Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 12:24

Προολυμπιακά τουρνουά: Πριν τα νοκ άουτ

Από :

Τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά που θα δώσουν ισάριθμα εισιτήρια πρόκρισης στους επερχόμενους(26/7-11/8) αγώνες του Παρισιού ολοκλήρωσαν τις φάσεις των ομίλων, ενώ ακολουθούν τα κρίσιμα νοκ-άουτ, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα φαβορί, αλλά και κάποια αουτσάιντερ που προκάλεσαν σημαντικές εκπλήξεις στη διάρκεια των εναρκτήριων αγώνων των επιμέρους διοργανώσεων. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Πειραιάς

Στο προολυμπιακό τουρνουά που διεξάγεται στο ΣΕΦ, η εθνική ήταν αυτή που έδειξε το καλύτερο πρόσωπο από τις έξι ομάδες που εμφανίστηκαν στο παρκέ. Με την αδύναμη Αίγυπτο να μην αποτελεί απειλή, το ματς με την Δομινικανή Δημοκρατία, που είχε εξαιρετικό πρόσωπο στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο, ήταν θεωρητικά το πιο επικίνδυνο. Όμως η απουσία του Καρλ-Άντονι Τάουνς, που τραυματίστηκε στα πλέι-οφ του ΝΒΑ και του Αλ Χόρφορντ, ο οποίος έπαιξε μέχρι τέλη Ιουνίου στους τελικούς των Σέλτικς, περιόρισαν σημαντικά τον κίνδυνο.

Η εθνική έπαιξε κατά διαστήματα πολύ εντυπωσιακό μπάσκετ, με αιχμή του δόρατος τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ η πολύ καλή φόρμα του Νικ Καλάθη φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στο τρανζίσιον παιχνίδι, όσο και στη δημιουργία. Η κυκλοφορία της μπάλας βγάζει αρκετά ελεύθερα σουτ και η εθνική έχει επιδείξει σημαντική ευστοχία, έχοντας πετύχει 28 τρίποντα σε δύο ματς, ενώ οι 63 ασίστ την έχουν φέρει στην κορυφή της σχετικής λίστας των συνολικά 24 ομάδων που συμμετέχουν. Η εντυπωσιακή παρουσία του Κρις Ντουάρτε των Πέισερς και το συνεχιζόμενο πολύ καλό παιχνίδι της τριάδας Μοντέρο, Λιζ και του νεοαποκτηθέντα παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Φελίζ, έφεραν την Δομινικανή Δημοκρατία με άνεση στα νοκ-άουτ και την διαμορφώνουν ως έναν άξιο αντίπαλο, ικανό για όλα.

Ο άλλος όμιλος ήταν θεωρητικά πιο αμφιλεγόμενος κι αυτό επιβεβαιώθηκε από την πρώτη ημέρα. Η Κροατία πάτησε τους Σλοβένους με το εντυπωσιακό παιχνίδι των Σάριτς, Χεζόνια, που είχαν μαζί 31 πόντους, 16 ριμπάουντ και 18 ασίστ (!) και εκμεταλλευόμενοι την διαστημική μέρα των Γκόραν Φιλίποβιτς (6/7 τρίποντα) και Ντάνκο Μπράνκοβιτς (7/7 δίποντα σε 11 λεπτά συμμετοχής), έκαναν μία τρομερή αρχή. Την επόμενη μέρα όμως, με εμφανή την κούραση από το μικρό τους rotation, έχασαν από τη Νέα Ζηλανδία, με τους πάντοτε μαχητικούς κι ενίοτε εκνευριστικούς παίκτες του Πέρο Κάμερον να τελειώνουν το ματς με 11-0 σερί και να φέρνουν τον όμιλο ανάποδα.

Η πρόκριση της Κροατίας ήταν εξασφαλισμένη, όμως η Σλοβενία έπρεπε να κερδίσει και με διαφορά τη Νέα Ζηλανδία για να περάσει. Ο Ντόντσιτς ήταν πολύ πιο σοβαρός, σε αντίθεση με το πρώτο ματς και παρά την εμφανή κούραση, οδήγησε την ομάδα στη νίκη, με ένα τρομερό τριπλ-νταμπλ. Δίπλα του ο καθοριστικός Γκρέγκορ Χόρβατ, που έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά στην άμυνα κι έβαλε δύο κρίσιμα σουτ, όταν η Νέα Ζηλανδία επέστρεψε στο ματς στο δεύτερο δεκάλεπτο, αλλά και το ελικόπτερο Τζος Νίμπο, που έχει να χαίρεται παίρνοντας τις περισσότερες ασίστ του Ντόντσιτς. Η Σλοβενία μάλιστα άγγιξε και την πρωτιά του ομίλου, με τον Λούκα να αστοχεί στο τελευταίο τρίποντο. Πλέον θα κληθεί να παίξει το Σάββατο απέναντι στην Ελλάδα, ίσως στο πιο αμφίρροπο κι αναμενόμενο παιχνίδι των τεσσάρων τουρνουά. Στο άλλο ζευγάρι, τα πράγματα είναι λιγότερο ρευστά, αλλά η απόδοση των Κροατών παραμένει ερωτηματικό μετά τα πάνω-κάτω των δύο παιχνιδιών τους.

Ρίγα

Η διοργάνωση που διεξάγεται στη Ρίγα ίσως χαρακτηρίζεται από τις περισσότερες απουσίες παικτών. Η γηπεδούχος Λετονία δεν έχει τον τραυματία Κρίσταπς Πορζίνγκις, η Γεωργία έχασε τον αρχηγό της Γκιόργκι Σερμαντίνι, οι Φιλιππίνες κατέβηκαν δίχως τον νο.1 σταρ τους, Τζόρνταν Κλάρκσον, ενώ το Μαυροβούνιο είδε τους Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και Νίκολα Ιβάνοβιτς να αποσύρονται, προτού καν γίνουν οι κλήσεις.
Παρόλα αυτά και οι δύο όμιλοι ήταν απόλυτα ανταγωνιστικοί, με την πρόκριση να κρίνεται στα δύο ματς της Πέμπτης και τις έξι ομάδες να έχουν από μία νίκη και μία ήττα.

Στον πρώτο όμιλο, η Λετονία ξεκίνησε διασύροντας την Γεωργία με διαφορά σχεδόν τριάντα πόντων, όμως την επόμενη μέρα έφαγε μία ξεγυρισμένη σφαλιάρα από τις Φιλιππίνες, με τον 36χρονο Justin Brownlee να βάζει 26 πόντους και να αγγίζει το τριπλ-νταμπλ. Παρόλα αυτά, η ομάδα-έκπληξη του παγκοσμίου τον περασμένο Σεπτέμβριο εξασφάλισε την παρουσία της στα νοκ-άουτ και περίμενε τον νικητή του Γεωργία-Φιλιππίνες για να μάθει τον έτερο ανταγωνιστή, αλλά και τη θέση της στην κατάταξη.

Η Γεωργία ήθελε νίκη με 18 πόντους για να προκριθεί, έφτασε τη διαφορά στους 20 πριν καν συμπληρωθούν δώδεκα λεπτά παιχνιδιού, αλλά οι Φιλιππινέζοι έλεγξαν το ματς, μείωναν συνεχώς τη διαφορά και παρότι δεν προηγήθηκαν σε κανένα σημείο, πήραν την πρόκριση. Στην τελευταία φάση έγινε μία κουλαμάρα από τις λίγες, καθώς μετά από μία άστοχη βολή, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος και με τη διαφορά στους 2, ο Γκόγκα Μπιτάτζε επιχείρησε να βάλει αυτοκαλάθι για να στείλει το ματς στην παράταση και να επεκτείνει την προσπάθεια πρόκρισης της ομάδας του, όμως κατάφερε να μην το πετύχει και το ματς τελείωσε εκεί.

Στον άλλον όμιλο, η Βραζιλία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί στο ξεκίνημα του τουρνουά, κερδίζοντας στο τέλος το ελλιπές Μαυροβούνιο, χάρη στις συνεργασίες του αειθαλή Μαρτσελίνιο Χουέρτας με τον Μπρούνο Καμπόκλο, ενώ οι Βαλκάνιοι κέρδισαν έστω και δύσκολα το Καμερούν, στο μάλλον χειρότερο ποιοτικά παιχνίδι των προολυμπιακών.

Όμως, ενώ όλα έδειχναν ότι η φάση είχε ξεκαθαρίσει, η Βραζιλία αποφάσισε να μην κατέβει στο πρώτο ημίχρονο του τελευταίου αγώνα. Το Καμερούν έφτασε να προηγείται με 56-32, λίγα λεπτά πριν τη διακοπή, ένα αποτέλεσμα που όχι μόνο του έδινε την πρόκριση, αλλά απέκλειε και τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι ήθελαν έστω ήττα με λιγότερους από έξι πόντους για να αποφύγουν την πρόωρη επιστροφή τους.

Παρότι το ματς γύρισε στο τέταρτο δεκάλεπτο, δύο καλάθια του Μούτε α Μπιντίας, έδωσαν στο Καμερούν διαφορά εννέα πόντων, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Ένα 9-0 των Βραζιλιάνων, με τον Καμπόκλο να βάζει ένα κρίσιμο τρίποντο, ισοφάρισε. Το τρίποντο του ηγέτη των αφρικανών, Τζερεμάια Χιλ και το λάθος του Βίτορ Μπενίτε, έδωσαν νέα πνοή στο ματς, όμως ο Ατέμπα αστόχησε σε ένα ελεύθερο τρίποντο από την κορυφή και η Βραζιλία απέφυγε το κάζο. Στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει τις Φιλιππίνες, ενώ η Λετονία θα υποδεχθεί το Καμερούν.

Βαλένθια

Τα πράγματα ήταν πολύ πιο στρωτά στο προολυμπιακό τουρνουά της Βαλένθια. Η Ισπανία, προεξάρχοντος των Γουίλι Ερνανγκόμεθ, Σάντι Αλντάμα και Λορέντζο Μπράουν πήρε δύο εύκολες νίκες απέναντι στις αδύναμες ομάδες του Λιβάνου και της Ανγκόλας, ενώ οι Μπαχάμες των ΝΒΑers ΝτεΆντρε Έιτον, Έρικ Γκόρντον και Μπάντι Χίλντ ήταν επιβλητικές στο φινάλε των παιχνιδιών με Φινλανδία και Πολωνία. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του 18χρονου ΒιΤζέι Έντζκομπ Τζούνιορ για την ομάδα της Καραϊβικής. Ο νεαρός φόργουορντ αποτελεί έναν από τους ανερχόμενους παίκτες της χώρας, του χρόνου θα αγωνιστεί για το πανεπιστήμιο του Μπέιλορ, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου μπάσκετ και κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι του 2025 θα επιλεγεί στις πρώτες θέσεις του επόμενου draft του ΝΒΑ. Στα δύο ματς του τουρνουά έβαλε 20+21 πόντους κι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, με την πρωτιά των δύο ομίλων να έχει ξεκαθαρίσει νωρίς, το ενδιαφέρον στράφηκε στα ματς της Πέμπτης που θα καθόριζαν τη δεύτερη ομάδα που θα συνέχιζε στα νοκ-άουτ. Λίβανος και Ανγκόλα έσπασαν τα καλάθια, στο ίσως πιο σημαντικό παιχνίδι της πρόσφατης ιστορίας και των δύο ομάδων, όμως με τον πρώην παίκτη του ΝΒΑ, Ομάρι Σπέλμαν να είναι ο ηγέτης και τον Σέρτζιο Ελ Νταρουίτς να βάζει δύο τεράστια τρίποντα στην τελευταία περίοδο, ο Λίβανος επικράτησε με 74-70 και πέρασε στα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει τις Μπαχάμες.

Στο έτερο ζευγάρι πρόκρισης, η Φινλανδία που αγωνίζεται χωρίς τον σούπερσταρ της, Λάουρι Μάρκανεν, αντιμετώπισε την Πολωνία, στην οποία βρέθηκε και ο παίκτης των Σπερς, Τζέρεμι Σοχάν. Ο τελευταίος ήταν πολύ καλός στο κρίσιμο αυτό παιχνίδι, με τη διαφορά να εκτοξεύεται μετά από ένα ξέσπασμα του Σλότερ και την Πολωνία να προηγείται με 14 πόντους στο 32’ (76-62). Οι Φινλανδοί όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ο Αλεξάντερ Μάντσεν πήρε ξαφνικά φωτιά και ξέχασε να αστοχεί, ο Μίκελ Γιάντουνεν έκανε την καλύτερη πιθανή μίμηση του Μάρκανεν και το ματς παιζόταν.

Ο Έντον Μαξούνι έβαλε ένα τεράστιο τρίποντο που έφερε το ματς στα ίσια (84-84), ο ηγετικός Πονίτκα έβαλε ένα καλάθι κι έδωσε μία ασίστ, ανάμεσα σε ένα ακόμη τρίποντο του Μαξούνι, που έδωσε στιγμαία το προβάδισμα στην Φινλανδία. Ο Σοχάν έκλεψε την μπάλα, όμως ο Πονίτκα έχασε στην επόμενη επίθεση ένα ελεύθερο τρίποντο και στη συνέχεια έκανε φάουλ στον Μάντσεν προσπαθώντας να τον κόψει.
Οι δύο εύστοχες βολές του έδωσαν το προβάδισμα στην Φινλανδία και η πολύ καλή άμυνα στη συνέχεια έφερε ένα άστοχο σουτ του Σλότερ και την Σουσιγιένγκι στα ημιτελικά, κόντρα στην Ισπανία. Τον 24χρονο Γιάντουνεν θα τον δούμε του χρόνου στην Ευρωλίγκα, όντας μέλος της νέας ομάδας του Παρισιού.

Σαν Χουάν

Στο πιο δύσκολο τουρνουά για το ευρωπαϊκό κοινό, η Λιθουανία ήταν εκείνη που ξεχώρισε ως το φαβορί της διοργάνωσης, παίρνοντας δύο νίκες σε ισάριθμα περίεργα ματς απέναντι σε Μεξικό και Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Ντομάντας Σαμπόνις έχει πάρει τη θέση του ηγέτη, ένεκα και της απουσίας του Βαλαντσιούνας, ενώ ο Μάριους Γκριγκόνις έκανε δύο εξαιρετικά παιχνίδια κι είναι ο πρώτος σκόρερ της Λιθουανίας, η οποία κατεβαίνει χωρίς άλλη σημαντική απουσία κι έχει ένα αρκετά βαθύ ρόστερ.

Στο τελικό ματς που έκρινε την πρόκριση, το πιο έμπειρο Μεξικό εκμεταλλεύτηκε την κενή ημέρα και επικράτησε της Ακτής Ελεφαντοστού, που συνέχισε για ακόμη μία φορά να έχει άκρως ανταγωνιστική εικόνα, αλλά να μην καταφέρνει να πάρει το σημαντικό αποτέλεσμα.

Ο άλλος όμιλος δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόκριση, καθώς το πολύ αδύναμο Μπαχρέιν δεν είχε αντίσταση απέναντι στην πολύ γεμάτη Ιταλία και την γηπεδούχο ομάδα του Πουέρτο Ρίκο, γνωρίζοντας δύο αναίμακτες συντριβές. Έτσι, το τελικό ματς ανάμεσα στις δύο νικήτριες ομάδες ήταν αυτό που αποτέλεσε το πιο σημαντικό, με τον νικητή να έχει αντίπαλο στα ημιτελικά το Μεξικό και τον χαμένο να αντιμετωπίζει την Λιθουανία.

Σε ένα ματς που είχε αρκετή ένταση, ο Χοσέ Αλβαράντο βγήκε μπροστά με συνεχόμενα καλάθια κι έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, μπροστά στους εκστασιασμένους συμπατριώτες του στις κερκίδες. Ο γκαρντ των Πέλικανς τελείωσε με 29 πόντους και 7/10 τρίποντα και να αναπτερώσει τις ελπίδες για πιθανή πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά μετά το 2004 και την χρυσή φουρνιά της χώρας με Αρόγιο, Αγιούσο, Ορτίθ και Ράμος, όταν και πέτυχαν την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της χώρας, επικρατώντας των ΗΠΑ.

Αντίθετα, η Ιταλία που είδε τον Γκαλινάρι να επιστρέφει σε αρκετά καλή κατάσταση και διαθέτοντας περισσότερους παίκτες από τα προηγούμενα τουρνουά, θα αντιμετωπίσει την Λιθουανία σε ένα πολύ σπουδαίο παιχνίδι.

Ποιος πάει πού

Στο Παρίσι οι τέσσερις ομάδες έχουν ήδη κληρωθεί να μοιραστούν στους τρεις ομίλους που θα διαμορφωθούν. Οι νικήτριες των τουρνουά της Ελλάδας και της Ισπανίας θα αντιμετωπίσουν Καναδά κι Αυστραλία, σε έναν όμιλο που ήδη αναμένεται να είναι ο πιο ανταγωνιστικός του τουρνουά. Η νικήτρια του τουρνοά της Ρίγας θα πάει στον όμιλο της γηπεδούχου Γαλλίας, της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας και της Ιαπωνίας, ενώ η νικήτρια του τουρνουά του Σαν Χουάν έχει κληρωθεί στον όμιλο που βρίσκονται ήδη η Σερβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Νότιο Σουδάν. Οι αγώνες των ομίλων θα γίνουν στη Λιλ και το στάδιο Πιέρ Μορουά που είχε φιλοξενήσει και την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ το 2015, ενώ η τελική φάση και οι δύο αγώνες των μεταλλίων θα γίνουν στην Accor Arena του Μπερσί, το οποίο είχε φιλοξενήσει τα φάιναλ φορ του 1991, του 1996 και το 2010.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely