Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 11:20

Brad Stevens, o μάγος των ATOs

Από :

Υπάρχει μια έκφραση που λέει πως όταν είσαι ο εξυπνότερος άνθρωπος μέσα σε ένα δωμάτιο, τότε βρίσκεσαι στο λάθος δωμάτιο. Τι συμβαίνει όμως όταν πλέον φτάσεις να είσαι ο εξυπνότερος άνθρωπος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με την “αφρόκρεμα” ; Γιατί ακριβώς έτσι πρέπει να νιώθει ο Brad Stevens στο “δωμάτιο” των προπονητών του ΝΒΑ. Και αυτή δεν είναι μία δική μου υπερβολή. Ακριβώς αυτό δήλωσε ο Steve Kerr τον Νοέμβρη της φετινής σεζόν, σε μία συνέντευξη πριν από τη μονομαχία των Κελτών με τους Πολεμιστές μέσα στη Βοστώνη.

Ο Stevens είναι ένας ευφυής προπονητής, κάτι που ξέρουν όσοι τον παρακολουθούν ήδη από την δουλειά του στο Butler. Όμως η φετινή πορεία των Celtics στην post season, παρά τις πολλές απουσίες, έπεισε και τον πλέον δύσκολο κριτή. Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μόνο παιχνίδι για να πείσουμε κάποιον που δεν έχει δει καθόλου τους Celtics για την επιρροή του νεαρού προπονητή στο παιχνίδι της Βοστώνης θα διαλέγαμε φυσικά τον τρίτο αγώνα της σειράς απέναντι από στους 76ers, όπου οι ενέργειες μετά από time out έδωσαν την νίκη.

Βέβαια, ήταν ήδη γνωστό πως ο Brad Stevens είναι ίσως ο καλύτερος προπονητής της Λίγκας σε After Time-out Plays. Αρκεί να θυμηθούμε πως οι Celtics είναι πρώτοι σε όλη τη Λίγκα σε ποσοστό σουτ μετά από Time-Out στην τέταρτη περίοδο με 51.6 %, καθώς επίσης και πρώτοι σε πόντους/σουτ με 1.22. Τα τρία time-outs που θα αναλύσουμε παρακάτω, χρησιμοποιώντας ένα άρθρο του Mike Prada για το SB Nation,  αποτελούν απλώς μία απτή απόδειξη αυτής της θέσης. Ας τα δούμε πιο προσεκτικά έχοντας στο μυαλό μας δύο πράγματα. Πρώτον, ότι στο ΝΒΑ, με τους περισσότερους παίκτες που παρατάσσονται στα τελευταία λεπτά κάθε αγώνα να είναι ιδιαίτερα αθλητικοί, οι περισσότεροι προπονητές αρέσκονται στο να δίνουν εντολή σε όλους να αλλάξουν σε όλα τα σκριν, ποντάροντας στην overplay άμυνα περισσότερο από ό,τι στα miss match και τα κενά που δημιουργούνται. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς αντίστοιχα οι περισσότερες ομάδες επιλέγουν να περάσουν τη μπάλα στον πιο ταλαντούχο επιθετικά παίκτη τους και να τον αφήσουν να παίξει 1 με 1. Στη περίπτωση των Κελτών ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αφενός γιατί στην άκρη του πάγκου υπάρχει ο Brad Stevens, και αφετέρου διότι ο “go-to guy” της Βοστώνης, δηλαδή ο Kyrie Irving απουσίαζε λόγω τραυματισμού, κάνοντας την επίθεση των Celtics περισσότερο απρόβλεπτη στις clutch καταστάσεις.

1st Time out : Celtics 76ers 85 – 87 , 4th quarter,  25.8’' πριν από την λήξη και 8’' από την λήξη της κατοχής των Celtics

Με την κατάσαση όπως περιγράφεται από πάνω, ο Brad Stevens βλέπει τον Morris να ετοιμάζετα να πάρει ένα σουτ τραβηγμένο από τα μαλλιά και δεν διστάζει να καλέσει αμέσως time-out. Γνωρίζοντας πως οι Sixers επρόκειτο να αλλάξουν σε όλα τα screens, είτε αυτά γίνονται πάνω στη μπάλα, είτε μακριά από αυτή αλλά και ότι ο Embiid αποτελεί τον μόνο ουσιαστικό rim protector της αντίπαλης άμυνας ο Stevens αποφασίζει να χρησιμοποιήσει αυτό που αγαπάει περισσότερο από κάθε άλλο. Τη παραπλάνηση. Fake screens που θα οδηγήσουν σε αλλαγες και θα μπερδέψουν την άμυνα, χωρίς να αποκαλύπτουν τον παίκτη που θα εκτελέσει εν τέλει. Βασικός στόχος; Η απομάκρυνση του Embiid από τη ρακέτα. Με αυτά τα πράγματα στο μυαλό μας ας πάμε να δούμε το play και ας το συζητήσουμε μετά.

Προσωπικά χρειάστηκα αρκετές επαναλήψεις για να καταλάβω ακριβώς τι γίνεται και από τους 5 παίκτες των Κελτών, αλλά και γιατί γίνεται η κάθε κίνηση. Αρχικά ο Horford παίρνει off-ball screen από τον Morris, ώστε να βρεθεί στο μαρκάρισμα του ο Embiid και να αρχίσει η διαδικασία απομάκρυνσης του από την ρακέτα, ωστε η "καρδιά" της να αφεθεί ανοιχτή. Το σχέδιο ολοκληρώνεται με τον Horford να δίνει screen στον Rozier και τον Embiid να καταλήγει στα 8 μέτρα, κυνηγώντας τον βραχύσωμο guard. Ταυτόχρονα, “τελευταίος αμυντικός” με καθήκον να μαρκάρει στο ζωγραφιστό μένει ο ύψους 1.88 T. J. McConnell. Την ίδια ώρα που η “επιχείρηση” απομάκρυνσης του Embiid πάει περίφημα και πετυχαίνει τον στόχο της, στη δυνατή πλευρά ο Brown ξεκινώντας από τη γωνία τρέχει να στήσει ένα fake screen στον Μorris. Μόλις όμως ο Reddick “κλέψει” και βιαστεί να αλλάξει, για να προλάβει να βγει μπροστά από τον κατά πολύ ψηλότερο Morris, o Green κόβει ανενόχλητος στην κενή ρακέτα, με τον Ilyasova να αδυνατεί να τον ακολουθήσει και με τον McConell να μην μπορεί να κάνει πραγματικά τίποτα. Το play εκτελέστηκε άρτια και έστειλε το ματς στη παράταση.

2nd   Time out : 97 – 98  Ot 8.4’' από τη λήξη

Με την επαναφορά από το πλάι ο Stevens θα προσπαθήσει να τρέξει το ίδιο κόλπο με μία μικρή παραλλαγή, με στόχο να μπερδέψει τους αμυντικούς.

Ο Morris, τον οποίον εξαρχής μαρκάρει ο Embiid, αναλαμβάνει την επαναφορά και τον πρότερο ρόλο του στο σύστημα παίρνει ο Tatum. Οι παίκτες των Sixers περιμένουν το play που έρχεται και ο Covington, που αποτελεί εξαιρετικό αμυντικό, μένει πάνω στον Horford, ώστε να βρεθεί στη συνέχεια του play πάνω στο μαρκάρισμα του Brown που στήνει το fake screen. Το play αποτυγχάνει και ο Stevens καλεί το τελευταίο του time-out, γνωρίζοντας πως οι 76ers είναι διατεθιμένοι να αλλάξουν δυναμικά σε οποιοδήποτε screen γίνει, ακόμα και αν αυτό δημιουργεί μεγάλο miss match. Mε απλά λόγια, ο Stevens παρατηρεί αυτό που βλέπετε παρακάτω, με τους πάικτες με το αστεράκι να είναι εκείνοι που αλλάζουν.

Και με αυτό τον τρόπο περνάμε στο τρίτο time-out.

3rd Time out, αμέσως μετά

Για ακόμα μία φορά ο Stevens καταφέρνει να διαβάσει με μοναδικό τρόπο την αντίδραση της άμυνας. Οι Sixers αλλάζουν τα μαρκαρίσματα τους, με τον Embiid να αναλαμβάνει τον Horford και τον Illyasova να πηγαίνει στον Morris, που κάνει την επαναφορά. Ο Rozier πετάγεται να πάρει θεωρητικά την μπάλα και απομακρύνεται όσο περισσότερο μπορεί αφήνοντας ουσιαστικά το παιχνίδι να γίνει 3 on 3. Ο στόχος της απομάκρυνσης του Καμερουνέζου center από την καρδιά της ρακέτας παρέμενε ο ίδιος. Τώρα όμως η εκτέλεση είχε ανατεθεί στον Horford, ο οποίος έμελλε να βρεθεί αντιμέτωπος με τον κοντύτερό του Covington. Με την αρχική διάταξη των Celtics να προιδεάζει τους αμυνόμενους πως ο Horford επρόκειτο να δώσει ένα screen στον Brown και να απομακρυνθεί στη γωνία, ο Embiid περιμένει στο ύψος της βολής τον παίκτη που θα βγει για να τον αντιμετωπίσει σε ένας με έναν κατάσταση. Ταυτόχρονα με τον Tatum στην αδύναμη πλευρά, οι 76ers νιώθουν την ασφάλεια ότι κάποιος παίκτης βρίσκεται στη weak side, έτοιμος να καλύψει οποιαδήποτε στιγμή. Θεωρητικά οι αμυντικοί έχουν τοποθετηθεί εξαιρετικά. Όμως απέναντι τους έχουν μία διάνοια που βρίσκεται ένα βήμα μπροστά συνεχώς.

Ο Tatum ξεκινώντας από τη weak side κάνει μία fake κίνηση, που αποσυντονίζει προσωρινά την άμυνα και πέφτει πάνω στον Simmons, ο οποίος αμέσως βρίσκεται στο μαρκάρισματα του, αφήνοντας τον Covington πάνω στον Βrown. Ταυτόχρονα ο Horford δίνει screen στον Brown, ο οποίος βγαίνοντας από τη ρακέτα πέφτει πάνω στον Embiid. Οι δύο νεαροί αστέρες των 76ers δεν έχουν καταλάβει πως η άμυνα που μέχρι τώρα παίζουν είναι απλώς ακριβώς αυτό που επιζητούσαν οι Κέλτες, καθώς ο Covington μένει μόνος του απέναντι στον πολύ ψηλότερο Al Horford. Αυτός θα κάνει το dash στο καλάθι και με μία πολύ καλή εισαγωγική πάσα από τον Morris θα σφραγίσει τη νίκη.

Σύμφωνα με τον ντετερμινισμό όλα τα πράγματα στο κόσμο είναι προκαθορισμένα. Καμία πράξη δεν είναι τυχαία, καθώς όλες προκαθορίζονται από προηγούμενες πράξεις. Πιο μπασκετικά θα μπορούσε να πει κανείς πως την ώρα που η μπάλα φεύγει από τα χέρια του σουτέρ, υπάρχει μόνο μία και μοναδική πιθανή κατάληξη της αν βάλει κανείς σε μία τεράστια εξίσωση την μηχανική του παίκτη, τον αέρα, το βάρος της μπάλας και κάθε άλλη πιθανή μεταβλητή. Επειδή είναι όμως αδύνατο για τον άνθρωπο συχνά να τρέξει μια τέτοια εξίσωση στα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν ανάμεσα στην εκτέλεση και το αποτέλεσμα, αρκούμαστε στο να δούμε στην πράξη αυτα τα γεγονότα. Βλέποντας και παρατηρώντας τα παραπάνω τρία συστήματα, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως αν τίποτα δεν είναι τυχαίο και κάθε γεγονός είναι απλώς αποτέλεσμα προηγούμενων πράξεων, τότε ο Brad Stevens ίσως μυστικά από όλους μας έχει βρει μία τεράστια εξίσωση που τον βοηθάει να διαβάσει το μέλλον και να διαμορφώσει τις καταστάσεις, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί και όχι.

Υ.Γ. Για ακόμη περισσότερο Stevens, κοιτάξτε και το παρακάτω https://www.si.com/nba/2018/05/09/brad-stevens-celtics-nba-playoffs-sixers-heat-al-horford-jayson-tatum

Y.Γ. 2. Στατιστικά από το NBA.com


 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely