Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 11:29

Οι βοήθειες που πρέπει να έρθουν

Από :

Οι Phoenix Suns έκαναν ακόμα ένα βήμα προς τον πρώτο τους τίτλο, πυροβολώντας ανελέητα πίσω από τη γραμμή των 7,25. Πέντε παίκτες του τελείωσαν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων και εξαιρετικά ποσοστά, τη στιγμή που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν υπερβολικά μόνος στην αντίπερα όχθη. Πλέον η σειρά μεταφέρεται στο Milwaukee, με τους Bucks να προσδοκούν να γίνουν μόλις η πέμπτη ομάδα στην ιστορία του NBA που γυρνάει από το 0-2 και καταφέρνει να κατακτήσει το δαχτυλίδι.

Οι αριθμοί αποτελούν το καλύτερο στοιχείο για να πει κανείς ψέματα. Ωστόσο, στον δεύτερο τελικό μεταξύ Suns και Bucks κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Είδαμε το Phoenix να εκτελεί τους αντιπάλους του με κάθε ευκαιρία, καθώς τελείωσε το ματς με 20 τρίποντα, τη στιγμή που τα “Ελάφια” είχαν μόλις 9/31. Το κυριότερο; Κάθε φορά που φαινόταν πως η ομάδα του Mike Budenholzer επιχειρούσε ένα comeback, ερχόταν κάποιο τρίποντο είτε από τον Paul, είτε από τον Bridges, είτε από τον Crowder που τους “έκοβε τα πόδια”. Το όλο σκηνικό θύμισε ως ένα βαθμό τους τελικούς του 2017, όπου κάθε φορά που οι Cavaliers πλησίαζαν τους Warriors, ο Curry έβαζε back2back τρίποντα και η διαφορά ξαναπήγαινε στους 10. Η αποτελεσματικότητα των Suns στο συγκεκριμένο ματς είναι το ένα σημείο. Το άλλο είναι το εξαιρετικό τους passing game, το οποίο παρήγαγε 26 assists και μία φάση βγαλμένη από τα κιτάπια των Spurs το 2014, διαλύοντας την άμυνα των Bucks.

Το σημαντικότερο, όμως, στοιχειο για τους Suns ήταν πως ο Monty Williams εμφανίστηκε πλήρως διαβασμένος για παν ενδεχόμενο. Στο πρώτο παιχνίδι ο Paul “έτρεχε” τα pick ‘n rolls με σχετική ευκολία, αφού ουδείς εκ των αμυντικών μπόρεσε (ή προσπάθησε σοβαρά) να τα περιορίσει. Στον δεύτερο τελικό είδαμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση αμυντικά από τους Bucks, οι οποίοι θέλησαν να σταματήσουν την επιθετική λειτουργία των Suns, “κόβωντας” το κεφάλι τους, δηλαδή τον CP3. Αυτό όχι μόνο ξεδίπλωσε το passing game του Phoenix, όπως είδαμε παραπάνω, αλλά έδωσε περισσότερους χώρους στους σουτέρ τους και ανέδειξε - για μια ακόμα φορά μέσα στη σεζόν - τη δημιουργική φύση του Devin Booker, ο οποίος τελείωσε το ματς με έξι assists. Bridges, Crowder, Craig και Johnson σημείωσαν τα 10 από τα 20 τρίποντα της ομάδας τους, με τους Booker και Paul να πετυχαίνουν τα υπόλοιπα 10. 

Στο στρατόπεδο της ομάδας της Arizona, λοιπόν, υπάρχει σαφής και δικαιολογημένη ευφορία. Η αυτοπεποίθηση είναι στα ύψη, ο coach Williams όπου σταθεί και όπου βρεθεί δεν σταματάει να αναφέρεται στη “let it fly mentality” της ομάδας του και με τη μέχρι τώρα εικόνα των δύο παιχνιδιών οι Suns μοιάζουν να μη μπορούν να χάσουν τη σειρά. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημεία τα οποία θα πρέπει τόσο να τους προβληματίσουν, όσο και να τους καθησυχάσουν. Το ένα είναι τα ανύπαρκτα box-outs, από τα οποία οι Bucks κατάφεραν να μαζέψουν 18 επιθετικά rebounds. Το άλλο είναι πως παρά τα 11 παραπάνω εύστοχα τρίποντα που πέτυχαν, κατάφεραν να επικρατήσουν μόλις με 10 πόντους. Ο προβληματισμός είναι ξεκάθαρος το γιατί πρέπει να υπάρξει και δεν χρειάζεται επεξήγηση. Ο καθησυχασμός έχει να κάνει με το γεγονός πως πολύ δύσκολα οι Bucks θα καταφέρουν να ξαναβρούν τους Suns σε τόσο κακή μέρα, όσον αφορά την προστασία της ρακέτας τους. 

Αυτό που ανέδειξε το δεύτερο παιχνίδι των τελικών για την πλευρά των Bucks - ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά - είναι πως ο Giannis χρειάζεται βοήθειες στην επίθεση και τις χρειάζεται… χτες. Ο ίδιος επιδόθηκε σε ένα μυθικό παιχνίδι, το οποίο σαφώς θα μνημονεύεται στο μέλλον, αφού σημείωσε 42 πόντους με 15/22 σουτ και μάζεψε 12 rebounds. Όμως το ίδιο θα συμβαίνει και με το γεγονός πως ουδείς εκ των συμπαικτών του κατάφερε να κάνει το step up για να τον βοηθήσει. Khris Middleton και Jrue Holiday συνδυάστηκαν για το κάκιστο 12/37 σουτ (32,4%), ενώ η αμυντική τους επίδοση αποδείχθηκε μία από τις χειρότερες που έχουμε δει από εκείνους τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σημειώσουμε πως ο μεν Middleton είχε στην κατηγορία του plus/minus -15, ενώ ο δε Holiday -3. Είναι σαφές πως αμφότεροι πρέπει να ανεβάσουν την απόδοσή τους και στις δύο μεριές του παρκέ, προσφέροντας τη μέγιστη βοήθεια στον Αντετοκούνμπο, ο οποίος μοιάζει υπερβολικά μόνος, κάτι που εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι Suns. 

Πηγαίνοντας στο τρίτο παιχνίδι, οι Bucks πρέπει να βρουν αφενός την αμυντική ισορροπία που τους χαρακτήριζε καθόλη τη διάρκεια της regular season, αλλά και ως τώρα στα playoffs, ενώ θα πρέπει οι Middleton και Holiday να “βρουν” και πάλι το χέρι τους. Το γεγονός πως έχουν δεχτεί από το Phoenix 118 πόντους σε καθένα από τα πρώτα δύο παιχνίδια, τη στιγμή που το defensive rating τους φτάνει κατά μ.ο. το 111,4, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το αμυντικό πρόβλημα και τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν. Από τη μεριά των Suns αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα διαχειριστούν την απουσία του Saric, αλλά πιθανώς και εκείνη του Torrey Craig, ο οποίος έφυγε για τα αποδυτήρια στην τρίτη περίοδο, μετά από ένα χτύπημα που είχε στο γόνατο, σε  drive του Αντετοκούνμπο. Το rotation, λοιπόν, του Williams ίσως μικρύνει ακόμα περισσότερο και αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ευκαιρία για τους Bucks, οι οποίοι πλην του Donte DiVincenzo και από τη στιγμή που ο Giannis αγωνίζεται κανονικά, είναι υγιείς.

Ωστόσο, αυτό που χαρακτηρίζει ως τώρα τους Suns είναι η προσαρμοστικότητά τους στο παιχνίδι των αντιπάλων τους. Δείχνουν μια εξαιρετική και αξιοθαύμαστη ικανότητα να αλλάζουν την επιθετική τους λειτουργία, ανάλογα με τις περιστάσεις, τη στιγμή που άπαντες υπερβαίνουν εαυτόν στον αμυντικό τομέα. Μια καλή ομάδα αφήνει το στίγμα της, βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους να κερδίζει τους αντιπάλους της. Και οι Suns, τη δεδομένη στιγμή, δείχνουν ψήγματα μεγάλης ομάδας. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Με τον τρόπο που χρειαζόταν Αν δεν κατέβει στη γη... »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely