Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 16:43

Ίαν Χάμερ: Πιο απαραίτητος από ποτέ

Από :

Η ΑΕΚ κατάφερε να βρει στο πρόσωπο του Ίαν Χάμερ έναν σκληρό τύπο, ικανό να σουλουπώσει - στο μέτρο του δυνατού - τα κακώς κείμενα των μετόπισθεν. Η συνεργασία των δύο πλευρών εξελίσσεται ιδανικά και για τις δύο, με τον Αμερικανό φόργουορντ να «γράφει» φέτος τα καλύτερα νούμερα του εδώ και μια εξατία, τη στιγμή που η Ένωση τακτοποίησε με την προσθήκη του αρκετές ανάγκες της frontline, όπως αυτές αποκαλύφθηκαν στο παρκέ το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Ένεκα της αναγκαστικής διακοπής της Basket League λόγω των διαδοχικών «χτυπημάτων» που δέχονται οι ομάδες της από τον κορονοϊό, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να μιλήσουμε για έναν από τους πρωταγωνιστές της τρέχουσας σεζόν. Ο λόγος για τον Ίαν Χάμερ της ΑΕΚ, ο οποίος ήταν μάλλον αναμενόμενο, με βάση το «γεμάτο» βιογραφικό του στην Γηραιά Ήπειρο, πως δεν θα 'χει κανένα πρόβλημα να σταθεί αξιοπρεπώς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Άλλωστε, μιλάμε για έναν παίκτη που είναι 31 στα 32 κι έχει αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες. Στην Γαλλία με την Μονακό, στην Τουρκία με Άνκαρα, Μπάνβιτ και Πετκίμ, στην Γερμανία με Ουλμ, Όλτενμπουργκ και Γκέτινγκεν, αλλά και στην VTB με Άβτοντορ, Νίζνι Νόβγκοροντ και στο ξεκίνημα της καριέρας του την Φινλανδική Μπάισονς Λόιμα, η οποία το 2014 ήταν «κομμάτι» της VTB.

Ο Χάμερ, απόφοιτος του φημισμένου προγράμματος Princeton, μετρά περισσότερες από 270 εμφανίσεις σε επαγγελματικό επίπεδο, με τις 47 εξ' αυτών να είναι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις υπόλοιπες σε Εθνικά πρωταθλήματα και Κύπελλα. Ήταν λοιπόν δεδομένο πως πρόκειται για έναν αθλητή με τεράστια εμπειρία, την οποία χρειαζόταν η ΑΕΚ να προσθέσει στην ελλειμματική frontline της. Όχι μόνο επειδή θα ήταν εύκολο να του «επικοινωνήσει» τις αγωνιστικές της ανάγκες, αλλά και διότι ο Αμερικανός ψηλός έχει επιδείξει αξιόλογη προσαρμοστικότητα κατά την σταδιοδρομία του, αποδίδοντας είτε σε μεγάλους ρόλους (των 30-35 λεπτών), είτε σε μικρότερους (γύρω στα 20 λεπτά). Η ομάδα του Στέφανου Δέδα τον πήρε έχοντας στο μυαλό της το πρώτο σενάριο. Κι η δικαίωση για την εν λόγω επιλογή δεν άργησε να έρθει. Για την ακρίβεια, μετά το εφιαλτικό ντεμπούτο του στην Πάτρα (όχι τόσο από πλευράς ατομικής εμφάνισης, αλλά λόγω της άσχημης ήττας από τον Απόλλωνα), ο Χάμερ ξεκίνησε σιγά σιγά την... απόσβεση.

Αφενός η ποιότητα κι η εμπειρία του Χάμερ, αφετέρου η αμυντική του σκληράδα - σε μια σοφτ ομάδα όπως η ΑΕΚ - ήταν βέβαιο πως αρκούσαν για να του εξασφαλίσουν ένα σταθερό 30λεπτο. Ο βετεράνος φόργουορντ έχει κλείσει αισίως ένα τρίμηνο στην αθηναϊκή ομάδα κι από τα πρώτα του κιόλας ματς ήταν οφθαλμοφανές πως έλειπε ένας τέτοιος παίκτης από το ρόστερ της. Μια μονάδα δηλαδή που θα ήταν πιο σταθερή και... στιβαρή από τον Βαουλέτ, και στις δύο πλευρές του παρκέ, καθώς κι από τον συγχωρεμένο, Στέφαν Γέλοβατς. Η έλευση του Χάμερ ουσιαστικά θα μετατόπιζε μόνιμα πια στο "5" τον Γκρίφιν, ενώ θα εγγυόταν αντοχή, ριμπάουντ, κλεψίματα, μπασκετικό ξύλο, κάποια εύκολα καλάθια κι οξυδέρκεια. Όχι κάποιο τρελό upgrade στο σκορ, το οποίο εδώ που τα λέμε δεν ήταν κι αναγκαίο, με την ΑΕΚ να διαθέτει στην περιφέρεια παίκτες όπως ο Παππάς, ο Κολόμ κι ο Ανγκόλα, αλλά και τον Γκρίφιν που αν λάβει σωστή τροφοδοσία είναι καλός finisher.

Οι κιτρινόμαυροι κατάλαβαν με το... καλημέρα πως το τρίμηνο συμβόλαιο που του προσέφεραν έπρεπε οπωσδήποτε να επεκταθεί ως το τέλος της σεζόν. Και πράγματι, έκαναν το σωστό, ανανεώνοντας τη συνεργασία τους με τον Χάμερ, στο παρά πέντε του 2022. Στο μεσοδιάστημα, ύψους 2.01μ. πάουερ φόργουορντ κατάπινε το ένα 35λεπτο μετά το άλλο (ελέω και της απουσίας back-up, με τον Βαουλέτ «παρκαρισμένο» συνήθως στην άκρη του πάγκου) σε Ελλάδα κι Ευρώπη, έχοντας τις περισσότερες φορές υπέρ-γεμάτη στατιστική κάρτα. Αυτή γράφει πως σε 8 ματς της Α1 προσφέρει 13 πόντους με 64% στο δίποντο, 5.5 ριμπάουντ, 1.9 κλεψίματα, 1.4 ασίστ, 0.8 μπλοκ και 3.3 κερδισμένα φάουλ ανά 29:11' σε 8 παρουσίες, ενώ η αντίστοιχη στο BCL αναφέρει 16 πόντους, 7.6 ριμπάουντ, 1.6 κλεψίματα και 1 ασίστ ανά 34' σε 5 εμφανίσεις. Με άλλα λόγια, ο ψηλός από τις ΗΠΑ εξελίσσεται στο ακούραστο πολυεργαλείο της Ένωσης, το οποίο είναι αδύνατον να αποχωριστεί ο Δέδας για παραπάνω από 5-6 λεπτά στο ματς.

Στην πραγματικότητα, ο Χάμερ είναι μια περίπτωση αθλητή που έχει πιάσει ταβάνι και που ξέρεις πάντοτε πως δύσκολα θα βρεθεί στην λίστα αυτών που υστέρησαν. Γι' αυτό, άλλωστε, πολλές ομάδες τον εμπιστεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια με σχετικά καλά συμβόλαια, ιδίως σε Τουρκία και Ρωσία. Ένας εργατικός και φιλότιμος παίκτης ομάδας που θα ακολουθήσει το τακτικό πλάνο. Σε μια ομάδα που έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της (στην ΑΕΚ αυτό συμβαίνει θέλοντας και μη λόγω του εξαιρετικά μικρού ροτέισον), ο Χάμερ είναι το ιδανικό κούμπωμα. Αυτό φάνηκε και στον πρόσφατο νικηφόρο προημιτελικό των κιτρινόμαυρων απέναντι στο Περιστέρι, όπου τα... βαριά χαρτιά έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στην επίθεση (Ανγκόλα 31π, Γκρίφιν 17π, Παππάς 13π) κι ήρθε ο Χάμερ να δώσει αυτό το... εξτραδάκι σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ βρήκε... συγκυριακά (υπό την έννοια πως έτυχε να είναι ελεύθερος Οκτώβρη μήνα) έναν πολύ καλό παίκτη, με διάρκεια, σοβαρότητα και πειθαρχία, στο πρόσωπο του Ίαν Χάμερ. Σίγουρα δεν πρόκειται για παίκτη... ειδικών συνθηκών που έρχεται μεσούσης της σεζόν για να «βουλώσει» μια τρύπα. Εντούτοις, τον Χάμερ τον αποκτάς κάλλιστα και το καλοκαίρι, ως κομμάτι του βασικού προγραμματισμού. Υπό συνθήκες κανονικότητας (δηλαδή χωρίς ban, οικονομική αβεβαιότητα κτλ.), εφόσον η ΑΕΚ βρεθεί σε θέση να χτίσει μια ομάδα με «υγεία» και δίχως περιορισμούς το προσεχές καλοκαίρι, τότε σίγουρα δεν πρέπει να αφήσει απ' έξω τον Χάμερ. Το πακέτο του είναι μια χαρά, τα παραγωγικά χρόνια της καριέρας του δεν τελειώνουν φέτος και, συν τοις άλλοις, μετά από ένα καλοκαίρι ριζικών η αλλαγών, η Ένωση θα πρέπει το ερχόμενο να κρατήσει και μερικούς. Κι η παραμονή του συγκεκριμένου σίγουρα δεν είναι... mission impossible.

Κλείνοντας, εικάζω πως τα νούμερα του θα παρουσιάσουν μια μικρή (όχι ικανή να «τσαλακώσουν» την θετικότατη εικόνα του) πτώση προσεχώς, μιας κι ο Κουζέλογλου είναι... κανονικό τεσσάρι και θα βοηθήσει την ΑΕΚ, τον Δέδα και τα... πνευμόνια του Χάμερ. Ο Θεσσαλονικιός φόργουορντ δεν θα... εκτοπίσει τον Αμερικανό που φυσικά θα παραμείνει υπέρ-απαραίτητος στην ομάδα, αντίθετα θα τον βοηθήσει, με την κατανομή των λεπτών να γίνεται κάπως πιο ορθολογική, ώστε να βοηθηθεί γενικά το σύνολο.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely