Νίκος Ραδικόπουλος

Γεννήθηκα το ’81, κρατάω από όπου βρέχεται από νερά Μεσογείου, μεγάλωσα με Γκάλη, Magic, αδερφούς Καρασσαβίδη και παίζοντας subbuteo. Τα χρόνια της εφηβείας ήταν δύσκολα, καθώς όλοι γύρω μου βγαίνανε από τη μονάδα παραγωγής με end product “οπαδοί Ολυμπιακού-ManU-Bulls-Ferrari” και εγώ υποστήριζα Απόλλωνα-Liverpool-Lakers, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την F-1. Είμαι Ορκωτός Ελεγκτής, εξειδικευμένος δηλαδή στα οικονομικά και το excel, με μόνιμη αναζήτησή μου τη σχέση αιτίου και αιτιατού. Κάπως έτσι κατέληξα ακόμα και στο NBA να ασχολούμαι παραπάνω με όλες εκείνες τις διοικητικές και οικονομικές κινήσεις που στήνουν τις ομάδες, ως τις πλέον καθοριστικές για το τι θα παρουσιαστεί στο παρκέ. Τον σκύλο μου τον λένε Ραμόν.

Aπό τη σεζόν 2023-24, στον "Μαγικό Κόσμο" εντάσσεται μία νέα διοργάνωση, το mid-season tournament. Το κατά πόσο αυτή είναι όντως "μια νέα διοργάνωση" καθώς και όλες τις λεπτομέρειες που την αφορούν, αναλύουμε στο κείμενο που ακολουθεί.

Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της νέας CBA[1], και το Board of Governors (BoG), η ένωση των team owners[2] του NBA, αποφάσισε να αυστηροποιήσει εκ νέου το πλαίσιο των rests των παικτών, δηλαδή των αγώνων που οι παίκτες δεν αγωνίζονται χωρίς να έχουν κάποιον τραυματισμό, για να ξεκουραστούν. Τώρα αν αυτό έχει λογική –ή αν θα έχει αποτέλεσμα- προσπαθούμε να το εξετάσουμε στο κείμενο που ακολουθεί.

Μπορεί κανείς να αναφέρει με έμφαση τον -επίσημο- αριθμό των πνιγμένων στα ελληνικά χωρικά ύδατα τα τελευταία χρόνια. 

Μπορεί κανείς να δείξει -ξανά και ξανά- τα videos των παράνομων, δολοφονικών, επαναπροωθήσεων του ελληνικού λιμενικού, μαζί με συμμορίες κουκουλοφόρων, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα δημοσιογραφικά δίκτυα παγκοσμίως, με πιο πρόσφατο αυτό των New York Times.

Αν απευθύνεται σε κοινό που δεν το ενδιαφέρουν και τόσο πολύ αυτά “τα ανθρωπιστικά”, μπορεί να κάνει κοινωνιολογική ανάλυση για την ανάγκη κάλυψης του χαμένου, επιστημονικά καταρτισμένου, με κόστος μάλιστα του δημόσιου εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος, εργατικού δυναμικού, που ξεπερνά τις 500 χιλιάδες κατά την τελευταία 12ετία. 

Των “δικών μας ξένων”.

Ή των αντίστοιχων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα παραγωγής από άκρη σε άκρη της χώρας.

Σε ακόμα πιο άνευρους, μπορεί να κάνει επίπεδη, οικονιμικίστικη ανάλυση της ανάγκης εισόδου εργαζομένων στο παρακμάζον ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. 

Ή, στην τελική, στους εντελώς αναίσθητους, μπορεί να κάνει ανάλυση της εντελώς αντιτουριστικής κατάστασης, να πουλάει μια χώρα πια αποκλειστικά τουρισμό, αλλά ταυτόχρονα το Κράτος της να επιλέγει να κολυμπάνε οι τουρίστες σε παραλίες που ξεβράζουν διαρκώς πτώματα νεκρών παιδιών. 

 

Προσωπικά δεν θα το κάνω. 

Γιατί καθένας και καθεμία που ζει σε αυτή τη χώρα, τα παραπάνω τα ξέρει. 

Όχι “θα έπρεπε να τα ξέρει”. 

Τα ξέρει. 

Και κυρίως, επειδή είναι προβληματικό να φεύγουμε από το επίπεδο 1: άνθρωποι που πνίγονται, πεθαίνουν. με ευθύνη Κράτους/Κρατών. 

Αντίθετα, εδώ είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια κατάσταση, που όχι μόνο η ανθρώπινη ζωή δεν είναι ό,τι το σημαντικότερο αυταξιακά. αλλά έχουμε καταλήξει να ζούμε ανάμεσα σε (κατ’εμφάνιση) ανθρώπους που πολύ συνειδητά, χρόνια τώρα, επιτρέπουν, αποδέχονται το ελληνικό Κράτος να δολοφονεί. 

Ενώ ταυτόχρονα, κάνουν πως αγνοουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστατών, τις παράνομες επαναπροωθήσεις, τους καθημερινούς πνιγμούς αποκληρων και κατατρεγμένων. 

Επιλέγουν να αφήνουν το Κράτος να πουλά καταδύσεις σε παραλίες με τεράστιες συλλογές ρούχων, παπουτσιών και πτωμάτων πνιγμένων ανθρώπων. 

Ένα Κράτος που προσπαθεί καθημερινά να καλύψει με το πλούσιο “μπλε” που ευλογήθηκε να έχει, το κόκκινο που διαρκώς ξεβράζεται στις παραλίες της. 

Μια σημαντική μερίδα ανθρώπων που επιλέγει μέρα με τη μέρα να μην συνειδητοποιεί πως μετετρέπεται στο σύγχρονο αντίστοιχο της γερμανικής κοινωνίας του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ‘30. 

Που ήξερε, αλλά έκανε πως δεν ήξερε.
Που ήξερε, αλλα επέλεγε στο όνομα ενός αρρωστημένου, δολοφονικού, αστοιχείωτου κρατικού “εθνικισμού”, που διαρκώς έπαιζε από το σύνολο των μέσων προπαγάνδας, να δικαιολογεί. 

Να δικαιολογεί ακόμα και την με κρατική χορηγία μετατροπή του από κοινωνία ανθρώπων σε μια χούφτα σκουλικιών που θρέφεται με ανθρώπικες σάρκες. 

Ανθρώπων που “χαθήκανε και το νερό τους έφερε ως εδώ.”

Μα τόσος σαματάς επειδή η καλύτερη ομάδα της περιφέρειας θα αντιμετωπίσει μια που ξεκίνησε από τα playins;!

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 00:41

Η χαμένη ευκαιρία των Lakers;

Σκάρτα δέκα παιχνίδια πια για το τέλος της σεζόν 2022-23, με τη Δύση παρόλα αυτά να παραμένει εντελώς ορθάνοιχτη για τις θέσεις #4 ως #12, αποτελεί η φετινή σεζόν την χαμένη μεγάλη ευκαιρία των Lakers για να φτάσουν ξανά ως τους Τελικούς; Παρότι ο σχετικός δρόμος θεωρητικά κάθε άλλο παρά κλειστός δεν είναι ακόμα, το παρόν κείμενο εξετάζει όλα τα κακώς κείμενα που ψαλίδισαν σημαντικά τις πιθανότητες της τρέχουσας έκδοσης της πλέον λαμπερής και διαχρονικά κορυφαίας ομάδας της Λίγκας για να διεκδικήσει μεγαλεία τη φετινή σεζόν.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 14:35

"...για πέντε picks β' γύρου"

Θεωρητικά το trade deadline δεν είναι παρά η καταληκτική μέρα και ώρα που οι ομάδες μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους παίκτες, με στόχο είτε να βελτιωθούν, είτε να διορθώσουν τα λογιστικά τους βιβλία. Παρόλα αυτά, εδώ και χρόνια, η συγκεκριμένη μέρα έχει ενταχθεί στο ετήσιο NBAικό καλεντάρι σαν ένα ακόμα event, και δη ως ένα από τα πλέον σημαντικά του ετήσιου δράματος που η Λίγκα επιλέγει να “ταΐζει” το κοινό της έξω και πέρα από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ. 

Πέμπτο και τελευταίο μέρος της ανάλυσης του Νίκου Ραδικόπουλος στον δρόμο για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ παικτών και ιδιοκτητών και σε αυτό ολοκληρώνεται η παρουσίαση των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε παίκτες και ιδιοκτήτες, ακολουθήμενη από την κατακλείδα της όλης ανάλυσης. 

Tέταρτο μέρος της ανάλυσης του Νίκου Ραδικόπουλος στον δρόμο για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ παικτών και ιδιοκτητών και σε αυτό ξεκινάει η παρουσίαση των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι ανάμεσα σε παίκτες και ιδιοκτήτες.

Tρίτο μέρος της ανάλυσης του Νίκου Ραδικόπουλος στον δρόμο για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ παικτών και ιδιοκτητών και σε αυτό παρουσιάζονται τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην πλευρά των ιδιοκτητών.

Δεύτερο μέρος της ανάλυσης του Νίκου Ραδικόπουλος στον δρόμο για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ παικτών και ιδιοκτητών και σε αυτό παρουσιάζεται η κατάσταση του ΝΒΑ σήμερα. 

Σελίδα 1 από 8

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely