Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 18:34

Θέση για έναν: To προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά

Από :

Πάνω από έναν χρόνο μετά την προγραμματισμένη τους διοργάνωση, τα τουρνουά της FIBA που θα κρίνουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου μήνα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής. Μέχρι τις 4 Ιουλίου, 24 ομάδες θα αγωνιστούν σε τέσσερα διαφορετικά τουρνουά ανά τον κόσμο για να πάρουν τα ισάριθμα εισιτήρια που θα τους στείλουν στο Τόκιο. Οι τέσσερις αυτές διοργανώσεις θα γίνουν σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις του κόσμου (Κάουνας, Σπλιτ, Βελιγράδι και Βικτώρια), όμως, για την ώρα τουλάχιστον, θα ασχοληθούμε μόνο αυτή της Βικτώρια στην οποία συμμετέχει και η εθνική ομάδα της Ελλάδας μαζί με άλλες πέντε χώρες, τον οικοδεσπότη Καναδά και τις Τσεχία, Τουρκία, Κίνα και Ουρουγουάη.

Το format της διοργάνωσης είναι εξαιρετικά απλό. Οι έξι χώρες χωρίζονται, βάσει δυναμικότητας και βαθμολογίας στην κατάταξη της FIBA σε δύο ομίλους των τριών και μετά από τα μεταξύ τους παιχνίδια, οι δύο πρώτοι προκρίνονται και παίζουν χιαστί ματς με τους δύο πρώτους του άλλου ομίλου σε ένα ιδιότυπο φάιναλ φορ, όπου ο νικητής παίρνει και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Με βάση την κατάταξη, η Ελλάδα, που έχει το καλύτερο ranking πήρε την τέταρτη και την πέμπτη καλύτερη χώρα στον πρώτο όμιλο, δηλαδή τον Καναδά και την Κίνα, με τις τρεις άλλες χώρες να αγωνίζονται μεταξύ τους στον δεύτερο όμιλο.

Οι αγώνες θα γίνουν στο Save-On-Foods Memorial Centre της Βικτώρια, την πρωτεύουσα της επαρχίας British Columbia, η οποία βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της νήσου Βανκούβερ. Το γήπεδο χρησιμοποιείται συχνότερα για τους αγώνες χόκει της τοπικής ομάδας, καθώς και για πολλές συναυλίες. Έχει χωρητικότητα 7,500 θεατών, όμως οι αγώνες του τουρνουά θα γίνουν ανάμεσα σε λίγους κι εκλεκτούς λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού που συνεχίζει να κυριαρχεί σε όλον τον κόσμο.

Ας δούμε όμως τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά, βάσει των ομίλων που συμμετέχουν:

Ελλάδα

Μετά από μία περίοδο άγνοιας και εσωτερικών ανακατατάξεων που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα αναφορικά με τις εκλογές της ομοσπονδίας, η εθνική ομάδα μπάσκετ ταξιδεύει στην άλλη άκρη της Γης με προπονητή τον Ρικ Πιτίνο, όπως είχε ανακοινωθεί κάπου το μακρινό πλέον 2019, όμως θα έχει ελάχιστα από τα αστέρια της. Δύο από τους αδερφούς Αντετοκούνμπο συμμετέχουν στα πλέι-οφ του ΝΒΑ (μάλιστα ο εναρκτήριος αγώνας της Εθνικής με τον Καναδά πέφτει σχεδόν ίδιες ώρες με τον τέταρτο τελικό της Ανατολής ανάμεσα στους Μπακς και τους Χοκς), ενώ παρά την συμμετοχή τους στην προετοιμασία, έμειναν εκτός λόγω τραυματισμών οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Ιωάννης Παπαπέτρου. 

Αναμφισβήτητα πολλά θα κριθούν από την απόδοση των δύο ηγετών της ομάδας, του Νικ Καλάθη και του Κώστα Σλούκα, ενώ το δίδυμο ψηλών του φετινού Παναθηναϊκού με Γιώργο Παπαγιάννη και Ντίνο Μήτογλου θα είναι η γραμμή κρούσης. Εάν η εθνική κατέβαινε πλήρεις θα είχε πολλές πιθανότητες για πρόκριση, όμως πλέον πηγάινει στο τουρνουά για να κάνει απλώς την έκπληξη. Άξια παρατήρησης η συμμετοχή του τρίτου αδερφού της οικογένειας Αντετοκούνμπο, του Κώστα, που ίσως έχει την ικανότητα να αλλάξει κάπως τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ίσως. Μάλλον όχι, αλλά θα δούμε.

Καναδάς 

Το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η ομάδα του Καναδά. Παρά τις επίσης ηχηρές απουσίες παικτών όπως ο Ντίλον Μπρουκς, ο Κέβιν Πάνγκος, ο Τρίσταν Τόμπσον κι ο Κέλι Ολίνικ, στο ρόστερ της ομάδας, στην οποία προπονητής είναι ο ιθύνων νους των Toronto Raptors, Νικ Νερς, υπάρχουν πολλοί παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Από αυτούς ξεχωρίζουν οι Γουίγκινς και Μπάρετ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν κι ονόματα όπως αυτά των Λου Ντορτ, Ντουάιτ Πάουελ, Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ και Τρέι Λάιλς που συμπληρώνουν ένα σε κάθε περίπτωση πλήρες ρόστερ.

Εκτός από τους NBAers, στην εθνική Καναδά αγωνίζεται κι ο γνωστός μας από την Ευρώπη, Άαρον Ντούρνεκαμπ, ο οποίος στα φιλικά αποτέλεσε και τον πρώτο σκόρερ της ομάδας. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ομάδα του Καναδά έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα για την πρόκριση και η αλήθεια είναι πως με τους αγώνες να γίνονται σε φιλικό έδαφος, η μη παρουσία τους στο Τόκιο θα ισοδυναμεί με έκπληξη.

Κίνα

Μετά την αποτυχία της ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στα γήπεδα της χώρας της, η εθνική της Κίνας χρειάστηκε να λάβει wild card για να συμμετάσχει στα προολυμπιακό τουρνουά. Μάλιστα, επειδή η παλαιότερη γενιά αποσύρθηκε από την εθνική μετά το τέλος του Μουντομπάσκετ, στο Προολυμπιακό το ρόστερ θα αποτελείται από νέα πρόσωπα, με βασικότερο όλων, τον νέο προπονητή και πρώην στέλεχος των ομάδων που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008, τον Ντου Φενγκ.

Παρότι θεωρητικά δεν αναμένεται να αποτελέσουν κίνδυνο για κάποια από τις δύο ομάδες που θα συμμετέχουν στον όμιλο, οι Κινέζοι έχουν ένα ιδιαίτερο ρόστερ, όπου οι γκαρντ είναι αρκετά μικροί σε μέγεθος, όμως οι ψηλοί είναι θηριώδεις, με βασικό όπλο τον πρώην σέντερ των Houston Rockets, Ζου Τσι και τον ύψους 2,26 Λιού Τσουάντσινγκ. Άξια αναφοράς η μη συμμετοχή του ίσως καλύτερου Κινέζου μπασκετμπολίστα, του 28χρονου Αιλούν Γκουό, ο οποίος απουσιάζει λόγω τραυματισμού.

Τσεχία

Η ομάδα-έκπληξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος επιστρέφει σε προολυμπιακό τουρνουά για δεύτερη συνεχόμενη φορά και παρότι δεν είναι το μεγάλο φαβορί, σίγουρα έχει το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας της, καθώς οι βασικοί της σταρ έχουν αποφύγει τους τραυματισμούς. Τομάς Σατοράνσκι και Γιάν Βέσελι είναι οι ξεκάθαροι ηγέτες της ομάδας, έχοντας δημιουργήσει ένα εκπληκτικό δίδυμο σε άμυνα κι επίθεση. 

Στην ομάδα βρίσκεται ο 37χρονος πλέον, Μπλέικ Σιλμπ, αλλά και ο πρώτην πυρήνας της Νίμπουργκ που άφησε εντυπωσιακές αναμνήσεις στην πορεία των Τσέχων προς την έκτη θέση που πήραν στην Κίνα το 2019. Γιαρομίρ Μποχάτσικ, Πάτρικ Άουντα, Μαρτίν Πέτερκα και φυσικά ο πανύψηλος Οντρέι Μπάλβιν επιστρέφουν στην Βικτώρια με ένα ρόστερ που μπορεί να μην εντυπωσιάζει όσο αυτό του Καναδά, αλλά έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Τουρκία

Αν μία ομάδα μπορεί, βάσει ρόστερ, να τα βάλει στα ίσια με τον Καναδά, αυτή δείχνει να είναι η ομάδα της Τουρκίας, η οποία όμως λίγες ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά δέχτηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα χάνοντας τον Σέιν Λάρκιν από τις τάξεις της, λόγω τραυματισμού. Παρόλα αυτά, έχει ένα εντυπωσιακό μείγμα εμπειρίας και ενέργειας από τους Τσεντί Οσμάν, Φουρκάν Κορκμάζ, Ερσάν Ιλιασόβα και Σερτάκ Σανλί που διαμορφώνουν έναν κορμό τεσσάρων παικτών που δείχνουν ότι μπορεί να κουβαλήσουν την εθνική ομάδα στους πρώτους της Ολυμπιακούς Αγώνες από το πολύ μακρινό 1952.

Επίσης θα είναι η πρώτη ευκαιρία να δούμε σε διοργάνωση της FIBA τον πολλά υποσχόμενο σέντερ του τουρκικού μπάσκετ, τον Αλπερέν Σενγκούν της Μπεσίκτας, ο οποίος αναμένεται να ανέβει ψηλά στο επερχόμενο ντραφτ και από το φθινόπωρο να μεταπηδήσει στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ. 

Ουρουγουάη

Η πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά είναι αναμφίβολα αυτή της Ουρουγουάης. Παρότι βρέθηκαν μέσω wild card στον Καναδά, δύσκολα θα διεκδικήσουν οποιαδήποτε διάκριση, ειδικά στον όμιλο που έχουν βρεθεί, με δύο πολύ δυνατούς αντιπάλους. Παρόλα αυτά στον πάγκο βρίσκεται ο Ρούμπεν Μανιάνο, γνωστός από τη θητεία του στον πάγκο της Αργεντινής και το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε με τη χώρα του στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, κάτι που μάλλον δεν θα πετύχει και φέτος με την Ουρουγουάη.

Οι Τσαρούας βασίζονται στην τριάδα των Τζέισον Γκρέιντζερ, Μπρούνο Φιτιπάλντο και Εστεμπάν Μπατίστα, μαζί με μία πληθώρα βετεράνων και μη που αγωνίζονται στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας. Μόνη εξαίρεση ο 19χρονος Σαντιάγκο Βεσκόβι που αγωνίζεται στο NCAA και αναμένεται να γίνει ο πρώτος μπασκετμπολίστας της χώρας που θα επιλεγεί στο draft.

Οι αγώνες της πρώτης φάσης ξεκινούν τα ξημερώματα της Τετάρτης με τον πρώτο αγώνα να είναι προγραμματισμένος στις 2:05 και τον δεύτερο στις 5:35. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας θα παίξει τους δύο αγώνες του ομίλου της την Τετάρτη και την Παρασκευή στις 2:05, ενώ οι ημιτελικοί θα γίνουν τα ξημερώματα της Κυριακής κι ο τελικός στις 5:35 το πρωί της Δευτέρας.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely