Παρασκευή, 22 ΜΑΙΟΥ 2020 09:20

Συνέντευξη - Λαρεντζάκης: Οι αλλαγές στην πορεία και το επόμενο βήμα

Από :

Με τις επίσημες αγωνιστικές  υποχρεώσεις να έχουν παγώσει εξαιτίας του κορονοϊού, οι ομάδες έχουν ξεκινήσει ήδη το σχεδιασμό τους για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρώτη κίνηση του Ολυμπιακού αναμένεται να είναι η απόκτηση του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Στους ερυθρόλευκους άλλωστε, η αναγκαιότητα για ανανέωση του εγχώριου υλικού είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη. Ο ελληνικός κορμός πρέπει να τονωθεί και η επερχόμενη (όπως όλα δείχνουν) μεταγραφή του Λαρεντζάκη είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο διεθνής γκαρντ μετά από την περιπλάνηση του σε αρκετά κλαμπ, φαίνεται έτοιμος να πραγματοποιεί το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας του. Δυο ημέρες πριν μοιράστηκε μαζί μας μερικές πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις σχετικά με την πορεία και την εξέλιξή του. Τον ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο του. 

- Όπως σε κάθε περίπτωση που ένας παίκτης απασχολεί τα μεταγραφικά νέα, έτσι και στη δική σου διαβάζουμε άρθρα σχετικά με τα χαρακτηριστικά σου. Ποιο θεωρείς εσύ ότι είναι το δυνατό στοιχείο στο παιχνίδι σου;

- Θεωρώ ότι πως αυτό που με χαρακτηρίζει είναι το διάβασμα του παιχνιδιού και η αντίληψη του. Είμαι ένας πλάγιος που γνωρίζω καλά τα βασικά και που έχω δουλέψει πολύ σε αυτό τον τομέα. Από εκεί ίσως πηγάζει και μια κάποια άγνοια κινδύνου σε κρίσιμα σημεία. Επιπλέον, η ικανότητα μου στο σκοράρισμα και η επαφή που έχω με το καλάθι είναι από τα δυνατά μου στοιχεία. Όπως μου είχε τονίσει άλλωστε στο παρελθόν ένας προπονητής μου, ο Σάββας ο Καμπεριδης στον Άρη, σε αυτό βοηθάνε τα χέρια μου και οι παλάμες μου.

- Θα ήθελα να καταλάβω πώς εξελίχθηκες όλα αυτά τα χρόνια, από ένας κατεξοχήν σκόρερ (σ.σ. ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Εφήβων και Νέων το 2011-2012) σε έναν παίχτη 3 & D. Τι έφερε αυτήν εξέλιξη στο παιχνίδι σου;

- Αρχικά, η εμπειρία μου στη Ρόδο με βοήθησε ιδιαιτέρως, καθώς ερχόμουν από σεζόν απραξίας με τον Άρη, που δεν ήταν και η καλύτερη της καριέρας μου, γιατί άλλα περίμενα και άλλα συνέβησαν. O δανεισμός μου στη Ρόδο για δύο χρόνια ήταν από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσα να κάνω. Με βοήθησε πολύ ο κόουτς Λυκογιάννης, καθώς μου έδωσε ελευθερία για να ξεδιπλώσω τις αρετές μου και να βελτιώσω το παιχνίδι μου. Στη συνέχεια ήρθε η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ. Εκεί προπονητής ήταν ο Γιούρι Ζντοβτς. Σε μια περιφέρεια με παίχτες όπως ο Ντίξον, ο Βασιλειάδης ή ο Ούκιτς, εγώ έπρεπε να παλέψω για τον χρόνο μου και να προσαρμοστώ στις απαιτήσεις. Ο κόουτς εξαρχής μου μίλησε ξεκάθαρα και μου ζήτησε να δώσω βάση στην άμυνα, από όπου και θα κέρδιζα τον χρόνο μου. Είχα την εντολή να μαρκάρω τον καλύτερο παίχτη της αντίπαλης ομάδας από την αρχή της προετοιμασίας. Μου είπε ότι ήξερε τις δυνατότητες μου και ήθελε να με εξελίξει παράλληλα σε αμυντικό εργαλείο. Αυτό που άλλαξα εγώ ήταν η συγκέντρωση και η διάθεση μου στο αμυντικό κομμάτι. Ισχύει ότι δεν έδινα βάση ιδιαίτερη σε αυτό και προτιμούσα το σκοράρισμα μικρότερος, αλλά ο κόουτς Ζντοβτς με βοήθησε πολύ να αλλάξω νοοτροπία. Να δω αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που θα εξελίξουν το παιχνίδι μου .

- Νιώθεις έτοιμος για το επόμενο βήμα, έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή;

- Είμαι έτοιμος εδώ και δύο χρόνια για το κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης, στόχος μου είναι να παίξω στην Ευρωλίγκα και να καθιερωθώ σε αυτήν. Επίσης να αποτελέσω μέλος της Εθνικής Ελλάδος για πολλά χρόνια και όσο είμαι υγιής να βρίσκομαι κάθε καλοκαίρι σε αυτήν, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να φοράς το εθνόσημο και να ακούς τον εθνικό ύμνο. Την πρώτη φορά μάλιστα που φόρεσα τη φανέλα και έβλεπα τη γαλανόλευκη με είχε πιάσει άγχος και ρίγος ταυτόχρονα, έτρεμα για την ακρίβεια. Οπότε αν με ρωτάς ναι, είμαι σίγουρος για εμένα και πιστεύω είμαι απόλυτα έτοιμος για τη συνέχεια, δουλεύοντας πολύ κάθε στοιχείο του παιχνιδιού μου .

- Μιλώντας για το επόμενο βήμα, για να εξελιχθείς πρέπει να βελτιώσεις και κάποια στοιχεία του παιχνιδιού σου. Ποιο θεωρείς το μειονέκτημα σου; (σ.σ. η απάντηση ήρθε σε κλάσματα δευτερολέπτου)

- Σίγουρα γνωρίζω πως δεν είμαι ο πιο αθλητικός γκαρντ για την Euroleague, υστερώ πολύ σε αθλητικότητα και σε αυτό δουλεύω πολύ τα καλοκαίρια, με τον προσωπικό μου γυμναστή. Το μπάσκετ οδηγείται προς αυτήν την κατεύθυνση, του γρήγορου παιχνιδιού και της έκρηξης και εκεί θέλω να δώσω βαρύτητα. Με διάφορες ασκήσεις με μπάλα ή χωρίς, δουλεύω συνεχώς για να μειώσω την απόσταση από τους αθλητές που ξεχωρίζουν σε αυτό το επίπεδο. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκαλεί ο Χίγκινς της Μπαρτσελόνα. Δεν λέω ότι θα γίνω σαν αυτόν, αλλά πρέπει να βελτιωθώ πολύ. Επίσης, για να σε προλάβω, πρέπει να σταματήσω να παρασύρομαι πολλές φορές από το ρυθμό και την τροπή που παίρνει ο αγώνας. Τι εννοώ; Είμαι λίγο παρορμητικός ως άνθρωπος και πολλές φορές εκδηλώνω έντονα τα συναισθήματα μου, κάτι που πρέπει να μάθω να διαχειρίζομαι καλύτερα .

- Πάντα είχα την άποψη ότι μπορείς να εξελιχθείς σε έναν σπουδαίο σουτέρ και κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Με τα χρόνια όμως το σουτ σου για κάποιο περίεργο λόγο είναι κάπως ασταθές, θα σε χαρακτήριζα streaky shooter για την ακρίβεια. Συμφωνείς με την άποψη αυτή ή τα παραλέω;

- Κοίτα, αναγνωρίζω τα σκαμπανεβάσματα στο σουτ μου και πιστεύω πως συσχετίζονται με τον ψυχολογικό τομέα, ποτέ δεν έχασα την ικανότητα μου στο σουτ, απλά εικάζω ότι είναι ζήτημα ψυχολογίας κυρίως. Μου αρέσει να σουτάρω, μου αρέσει να εκτελώ από μακριά και δεν θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη λύση για την αντίπαλη άμυνα να προκαλέσει το μακρινό μου σουτ.

- Πρώτη φορά στο εξωτερικό και θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας τις εμπειρίες σου από ένα ξένο πρωτάθλημα και την επιλογή σου να αγωνιστείς στη Μούρθια.

- Το καλοκαίρι μετά τη φυγή μου από την ΑΕΚ ψάχτηκα για ομάδες της Euroleague ή για να έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου μετά το ΝΒΑ. Να σε γυρίσω βέβαια πίσω κάποια χρόνια με την μεταγραφή μου στη Σαραγόσα, που τότε ο μάνατζερ μου ο Δημητρόπουλος επέμενε να κάνω το βήμα για την Ισπανία, γιατί θα με βοηθούσε να αναπτύξω το παιχνίδι μου, να ωριμάσω μπασκετικά και να καθιερωθώ. Δεν είχε και άδικο. Η ACB ήταν τρομερή εμπειρία για εμένα. Ένα πρωτάθλημα που θα αντιμετωπίσεις τους καλύτερους αντιπάλους, που τα γήπεδα είναι γεμάτα. Είχα σπουδαίους συμπαίκτες και προπονητή. Το επίπεδο δεν συγκρίνεται με το ελληνικό πρωτάθλημα. Όλες οι ομάδες παίζουν σε υψηλές ταχύτητες, πράγμα που λάτρεψα. Γενικά είναι μια ανταγωνιστική λίγκα και αν θέλεις να αντέξεις και να παίξεις σε αυτήν, πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Επίσης, αυτό που συμβαίνει στο Copa Del Rey στην Ισπανία, δεν θα το δεις πουθενά. Θα ήθελα να το ζήσω, αλλά έστω και από μακριά καταλαβαίνεις ότι στην Ισπανία είναι έτη φωτός μπροστά από την Ελλάδα, σε μπασκετική κουλτούρα, υγεία και τρόπο σκέψης. Ειλικρινά το ζήλεψα το τουρνουά στη Μάλαγα φέτος. (σ.σ. Ο Λαρεντζάκης έπαιξε φέτος σε 18 παιχνίδια με τη Μούρθια με χρόνο συμμετοχής περίπου 19’. Είχε ενεργό ρόλο στο rotation της ομάδας καταγράφοντας 8.7 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ.)

- Φτάνουμε στο τέλος της συζήτησης μας και δεν μπορώ να μην ρωτήσω για το θέμα που απασχολεί όλο τον πλανήτη, την πανδημία του COVID-19. Πώς έζησες τους τελευταίους δυο μήνες;

- Η αλήθεια είναι ότι πέρασα δύσκολα με τον ιό. Κλεισμένος σε ένα σπίτι για δύο μήνες και κάτι περίπου, μακριά από τη χώρα σου, χωρίς να μπορείς να βγεις έξω. Η καθημερινότητα μου περιελάμβανε προπόνηση από το σπίτι, βίντεο μέσω Zoom για όλη την ομάδα, με τον γυμναστή να προσπαθεί να μας κρατήσει σε καλή κατάσταση. Δουλεύαμε ομαδικώς όλοι από το σπίτι, αν και δεν είναι εύκολο αυτό για εμάς του αθλητές. Δεν το έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο έπρεπε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, που στην Ισπανία η αλήθεια είναι πως άργησαν να τα λάβουν. Βλέποντας τι συνέβη και πως τα νούμερα της επιδημίας αυξάνοντας διαρκώς, ο κόσμος θορυβήθηκε και κλείστηκε για τα καλά μέσα στο σπίτι.

Θα σου πω ένα παράδειγμα, τα μαγαζιά στη Μούρθια έκλειναν στις επτά εν μέσω καραντίνας. Θυμάμαι μια μέρα που βγήκα να πάω στο σούπερ μάρκετ με μάσκα και γάντια, κατά τις έξι, στα γρήγορα. Δεν είδα κανέναν στο δρόμο, ήταν μια έρημη πόλη πραγματικά, μόνο κάποιοι αστυνομικοί που μου μίλησαν. Σε μια απόσταση όχι ιδιαίτερα μεγάλη με τα πόδια, δεν συνάντησα άνθρωπο. Ο κόσμος ήταν φοβισμένος και συνειδητοποιημένος ταυτοχρόνως.

-----------------------------------------------------------

Όπως όλα δείχνουν, ο Λαρεντζάκης λογίζεται ως παίχτης του Ολυμπιακού, όμως δεν μιλήσαμε σχετικά, καθώς η μεταγραφή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Είναι ένας παίκτης που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός και από την συγκεκριμένη κίνηση έχει μόνο να κερδίσει, αφού επιπρόσθετα θα τον αποκτήσει ως ελεύθερο. Ο "Λάρι" έχει αρκετή εμπειρία στο παιχνίδι του και έχει περάσει από όλα τα στάδια εξέλιξης. Μπορεί να δώσει λύσεις από τον πάγκο και δεν θα πρέπει να βιαστεί ο κόσμος να τον κρίνει, καθώς δεν προορίζεται για τον ρόλο του ηγέτη. Ένα ρόστερ άλλωστε, αποτελείται από κομμάτια, που πρέπει να ενωθούν σωστά για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Η συνέχεια στη στελέχωση των guards των ερυθρολεύκων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

              

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely