Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 10:13

To μακρινό ριμπάουντ, Day 17: Στο Καλίνινγκραντ αδερφές μου

Από :

Σαν σε επανάληψη του περσινού αγώνα στην Μόσχα, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε νικητής απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, με τον Νικ Καλάθη να είναι και πάλι καθοριστικός, βάζοντας το τρίποντο που έστειλε το ματς στην παράταση και άλλο ένα που πρακτικά καθάρισε το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο. Κάπως έτσι ο Ρικ Πιτίνο έμεινε αήττητος απέναντι στην ρωσική ομάδα, ενώ οι πράσινοι βλέπουν το δύσκολο πρόγραμμα των τελευταίων εβδομάδων να ολοκληρώνεται με μάλλον θετικό πρόσημο. Στα υπόλοιπα ματς της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου η Μπασκόνια έκανε τη νίκη της χρονιάς της απέναντι στην Μπαρτσελόνα, Εφές και Φενέρ καθάρισαν Χίμκι κι Ολυμπιακό, η λειψή Μακάμπι παραδόθηκε στην Ζαλγκίρις, ενώ επίσης κερδισμένες βγήκαν κι οι Ρεάλ, Ερ. Αστέρας. Τέλος η Αρμάνι άντεξε απέναντι στην μαχητική Ζενίτ, ενώ η Βαλένθια κέρδισε με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο την Άλμπα.

Εάν κάποιος αναλύσει τις ισορροπίες στο τέλος του πρώτου γύρου, κοιτώντας και τη βαθμολογία θα δει πέντε ομάδες να έχουν απόλυτο προβάδισμα για την πρόκριση, άλλες δύο (Παναθηναϊκός-Αρμάνι) να έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα κι άλλες τέσσερις να ισοβαθμούν στην 8η. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η Φενέρμπαχτσέ, ούτε καν η Ζαλγκίρις, αλλά αντίθετα αξίζουν αναφοράς τόσο ο Ερυθρός Αστέρας, όσο κι η Βιλερμπάν.

H πρώτη πεντάδα

1 – Λούκας Λεκαβίτσιους: Η Μακάμπι πήγε στο Κάουνας με πολλαπλές απουσίες, καθώς εκτός από τους Κάσπι, Μπλακ, Ντι Μπαρτολομέο και Γουόλτερς, εκτός αποστολής έμειναν κι οι Χάντερ, Γουίλμπεκιν. Ακόμη και ελλιπέστατη πάντως, δεν ήταν εύκολο θύμα απέναντι στην εκ θεμελίων αδύναμη περιφέρεια της Ζαλγκίρις. Από αυτούς πρωτοστάτησε πάντως ο Λούκας Λεκαβίτσιους που στην καλύτερή του φετινή εμφάνιση έβαλε 23 πόντους με 4/6 τρίποντα, ενώ κράτησε το οχυρό στο τέλος απέναντι στον Τάιλερ Ντόρσει, που ξάφνου πήρε τον ρόλο του ηγέτη.

2 - Νάντο Ντε Κολό: Η Φενέρ ήταν εξαιρετική στο Φάληρο και πήρε τη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το μεγάλο ρεκόρ του Βασίλη Σπανούλη. Ο πρώτος σκόρερ της φετινής Ευρωλίγκα ήταν ασταμάτητος, σκοράροντας 32 πόντους με σχεδόν υποδειγματική στατιστική. Ο Γάλλος ήταν ένας ακόμη γκαρντ που δεν μπόρεσε να σταματήσει η άμυνα των ερυθρόλευκων, που έχουν μια νίκη στα τελευταία εξι παιχνίδια.

3 – 89-53: Αυτό ήταν το σκορ του αγώνα ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και την Μπάγερν, τρία λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις και στο ματς απέναντι στους απογοητευτικούς Βαυαρούς είχε πέντε παίκτες του να έχουν διψήφιο νούμερο πόντων και να προελαύνουν στην ευρύτερη τους νίκη με το σύγχρονο σύστημα της Ευρωλίγκας

4 – Ντίνος Μήτογλου – Νικ Καλάθης: Στην πρώτη μεγάλη εμφάνιση της καριέρας του ο Ντίνος Μήτογλου ήταν φανταστικός απέναντι στην φροντλάιν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σημειώνοντας 25 πόντους και κατεβάζοντας 16 ριμπάουντ. Φυσικά η νίκη των πρασίνων δεν θα γινόταν ποτέ εάν ο φυσικός ηγέτης των πρασίνων δεν έκανε μία ακόμη συναρπαστική εμφάνιση με 22 πόντους και 17 ασίστ. Οι δυο τους έγιναν το πρώτο δίδυμο στην ιστορία της Ευρωλίγκας που πετυχαίνει στο ίδιο παιχνίδι επιδόσεις άνω των 20 πόντων και των 15 ριμπάουντ/ασίστ. Διόλου τυχαία συνεργάστηκαν στην φάση που έστειλε στο ματς στην παράταση, έστω και σε αντίθετους ρόλους με τον Μήτογλου να πασάρει και τον Καλάθη να εκτελεί:

5 – Τιμπόρ Πλάις: Ο τραυματισμός του Μπράιαντ Ντάνστον έδωσε την ευκαιρία στον Τιμπόρ Πλάις να ξεκινάει τους αγώνες στη βασική πεντάδα της Εφές και στον αγώνα απέναντι στη Χίμκι, ο Γερμανός έκανε την καλύτερη προσωπική εμφάνιση με 20 πόντους, 10 ριμπάουντ, οδηγώντας μαζί με τον Σέιν Λάρκιν στην 14η νίκη της τουρκικής ομάδας. Με αυτά και μ’ εκείνα οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν έχουν ανεβάσει την ομάδα στην πρώτη δυάδα της βαθμολογίας κι έχουν θέσει τις βάσεις για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ.

Χ-Factor

Με το ματς να γέρνει επικίνδυνα υπέρ της Άλμπα ο Τζόρνταν Λόιντ πήρε το όπλο του στην τρίτη περίοδο του αγώνα στη Φοντέτα. Ο γκαρντ της Βαλένθια έβαλε 12 πόντους στο έμπα του δευτέρου ημιχρόνου για να κάνει το 37-44, 49-50. Λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψε με ακόμη ένα τρίποντο στο μέσο της τέταρτης περιόδου για να ολοκληρώσει τη δουλειά και να δώσει στη Βαλένθια την τέταρτη νίκη της σε πέντε αγώνες. Ο Αμερικάνος είχε συνολικά 20 πόντους στον αγώνα, ενώ για την ομάδα του θα τα πούμε και παρακάτω.

To avatar (σφήνα Giorgos B.)

Σε μία εκνευριστική εμφάνιση for the ages, ο Γιάνις Τίμα έκοβε άσκοπες βόλτες στο παρκέ επί 31 (!) ολόκληρα λεπτά, εκσφενδονίζοντας ακατάσχετα τούβλα (0/6 τρίποντα) και υποπίπτοντας στη μία κακή επιλογή μετά την άλλη. Ο Τίμα παίρνει φέτος στη Χίμκι 28 λεπτά ανά αγώνα, χωρίς να είναι ο Σβεντ και η απόδοση του θυμίζει ασανσέρ. Τρομερός σε πολλά παιχνίδια, απών σε άλλα. Η αλήθεια είναι πως συνολικά η ζυγαριά γέρνει υπέρ του, όμως το γεγονός ότι έχει τόσο μεγάλο ρόλο καταδεικνύει το μπέρδεμα στο μυαλό του Κουρτινάιτις, σε ο,τι αφορά την διανομή του καστ στο αγωνιστικό τσίρκο που παρουσιάζει φέτος. Βαρύς ο χαρακτηρισμός ομολογουμένως, όμως η Χίμκι συνεχίζει να παίζει πολύ κάτω από τις δυνατότητες της, έχει πετάξει στα σουπίδια την πολύ καλή εικόνα των πρώτων αγωνιστικών ημερών και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μπάσκετ ως διασκέδαση. No problem, απλά έτσι θα πάει χαμένη η όποια φιλοδοξία. Την ίδια στιγμή που ο Τίμα δεν βγαίνει από το γήπεδο, ο Γερέμπκο παίρνει μετά βίας 20 λεπτά και περιορίζεται σε χαμαλοδουλειές. Ας πρόσεχαν.

Η φάση

Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε εντυπωσιακά στο ματς με την Μπασκόνια, ισοφαρίζοντας παρότι η εις βάρος της διαφορά είχε ξεπεράσει τους 20 πόντους. Μάλιστα η ανατροπή αυτή έγινε μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά κι οι Καταλανοί έδειχναν να έχουν το πολυθρύλητο μομέντουμ. Κάπου εκεί ήρθε ο Τόκο Σενγκέλια, ο οποίος παρότι είχε μείνει σε ρηχά νερά, πήρε την ευθύνη, έκανε το ντράιβ και τελείωσε με ένα βροντερό κάρφωμα στη μούρη του Νίκολα Μίροτιτς, για να δώσει το προβάδισμα κι εν τέλει τη νίκη στην ομάδα του. Σπέσιαλ πραγματικά:

Το στατιστικό

Για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική οι ομάδες της Ευρωλίγκα κατάφεραν να πετύχουν ρεκόρ στα τρίποντα. Αυτή τη φορά σημείωσαν τα περισσότερα εύστοχα σουτ πίσω από τη γραμμή των 6,75, καθώς στους 9 αγώνες της αγωνιστικής επιτεύχθηκαν συνολικά 185 τρίποντα. Κύριες υπεύθυνες για την επίτευξη αυτού του ρεκόρ ήταν η Φενερ (16/29), η Μπασκόνια (16/30), η Εφές (16/30) κι η ΤΣΣΚΑ (15/37). Εκτός αυτών, άλλες εξι ομάδες ξεπέρασαν τα 10 εύστοχα τρίποντα. Παρόλα αυτά το ρεκόρ στα ποσοστά (40,31%) δεν έσπασε και παραμένει αυτό της 9ης αγωνιστικής από τη φετινή σεζόν. Κύρια υπεύθυνη για την μη κατάρριψη του ρεκόρ ήταν η Μπάγερν, με τους παίκτες της να έχουν 4/23 στο Βελιγράδι.

Ο Παναθηναϊκός

Μόλις μία εβδομάδα μετά την αποκαρδιωτική εμφάνιση κόντρα στη Ρεάλ, οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο εμφανίστηκαν πολύ πιο συγκεντρωμένοι στο Καλίνινγκραντ και μάτσαραν τα δυο πρόσφατα αποτελέσματα τους, παίρνοντας τη νίκη. Εκτός από τους δυο πρωταγωνιστές που αναφέραμε παραπάνω, για να έρθει η επιτυχία αυτή χρειάστηκαν να γίνουν σημαντικές συνδρομές από αρκετούς ρολίστες (και μη) της ομάδας. Χαρακτηριστικό παραδειγμα ήταν ο Ουέσλι Τζόνσον, που άλλαξε σημαντικά την άμυνα του Παναθηναϊκού στο τελευταίο πεντάλεπτο, ενώ έβαλε και δυο τρίποντα που ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη του αγώνα. Την ίδια στιγμή ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Τζίμερ Φριντέτ κι ο Γιώργος Παπαγιάννης είχαν μέσα στο ματς άκρως θετικά διαστήματα.

Σε κάθε περίπτωση οι πράσινοι συνεχίζουν να παρουσιάζονται ανταγωνιστικοί στις εκτός έδρας αναμετρήσεις τους. Δείτε σε αντιπαραβολή τα δυο γραφήματα με τις επιθετικές επιδόσεις εντός κι εκτός έδρας αντίστοιχα:

Σε αντίθεση με το άμεσο παρελθόν, η ομάδα του Παναθηναϊκού δείχνει να ανταποκρίνεται καλύτερα και με μεγαλύτερη αποδοτικότητα στις εκτός έδρας αναμετρήσεις. Παίρνει καλύτερες επιλογές που οδηγούν σε καλύτερα σουτ, άρα και σε μεγαλύτερη ευστοχία. Το επόμενο παιχνίδι απέναντι στην Αρμάνι στο Μιλάνο είναι αρκετά σημαντικό βάσει της βαθμολογίας και θα χρειαστεί να συνεχιστεί η καλή εικόνα που παρουσιάζεται στα παιχνίδια μακριά από το ΟΑΚΑ

Ο Ερυθρός Αστέρας

Είναι γεγονός πως η πρόσληψη του Ντράγκαν Σάκοτα στην τεχνική ηγεσία του Ερυθρού Αστέρα δεν αντιμετωπίστηκε με τις καλύτερες των προθέσεων από τους περισσότερους. Η ομάδα βρισκόταν στον πάτο της κατάταξης έχοντας πετύχει μόλις τρεις νίκες σε 10 αγώνες και είχε χάσει με τραυματισμούς αρκετούς σημαντικούς παίκτες της. Άλλοι πάλι, όπως ο Τσάρλς Τζένκινς και ο Μπίλι Μπάρον είχαν περισσότερες κακές εμφανίσεις από καλές. Γενικότερα η ομάδα έπασχε, ο Μίλαν Τόμιτς δεν πρόλαβε να καθίσει στον πάγκο για πολλές αγωνιστικές, ενώ ο προσωρινός αντικαταστάτης του, Αντρίγια Γκαβρίλοβιτς, δεν φαινόταν έτοιμος για το επίπεδο της Ευρωλίγκα.

Στα 7 ματς που ακολούθησαν όμως άρχισε να φαίνεται όλο και περισσότερο η ριζική αλλαγή, αρχικά στον τρόπο παιχνιδιού και κατ’ επέκταση στα αποτελέσματα της ομάδας. Η επίθεση είναι καλύτερη με τους παίκτες του Αστέρα να πετυχαίνουν κατά μέσο όρο 77 πόντους (από τους 70 που είχαν). Η άμυνα παρέμεινε στα φυσιολογικά επίπεδα, με μόνη εξαίρεση την συντριβή στη Μόσχα και σιγά-σιγά άρχισαν να έρχονται κι οι σημαντικές νίκες. Μεγαλύτερη εξ αυτών η εκτός έδρας επιτυχία στο Μιλάνο, αλλά κι αυτές εντός έδρας απέναντι σε Ολυμπιακό και Μπάγερν που την έφεραν στην 8η θέση της κατάταξης και με ορίζοντα την παρουσία στα πλέι-οφ.

Το παιχνίδι της ομάδας βασίζεται περισσότερο στους δυο βασικούς γκαρντ. Λορένζο Μπράουν και Μπίλι Μπάρον έχουν συνθέσει ένα τρομερό δίδυμο που εκτελεί από παντού και με σχεδόν οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης το έλλειμα που υπήρχε στην ρακέτα άρχισε να καλύπτεται από την απόκτηση του Στίματς και την επιστροφή του Κούζμιτς, ενώ για να ενισχυθεί το σκορ από τα φτερά που μειώθηκε αισθητά με τους τραυματισμούς του Περπέρογλου και του Ντέρικ Μπράουν, πήγε στο Βελιγράδι κι ο Κέβιν Πάντερ.

Η ήττα από την Μπασκόνια εντός έδρας ίσως να στοιχήσει στο μέλλον, όμως το γενικά βατό πρόγραμμα των επόμενων αγωνιστικών ίσως καταφέρει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης.

                         

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely