Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 13:07

To καυτό καλοκαίρι της Φενέρμπαχτσε

Από :

H σεζόν 2020/21 έληξε άδοξα για τη Φενέρ, καθώς δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο, ενώ στην Ευρωλίγκα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την ΤΣΣΚΑ, σε μία σειρά στην οποία στάθηκε άτυχη, με την απουσία του Γιαν Βέσελι στα δύο πρώτα παιχνίδια και ορισμένων ακόμα παιχτών. Eπομένως, έμοιαζε και μοιάζει αναμενόμενη η προσπάθεια που κάνει, ώστε την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο να επανέλθει στην κορυφαία τετράδα της Ευρώπης και να διεκδικήσει εγχώριους τίτλους από την Εφές.

Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση κινήθηκε ο οργανισμός, κάνοντας κατ’αρχήν ένα γερό ξεσκαρτάρισμα από το ρόστερ της περασμένης περιόδου. Έτσι λοιπόν, από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης έχουν αποχωρήσει ήδη oι Ουλάνοβας, Πέρεζ, Μπράουν, Έντι, Ο’Κουίν και ας είχαν αποκτηθεί πριν έναν χρόνο και ορισμένοι ακόμα άσημοι Τούρκοι παίχτες. Στη θέση αυτών ήρθε το τρομερό δίδυμο των Πιέρια Χένρι και Ακίλε Πολονάρα από τη Μπασκόνια , ο Ντέβιν Μπούκερ από τη Χίμκι, ο Μαριάλ Σαγιόκ από τη Μπούρσασπορ και οι Ακπινάρ, Μπιρσέν, από Μπασάκ και Καρσίγιακα αντίστοιχα. Οι κινήσεις δείχνουν και την κατεύθυνση που πιθανώς θα ακολουθήσει ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ στο αγωνιστικό σκέλος. Ας ρίξουμε λοιπόν συνοπτικά μια ματιά στο πώς διαμορφώνεται το ρόστερ για τη νέα σεζόν με τις μεταγραφικές κινήσεις που έχουν ήδη γίνει και πιθανόν δεν θα είναι οι μόνες.

ΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΤΕΣ

Guards

Χένρι, Ντε Κολό, Μαχμούτογλου, Σαγιόκ, Ακπινάρ

Forwards

Γκούντουριτς, Πιερ, Πολονάρα, Μπαρτέλ, Μπιμπέροβιτς, Μπίρσεν

Centers

Βέσελι, Μπούκερ, Ντουβερίογλου

Όπως βλέπουμε και μπορούμε να αντιληφθούμε η πεντάδα των Χένρι, Ντε Κολό, Γκούντουριτς, Πολονάρα, Βέσελι αναμένεται να ξεκινάει και να τελειώνει τα παιχνίδια. Διαθέτει μέγεθος, μάκρος, σουτ, δημιουργία από όλους τους παίχτες και σκληράδα στην άμυνα. Στα μάτια μου είναι μία εξαιρετική βάση, που μπορεί να τραβήξει μακριά τη Φενέρ. Ακόμα, παίχτες όπως οι Γκούντουριτς, Πιερ, Πολονάρα, Μπούκερ δίνουν τη δυνατότητα στον προπονητή να τους χρησιμοποιεί σε αρκετές θέσεις και ανάλογα με τον αντίπαλο και το αγωνιστικό πλάνο να τους ταιριάζει με τους εκάστοτε συμπαίχτες. Να φτιάχνει πρακτικά και τα αντίστοιχα «ζευγάρια» στις θέσεις της περιφέρειας, των φόργουορντ ή των «ψηλών».  Mε τους Ντε Κολό και Βέσελι να αποτελούν ξανά τους βασικούς πυλώνες του παιχνιδιού και του playbook του Ιγκόρ Κοκόσκοφ, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι αναμένεται να προσφέρουν τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα και δη οι Χένρι, Πολονάρα, Μπούκερ πρωτίστως.

Αλλαγές στη γραμμή των «ψηλών»

Από τους παίχτες που αποτέλεσαν μία ευχάριστη έκπληξη στην Ευρωλίγκα ήταν ο Ιταλός με το Ομηρικό όνομα, ο Ακίλε Πολονάρα. Μετά από πολύ καλές χρονιές στο Ιταλικό πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει και το FIBA Europe Cup με τη Σάσσαρι, μετακόμισε το καλοκαίρι του 2019 στη Βιτόρια. Ενώ την πρώτη του σεζόν δεν έδειξε πολλά πράγματα -μόλις 3,1 πόντοι-, τη χρονιά που πέρασε εκτοξεύτηκε αγωνιστικά και αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στην υπέροχη Μπασκόνια του Ιβάνοβιτς, παρότι εκείνη δεν κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά. Τελείωσε με μέσους όρους 12,2 πόντους, 6,6 ριμπάουντ και 2 ασίστ, όντας από τους πιο βελτιωμένους παίχτες. 

Μένοντας ελεύθερος λοιπόν, αφού κατέκτησε και το πρωτάθλημα της σεζόν 2019/20, η Φενέρ εκτίμησε την πρόοδο που είχε και δεν έχασε την ευκαιρία να τον υπογράψει με διετές συμβόλαιο. Ο Αχιλλέας από την Ανκόνα, είναι ένας εξαιρετικός forward/center, που μπορεί να ταιριάξει ιδανικά στο πλάι του Γιαν Βέσελι. Θα προσφέρει μέγεθος, μάκρος αμυντικά, ικανότητα στο ριμπάουντ και μένει να φανεί αν το 44,3% που είχε στο τρίποντο την περσινή σεζόν στην Ευρωλίγκα (αντίστοιχα στο Ισπανικό πρωτάθλημα είχε 35,1%) θα παραμείνει σε παρεμφερή επίπεδα, καθώς στη Φενέρ ίσως δεν θα παίρνει το πλήθος των προσπαθειών που έπαιρνε στη Μπασκόνια, ήτοι περίπου εννιά ανά παιχνίδι. Υπήρξαν αρκετοί αγώνες στους οποίους ο Κοκόσκοφ έπαιζε με δίδυμο ψηλών τους Βέσελι, Ντουβερίογλου, με τον Τσέχο να έχει τον ρόλο του «τεσσαριού», σχήμα που έμοιαζε δυσλειτουργικό κάποιες φορές, καθώς έλειπε το stretch στοιχείο. Με τον Πολονάρα διπλα στον Βέσελι η Φενέρ δε χάνει τίποτα στο αμυντικό σκέλος, τουναντίον ισχυροποιείται πολύ, τόσο σε ατομική όσο και σε ομαδική άμυνα με αλλαγές, ενώ αναπληρώνεται και η αθλητικότητα που έλειπε από τα βαριά σχήματα.

Αντίστοιχα με τον Πολονάρα, σε σχήμα μαζί με τον Βέσελι δύναται να συνυπάρξει και ο έτερος ψηλός που αποκτήθηκε, ο Ντέβιν Μπούκερ από τη Χίμκι. Δεν διαθέτει στον βαθμό του Ιταλού το μακρινό σουτ, παρότι έχει ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα 42% σε τρεις σεζόν (μία με Μπάγερν, δύο με Χίμκι) - με μόλις μία προσπάθεια ανά παιχνίδι. Ψηλός με καλά τελειώματα, με συμπαθητικό σουτ από μέση απόσταση και φυσικά θα φέρνει αθλητικότητα  και σκληράδα ερχόμενος-πιθανολογώ- από τον πάγκο. Μπορεί να προσφέρει σταθερά δέκα πόντους, ικανότατος ριμπάουντερ και καλός από τη γραμμή των βολών. Μπορεί να ταιριάξει και τον με τον λιγότερο αθλητικό Ντανίλο Μπαρτέλ - εφόσον φυσικά ο τελευταίος παραμείνει στο ρόστερ.

Αλλαγές στην περιφερειακή γραμμή

Πιο σημαντική κίνηση όλων, αποτελεί η μετακόμιση ενός ακόμα παίχτη από τη Βιτόρια στην Κωνσταντινούπολη, του Πιέρια Χένρι. Ο εκρηκτικός Αμερικανός guard αποτελεί μια σαφή αναβάθμιση σε σχέση με τον Λορέντζο Μπράουν και μένει να φανεί κατά πόσο θα μπορέσει να ταιριάξει στον απόλυτο βαθμό με τον Νάντο Ντε Κολό, ώστε να οδηγήσουν ξανά τη Φενέρ στο φάιναλ φορ. Η περσινή χρονιά του Χένρι ήταν χρονιά καταξίωσης σε υψηλό επίπεδο, αφού τελείωσε με διψήφιο αριθμό πόντων και ήταν ο δεύτερος σε μέσο όρο ασίστ πίσω από τον Σβεντ (10,5 πόντοι και 7,3 ασίστ). Το περιφερειακό σουτ παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό, πρόβλημα που αντιμετώπιζε και ο προκάτοχός του. Άλλωστε τα ποσοστά τους ήταν τα ίδια, 32,9% ο Χένρι και 32,7% ο Μπράουν.

Ένα ακόμα ζήτημα θα είναι το κατά πόσον θα μπορέσει να λειτουργήσει καλά χωρίς τη μπάλα, καθώς ο Κοκόσκοφ χρησιμοποιούσε τον Ντε Κολό ως βασικό ballhandler και δημιουργό με το usage% να φτάνει στο 28,7%, κάτι που μοιάζει αναμενόμενο όταν υπάρχει τέτοιος παιχταράς στην ομάδα. Ποιο ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Χένρι; Μόλις 22,3% , κάτι που δείχνει πως ίσως ταιριάξει καλύτερα από ό,τι ο Μπράουν. Να προσθέσω εδώ πως και το πλαίσιο από το οποίο εντάχθηκαν στη Φενέρ οι δύο Αμερικανοί πέρυσι και φέτος ήταν τελείως διαφορετικό. Από τον Ερυθρό Αστέρα ο ένας, όπου έπαιρνε μεγάλο όγκο επιθέσεων και από τη Μπασκόνια ο άλλος, η οποία Μπασκόνια ήταν μία ομάδα που έτρεχε και πήγαινε σε πολλές κατοχές τους αγώνες (τέταρτη ομάδα σε κατοχές σύμφωνα με το realgm ). Οι επιθέσεις είχαν ροή, κίνηση και γενικά η ομάδα έβγαζε εξαιρετικές συνεργασίες, όπως δείχνει άλλωστε και το ποσοστό των καλαθιών που προήλθαν από τελική πάσα, που ήταν στο 68,6%. Συν τις άλλοις, ο Χένρι θα βρίσκει περισσότερους χώρους για διεισδύσεις στο πλευρό των Ντε Κολό, Γκούντουριτς και είναι από τους guards που δύσκολα σταματιούνται, όταν εφορμούν στο καλάθι.

Aκόμα, μία κίνηση που έγινε από το Τουρκικό πρωτάθλημα είναι αυτή του Μαριάλ Σαγιόκ από τη Μπούρσασπορ. Με μόλις 14 ματς ως προϋπηρεσία στην Ευρώπη, οι εμφανίσεις του και η προοπτική να εξελιχθεί σε μία περίπτωση Ντεσόν Πιερ, έκαναν τη Φενέρ να επενδύσει πάνω του. 18,9 πόντοι, 6,9 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ για τον 25χρονο Καναδό πλάγιο. Παίχτης με μέγεθος και μεγάλο wingspan, μπορεί να δημιουργήσει, αλλά ενώ στο κολλέγιο σούταρε με 38% τρίποντο, στην Τουρκία είχε 32,3% κάτι που πιθανόν να οφείλεται και στις επιλογές που έπαιρνε και στην ελευθερία που του έδινε ο προπονητής του.

Από κει και πέρα αποκτήθηκαν ορισμένοι Τούρκοι παίχτες όπως οι Μπίρσεν, Ακπινάρ, που θα ενισχύουν την ομάδα και στην εγχώρια λίγκα.

Η Φενέρ λοιπόν, είχε δείξει μία μεγάλη πρόοδο κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, σε σημείο που δε θα ήταν έκπληξη αν απέκλειε με μειονέκτημα έδρας την ΤΣΣΚΑ, αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα με τραυματισμούς και με κρούσματα covid. Ούτως ή άλλως μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, θα υπήρχαν ορισμένα προβλήματα κατά τη μετάβαση ολόκληρου του οργανισμού στην επόμενη μέρα. Η τάση που βλέπουμε στο Ευρωπαικό μπάσκετ για μέγεθος και αθλητικότητα σε πολλές θέσεις ακολουθείται στο μεταγραφικό παζάρι από τη Φενέρ. Η νέα της έκδοση αναμένεται πιο αθλητική, πιο σκληρή και πιο πολύπλευρη.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Tα στατιστικά είναι από το σάιτ της Ευρωλίγκα και το realgm.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely