Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 13:59

Ένα Ευρωμπάσκετ γεμάτο ΝΒΑ

Από :

Το Ευρωμπάσκετ του 2021 ή 2022 είναι προ των πυλών και θα πραγματοποιηθεί με έναν χρόνο καθυστέρηση εξαιτίας των αναβολών που προκάλεσε ο covid-19. Έχουν περάσει άλλωστε και πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που διεξήχθη, με τη Σλοβενία να είναι αυτή που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Oι διοργανώσεις αυτές είναι μία ακόμα ευκαιρία για να δούμε τους μεγάλους αστέρες του ΝΒΑ να αγωνίζονται με τα χρώματα των εθνικών τους ομάδων, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του χρονικού διαστήματος διεξαγωγής τους, καθώς πια θα πραγματοποιούνται ανά τετραετία και όχι διετία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που πιθανολογώ είναι πιο ευνοϊκό στο να δίνουν το παρόν οι μεγάλοι αθλητές. Στη φετινή διοργάνωση θα βρεθούν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι μπασκετμπολίστες που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο με δύο μάλιστα να έχουν κατακτήσει το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη στο ΝΒΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στο παρακάτω κείμενο θα ασχοληθούμε με ορισμένους εξ αυτών.

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Ελλάδα

Θα ξεκινήσω με το δικό μας παιδί, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τον άνθρωπο χάρη στον οποίο γεμίζει ένα ΟΑΚΑ τέλη Αυγούστου για ένα ματς εναντίον του Βελγίου. Ή όπως πολύ ωραία έγραψε ο Γιώργος την αφορμή για να μαζευτούμε να δούμε την Εθνική. Αν όχι ο καλύτερος, σίγουρα μέσα στην τριάδα των κορυφαίων παιχτών στο ΝΒΑ, κάτοχος δαχτυλιδιού με τους Bucks και ο παίχτης στον οποίο στηρίζονται οι όποιες ελπίδες υπάρχουν για ένα μετάλλιο. Ο Αντετοκούνμπο είναι πια πιο έμπειρος στο να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες άμυνες, που υψώνουν τείχος απέναντί του στην προσπάθεια να σταματήσουν τις διεισδύσεις του, έχει βελτιώσει το midrange του καθώς πέρυσι σούταρε με το καλύτερο ποσοστό της καριέρας του στα «μακρινά δίποντα» με 44%, ενώ αμυντικά παραμένει υπέροχος. Ένα από τα ζητούμενα στην Εθνική είναι το πώς θα εκμεταλλευτούν οι συμπαίχτες του τα αρκετά ελεύθερα σουτ που θα πάρουν, αλλά και πώς θα ταιριάξει με τον Γιώργο Παπαγιάννη εν τη επιστροφή του στη γραμμή των ψηλών, μιας και δεν έχουν αγωνιστεί ακόμα μαζί.  Ήδη από τα φιλικά προετοιμασίας και τα δύο επίσημα παιχνίδια με Σερβία και Βέλγιο έχει δείξει τη διάθεση του. Οι 40 του πόντοι στο Βελιγράδι ήταν ίσως ένα μήνυμα από τα προσεχώς και δύσκολα θα ξαναδούμε στατιστικά παρόμοια με την τελευταία διοργάνωση που αγωνίστηκε με την Εθνική, το 2019 στο παγκόσμιο, όπου είχε μόλις 14,8 πόντους και 8,8 ριμπάουντ.

Νίκολα Γιόκιτς – Σερβία

Ο επί δύο συναπτά έτη πολυτιμότερος παίχτης του ΝΒΑ, θα είναι και ο μπροστάρης στην προσπάθεια της Σερβίας να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Αυτή τη φορά δεν θα χρειάζεται να παίζει μαζί με έναν σέντερ στην πεντάδα, όπως συνέβη επί Τζόρτζεβιτς στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο, όταν και είχε έναν εκ των Μιλουτίνοφ, Ραντούλιτσα στο πλάι του, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μέτριος. Ο μαέστρος της Σερβίας θα έχει αυξημένες επιθετικές αρμοδιότητες και δύσκολα θα περιοριστεί στους 11,5 πόντους που είχε στο παγκόσμιο του 2019. O παίχτης των Nuggets είναι ένας πραγματικός μαέστρος στο γήπεδο, με αδιανόητη αντίληψη του παιχνιδιού, ικανότητα να βρίσκει την καλύτερη επιλογή και να ανεβάζει αρκετά επίπεδα μία ομάδα. Ακόμα, όσο ασφυκτικά και να μαρκάρεται δεν θα τον εμποδίσει από το να σκοράρει, μιας και πέρυσι είχε πάνω από 50% σταθμισμένη ευστοχία (eFG%), όταν ο αμυνόμενος βρισκόταν πολύ κοντά του. Ο Πέσιτς έχει την ευτυχία να διαθέτει τον βραβευμένο ως καλύτερο παίχτη της Ευρωλίγκα στη θέση του πόιντ γκαρντ και τον αντίστοιχο του ΝΒΑ στη θέση του σέντερ.

Λούκα Ντόντσιτς, Γκόραν Ντράγκιτς – Σλοβενία

Ο Ντόντσιτς είναι ο απόλυτος σταρ αυτής της ομάδας και ο παίχτης που παρά τη μικρή του ηλικία είναι ένας μέγκα σταρ του ΝΒΑ. Από την άλλη, παρά τα 36 του χρόνια, ο Nτράγκιτς παραμένει ο αρχηγός της, ένας εκ των υποτιμημένων ίσως Ευρωπαίων παιχτών που έχουν αγωνιστεί ή αγωνίζονται στο ΝΒΑ και ο φύσει και θέσει ηγέτης της. Ίσως το καλύτερο περιφερειακό δίδυμο της διοργάνωσης, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορούν να κάνουν στο γήπεδο σε εξαιρετικό βαθμό. Για τον πρώτο δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά, καθώς όλοι μας θαυμάζουμε τα πεπραγμένα του εδώ και χρόνια, είτε στη Ρεάλ Μαδρίτης, είτε στο Ντάλας. Δεν θα αργήσει άλλωστε η μέρα κατά την οποία θα διεκδικεί επί ίσοις όροις το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη στο ΝΒΑ. Ο έτερος σταρ της Σλοβενίας θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν στο Σικάγο, η οποία θα είναι και η 16η στην καριέρα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Οι δύο αναμένεται να δίνουν έναν φρενήρη ρυθμό στα παιχνίδια, με πολλές κατοχές, υψηλό σκορ και πολλά σουτ από την περιφέρεια. Mε τη μορφή που έχει η διοργάνωση, τις διασταυρώσεις και φυσικά την κλάση και την εμπειρία που έχει το ρόστερ της ομάδας, πιθανολογώ πως οι Σλοβένοι θα βρεθούν ξανά στη ζώνη των μεταλλίων.

Φουρκάν Κορκμάζ, Τσεντί Οσμάν, Αλπερέν Σενγκούν – Τουρκία

Η εθνική ομάδα της γείτονας χώρας μοιάζει αρκετά «γεμάτη» σε αυτή τη διοργάνωση, με παίχτες με μπόλικο ταλέντο, έμπειρους και προπονητή τον δις πρωταθλητή Ευρώπης με την Εφές, Εργκίν Αταμάν. Όλα αυτά δείχνουν την πρόθεση της Τουρκίας να ψάξει για μία μεγάλη διάκριση. Πλην του Σέιν Λάρκιν, τρεις ΝΒΑερς θα ηγηθούν της προσπάθειας αυτής. Οι Κορκμάζ, Οσμάν έχουν αρκετά χρόνια εμπειρίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ ο Σενγκούν αναμένεται τη φετινή και δεύτερη σεζόν της καριέρας του στο ΝΒΑ να αποτελέσει τον βασικό σέντερ των Houston Rockets. Ο Κορκμάζ, που κάποτε θεωρούταν μικρότερο ταλέντο από τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, βρίσκεται ήδη πέντε χρόνια στους Sixers και στο οικοδόμημα του Αταμάν θα αποτελέσει μια διαρκή απειλή από μακριά, παρότι πέρυσι είχε μόλις 29% από το τρίποντο. Στο πλάι του ο Οσμάν, που επίσης βρίσκεται πέντε χρόνια στο ΝΒΑ και τους Cavs και ίσως είναι αυτός το πρώτο βιολί της ομάδας. Ένας πολυσχιδής φόργουορντ, που θα συνεισφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού και την περσινή σεζόν είχε 10,7 πόντους και 54,5% σταθμισμένη ευστοχία. Ο τρίτος της παρέας του ΝΒΑ, ο Σενγκούν, είναι ένας υπέροχος σέντερ, με εξαιρετικές κινήσεις και τελειώματα κοντά στο καλάθι, με ψήγματα δημιουργίας, αλλά όχι τόσο καλός ακόμα στην άμυνα. Επιλέχτηκε στο νούμερο 16 από τους Rockets και στην rookie του σεζόν είχε 9,6 πόντους, 5,5 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ σε 20 λεπτά μέσο όρο. Στο πρόσφατο παιχνίδι με την Σερβία αγωνίστηκε και ως δίδυμο με τον έτερο σέντερ, Σερτάκ Σανλί, λόγω της ικανότητας του δεύτερου να σουτάρει και από το τρίποντο.

Ντομάντας Σαμπόνις, Γιόνας Βαλαντσιούνας – Λιθουανία

Η δύναμη πυρός της Λιθουανίας αναμένεται να είναι οι δύο ψηλοί που αγωνίζονται εδώ και χρόνια στο ΝΒΑ και αποτελούν βασικές μονάδες στις ομάδες τους. Δύο παίχτες που πρακτικά αγωνίζονται στη θέση του σέντερ, αλλά θα βρίσκονται μαζί στο παρκέ σε πολλά σημεία του αγώνα. Δυνατοί και οι δύο στο ζωγραφιστό, εξαιρετικοί ριμπάουντερ (και οι δύο στην πρώτη οχτάδα στη συγκεκριμένη κατηγορία), με τον Βαλαντσιούνας τα τελευταία χρόνια να έχει προσθέσει το τρίποντο στο ρεπερτόριό του, ώστε να παραμένει χρήσιμος σε μία εποχή που οι ‘’ψηλοί’’ σουτάρουν όλο και περισσότερο από μακριά. Ενδεικτικά σημειώνω πως πέρυσι σε δύο προσπάθειες ανά παιχνίδι είχε 36% ποσοστό.

Από την άλλη, ο Σαμπόνις είναι ένας ψηλός που δημιουργεί εξαιρετικά για τους συμπαίχτες του, με τα τελευταία πέντε χρόνια να μην πέφτει κάτω από τις πέντε ασίστ μέσο όρο. Ειναι μια κινητή παραγωγή double double σε πόντους και ριμπάουντ. Επομένως, παρότι πρακτικά κινούνται σε παρόμοιους χώρους, θα υπάρχουν στιγμές στις οποίες ο Βαλαντσιούνας θα μένει στο τρίποντο για να σουτάρει και να ανοίξει χώρους και άλλες στις οποίες ο Σαμπόνις θα λειτουργεί ως δημιουργός από την κορυφή της ρακέτας. Δίδυμο που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει το κορυφαίο στη διοργάνωση.

Ρούντι Γκομπέρ, Εβάν Φουρνιέ – Γαλλία

Οι Γάλλοι είναι πάντα εκ των φαβορί της διοργάνωσης και αυτό έχουν σκοπό να επιβεβαιώσουν, παρότι έχουν να κατακτήσουν μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από το 2015. Μετά το χάλκινο στο παγκόσμιο του 2019, το ασημένιο στους Ολυμπιακούς του 2020 (ή 2021 αν θέλετε) ήρθε η ώρα να κάνουν «χατ τρικ» στις επιτυχίες. Ο Βενσάν Κολέ παραμένει στο τιμόνι των «μπλε» για 13η χρονιά, η ομάδα είναι με διαφορά η πιο αθλητική από όλες, βρίθει ταλέντου και θα είναι «αποτυχία» αν δεν βρεθεί στη ζώνη των μεταλλίων. Ο Φουρνιέ θα αποτελέσει τον βασικό επιθετικό πόλο, σε ένα ρόστερ που θα απουσιάζει ο Νάντο ΝτεΚολό. Από πέρυσι κάτοικος Νέας Υόρκης, μέλος της αρχικής πεντάδας των Knicks με 14,1 πόντους και 39% από το τρίποντο, ενώ αποτελεί και τον παίχτη με τα περισσότερα εύστοχα σουτ τριών πόντων σε μία σεζόν για την ομάδα από το «Μεγάλο Μήλο».

Στη θέση του σέντερ θα δεσπόζει ο τρεις φορές καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ (2018, 2019, 2021), Ρούντι Γκομπέρ, που αναμένεται να αποτελέσει το φόβητρο των αντιπάλων. Πόσο δε μάλλον, όταν στις διοργανώσεις της FIBA δεν υπάρχουν τα τρία αμυντικά δευτερόλεπτα που θα μπορούσαν να τον βγάλουν εκτός ρακέτας. Για χρόνια κάτοικος Γιούτα, από τη νέα σεζόν θα βρεθεί στα κρύα της Μινεσότα για να αποτελέσει δίδυμο με τον Καρλ Άντονι-Τάουνς. Tην περασμένη σεζόν ήταν δεύτερος σε πόντους που δεχόταν ανά σουτ ως ο πιο κοντινός αμυντικός, πίσω μόνο από τον Ρόμπερτ Γουίλλιαμς των Celtics και πρώτος ριμπάουντερ στη λίγκα. Πώς θα μπορέσουν οι αντίπαλες ομάδες να τον θέσουν εκτός παιχνιδιού;

Στην Γαλλία υπάρχουν ακόμα οι Καμπαρό και Μαλεντόν που αγωνίζονται στο ΝΒΑ, στους Hawks και Thunder αντίστοιχα.

Φρανζ Βάγκνερ – Γερμανία

H εθνική Γερμανίας έχει στο ρόστερ της ορισμένους έμπειρους παίχτες από το ΝΒΑ, όπως ο Τάις και ο Σρέντερ, οι οποίοι έχουν δείξει τα διαπιστευτήριά τους σε προηγούμενες διοργανώσεις. Όμως ο παίχτης που θα ξεχωρίσω είναι ο Φρανζ Βάγκνερ. Ο νεαρός φόργουορντ αποτέλεσε το νούμερο οχτώ στο ντραφτ του 2021, όταν επιλέχτηκε από τους Orlando Magic. Mια εξαιρετική πραγματικά επιλογή για την ομάδα από τη Φλόριντα, που αποτέλεσε μέλος της καλύτερης πεντάδας ανάμεσα στους πρωτοετείς της λίγκας. Ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 15,2 πόντους, ενώ ακόμα είχε 4,5 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ και 35,4% στο τρίποντο, παρότι το ποσοστό των κατοχών που τελείωνε (με σουτ, βολές ή λάθος, το λεγόμενο usage %) ήταν μόλις το πέμπτο ανάμεσα στους συμπαίχτες του. Παίχτης που μπορεί να παίξει με τη μπάλα, ή χωρίς αυτήν, έξυπνος, που ξέρει να εκμεταλλεύεται ό,τι του δίνει η άμυνα, παρότι δεν έχει ιδιαίτερα εντυπωσιακό αθλητικό πακέτο. Ο Bάγκνερ επιπρόσθετα, είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Άλμπα για δύο χρόνια τη διετία 2017-19 πριν μεταβεί στο κολέγιο του Μίσιγκαν για άλλα δύο. Στη Νασιονάλμανσφατ θα είναι το σημείο αναφοράς στις θέσεις των φόργουορντ και αναμένεται να είναι από τους παίχτες που θα λάμψουν στη διοργάνωση.

Αδέρφια Ερνανγκόμεζ – Ισπανία

Η «Φούρια Ρόχα» βρίσκεται σε στάδιο αναδόμησης, με αρκετούς νέους παίχτες στο ρόστερ και με τον Ρούντι Φερνάντεθ να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο παρελθόντος και παρόντος. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν τα αδέρφια Γκασόλ για να οδηγήσουν εκ του ασφαλούς τους Ισπανούς στη ζώνη των μεταλλίων, κάποια άλλα αδέρφια όμως, θα αναλάβουν το δύσκολο αυτό έργο. Οι Ερνάνγκομεζ, ο Βίλι και ο Χουάντσο, είναι οι σημαντικότεροι παίχτες του ρόστερ και αναμένεται να έχουν βασικό ρόλο. Ο Βίλι είτε ως πάουερ φόργουορντ, είτε ως σέντερ και ο «Μπο Κρουζ» στις δύο θέσεις των φόργουορντ. O πρώτος ως παίχτης των Pelicans έχει εξελιχθεί σε μία αξιόπιστη λύση ως αναπληρωματικός σέντερ, με μεγάλη έφεση στα ριμπάουντ, όπως δείχνουν και τα 14,5 ανά 36’, νούμερο που τον καθιστά πρώτο στην ομάδα του. Eνδεικτικό είναι ακόμα το γεγονός πως στα λίγα παιχνίδια που ξεκίνησε βασικός -oκτώ τον αριθμό- είχε μέσους όρους double double, ενώ θεωρείται τόσο σημαντικός, ώστε η ομάδα αρνήθηκε να τον ανταλλάξει εξαιτίας των όσων προσφέρει εντός και εκτός παρκέ.

Ο έτερος της οικογενείας είναι παίχτης ρολίστας στο ΝΒΑ, εν αντιθέσει με τον χαρακτήρα που είχε ως πρωταγωνιστής της ταινίας Hustle. Aγωνίστηκε σε 40 παιχνίδια την περσινή χρονιά με τη φανέλα των Celtics, Spurs, Jazz, ενώ από τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στο Τορόντο και τους Raptors. Στη Γιούτα είχε τον περισσότερο χρόνο από τις υπόλοιπες ομάδες, εξ ου και τα πιο ανεβασμένα νούμερα, με τους 6,2 πόντους και σχεδόν 44% τρίποντο σε τρεις προσπάθειες ανά 17 λεπτά τον αγώνα. Φόργουορντ με μέγεθος, που μπορεί να σουτάρει καλά, να ανοίξει τους χώρους του γηπέδου και ως στρετς «τεσσάρι» και θα χρειαστεί να το κάνει αυτό σταθερά με την Ισπανία, ώστε να έχουν ελπίδες για κάτι καλό.

Αντί επιλόγου θα παραθέσω σε μία συγκεντρωτική λίστα τους παίχτες που είτε αγωνίστηκαν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο στο ΝΒΑ, είτε έχουν συμβόλαιο και για την ερχόμενη σεζόν και θα βρεθούν στα γήπεδα της Τσεχίας, της Ιταλίας, της Γεωργίας και της Γερμανίας.

H Συγκεντρωτική λίστα με τους ΝΒΑερς του Ευρωμπάσκετ.

Βοσνία Ερζεγοβίνη

Γ. Νούρκιτς (Blazers)

Κροατία

Μ. Μπογκντάνοβιτς (Jazz ), Ι. Ζούμπατς (Clippers) , Ν. Σάριτς (Suns)

Φινλανδία

Λ. Μάρκανεν (Cavaliers)

Γαλλία

Ρ. Γκομπέρ (Timberwolves), Ε. Φουρνιέρ (Knicks), Τ. Λουάου-Καμπαρό (Hawks), T. Μαλεντόν (Thunder)

Γεωργία

Γ. Μπιτάτζε (Pacers)

Γερμάνια

Ν. Τάις (Pacers), Φ. Βάγκνερ (Magic), N. Σρέντερ ( - )

Ελλάδα

Γ. Αντετοκούνμπο (Bucks), Θ. Αντετοκούνμπο (Bucks), Τ. Ντόρσεϊ (Mavericks)

Ισραήλ

Ν. Αβντίγια (Wizards)

Λιθουανία

Γ. Βαλαντσιούνας (Pelicans), Ν. Σαμπόνις (Kings)

Σερβία

Ν. Γιόκιτς (Nuggets), Ν. Μπιέλιτσα

Σλοβενία

Λ. Ντόντσιτς (Mavericks), Γ. Ντράγκιτς (Bulls), Β. Τσάντσαρ (Nuggets)

Ισπανία

Β. Ερνανγκόμεζ (Pelicans), Χ. Ερνανγκόμεζ (Raptors), Ο. Γκαρούμπα (Rockets)

Τουρκία

Φ. Κορκμάζ (Sixers), Τ. Οσμάν (Cavaliers), Α. Σενγκούν (Rockets)

Τσεχία

Β. Κρέιτσι (Thunder), T. Σατοράνσκι

Ουκρανία

A. Λεν (Kings), Σ. Μίχαλιουκ ( - )

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely