Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019 01:31

O Leonard στους Clippers και η επόμενη μέρα για το ΝΒΑ

Από :

Εδώ και καιρό οι «ειδικοί» λέγανε ότι η επόμενη χρονιά στο ΝΒΑ θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που τελείωσε. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι περίπου το 40% των παικτών που τελείωσε τη χρονιά θα ήταν χωρίς συμβόλαιο και πολλές ομάδες είχαν χώρο για να τους προσελκύσουν. Επιπλέον, μετά από τους τραυματισμούς των Durant και Thompson στους τελικούς, πολλές ομάδες θεώρησαν ότι θα έχουν ελπίδες για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά και αναμένονταν αρκετές ανταλλαγές, όπως και έγινε.

Και ενώ η απόκτηση του Anthony Davis από τους Lakers λίγο πριν το draft φαινόταν ικανή να ξανακάνει τους Lakers την καλύτερη ομάδα του Los Angeles, μετά τη χτεσινή μέρα θεωρώ ότι Clippers θα είναι η καλύτερη ομάδα στο LA, τη Δύση και το ΝΒΑ γενικότερα. Η απόκτηση του Kawhi Leonard ως ελεύθερου και του Paul George από τους Thunder μέσω μεταγραφής (με αντάλλαγμα τους Shai Gilgeous-Alexander, Danilo Gallinari, πέντε pick πρώτου γύρου και 2 pick swap επιπλέον), άλλαξαν για τα καλά τις ισορροπίες στη Δύση και το ΝΒΑ γενικότερα.

Μετά και τις τελευταίες κινήσεις που έκανε η ομάδα της πόλης των αγγέλων, ο βασικός τους κορμός για του χρόνου θα αποτελείται από τους Beverley, Lou Williams, Paul George, Landry Shamet, Kawhi Leonard, Moe Harkless, Montrezl Harrel και Ivica Zubac! Διόλου άσχημα για μια ομάδα που έχει το δεύτερο χειρότερο winning percentage στην ιστορία του ΝΒΑ, ανάμεσα στις 30 που παίζουν τώρα στη λίγκα και πλέον είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η σημαντική κίνηση για να φτάσουμε εδώ έγινε τον Ιούνιο του 2017 όταν οι LAC πήραν τον Jerry West από τους Golden State Warriors. Τη χρονιά που μόλις είχε τελειώσει οι Clippers τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της Δύσης με ρεκόρ 51-31 και αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των play off από τους Utah Jazz. Βασικός λόγος για αυτό ήταν οι πολλοί τραυματισμοί (κυρίως του Blake Griffin) και παράλληλα η κίνηση αυτή οδήγησε στο τέλος της «Lob City», της ομάδας που βασίστηκε στην τριάδα των Chris Paul, Blake Griffin, De’Andre Jordan. Μέσα σε δυο χρόνια η παρακάτω ομάδα μετατράπηκε σε διεκδικητή του τίτλου χωρίς στο ενδιάμεσο να χάσει άπειρα παιχνίδια και χωρίς να έχει την εύνοια του draft, αλλά μέσα από ένα μπαράζ ανταλλαγών.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι οι Leonard και George θα πάρουν τα περισσότερα λεπτά στις θέσεις  των SG και SF, ενώ ο Moe Harkless που αποκτήθηκε από το Portland θα παίξει κυρίως ως PF, όπου για την ώρα φαίνεται να είναι η πιο αδύναμη θέση στο ρόστερ. Harrel και Zubac θα καλύψουν τη θέση του center και στις θέσεις των PG θα είναι ο Beverley και ο Lou Williams. Όσο αφορά την άμυνα, η πεντάδα Beverley, George, Leonard, Harkless και Harrel φαντάζει ικανή να σπάσει κάθε αμυντικό ρεκόρ. Forward που μπορούν να μαρκάρουν τέσσερις θέσεις, ο Pat που όπως έδειξε στα φετινά Play Off παραμένει ένας από τους καλύτερους αμυντικούς PG και ο Harrel, που είναι αρκετά κινητικός για center. Όταν η ομάδα θα χρειάζεται να βελτιώσει την επίθεση, θα μπαίνει ο Lou Williams στη θέση του Beverley και ίσως ένας ακόμα σουτέρ όπως ο Shamet στη θέση του Harkless, ώστε οι χώροι για τους Leonard και George να είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Λογικά, μέχρι να ξεκινήσει η χρονιά, θα αποκτήσουν έναν ακόμα PF (ίσως να ανανεώσει ο JaMychal  Green), ώστε να δώσουν λίγο ακόμα βάθος στη θέση.

Κατά τα άλλα, η κίνηση αυτή είχε μεγάλο αντίκτυπο και στην υπόλοιπη λίγκα. Οι Lakers που ήταν ένας από τους διεκδικητές του Leonard, έχασαν αρκετό χρόνο περιμένοντας την απόφαση του (λογικό όταν ένας από τους τρεις καλύτερους παίκτες σκέφτεται να υπογράψει στην ομάδα) και με το που ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τους Clippers ανακοίνωσαν μέσα σε λίγες ώρες την απόκτηση των Rajon Rondo, Quin Cook, Kentavious Caldwell-Pope, Danny Green, JaVale McGee και DeMarcus Cousins. Δεν θα σταθώ στα ποσά (ειδικά του McGee φαντάζει υπερβολικό), όμως αυτή τη στιγμή οι ρολίστες που μαζεύτηκαν δίπλα από τους James και Davis δεν μου φαίνονται αρκετά καλοί για να συναγωνιστούν την έτερη ομάδα του LA, εκτός κι αν ο Cousins θυμίζει στα Play Off κάτι από τον παίκτη των Kings.

Οι Raptors χάσανε σε μία μέρα τους Danny Green και Kawhi Leonard, και απέκτησαν τον Stanley Johnson. Με το υπάρχον ρόστερ και το γεγονός ότι δεν έχουν χώρο στο salary cap για περισσότερες κινήσεις, θεωρώ απίθανο να καταφέρουν κάτι καλό στα Play Off. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι του 20 τελειώνουν τα συμβόλαια όλων των παικτών που είναι στην ομάδα αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση αυτά των Norman Powel και Stanley Johnson. Αναμένω να δω εντελώς αλλαγμένη την ομάδα του Toronto τη σεζόν 20-21 και κατά πάσα πιθανότητα θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Pascal Siakam. Παρά τη φυγή του Leonard, η απόφαση να τον αποκτήσουν ένα χρόνο πριν, δίνοντας τον Derozan και τον Poeltl είναι 100% πετυχημένη μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν θα μου κάνει εντύπωση να δούμε τη φανέλα του Leonard να αποσύρεται από τους Raptors, παρά το γεγονός ότι συνολικά έπαιξε λιγότερα από 100 παιχνίδια μαζί τους!

Τέλος, όσο αφορά την ομάδα των Thunder, κατόρθωσαν να αποκτήσουν ένα πολύ μεγάλο πακέτο από picks, τον Shai Gilgeous Alexander που πιστεύω ότι θα γίνει ένας από τους καλύτερους PG της λίγκας και τον Danilo Gallinari. Ήδη ακούγονται φήμες ότι ίσως φύγει και ο Westbrook μέσα στο καλοκαίρι, μια κίνηση που θα κλείσει έναν κύκλο που ξεκίνησε με το draft του 2007 όταν επέλεξαν τον Kevin Durant, την απόκτηση των Westbrook και Harden αργότερα και την εμφάνιση στους τελικούς του 2012. Από εκεί και πέρα η απόφαση να ανταλλάξουν τον Harden, ώστε να μην πληρώσουν φόρο πολυτελείας και το γεγονός ότι επέλεξαν να κρατήσουν τον Westbrook αντί του νυν σταρ των Rockets, θα αποτελεί ένα από τα  μεγαλύτερα «What if..» του ΝΒΑ. Μιλώντας δε για τον Westbrook, το γεγονός ότι τόσο ο Durant όσο και ο George επέλεξαν να φύγουν από τα να μείνουν και να διεκδικήσουν ένα πρωτάθλημα μαζί του, μάλλον θα έπρεπε να μας προβληματίσει σχετικά με το κατά πόσο τα νούμερά του γίνονται εις βάρος της απόδοσης της ομάδας του.

Τέλος το ΝΒΑ, μπαίνει σε μία από τις καλύτερες εποχές του, έχοντας αυτή τη στιγμή πέντε ομάδες που φαντάζουν να έχουν πιθανότητες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα (Clippers, Lakers, Rockets, Bucks, Sixers), μία ακόμα που σε έναν χρόνο θα είναι το δεύτερο φαβορί για κατάκτηση της λίγκας (Nets) και πολλές καλές ομάδες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στους τελικούς της περιφέρειάς τους όπως οι Blazers φέτος (Pacers, Celtics, Jazz, Blazers, Nuggets, Warriors), χωρις να παραβλέπουμε ότι άλλες έχουν ενδιαφέροντα project για το μέλλον (Hawks, Grizzlies, Pelicans, Mavericks).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rookie of the year Μαζί ξανά! »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely