Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 11:45

Ο οδηγός της Α2

Από :

Το πρωτάθλημα της Α2 είναι προ των πυλών και το Σάββατο έχουμε την εκκίνηση του. Η έναρξη της περιόδου μπορεί να μετατέθηκε για μια εβδομάδα, με τις περισσότερες ομάδες να είναι ακόμα ανέτοιμες και να πραγματοποιούν μεταγραφές, ωστόσο η φετινή χρονιά κρίνεται ως η πιο ενδιαφέρουσα και η πιο ανταγωνιστική. Ο μαραθώνιος της Α2 θα ξεκινήσει στις 16/10 και αν δεν υπάρξει κάποιο αναπάντεχο γεγονός ή αναβολή, θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου για την κανονική διάρκεια.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από τις κινήσεις του καλοκαιριού και την εικόνα των ομάδων σε φιλικά και επίσημα παιχνίδια στο κύπελλο, έχουμε χωρίσει τις ομάδες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Το πρώτο αφορά εκείνες που θα παλέψουν για την απευθείας άνοδο, το δεύτερο για τις θέσεις των playoff, στο τρίτο βρίσκονται οι ομάδες που θα κυμανθούν στην μέση της βαθμολογίας και στο τελευταίο εκείνες που θα παλέψουν για την παραμονή τους. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι ότι επιτρέπεται η απόκτηση ενός κοινοτικού για κάθε ομάδα, κάτι που είχε απαγορευτεί. Τέλος, η επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες, ειδικά στις ομάδες της επαρχίας θα είναι ισχυρό όπλο.

1ο Γκρουπ-Φαβορί

Δίχως αμφιβολία, τρία είναι τα μεγάλα χαρτιά της κατηγορίας που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την απευθείας άνοδο στην Α1. Καρδίτσα, Τρίτωνας και Χαρίλαος Τρικούπης έχουν επενδύσει πολλά και τα ρόστερ τους είναι πολυτέλεια για την κατηγορία. Ας ξεκινήσουμε αλφαβητικά και από την ομάδα που έκανε την μεγαλύτερη κίνηση του καλοκαιριού. Η Καρδίτσα μετά από πέντε χρόνια στην Α2, έβαλε πλώρη για τα μεγάλα σαλόνια. Με τον πρώην παίχτη Χρήστο Δεληγιάννη στην διοίκηση της ομάδας, έναν σκληρό αλλά καταξιωμένο προπονητή όπως τον Χρήστο Λιόγα στο τιμόνι και με κινήσεις όπως ο Μπουρούσης και Βεργίνης δείχνει την διάθεση να ανέβει εδώ και τώρα. Επίσης, η πόλη διαθέτει ένα καινούριο γήπεδο 2.500 θέσεων και δείχνει διατεθειμένη να αγκαλιάσει την προσπάθεια των ανθρώπων. Στις τάξεις της, η Καρδίτσα διαθέτει μια από τις πληρέστερες frontline της κατηγορίας, καθώς πέρα από τον Μπουρούση έχει παιδιά έμπειρα όπως ο Χάλαρης, ο Καρράς και μεγάλη βοήθεια θα προσφέρει ο Ντράσκοβιτς. Μια ομάδα με βάθος, που θα στηριχθεί στους ψηλούς και στην καθοδήγηση από τον πάγκο.

Ο ιστορικός Τρίτωνας επιστρέφει. Μια ομάδα γεμάτη, που την τελευταία εβδομάδα έκανε το μπαμ με την απόκτηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη από τον Ιωνικό, στοχεύει στην άνοδο και μόνο. Με πλειάδα έμπειρων αθλητών όπως ο Μάντζαρης, ο Δημάκος, ο Μελισσαράτος, ο Αντωνάκης, ο Καραμολέγκος και ο Τσόχλας, που γνωρίζουν άριστα την κατηγορία και με έναν ανερχόμενο προπονητή, τον Μιχάλη Μιχελάκο, διαθέτει όλα τα φόντα για να πετύχει. Έχει σκληρή έδρα και δύσκολα μια ομάδα θα περάσει από το μικρό γήπεδο του Στρέφη. Το μόνο ζήτημα είναι η χημεία και πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να δέσουν όλοι αυτοί οι παίχτες, καθώς στην έναρξη υπάρχει το ντέρμπι με τον άλλον διεκδικητή, τον Τρικούπη.

Τρίτος στην σειρά έρχεται ο Χαρίλαος που μετά από ένα χρόνο στην Α1 και τον υποβιβασμό του, στοχεύει στην άμεση επάνοδο του. Η σημαντικότερη κίνηση του δεν ήταν άλλη από τον συμπαθή και εξαιρετικό προπονητή Γιάννη Καλαμπάκο, ο οποίος συν τοις άλλοις δίνει απολαυστικές συνεντεύξεις. Η παρουσία του Βασιλόπουλου και του Λιάπη στα γκαρντ, με την προσθήκη του Αλίχοτζιτς στην γραμμή των ψηλών, ισχυροποιεί τα πλάνα του. Θα είναι μια ομάδα πολύ ενδιαφέρουσα που θα τρέξει, θα ψάξει πολύ το ανοιχτό γήπεδο και θα βασιστεί στην έδρα της.

2ο Γκρουπ-Διεκδικητές Play off

Με την πρώτη τριάδα να είναι σχεδόν σίγουρη, σειρά παίρνουν οι ομάδες που θα παλέψουν για μια θέση στα playoffκαι το καλύτερο δυνατό. Ελευθερούπολη και Μαρούσι φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά μετά και την περυσινή καλή τους παρουσία στο πρωτάθλημα. Ο σύλλογος από την Καβάλα άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ του και παρότι κράτησε τον προπονητή του για έκτη σερί σεζόν χρειάζεται χρόνο. Ο κόουτς ήθελε νεανικότητα στην ομάδα και γι'αυτό κινήθηκε για παιδιά με κίνητρο να έρθουν στο προσκήνιο και να επιστρέψουν στην Α1 όπως ο Ναούμης, ο Ερμείδης, ο Σκουλίδας και ο Κάδρας. Σίγουρα θα παλέψει για την είσοδο στα playoff.

Το Μαρούσι από την άλλη αποτελεί ίσως την γηραιότερη ομάδα του πρωταθλήματος. Στον πάγκο της συνεχίζει ο έμπειρος Σκαραφίγκας και στο ρόστερ θα συναντήσεις τον αειθαλή Γκαγκαλούδη στα 43 του και δίπλα του τον εκρηκτικό αριστερόχειρα,  Στασινό. Η ομάδα με τις κινήσεις της δείχνει ότι θέλει να επιστρέψει μετά από χρόνια στην Α1, αλλά το έργο της κρίνεται δύσκολο, καθώς οι αντίπαλοι έχουν ενισχυθεί αρκετά.

3ο Γκρουπ-Μέση Βαθμολογίας

Σε αυτό το γκρουπ θα συναντήσουμε ομάδες που κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο πάνω γκρουπ και θα κυνηγήσουν την καλύτερη πορεία. Αμύντας, Καβάλα, Κόροιβος Αμαλιάδας, Πανερυθραϊκός, Φίλιππος Βέροιας και Ψυχικό. Μια εξάδα από την οποία οι δυο θα κινδυνεύσουν μέσα από την διαδικασία των playout, καθώς θα λάβουν μέρος σε αυτά οι θέσεις 10-13, αλλά δίνουμε μικρές πιθανότητες υποβιβασμού για εκείνες. Εδώ θα συναντήσουμε παραδοσιακές ομάδες της Α2, με σταθερή παρουσία, που γνωρίζουν άριστα την κατηγορία. Σκληροτράχηλες πρωτίστως, που στην έδρα τους θα κάνουν σίγουρα ζημιές και που αν οι πρωτοκλασάτοι δεν δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Ξεκινώντας από τον Αμύντα, μπορεί να έχασε έναν από τους καλύτερους του παίκτες, τον Σάλεχ που αποχώρησε για την Αίγυπτο, εντούτοις είναι ένας σύλλογος σταθερός με ρόλους και συγκεκριμένο ταβάνι. Έκανε λίγες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι.

Η άλλη ομάδα που θα εκπροσωπήσει τον νομό, η Καβάλα, δεν θα έχει καμία σχέση με την περυσινή χρονιά. Αλλαγμένο ρόστερ αρκετά, διαφορετικοί στόχοι. Η προσθήκη του Άμστρεντ, του πρώην αθλητή της ΑΕΚ και του Ρεθύμνου είναι πολυτέλεια για την κατηγορία, αλλά δεν φτάνει από μόνη της. Θα είναι δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος και έχει μερικά παιδιά που μπορεί να μας απασχολήσουν. Ο Ζαρκαδούλας με το μακρινό του σουτ είναι ένας από αυτούς.

Ο Κόροιβος Αμαλιάδας αποτελεί την ομάδα με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας. Ο κόουτς Δελέγκος προτίμησε να δώσει τόπο στα νιάτα και με πρώτο βιολί τον Παπαρέγκα από την Καρδίτσα να ψάξει για το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν έχει ούτε έναν παίχτη πάνω από τα 28 έτη και η τοπική κοινωνία στηρίζει την ομάδα της Ηλείας.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ είναι ο Πανερυθραϊκός. Στα πρότυπα του αμερικάνικου κολεγιακού πρωταθλήματος, ο Πανερυθραικός στοχεύει στην δημιουργία μιας ομάδας με αποκλειστική συμμετοχή παιδιών κάτω των 22 ετών. Αυτό θα ξεκινήσει σταδιακά και το όλο εγχείρημα θα χρειαστεί περίπου 3-4 χρόνια. Ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για πολλούς νέους αθλητές, που θα βρουν χρόνο συμμετοχής σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα με την ομάδα από την Ερυθραία να επενδύει παράλληλα αρκετά τα τελευταία χρόνια στα τμήματα υποδομής τους.

Ο Φίλιππος Βέροιας κινήθηκε αρκετά το καλοκαίρι, αλλά δεν φαίνεται να άλλαξε αρκετά πράγματα. Η περασμένη χρονιά δεν ήταν και η καλύτερη, αφού γλίτωσε τον υποβιβασμό λόγω της πανδημίας και λογικά θα μπει στη ζώνη των playout. Μεγάλος μέσος όρος ηλικίας για μια ομάδα που θέλει να ξεμπλέξει γρήγορα με την παραμονή της.

Τέλος το Ψυχικό, παρότι απέκτησε δυνατά ονόματα της κατηγορίας όπως ο Πλουτάρχου, ο Αθανασούλας και ο Κούκας, δεν νομίζουμε ότι θα καταφέρει να μπει στα playoff, καθώς δεν έχει γεμάτο ρόστερ. Έχει μια έμπειρη ομάδα, που θα ψάξει πολύ το σετ παιχνίδι και απέναντι σε ομάδες με ταχύτητα και πίεση, όπως ο Πανερυθραικός, θα έχει πρόβλημα όπως είδαμε και στο Κύπελλο. Σίγουρα όμως δεν θα κινδυνεύσει και θα βρεθεί στην μέση της βαθμολογίας.

4ο Γκρουπ-Υποβιβασμός

Στο 4ο και τελευταίο γκρουπ θα συναντήσουμε τέσσερις ομάδες που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τον απευθείας υποβιβασμό. Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να χωρίσουμε σε ένα υπό-γκρουπ ακόμα, καθώς όπως όλα δείχνουν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις δύο που θα οδηγηθούν στην Β’ Εθνική την προσεχή σεζόν. Αυτές δεν είναι άλλες από την Δάφνη Δαφνίου και τον Οίακα Ναυπλίου, που τελευταία στιγμή αποφάσισε να κατέβει στο πρωτάθλημα. Οι άλλες δύο που θα παλέψουν στα play out και λογικά θα οδηγηθεί η μία σε μπαράζ στο τέλος της χρονιάς είναι το Αγρίνιο και το Παγκράτι. Ξεκινώντας από το Αγρίνιο, που βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από όλες τις ομάδες εδώ, κατεβαίνει με καλύτερες προοπτικές. Έχει ασφαλώς ένα νεανικό ρόστερ, με αρκετές κινήσεις από χαμηλότερες κατηγορίες και μόνο τον Μήτσου πάνω από 24 ετών, αλλά έχει πολύ καλή έδρα και σίγουρα θα σημειώσει εκπλήξεις. Θα πιέσει πολύ σε όλο το γήπεδο, με τον κόουτς Διαμαντάκο να παραμένει για πέμπτη διαδοχική χρονιά, αλλά υστερεί πολύ κοντά στο ζωγραφιστό. Θα υπάρχει ενθουσιασμός και ομοιογένεια, καθώς όπως τόνισαν οι αθλητές στην Media Day είναι όλη την ημέρα μαζί, αλλά υπάρχει έλλειψη εμπειρίας για την κατηγορία.

Το Παγκράτι από την άλλη είναι ένας σύλλογος με μακρά θητεία στην Α2. Φέτος, μετά την αποχώρηση του κόουτς Λιόγα για την Καρδίτσα, αποφάσισε μείωση του μπάτζετ. Έστω και την τελευταία στιγμή δημιούργησε μια ομάδα που μπορεί να παλέψει για την παραμονή. Παρότι την περασμένη σεζόν βρέθηκε στα play off , ο πήχης φέτος πέφτει δραματικά. Με ηγέτη τον Σάκη Γεωργοπαπαδάκο θα προσπαθήσει να φανεί ανταγωνιστικό και με την δύναμη της έδρας να πετύχει τον στόχο. Κάτι πολύ δύσκολο, που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από όλους στο σύλλογο.

Στο τελευταίο γκρουπ και σχεδόν βέβαια στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα θα συναντήσουμε την Δάφνη Δαφνίου και τον Οίακα Ναυπλίου. Οι δύο σύλλογοι κατεβαίνουν στο πρωτάθλημα με μοναδικό στόχο την ανάδειξη νέων παιχτών και η παραμονή θα ισούται με κάποιο θαύμα αν επιτευχθεί. Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι στόχοι, αλλά οφείλουν να αναδείξουν νέους αθλητές και να μην δούμε στο τέλος της σεζόν τις ομάδες να διαλύουν το υπάρχον δυναμικό.

Συνοψίζοντας, ο φετινός μαραθώνιος θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός για τις ομάδες που θα παλέψουν για την άνοδο. Το πρωτάθλημα, παρά την μεγάλη αποχή και την καραντίνα, ολοκληρώθηκε και μακάρι το ίδιο να γίνει και φέτος. Σημαντικό θα είναι να μην υπάρξουν τραυματισμοί, καθώς ο κίνδυνος ελλοχεύει μετά την μακρά αποχή. Εξαρχής κάποιοι έχουν ξεχωρίσε,ι αλλά μες στο παρκέ θα αποδειχθεί ποιος αντέχει όλα τα προβλήματα σε μια μακριά σεζόν. Υπάρχουν μεγάλα ονόματα που θα κοσμήσουν με την παρουσία τους τα γήπεδα και θα προσελκύσουν κόσμο, όπως ο Μπουρούσης, ο Μαυροκεφαλίδης, ο Βεργίνης και ο Πολυτάρχου. Το ζήτημα όμως είναι να βρεθεί λύση με τα τηλεοπτικά και κάποιο κανάλι να μεταδώσει την Α2, με την Ertflix να δείχνει ένα ενδιαφέρον, αλλά ακόμα να μην έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τέλος, με ιδιαίτερη προσμονή περιμένουμε νέα εγχειρήματα όπως της Ερυθραίας, αλλά και γενικά νέα παιδιά στα παρκέ, που θα πάρουν χρόνο και παραστάσεις με απώτερο σκοπό την ένταξη τους στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 10 hot topics για το 2022 Για έναν Θρύλο »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely