Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 11:19

Η αρπαγή της Ευρώπης

Από :

Η Ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη με ιστορίες έρωτα, μερικές φορές παράφορου, που αγγίζει τα  όρια της τρέλας. Σε μία από αυτές ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, ο Δίας, ερωτεύεται την κόρη του Φοίνικα, την Ευρώπη. Για να την προσελκύσει στην αγκαλιά του, ο μεγαλύτερος των θεών μεταμορφώνεται σε ταύρο, παρουσιάζεται σε αυτήν και την παρασύρει στην αγκαλιά του στο νησί της Κρήτης. Εκεί κάνουν τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων ο θρυλικός βασιλιάς Μίνωας.

Όμως ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος των θεών και η δύναμή του είναι πολύ μεγάλη για να περάσει τη ζωή του με μια θνητή. Οι ορέξεις του είναι ασταμάτητες. Δεν μπορεί να μείνει μαζί με την Ευρώπη και την αφήνει, συνεχίζοντας σε άλλα μέρη τις συνεχείς δράσεις του. Την δίνει στον βασιλιά της Κρήτης, Αστερίωνα, με τον οποίο περνούν την υπόλοιπη ζωή τους ευτυχισμένοι, σύμφωνα με τον Ησίοδο.

Πίσω όμως από κάθε μύθο, κρύβεται μια εκδοχή που ίσως είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτή η εκδοχή αναφέρει ότι η Ευρώπη ήταν η πανέμορφη κόρη του βασιλιά των Φοινίκων°. Ο τότε βασιλιάς της Κρήτης την ερωτεύτηκε στην επίσκεψή της στην πατρίδα του, τόσο που αποφάσισε να την κλέψει°°, κάτι που κατάφερε, παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του και την απογοήτευση των γυναικών της Κρήτης, που επιθυμούσαν τον γάμο με τον μεγαλύτερο άρχοντα του νησιού. Όταν όμως η Ευρώπη έφτασε στην Κρήτη, διαπιστώθηκε ότι είχε στην κοιλιά της το παιδί ενός άρχοντα της Φοινίκης. Ο γάμος προχώρησε κανονικά, όμως η Ευρώπη δεν έκανε άλλο παιδί με τον βασιλιά της Κρήτης, ο οποίος ξαναπαντρέυτηκε και απέκτησε τρεις γιούς.

Περίπου τρεις χιλιετίες μετά, η σύγχρονη μινωική αυτοκρατορία του μπάσκετ έχει ερωτευτεί την δική της Ευρώπη. Ο έρωτας των Αμερικανών με το νέο παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Luka Doncic, αγγίζει πολλές φορές τα όρια της υπερβολής. Στην εποχή της υπερπροβολής και του hype, τα στιγμιότυπα του νεαρού Σλοβένου να βάζει τρίποντα από τη ρακέτα της ομάδας του, να καρφώνει όλη την άμυνα του Παναθηναϊκού και να κατακτά κάθε πιθανό τίτλο μέσα σε λιγότερο από εννιά μήνες, απασχόλησαν σε τεράστιο βαθμό τα μέσα των Η.Π.Α.

Όταν μάλιστα ο Doncic δήλωσε συμμετοχή στο draft, οι περισσότεροι αναλυτές τόνιζαν ότι όχι μόνο είναι ένα κορυφαίο ταλέντο, αλλά μπορεί να αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας και παρακινούσαν την ομάδα που θα είχε την πρώτη επιλογή να τον επιλέξει άμεσα. Αυτό τελικά δεν έγινε, όμως ήδη η επιλογή των Hawks να αφήσουν τον Doncic για τον, πολλά υποσχόμενο αλλά με σημαντικά ερωτηματικά, Trae Young, λοιδωρείται ήδη ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία των draft.

Κάποιοι δεν έχουν πειστεί

Από μπασκετικής πλευράς, οι αμφιβολίες για το ότι ο Doncic θα πετύχει στο ΝΒΑ είναι ελάχιστες. Οι ικανότητες του είναι ορατές για όσους τον έχουν ζήσει τα τελευταία τρία χρόνια που αγωνίζεται στα δυο κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως φαίνεται κι από την επιλογή των Hawks, δεν έχουν πειστεί όλοι.

Οι ομάδες του ΝΒΑ έχουν ερωτευτεί αρκετούς παίκτες από την Ευρώπη, χωρίς όμως να έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Την τελευταία δεκαετία από του 48 Ευρωπαίους παίκτες που έχουν επιλεγεί στον πρώτο γύρο του draft, οι 27 παίζουν ακόμη στο ΝΒΑ, οι 17 έχουν έστω μία σεζόν με πάνω από 25 λεπτά συμμετοχής και οι 5 (Αντετοκούνμπο, Βαλαντσιούνας, Πορζίνγκις, Σάριτς και Γιαμπούσελε) βρίσκονται ακόμη κι έχουν πάνω από δυο χρονιές, με την ομάδα που τους επέλεξε.

Στην χώρα που εφήυρε κι αγαπά παθολογικά τα στατιστικά και τα analytics, τα ποσοστά για τους ευρωπαίους παίκτες δεν είναι ιδανικά. Ειδικά όταν αρκετές ομάδες έχουν τσιμπήσει “λαυράκια” βαθιά στον δεύτερο γύρο, με επιλογές χαμηλού ρίσκου κι υψηλής αποδοτικότητας, αυτές δηλαδή που αποζητά κάθε GM που σέβεται τη δουλειά του.

Εκτός από λίγους αναλυτές ή σκάουτερ που όντως ασχολούνται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, η σημαντική πλειοψηφία περιμένει κάποια viral βίντεο για να εκφράσει την άποψή της για αυτό που βλέπει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ελληνικά πλέι-οφ του 2016. Σε μια από τις δραματικότερες σειρές τελικών που κρίθηκαν με δυο τεράστια σουτ ενός σπουδαίου παίκτη, στην έδρα του μεγάλου του αντίπαλου, στις Η.Π.Α. αφιερώθηκε σημαντικός χρόνος σε ένα (όντως παλαβό) αυτοκαλάθι που έκρινε αγώνα μιας θεωρητικά πολύ πιο ασήμαντης σειράς πλέι-οφ. Αυτός που ξέρει από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα μείνει στους τελικούς και στην τρομερή ιστορία που εξελίχθηκε μπροστά του. Αυτός που θα δει τα βίντεο, θα πιστέψει ότι στην Ευρώπη το μπάσκετ είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Κάπως έτσι εξηγούνται πολλαπλά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί, κυρίως από άλλους παίκτες, που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ένας Ευρωπαίος μπορεί να είναι καλύτερος από αυτούς. Δεν κατανοούν πως ένας συνομίληκος τους που δεν έχει περάσει από κολέγια, τα οποία δουλεύουν καθημερινά με στόχο να τους προετοιμάσουν για το ΝΒΑ, είναι καλύτερος και προέρχεται από πρωταθλήματα στα οποία κρίνονται αγώνες με αυτοκαλάθια και παίκτες τρακάρουν με τις μπασκέτες.

Σε κάθε εκδοχή του μύθου της Ευρώπης, αυτός που ερωτεύεται την πανέμορφη νεαρά δεν μπορούσε να μείνει μαζί της για πάντα, γιατί δεν μπορούσε να αφομοιώσει τον κόσμο από τον οποίο εκείνη προερχόταν. Στην σύγχρονη εκδοχή του μύθου όμως, παρά τις όποιες δυσκολίες και παρά τις φωνές που ακούγονται, ο Δίας δεν μπορεί να στρέψει αλλού το βλέμμα του και ο βασιλιάς της Κρήτης δεν έχει τη δυνατότητα να ξαναπαντρευτεί. Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ όμορφη για να την ξεπεράσεις.

°σπουδαίος λαός της αρχαιότητας, εφηύρε την πρώιμη εκδοχή του σημερινού αλφάβητου και τις βασικές αρχές του εμπορίου. Βρισκόταν στην σημερινή περιοχή του Λιβάνου, στα νοτιοανατολικά παράλια της Μεσογείου. (https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenicia)

°°συνήθης τακτική εκείνων των ετών, θεωρείται ότι το αντίθετο έγινε με μια ακόμη από τις “κατακτήσεις” του Δία, την Ιώ. Εκείνη κλάπηκε από τους Φοίνικες.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely