. Συνεπώς, η ενσωμάτωση του Μποχωρίδη στο νέο ρόστερ δεν θα είναι μικρή υπόθεση κι από 'κει κι ύστερα μένει να φανεί στα επίσημα το πως θα τον αξιοποιεί ο Γιάννης Καστρίτης.

Γκάλινατ ο εκλεκτός για το "2"

Στο μεταξύ, το σαφάρι των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την τελευταία προσθετική κίνηση στο Κιτρινόμαυρο ρόστερ, ολοκληρώθηκε. Ήταν μια διαδικασία υπομονής για τον Γιάννη Καστρίτη, αφού συνομίλησε με πολλούς παίκτες για την θέση "2" κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μέχρι να αποσπάσει τελικά (μια) υπογραφή. Ο Άρης συμπληρώνει το παζλ του με τον Ρομπέρτο Γκάλινατ, ο οποίος αποκτάται με την προοπτική να εγγυηθεί σκορ και να εξελιχθεί στον βασικό σούτινγκ γκαρντ του οικοδομήματος.

Φυσικά, ο Γκάλινατ δεν είναι ένα άγνωστο όνομα για την Καστρίτη και γενικώς για την ελληνική πραγματικότητα. Ο 26χρονος Αμερικανός (1,91μ.) ξεχώρισε πέρσι με την Καρδίτσα, την οποία οδήγησε στην παραμονή στην Basket League με 20,7 πόντους, 2,3 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ και 36,2% στα τρίποντα, σε 10 αγώνες. Ήρθε μεσούσης της σεζόν στη Θεσσαλία κι εξελίχθηκε σε... season-changer για τους νεοφώτιστους. Μάλιστα, στο περιβόητο ματς του Άρη στην Καρδίτσα πέρσι (ήττα με 78-77), οι Θεσσαλονικείς, πέρα από την εις βάρος τους (επιεικώς) διαιτησία, είχαν να αντιμετωπίσουν και τον ασταμάτητο Γκάλινατ, που τελείωσε το παιχνίδι με 32 πόντους κι 6/8 τρίποντα!

Ο άλλοτε παίκτης της Νανσί (Α1 Γαλλίας), της Γιαλόβα (Α1 Τουρκίας), της Ρόμα (Α2 Ιταλίας) και των Χόρσενς (Δανία) μπορεί να πλήγωσε πέρσι τον Άρη, αλλά του χρόνου... θα βρίσκεται στην πλευρά του. Το βέβαιο είναι πως έδειξε να διαθέτει πλούσιο επιθετικό ταλέντο αλλά κι ένστικτα σκόρερ που δεν μπορείς να παραβλέψεις. Σαφέστατα όμως είναι άλλο το επίπεδο κι οι απαιτήσεις στον Άρη του EuroCup σε σχέση με την Καρδίτσα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Γκάλινατ έχει το αβαντάζ πως γνωρίζει την Basket League, ενώ και γενικότερα έχει κάμποση ευρωπαϊκή εμπειρία. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ο Γκάλινατ είναι ο ορισμός του 2αριού, αυτό δηλαδή που πράγματι χρειαζόταν ο Άρης. Πρώτα και κύρια με το νου του στο να σκοράρει και μετά όλα τα άλλα. Γιατί ρολίστες έχει μπόλικους. Τα υπόλοιπα, εν καιρώ στο παρκέ.

Κατά τα λοιπά, ο Άρης κάνει την προετοιμασία του με την πλειοψηφία του ρόστερ να δίνει το παρόν. Στο πρώτο φιλικό της pre-season (1/9) με τον Αίαντα Ευόσμου (90-40) αγωνίστηκαν όλοι οι ξένοι (Καρ 17π., Μπλούμπεργκς 16π., Μπέιτς 12π., Χάρελ 10π., Σανόγκο 8π.) καθώς κι ο κύριος κορμός των γηγενών (Τολιόπουλος 14π., Περσίδης 5π., Κατσίβελης 2π., Σλαφτσάκης 2π.). Ο Καστρίτης χρησιμοποίησε και τρία νεαρά παιδιά (Τσαχτσίρα, Καζαμία, Καλόγηρο), τα οποία καλύπτουν τα τρία κενά που προαναφέρθηκαν (Ντε Σόουζα, Μποχωρίδης, Γκάλινατ). Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Άρης βρίσκεται σε μια πρώιμη φάση, της οποίας το επόμενο βήμα είναι να γεμίσει πλήρως το ρόστερ και να αρχίσει να... ρυθμίζεται ολοένα και περισσότερο.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely