Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 11:39

What if...

Από :

Οι τελευταίες ημέρες των ανταλλαγών για το ΝΒΑ και την κανονική περίοδο δεν είχαν τα trades που θα προκαλούσαν «θόρυβο» ή μεγάλες ανακατατάξεις στη δυναμική των ομάδων, περιείχαν όμως την πιο σημαντική είδηση, η οποία έκανε την εμφάνισή της λίγες μέρες αφότου πέρασε η trade deadline και η 8η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ramona Shelburne, Adrian Wojnarowski του ESPN, o ιδιοκτήτης των Golden State Warriors, Jacob Lacob, επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια των Lakers, Jeanie Buss, για να ρωτήσει εάν είναι διαθέσιμοι να συζητήσουν ενδεχόμενη ανταλλαγή του LeBron James, εφόσον αυτός είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα του Los Angeles - βλ. ένα αινιγματικό tweet που έκανε βάζοντας μία κλεψύδρα. Η όλη προσέγγιση έγινε με την προτροπή του Draymond Green, ο οποίος είναι φίλος του James και ανήκει στην ίδια εταιρεία εκπροσώπησης παιχτών, την Klutch Sports Group.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, η κυβερνήτρια των Lakers αρνήθηκε να μπει σε περαιτέρω συζητήσεις, αλλά έκανε μία κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά σε σχέση με την αρχική της προσέγγιση στο ζήτημα. Παρέπεμψε τον Lacob στον ατζέντη του παίχτη. Οπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Zach Lowe στο podcast του, στο οποίο ήταν καλεσμένη η Ramona Shelburne και συμφώνησε, η στάση που επέδειξε η Buss αποτέλεσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ‘’εάν ο παίχτης θελήσει να αποχωρήσει από τον οργανισμό δεν θα του σταθούμε εμπόριο’’. ΓΠοιος άλλωστε θα ήταν ο λόγος να ζητηθεί η απάντηση του ατζέντη του Lebron James, Rich Paul, ο οποίος ναι μεν έχει παίχτες που αγωνίζονται και στις δύο ομάδες, αλλά δεν είναι διοικητικό πρόσωπο, ούτε λαμβάνει αποφάσεις για κάποιον εκ των δύο οργανισμών.

Ο Paul διεμήνυσε στους αρμόδιους, πως ο πελάτης του δεν ενδιαφέρεται να διαβεί τον Ρουβίκωνα ή κάποιον άλλον ποταμό τελος πάντων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Los Angeles και το San Fransico. Όπως ανέφεραν και στο podcast, η διαχρονική πρόθεση των διοικούντων των Lakers είναι να έχουν χαρούμενους τους παίχτες τους, επομένως εάν ο Lebron ήθελε να φύγει, δεν θα του στέκονταν εμπόδιο. Σε κάθε περίπωτση, η κουβέντα έμεινε στο φιλολογικό ενδιαφέρον και δεν έφτασε ποτέ σε επίπεδο επίσημης πρότασης ή ονόματα παιχτών.

Tι θα γινόταν, όμως, εάν ο Lebron James δεν ήταν ευχαριστημένος στο Los Angeles; Εάν η απάντηση του Rich Paul στην ερώτηση της Jeannie Buss ήταν αντίθετη από αυτή που έδωσε;

Η ιδέα του Πολυσύμπαντος υπάρχει εδώ και ορισμένες δεκαετίες στον κόσμο της φυσικής. Τη δεκαετία του ’50 ο Hugh Everett ανακάλυψε ότι η θεωρητική μελέτη των εξισώσεων που περιγράφουν το σύμπαν, δεν οδηγούν σε ένα μόνο αποτέλεσμα, αλλά σε ένα τεράστιο αριθμό πιθανών λύσεων. Σαν να υπάρχει ένα σύμπαν για κάθε πιθανή κβαντική κατάσταση. Ένα σύμπαν διαφορετικό για κάθε ρίψη ζαριού, εάν αυτό εμφανίζει κβαντική συμπεριφορά, για κάθε επιλογή της πραγματικότητας. Σαν να δημιουργούσε πολλά αντίγραφα του εαυτού του το Σύμπαν. Ακόμα, υπάρχει μεταξύ άλλων η ιδέα του Πολυσύμπαντος σύμφωνα με τη θεωρία του πληθωρισμού και της αντίστοιχης των χορδών. Δηλαδή πολύ πριν τις ταινίες και τα κόμικς της Marvel, η ιδέα περί Multiverse υπήρχε. Επομένως, εδώ εισέρχεται το θεωρητικό και υποθετικό ερώτημα. Πώς θα ήταν ο κόσμος εάν εν τέλει ο James αποφάσιζε την 7η Φεβρουαρίου πως είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει από τους Lakers;

Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν…

Μετά το τηλεφώνημα του Lacob στον Rich Paul, o ατζέντης έστειλε μήνυμα στον Lebron James και τον ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα. Ήδη στο τηλέφωνό του υπήρξαν μηνύματα από τον Draymond Green και τον Chris Paul, που ανέλαβαν το ψηστήρι του φίλου τους. Η στάση των Lakers προβλημάτισε τον James, ο οποίος την εξέλαβε ως θετική για ενδεχόμενη αποχώρηση του. Την ίδια στιγμή το front office δεν είχε σκοπό να προχωρήσει σε κάποια κίνηση για να βελτιώσει το υπάρχον ρόστερ, ενώ το γεγονός ότι ο Anthony Davis είχε βγάλει τόσα παιχνίδια χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά, ήταν κάτι τον προβλημάτιζε εδώ και καιρό. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, θεώρησε πως η ιδέα να αγωνιστεί στο πλάι του Steph Curry ήταν ιντριγκαδόρικη, όπως και η πιθανότητα να διεκδικήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα με τέταρτη διαφορετική ομάδα. Φυσικά, για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια κίνηση θα χρειαζόταν, πέρα από ορισμένα μελλοντικά picks πρώτου γύρου της ομάδας από τo Golden State (επί παραδείγματι διαθέτουν των ετών 2026, 2027, 2028 αλλά καμία ομάδα δεν μπορεί να μείνει δύο συνεχόμενες χρονιές χωρίς pick α γύρου στην κατοχή της), δεδομένα ο Jonathan Kuminga και είτε κάποιο μεγάλο όνομα όπως ο Klay Thompson ή ο Chris Paul με τα expiring συμβόλαιά τους, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χώρο στο salary των Lakers το καλοκαίρι του 2024, είτε «άδειασμα» του ρόστερ με πλειάδα παιχτών, όπως ο Wiggins, o Looney και κανά δυο ακόμα, για να μπορέσει να ματσαριστεί το συμβόλαιο του Lebron.

Η φρενίτιδα και οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε μία τέτοια μετακίνηση σε αυτό το σύμπαν θα ήταν αυτές που θα περιμέναμε και στο δικό μας. Όχι που θα ήταν πιο «σοβαροί» οι άνθρωποι νομίζετε. Οι δύο πιο επιδραστικοί καλαθοσφαιριστές του ΝΒΑ του 21ου αιώνα στην ίδια ομάδα; Η αφήγηση για τη συνέχεια του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος της σεζόν θα επικεντρωνόταν στην πορεία των Warriors και στο αν μπορούσε να ευδοκιμήσει αγωνιστικά, να φτάσουν μαζί μέχρι τέλους και να κατακτήσουν μαζί το πέμπτο τους δαχτυλίδι. 

Ο Steph Curry έχει ξανά υπάρξει συμπαίχτης με φτασμένο superstar, τον Durant, ενώ ο Lebron σε κάθε ομάδα που πήγαινε ήταν αυτός επί της ουσίας το νούμερο ένα. Στο Golden State θα πήγαινε στην ομάδα του Curry πρωτίστως και κατόπιν του Green- o oποίος προφανώς ούτε σε αυτό το σύμπαν θα έφευγε από τους Warriors. Θα έπρεπε ο James να ενταχθεί στο πλαίσιο των Dubs, με όποιες προσαρμογές γινόντουσαν από το τεχνικό επιτελείο και όχι να αλλάξει τελείως ο τρόπος που αγωνίζονται.

Οι συζητήσεις λοιπόν από τη fanbase του James, αλλά και από τους επικριτές του, θα ήταν σε καθημερινή βάση, τόσο στα social media, όσο και σε αθλητικές εκπομπές, podcasts, κείμενα. Αυτή τη φορά όμως, κατά την άποψή μου, οι επικριτικές απόψεις δεν θα ήταν τόσο έντονες, όπως αντίστοιχα στον Durant, όταν έκανε το μεγάλο βήμα. Και αυτό διότι η ομάδα δεν είναι στο επίπεδο του 2016, όταν έχασε μεν το πρωτάθλημα από τους Cavaliers, αλλά όλο το μέλλον ήταν μπροστά. Οι αγώνες των Warriors θα ήταν σε πρώτο πλάνο, η τηλεθέαση θα αυξανόταν κατακόρυφα, ενώ το ίδιο πιθανολογώ θα συνέβαινε και με το κόστος των εισιτηρίων.

Αυτή η απόφαση θα έθετε σε αντίθετες πορείες μακροπρόθεσμα τα δύο franchise. Οι Lakers θα έμπαιναν σε περίοδο μικρής αναδόμησης, για έναν πιο νεανικό κορμό, κρατώντας τόσο τα δικά τους picks α γύρου, όσο και αυτά των Warriors προς μελλοντική χρήση. Από την άλλη, οι Warriors θα έκαναν ακριβώς το αντίθετο, στο κυνήγι μιας υπέροχης κατάληξης σε μία αντίστοιχα υπέροχη ιστορία. Με τους superstars να βρίσκονται στην τελευταία στροφή της καριέρας τους, άσχετα εάν αυτό δε φαίνεται στο παρκέ, η απουσία μελλοντικών πρώτων picks θα δυσκόλευε σε ενδεχόμενο rebuild, όταν κάποιοι εξ αυτών θα σταματούσαν την καριέρα τους.

Στο αγωνιστικό σκέλος δε χρειάζεται να επεκταθώ ιδιαίτερα, καθώς κατά την ταπεινή μου άποψη, εφόσον υπάρχει μία πεντάδα στην οποία υπάρχουν οι Green, Curry, James το προπονητικό επιτελείο θα έβρισκε την άκρη για το πώς θα γίνονταν και οι τρεις χρήσιμοι και λειτουργικοί. Και μόνο η ιδέα της συνύπαρξης, των Curry, James να δίνουν screen ο ένας στον άλλον και της βαρυτικής επίδρασης, φτάνει και περισσεύει. Ο καλύτερος, ο κορυφαίος σουτέρ στην ιστορία του μπάσκετ στο πλευρό του πληρέστερου παίχτη που έχει υπάρξει. Δύο μελλοντικοί hall of famers, δύο εκ των κορυφαίων δέκα παιχτών στην ιστορία του αθλήματος.

Την ημέρα του trade deadline, όταν και θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή, όχι της χρονιάς, αλλά της νεότερης ιστορίας του ΝΒΑ ολάκερης, οι Warriors βρίσκονταν στις παρυφές των θέσεων του play-in tournament. Δύσκολα έως απίθανα θα μπορούσαν να μπουν στην πρώτη εξάδα, αλλά με την επιστροφή από την τιμωρία του Draymond Green ο οποίος άλλαξε άρδην την εικόνα στο δικό μας σύμπαν, δεν θα ήταν απίθανο να κατάφερναν να φτάσουν στην έκτη θέση. Το σημαντικό θα ήταν να μπορέσουν να αποφύγουν τη διασταύρωση με τους Nuggets πριν τους τελικούς της περιφέρειας, αλλά αυτό δεν θα εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τους ίδιους. Παρότι κατά το παρελθόν, οι ανταλλαγές μεσούσης της σεζόν στο ΝΒΑ δεν άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα μιας ομάδας, αυτή δεν θα ήταν μια απλή ανταλλαγή. Από μόνη της μπορούσε να ανατρέψει και να αλλάξει την κατάληξη ενός πρωταθλήματος.

Ποια θα μπορούσε δυνητικά να είναι αυτη; Κάθε ενδεχόμενο θα ήταν πιθανό, όπως μας λέει και η κβαντική φυσική. Και ίσως κάθε κατάληξη θα οδηγούσε σε νέες αποφάσεις, στη δημιουργία νέων κόσμων, νέων διακλαδώσεων στο Πολυσύμπαν. Όπως αναμένεται να συμβεί εξάλλου το καλοκαίρι του 2024 στα τέλη Ιουνίου όταν και γίνεται το draft με πιθανή τη συμμετοχή του του Bronny James. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Lebron, θα ήταν όνειρο για αυτόν να αγωνιστεί μαζί με τον πρωτότοκό του στο ΝΒΑ. Ποιες είναι οι δύο σημαντικές ημερομηνίες; To φετινό draft θα διεξαχθεί σε δύο ημέρες, στις 26 Ιουνίου με τον πρώτο γύρο και στις 27 με τον δεύτερο, γύρος στον οποίο θα βρεθεί εάν επιλεγεί ο Bronny James. Δύο ημέρες μετά, στις 29, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την player option που έχει στο συμβόλαιό του ο James. Αποφάσεις που είτε στο υπάρχον σύμπαν, είτε στο παράλληλο, όπου φοράει τη φανέλα των Warriors, μπορούν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας και του μέλλοντος.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely