Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 13:59

Το μακρινό ριμπάουντ, Day 34: The Queen's Gambit

Από :

Η τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας έκρυβε πολλούς ενδιαφέροντες αγώνες σχετικά με την πρόκριση στα πλέι-οφ, αλλά και την τοποθέτηση των ομάδων στην πρώτη οκτάδα, η οποία έχει σχεδόν διαμορφωθεί. Με βάση αυτό, ξεχώρισαν τα διπλά της Ρεάλ και της Μπάγερν απέναντι στην Φενέρ και την Μπαρτσελόνα αντίστοιχα.

Φυσικά μεγάλης σημασίας ήταν κι η νίκη με ανατροπή της Βαλένθια απέναντι στην Μπασκόνια αλλά και της Αρμάνι κόντρα στην Εφές, ενώ οι δύο ελληνικές ομάδες έκλεισαν την 34η αγωνιστική με δύο εμφανίσεις που μάλλον δεν θα τις θυμάται κανείς σε λίγους μήνες. Ας δούμε όμως πρώτα τις κατηγορίες μας.

Η πρώτη πεντάδα

1. Αψεγάδιαστη εμφάνιση από τον Λούκας Λεκάβιτσους στο Κάουνας απέναντι στην πρώην ομάδα του. Σε ένα ματς όπου αμφότερες οι ομάδες δεν είχαν και κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, ο μικρόσωμος γκαρντ ήταν εξαιρετικός και τελείωσε με 20 ποντους, σχεδόν τέλεια ποσοστά, ενώ πήρε και 4 ριμπάουντ, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση της καριέρας του.

2. Η εκκωφαντική νίκη της Ρεάλ απέναντι στην, χωρίς Βεσελι, Φενερ, ήταν η νίκη της αγωνιστικής και βασικό ρόλο σε αυτήν έχει η τριάδα Λαπροβίτολα, Κοζέρ και Ντεκ. Εκτός από την απόλυτη συγκέντρωση με την οποία οι Μαδριλένοι ξεκίνησαν το ματς, οι τρεις τους ευστόχησαν στα 12 από τα πρώτα 16 τρίποντα που σούταραν, κάνοντας τις καλύτερές τους εμφανίσεις στο πιο κρίσιμο ματς. Ο Λαπροβίτολα μοίρασε άλλες 10 ασίστ, ο Κοζέρ προσέθεσε 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ, ο Ντεκ άλλα τόσα κι η Ρεάλ μπήκε στην οκτάδα. Εκεί θα αντιμετωπίσει την Εφές, αλλά έχουμε λίγο καιρό για αυτά ακόμη.

3. Η Αρμάνι υπέταξε την Εφές και κατάφερε να επιστρέψει στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρες σεζόν. Όπως και το 2014, η ομάδα του Μιλάνου έχει πλεονέκτημα έδρας και στοχεύει στο πρώτο φάιναλ φορ από το 1988, όταν ονομαζόταν ακόμη Τρέισερ και το μισό σάιτ δεν είχε γεννηθεί. Τέλος πάντων, καλύτερος όλων ήταν ο Σαβόν Σιλντς σε μια πλήρης εμφάνιση σε επίθεση, όπου σκόραρε 19 πόντους με 9/11 σουτ, αλλά και σε άμυνα.

4. Σε μια χρονιά που στράβωσε σχετικά νωρίς και τα ματς ήταν διαδικαστικά εδώ και περίπου έναν μήνα, η ομάδα του Ολυμπιακού είχε την χαρά να δει πως ο Βεζένκοφ δεν έδειξε να επηρεάζεται από την έλλειψη αγωνιστικού κινήτρου. Ο Βούλγαρος εξελίχθηκε στον πιο βασικό σταρ του Ολυμπιακού, σταθεροποίησε τις εμφανίσεις του σε πολύ υψηλό ταβάνι και το απέδειξε για άλλη μια φορά απέναντι στην Χίμκι, τελειώνοντας τον αγώνα με 20 πόντους κι 11 ριμπάουντ. 

5. Η Μπάγερν είχε όλες τις ισοβαθμίες εναντίον της στην μάχη για την κατάταξη στην οκτάδα και η Μπαρτσελόνα δεν πολυκαιγόταν για τη νίκη, έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση. Αυτό δεν αφαιρεί καθόλου από την φανταστική εμφάνιση του Τζέιλεν Ρέινολντς. Ο σέντερ της Μπάγερν κυριάρχησε απέναντι στην γραμμή ψηλών της Μπαρτσελόνα (η οποία περιείχε και τον Πάου Γκασόλ για πρώτη φορά φέτος) και τελείωσε το ματς με 26 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα. Έτσι η Μπάγερν αντί να επιστρέψει στην Βαρκελώνη για τα πλέι-οφ, θα πάει στο πιο φιλικό Μιλάνο, ενώ η Μπάρτσα θα περιμένει για να δει εάν θα φιλοξενήσει την Ζενίτ ή την Βαλένθια.

X-Factor

Κακά τα ψέματα το ματς της ΤΣΣΚΑ με την Βιλερμπάν δεν το είδε σχεδόν κανείς. Όμως αυτό δεν αναιρεί την παράσταση που έδωσε ο Ίφφε Λούντμπεργκ στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τους Γάλλους, η οποία ξεκίνησε με την ομάδα του Πάρκερ να προηγείται. Ο Λούντμπεργκ σκόραρε 16 πόντους στην τελευταία περίοδο, χάνοντας μόνο μια βολή, έδωσε άλλες τρεις ασίστ και η ομάδα του κέρδισε χωρίς να μπει σε περιπέτειες για τη δεύτερη θέση της κατάταξης. Παρόλα αυτά, θα παίξουν με την Φενέρμπαχτσε, η οποία μπορεί να έχασε με πολλά από τη Ρεάλ, αλλά γενικώς παίζει καλύτερα τον τελευταίο καιρό. Ενδιαφέρον ζευγάρι, αν μη τι άλλο.

H τακτική

Το μέλλον της Ρεάλ μετά και τη φυγή του Γκάμπριελ Ντεκ για την Οκλαχόμα, το ανέλυσε διεξοδικά χθες ο Γιώργος, οπότε ας δούμε τι έκαναν οι Μαδριλένοι για να πάρουν τη νίκη και μάλιστα με τόσο τρομερό τρόπο απέναντι στη Φενέρ. Η απουσία του Βέσελι σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς άμεσα η κυκλοφορία της ομάδας του Κοκόσκοφ έπεσε σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο. Αυτήν την έλλειψη γρήγορης μεταφοράς του παιχνιδιού εκμεταλλεύτηκε ο Λάσο και παρέταξε ένα σχήμα που πίεσε πάρα πολύ όχι τόσο τον παίκτη που είχε την μπάλα, όσο τους υπόλοιπους περιφερειακούς. Το μεγάλο μέγεθος των παικτών της Ρεάλ, ακόμη κι αν βγει από την εξίσωση ο Ταβάρες (η διαφορά άνοιξε με τον Ταβάρες στον πάγκο και τους Τόμπκινς, Γκαρούμπα στο παρκέ), έκλεισε πολλούς διαδρόμους, αλλοίωσε πολλές πάσες και κράτησε όλους τους γκαρντ, πλην του Ντε Κολό, σε μέτρια νούμερα. 

Η Φενέρ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 7 ασίστ, ενώ η Ρεάλ είχε 8 κλεψίματα, το οποίο με πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς σημαίνει ότι περισσότερες πάσες κατέληξαν στα χέρια αντιπάλων, παρά σε καλάθι. Εάν συνυπολογιστεί και η εκπληκτική ευστοχία των Ισπανών, το ματς εξελίχθηκε πολύ πιο εύκολα. Θα ρωτήσετε αφού ήταν τόσο εύκολο, γιατί δεν γινόταν όλη τη χρονιά. Ε, ας πούμε ότι είναι πιο εύκολο για κάποιες ομάδες να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο, όταν το μαχαίρι φτάσει κοντά στον λαιμό και οκ, έλειπε κι ο Βέσελι.

Η φάση 

Ο Γουέιντ Μπόλντουιν ο τέταρτος βρίσκει ελεύθερο διάδρομο στον αιφνιδιασμό, απογειώνεται και καρφώνει εντυπωσιακά στο καλάθι της Μπαρτσελόνα, χωρίς να υπολογίζει ποιον έχει μπροστά του. Σπέσιαλ, δείτε:

Τι θα γινόταν αν...

… η Βαλένθια δεν έκανε την χειρότερη εμφάνιση της σεζόν με τον Ολυμπιακό; Η αλήθεια είναι ότι ο αρκετά πιθανός αποκλεισμός της ισπανικής ομάδας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός αγώνα, μέσα στη σεζόν είχε πολλά άσχημα αποτελέσματα, έχασε στο ΟΑΚΑ, στο Βελιγράδι, εντός από την Άλμπα.  Οποιαδήποτε νίκη σε αυτά τα ματς θα έδινε από προχθες την πρόκριση στην ομάδα του Πονσαρνάου. Όμως καλύτερη ευκαιρία από το να παίξεις στην έδρα σου, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος απέναντι σε ομάδα που δεν έχει το παραμικρό κίνητρο δεν πρόκειται να βρεις. Κρίμα, αλλά όχι και τόσο.

To avatar

Πολλές υποψηφιότητες για ακόμη μια αγωνιστική, όμως λόγω σπουδαιότητας θα παραμείνουμε στη Βαλένθια και στο παιχνίδι με την Μπασκόνια. Ο Άλεκ Πίτερς αποτέλεσε παίκτη κλειδί για την εντυπωσιακή πορεία των Βάσκων στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως όσο περνούσε η σεζόν, οι επιδόσεις του έπεφταν. Στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς, ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε την χειρότερη εμφάνιση του, μένοντας στους πέντε πόντους με ένα εύστοχο σουτ, δύο λάθη και τέσσερα φάουλ, μένοντας μόνο για 15 λεπτά στο παρκέ. Κρίμα, περισσότερο από την Βαλένθια, αλλά και πάλι, όχι και τόσο.

Κάτι για του χρόνου

Εκτός από την Βαλένθια, το ματς της Ζενίτ με τον Παναθηναϊκό θα παρακολουθήσουν με έντονη αγωνία στην Μπολόνια, στο Καζάν και κυρίως στο Μονακό. Εάν η Ζενίτ κερδίσει και η Βαλένθια μείνει εκτός οκτάδας, τότε οι δύο φιναλίστ του Eurocup θα μπουν απευθείας στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν. Η Μονακό κέρδισε χθες την Γκραν Κανάρια κι εξασφάλισε την εμφάνιση της στον τελικό, ενώ Βίρτους και Ούνιξ θα λύσουν τις διαφορές τους σε τρίτο ματς την ερχόμενη Τετάρτη. Όχι μόνο για την πρόκριση στον τελικό αλλά και για την παρουσία στην Ευρωλίγκα. Χαμός.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely