Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 10:23

Το μακρινό ριμπάουντ, Day 19: Η Μπάγερν εδραιώνεται, η Φενέρ ανεβαίνει

Aπό :

Μεγάλες νίκες πέτυχαν για τη 19η αγωνιστική της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός και η Μπάγερν, με τους ερυθρόλευκους να παραμένουν στο κυνήγι της οχτάδας, ενώ η βαυαρική ομάδα εδραιώνεται σε αυτήν. Οι αγώνες τους ήταν άλλωστε και οι μόνοι που είχαν ενδιαφέρον μέχρι το τέλος τους, αφού οι υπόλοιπες αναμετρήσεις βρήκαν τον νικητή να κερδίζει με διψήφιες διαφορές, πλην της Εφές που νίκησε με οχτώ πόντους. Σημαντικές ήταν επίσης οι επικρατήσεις των Φενέρ και Αρμάνι με μεγάλα σκορ εναντίον αντιπάλων που έχουν παρεμφερείς στόχους. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια νίκη περισσότερο ψυχολογίας και περιμένει τον Όντεντ Κάτας για να σώσει ό,τι σώζεται από μία άοσμη χρονιά, ενώ ο καιρός-και όχι ο covid-οδήγησαν στην αναβολή του αγώνα της Ρεάλ με τον Ερυθρό Αστέρα. Ας περάσουμε λοιπόν στις κατηγορίες μας.

 Η πρώτη πεντάδα

1. Νικ Καλάθης. O μαέστρος των Καταλανών έκανε εύκολη τη ζωή των συμπαιχτών του στο ματς εναντίον της Χίμκι στη Μόσχα, μοιράζοντας αβέρτα καλάθια και βελτιώνοντας κατά μία το ρεκόρ στις ασίστ που είχε για τη φετινή σεζόν. Παρότι ο αντίπαλος δεν ενδείκνυται για σοβαρά σχόλια, ο Έλληνας guard έκανε τη δουλειά του, εκμεταλλευόμενος και την αστεία αμυντική προσήλωση της Χίμκι. Πάσες στα rolls των ψηλών μετά τα picks, πάσες στους ακροβολισμένους σουτέρ της Μπάρτσα και κάπως έτσι η σούμα έκατσε στις 15 τελικές. Ακόμα πρόσφερε οχτώ πόντους και υπέπεσε σε μόλις ένα λάθος. Όπως αναφέρει και ο φίλος Γιάννης Ψαράκης στο παρακάτω tweet αυτή ήταν η 51η φορά με διψήφιο αριθμών τελικών πασών για τον Καλάθη.

2. Για τον guard του Ολυμπιακού και τη νίκη των Ερυθρόλευκων μπορείτε να διαβάσετε και στην ανάλυση του Αλέξανδρου εδώ. Ο Σλούκας ηγήθηκε της προσπάθειας της ομάδας του να πάρει το ροζ φύλλο του αγώνα, μένοντας στο παρκέ σερί σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και την παράταση, δείγμα του πόσο κομβικός ήταν. Σε αυτό το διάστημα σκόραρε τους 16 από τους 21 συνολικά πόντους του. Καθώς πλησίαζε ο αγώνας προς το τέλος του, ίσως και λόγω κούρασης προτίμησε έναν πιο δημιουργικό ρόλο, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 11 ασίστ συνολικά. Το σημαντικό με τον γκαρντ του Ολυμπιακού είναι ότι εσχάτως έχει γίνει πιο aggressive, επιδιώκοντας τη διείσδυση και τα παιχνίδια απομόνωσης. Ο ίδιος νιώθει καλά, το έδειξε άλλωστε όταν η Μακάμπι επέλεξε στο δεύτερο ημίχρονο τις αλλαγές στα screens με τον Χάντερ και σε όλες τις περιπτώσεις διάβασε σωστά τις φάσεις. Χάιλαιτ της προχθεσινής βραδιάς η προσποίηση στον Οθέλο.

3. Kαταπληκτικός ο Νέντοβιτς στον αγώνα εναντίον της Βιλερμπάν. Η αυτοπεποίθηση που βγάζει στο παιχνίδι του όταν νιώθει ζεστός είναι τρομερή. Απέναντι σε μία όχι ιδιαίτερα καλή αμυντική ομάδα, αλλά με παίχτες που είναι γρήγοροι και αθλητικοί, μπήκε με το πόδι στο γκάζι από την αρχή του αγώνα και δεν σταμάτησε να σκοράρει. Οκ, σταμάτησε εν τέλει στους 33 πόντους με 11/17, μάζεψε έξι ριμπάουντ, μοίρασε ακόμα έξι ασίστ και υπέπεσε σε τέσσερα λάθη. Είναι τέταρτος σκόρερ της διοργάνωσης, παραμένει υγιής και ίσως είναι η αγωνιστική όαση στη φετινή εικόνα των πρασίνων. Θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο ρόλο με τον επόμενο προπονητή, ο οποίος φημίζεται για την ελευθερία που δίνει στους παίχτες του στο επιθετικό σκέλος; Η απάντηση θα δοθεί σύντομα.

4. Tζίτζι Ντατόμε. Επιτέλους μία καλή εμφάνιση για τον Ιταλό φόργουορντ με τη φανέλα της Αρμάνι. Για λίγο καιρό είχαμε ξεχάσει πόσο καλός παίχτης είναι. Βέβαια σε αυτό μερίδιο έχει και το προπονητικό τιμ με τα αρκετά big σχήματα που χρησιμοποιεί. Στο σημαντικό για τους Μιλανέζους είναι πως κέρδισαν μία ομάδα που βρισκόταν στο κατόπι τους για τη διεκδίκηση μίας θέσης στην οχτάδα. Οι Ντιλέινι και Ντατόμε σκόραραν 10/14 τρίποντα διαλύοντας την άμυνα της Βαλένθια. Συνολικά ο Ιταλός πέτυχε 27 πόντους με 10/15 σουτ και μάζεψε 6 ριμπάουντ. Ήταν μόλις το τέταρτο φετινό του ματς με διψήφιο αριθμό πόντων. F…k you Τζίτζι Ντατόμε δηλαδή.

5. 71,9%/53,6%. Όχι, δεν είναι κάποιοι κωδικοί, αλλά τα υπέροχα ποσοστά της Φενέρ σε δίποντα, τρίποντα στο ματς εναντίον της Μπασκόνια. Η επιθετική λειτουργία των Τούρκων ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο, κάτι που φαίνεται όχι μόνο από τα νούμερα που αραδιάσαμε πιο πάνω, αλλά και από τον αριθμό των ασίστ, ήτοι 29 τελικές πάσες. Η Φενέρ μοιάζει να βρίσκεται σε καλό φεγγάρι -αν και η πανσέληνος πέρασε, ενώ η νέα σελήνη είναι στις 24 του μήνα- με την προσθήκη του Μάρκο Γκούντουριτς να προσδίδει έναν έξτρα πλάγιο, που μπορεί να λειτουργήσει ως σουτέρ/δημιουργός. Οι Τούρκοι με αυτόν το τελευταίο διάστημα έχουν ομορφύνει το παιχνίδι τους, παίζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ανοίγουν καλύτερα το γήπεδο.

Χ-factor

Ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς, παρότι είναι εκ των πρωταγωνιστών των Γερμανών στη φετινή διοργάνωση, στο ματς εναντίον της Ζενίτ ήταν στη μεγαλύτερη διάρκειά του αρνητικός και έμοιαζε επηρεασμένος από την απουσία του λόγω τραυματισμού. Στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως, ήταν πραγματικά απολαυστικός συμβάλλοντας τα μάλα στη νίκη της ομάδας του Τρινκιέρι, που προελαύνει στην οχτάδα. Σκόραρε τους 13 από τους 15 πόντους του στην τελευταία περίοδο, ήταν μια διαρκής απειλή, έφθειρε τους αντιπάλους με φάουλ και μαζί με τον clutch Μπόλντγουιν οδήγησαν στη μεγάλη νίκη τη Μπάγερν, που με την προσθήκη του Σίλεϊ και την επάνοδο του Λούτσιτς δείχνει ικανή να συνεχίσει τη μέχρι τώρα καλή αγωνιστική της παρουσία. Και γιατί όχι άλλωστε, η δουλειά του κόουτς Τρινκιέρι είναι εξαιρετική.

Το avatar

Λούκα Βιλντόζα ή οι ψηλοί της Μπασκόνια. Διαλέγετε και παίρνετε. Αν και η τριάδα Φολ, Τζεκίρι και Ντιόπ ήταν σε άλλο γήπεδο, εμείς θα επιλέξουμε τον Αργεντινό γκαρντ, καθώς το μπάσκετ (χουρ χουρ) είναι άθλημα των κοντών. Πλάκα πλάκα, ο Βιλντόζα έκανε season high σε λάθη με 5 στον αριθμό, αδυνατώντας να οργανώσει σωστά την ομάδα του. Ήταν πολύ άστοχος με μόλις 2/7 εντός πεδιάς σε 26’ συμμετοχής και σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν μπόρεσε να καθοδηγήσει τους συμπαίκτες του. Εκεί που ήταν βέβαια ‘’εξαιρετικός’’, ήταν στην άμυνα. Ντε Κολό και Μπράουν ανέλαβε να μαρκάρει. Τα έκανε σαλάτα. Backdoor κοψίματα, close out, παιχνίδια απομόνωσης, κακές περιστροφές, δέχθηκε καλάθι από τους περιφερειακούς της Φενέρ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Συγνώμη Λούκα, αλλά δεν μας έχεις συνηθίσει σε τέτοιες εμφανίσεις.

H τακτική

Η Αρμάνι Μιλάνο είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση ομάδας. Έχει καλό και ικανό προπονητή, ρόστερ με καλούς παίχτες που μπορούν να στηρίξουν έναν πιο γρήγορο τρόπο παιχνιδιού, αλλά αρκετές φορές μοιάζουν να εγκλωβίζονται σε ορισμένα αντισυμβατικά big σχήματα, που πληγώνουν το spacing και σε έναν αργό ρυθμό. Στο ματς εναντίον της Βαλένθια στη δεύτερη περίοδο έπαιξαν ωραίο μπάσκετ, σούταραν αρκετά από το τρίποντο και με το ευέλικτο σχήμα που χρησιμοποίησαν άνοιξαν το γήπεδο. Παρότι ο Μπρουκς που χρησιμοποιήθηκε ως «τέσσερα» δεν φημίζεται για το περιφερειακό του σουτ (μόλις 2/12 τρίποντα), ο τρόπος που κινείται περιφερειακά στο γήπεδο βοηθάει την ομάδα του και τους συμπαίχτες του. Eνδεικτικές δύο φάσεις από τον αγώνα της Τρίτης. Και στις δύο οι παίχτες έχουν απλωθεί σε όλο το γήπεδο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην πρώτη περίπτωση μετά από καλή κυκλοφορία να πάει κεντρικά ο Ντατόμε, ενώ στη δεύτερη ο Χάινς κατεβάζει τη μπάλα και αξιοποιεί την ικανότητα που έχει να «χτυπάει» στα πόδια τους αντιπάλους του.

Oι Ιταλοί έχουν τις μονάδες για να παίξουν πιο όμορφο μπάσκετ, πιο σύγχρονο, χωρίς δίδυμα δύο σέντερ (Ταρζούσκι, Λεντέι πχ), αλλά πολλές φορές μοιάζουν να το βάζουν στην άκρη ή απλά δεν έχουν αυτή την κατεύθυνση, παρότι παίζουν σε περισσότερες κατοχές από αρκετές ομάδες στη διοργάνωση (σύμφωνα με τα στατιστικά από realgm έχουν περί τις 70 κατοχές ανά παιχνίδι που τους κατατάσσει έκτους σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες).

Ένα σχόλιο δικαιούται και η Φενέρ, με τη νέα βελτιωμένη έκδοση της στο αμυντικό τερέν. Η απόκτηση του Γκούντουριτς δεν βελτίωσε μόνο την επιθετική ικανότητα της ομάδας, αλλά ανέβασε και τους δείκτες στην άμυνα. Ο Κοκόσκοφ, βλέποντας και τον Βέσελι σε ανοδική κατάσταση, δεν μπορεί παρά να τρίβει τα χέρια του. Η επιθετική άμυνα στα pick and roll που επιλέγει με τον Τσέχο ή με το Ντουβερίογλου, δίνει λύσεις και αυτό τον κάνει να χαμογελά. Η Φενέρ έχει πια το μέγεθος να βγει πιο έξω από το τρίποντο να πιέσει, καθώς ο Γκούντουριτς προσφέρει ασφάλεια στην πίσω γραμμή άμυνας με βοήθειες ή στο αμυντικό ριμπάουντ. Επιπλέον λειτουργεί με καλύτερη επικοινωνία στη low post άμυνα, καθώς οι παγίδες έρχονται την κατάλληλη στιγμή, με τον Κοκόσκοφ να προτιμά να βοηθάει από τη baseline και οι περιστροφές γίνονται τον κατάλληλο χρόνο. Σίγουρα οι Τούρκοι θα κυνηγήσουν με αξιώσεις την είσοδο στην οκτάδα.

To play

Ένα άρτια εκτελεσμένο σύστημα από τους παίχτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στη Ρωσία. Ο Μαρτίνεθ προσποιείται ένα fake screen και ανοίγει στις 45 μοίρες. Ο Κούριτς δίνει ένα on ball screen στον Καλάθη, ώστε να γίνει αλλαγή στους παίχτες του και να δεχτεί ταυτόχρονα το flare από τον Οριόλα, για να ελευθερωθεί. Μια STS ( screen the screener action) από τον μετρ του είδους Σάρας. Γενικά στο playbook της Μπαρτσελόνα θα δεις ποικιλία κινήσεων και floppy actions, για να εκτελέσουν από την περιφέρεια οι σουτέρ, είτε πολλά cross screen ή shuffles, για να ποστάρουν οι ψηλοί ή για να δημιουργήσουν από μέσα προς τα έξω.

Οι φάσεις

H μόνη στιγμή που έχουμε να θυμόμαστε από την παρουσία της Μπασκόνια στην Κωνσταντινούπολη και το ματς με τη Φενέρ. Ο Τζεκιρί σερβίρει μία μεγαλοπρεπέστατη τάπα στον Βέσελι. Ακριβώς από κάτω - bonus - ο clutch Μπόλντγουιν, ο οποίος για άλλη μία φορά ήταν εξαιρετικός και έβαλε ένα σημαντικότατο καλάθι λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Καλή σας ημέρα.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely