Τρίτη, 19 ΜΑΙΟΥ 2020 14:20

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης μιλάει για την λιθουανική εμπειρία

Από :

Επικοινωνήσαμε με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη, τον 21χρονο γκαρντ που ανήκει από το 2016 στον Παναθηναϊκό, αλλά φέτος πέρασε τη σεζόν του στην Λιθουανία ως δανεικός, με τη φανέλα της Νεβέζις. Ο ταλαντούχος παίκτης μοίραστηκε μαζί μας ορισμένα στοιχεία από την εμπειρία του στην Βαλτική και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη συμμετοχή του.

Αρχικά, το πρώτο θέμα της συζήτησης μας με τον αθλητή της Νεβέζις, είχε να κάνει με το αγωνιστικό επίπεδο της λιθουανικής λίγκας, αλλά και τις βασικότερες διαφορές που εντοπίζει ο ίδιος, σε σχέση με την Basket League. Ο νεαρός γκαρντ ανέφερε πως "το πρωτάθλημα στην Λιθουανία είναι πολύ δυνατό, έχει πολλές ισχυρές ομάδες κι όλα τα ματς σχεδόν ήταν ντέρμπι μέχρι το τέλος". Πιστεύει επίσης ότι "υπάρχουν ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την Α1", όμως παράλληλα τονίζει πως "στην Λιθουανία αγωνίζονται πολλοί νεαροί αθλητές. Στην Ελλάδα, να σου πω την αλήθεια, δεν βλέπεις και πολλούς νέους. Ελπίζω, στο μέλλον, να υπάρχουν περισσότεροι νέοι στα ελληνικά γήπεδα".

Εν τω μεταξύ, του ζήτησα να μας περιγράψει λίγο την πόλη στην οποία έμενε, καθώς και το πώς ήταν η καθημερινότητα. "Το Κενταϊνι ήταν μια πολύ ωραία, μικρή πόλη. Το καλό είναι πως δεν έχει την... φασαρία της Αθήνας. Δεν υπήρχαν τόσο πολλά πράγματα να κάνεις, όπως στην Αθήνα, αλλά νομίζω πως αυτό με βοήθησε να συγκεντρωθώ στο μπάσκετ και να εκτιμήσω τα μικρά πράγματα". Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη πόλη αριθμεί περίπου 25 χιλιάδες κατοίκους, ενώ βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια του Κάουνας. Εκεί βρίσκεται κι η νεότευκτη έδρα της Νεβέζις, η "Kėdainiai Arena", η οποία άνοιξε τις πόρτες της το 2013 και μπορεί να φιλοξενήσει έως 2,200 θεατές. Συμπληρωματικά, μας είπε για τις εγκαταστάσεις των συλλόγων πως "τα γήπεδα είναι όλα πολύ ωραία και καινούργια. Σε κάθε αγώνα, είναι όλα γεμάτα. Το πιο όμορφο, θα έλεγα πως ήταν της Ζάλγκιρις, η Žalgirio Arena".

Επιστρέφοντας στα αμιγώς αγωνιστικά, ο Καλαϊτζάκης έπαιξε φέτος σε 23 αναμετρήσεις της LKL, με χρόνο συμμετοχής που ξεπερνούσε τα 28 λεπτά κατά μέσο όρο. Είχε βασικό ρόλο στην ομάδα και κατέγραψε 12.2 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ κι 1 κλέψιμο. "Νομίζω πως έγινα καλύτερος παίκτης και άνθρωπος στην Νεβέζις. Πήρα χρόνο συμμετοχής και αυτό με βοήθησε πολύ. Το ποσό πολύ, θα το δούμε στο μέλλον".

Ο δυσκολότερος αντίπαλος που βρέθηκε απέναντι του ήταν "ο Λεκαβίτσιους. Τον μάρκαρα δύο χρόνια στις προπονήσεις στον Παναθηναϊκό, αλλά στον αγώνα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Χρησιμοποιεί αρκετά pick & rolls και πρέπει να τον κυνηγάς συνέχεια".

Σχετικά με το πόσο σημαντικό ήταν το ότι μοιράστηκε τη φετινή εμπειρία, σε μια ξένη χώρα μακριά από την Ελλάδα, μαζί με τον αδερφό του, σχολίασε πως "ο Πάνος με βοήθησε παρά πολύ φέτος. Το να αγωνίζεσαι μαζί με τον δίδυμο αδερφό σου, είναι κάτι το ιδιαίτερο. Γνωριζόμαστε πολύ καλά, οπότε νομίζω ότι η παρουσία του Παναγιώτη έκανε την ζωή μου πιο εύκολη". Κάπου εδώ, να σημειώσουμε πως ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, αντίστοιχα, εμφανίστηκε φέτος σε 23 αγώνες της Νεβέζις, με απολογισμό 9.5 πόντους και 1.6 ασίστ ανά κάτι λιγότερο από 25 λεπτά δράσης. Πέρσι, έπαιζε στον Χολαργό του Άρη Λυκογιάννη και παλαιότερα βρισκόταν στον Άρη, όπου έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Φυσικά, δεν μπορούσε η κουβέντα να μην πάει και στο πώς πέρασε ο ίδιος το... πρωτόγνωρο, για όλο τον πλανήτη, διάστημα της καραντίνας. "Η καραντίνα με βοήθησε να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου. Δεν έχω δυστυχώς αυτήν την ευυκαιρία, καθώς μένουμε σε διαφορετικές πόλεις κάθε χρόνο. Επίσης, με βοήθησε πολύ στο να ασχοληθώ παραπάνω με το σώμα μου. Έχω και μπασκέτα σπίτι μου, όποτε νομίζω με βοήθησε σε ατομικό επίπεδο όλο αυτό εμένα".

Το ενδεχόμενο να διεξάγονται από εδώ και στο εξής τα αθλητικά γεγονότα δίχως θεατές, λόγω του Covid-19, σχολιάστηκε ως εξής από τον υψηλόσωμο πλειμέικερ: "Αναμφίβολα το να παίζεις αγώνες σε άδεια γήπεδα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για έναν αθλητή. Ελπίζω βέβαια όλο αυτό να τελείωσει σύντομα και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα που είχαμε πριν".

Κλείνοντας, σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή του στους "πράσινους" και την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και τους προσωπικούς του στόχους γενικότερα, εξήγησε ότι "σαν Γιωργος, θέλω να βλέπω τον εαυτό μου να βελτιώνεται. Μέρα με την μέρα, βάζω στόχους και θέλω να τους πετύχω. Δεν θέλω να βλέπω μακροχρόνια. Στόχος μου είναι κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος. Σίγουρα ένας μελλοντικός πρωταγωνιστικός ρόλος στον Παναθηναϊκό θα ήταν κάτι ξεχωριστό...".

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely