Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 11:26

Ράντι Ντακ: Ο "Λάρκιν" πριν τον Λάρκιν

Από :

Οι 49 πόντοι του Σέιν Λάρκιν στο Έφες - Μπαρτσελόνα, πριν από μερικούς μήνες στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούν το νέο all time ρεκόρ της EuroLeague όσον αφορά το σκοράρισμα ενός παίκτη σε ένα παιχνίδι. Μια επίδοση τρομακτικά υψηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία σπανίζει και δεν την βλέπουμε κάθε μέρα. Μια επίδοση πάντως, που πριν από αρκετά χρόνια είχε καταγραφεί και πάλι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως στις αρχές του 2004 ένας Αμερικανός ονόματι Ράντι Ντακ, είχε σημειώσει κι εκείνος 49 πόντους, σε παιχνίδι του EuroCup. Πάμε να δούμε το story πίσω από εκείνη την ξεχασμένη, πλην ιστορική επίδοση.

Ποιος ήταν ο Ράντι Ντακ

Ο παλαίμαχος γκαρντ είχε γεννηθεί στο Τέξας το 1975 κι αποτέλεσε εξαγωγή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Στους Golden Bears έπαιξε από το 1993 έως το 1997. Μετά το πέρας των κολλεγιακών του χρόνων, αναζήτησε και βρήκε την πρώτη του εργασιακή στέγη στην Ευρώπη. Η ομάδα που τον υπέγραψε αρχικά ήταν η άσημη Σούμεν στην γειτονική Βουλγαρία, ενώ λίγο καιρό αργότερα είχε περάσει κι από την Τικβές Καβάνταρτσι, ακόμη μια ομάδα των Βαλκανίων, η οποία εδρευει μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Σκοπίων. Το ξεκίνημα έγινε από τα χαμηλά στρώματα.

Εν τέλει αποδείχθηκε πως το πέρασμα του από τα Βαλκάνια αποτέλεσε ουσιαστικά μια παρένθεση στην καριέρα του, αφού σχέδον όλη καταγράφηκε μεταξύ ημιεπαγγελματικών λιγκών (NBDL, IBL, USBL) των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Κοινώς, ο Ντακ δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ του σε κορυφαίο επίπεδο, γυρνώντας απλά σε διάφορες ομάδες ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Γενικά η διαδρομή του ως επαγγελματίας ήταν σύντομη, χωρίς ιδιαίτερα αξιοσημείωτα pinpoints, με την διάρκεια της να περιορίζεται στα επτά χρόνια.

Τη σεζόν 1997-98 έπαιξε για πρώτη φορά στους London Towers. Στη συγκεκριμένη ομάδα είχε και μια δεύτερη θητεία (2000-01) προτού καταλήξει στο 2002 στο Μπράιτον και τους Bears. Εκεί παρέμεινε για δύο συναπτά έτη και κάτα το τελευταίο, κατέγραψε και το ιστορικό ρεκόρ του EuroCup, το οποίο δεν έχει σπάσει έκτοτε! Έτσι, ο βετεράνος περιφερειακός, ακόμη κι αν ποτέ του δεν πήρε μεγάλα συμβόλαια ή απέκτησε φήμη, έβαλε το όνομα του στο βιβλίο της ιστορίας της γηραιάς ηπείρου. Πως;

Η βραδιά των 49 πόντων

Ήταν 27 Ιανουαρίου του 2004 όταν οι Μπέαρς υποδέχονταν την γαλλική Σολέ στο "The Brighton Centre". Παιχνίδι για την αυλαία της Regular Season του EuroCup, το οποίο διεξήχθη υπό την παρουσία περίπου 1.000 θεατών. Η ομάδα του Ντακ κέρδισε με σκορ 112-103, έπειτα από δύο παρατάσεις, αλλά είχε αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης, έχοντας ρεκόρ 4-6. Η αντίπαλος τους εκείνο το βράδυ, επίσης έμεινε εκτός συνέχειας, με κοινή συγκομιδή νικών-ηττών. Το ντέρμπι αποδείχθηκε άνευ σημασίας.

Στο τότε ULEB Cup, ο Ντακ ήταν ένας παίκτης των 15-20 πόντων σταθερά, δηλαδή ο κορυφαίος επιθετικός της ομάδας του. Είχε ούτως ή άλλως εξαιρετική παρουσία σε ατομικό επίπεδο κι εκείνη την βραδιά απλώς ξεπέρασε τον εαυτό του. Αγωνίστηκε για 45:45' και είχε 12/23 δίποντα, 4/10 τρίποντα, 13/17 βολές. Αριθμοί προσπαθειών που παραπέμπουν περισσότερο σε NBAer, παρά σε παίκτη που αγωνιζόταν στην Ευρώπη. Ο τότε 29χρονος σκόρερ είχε ακόμη 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 14 κερδισμένα φάουλ και 5 λάθη, με το ranking του να αγγίζει τις 45 μονάδες στο σύστημα.

Η διαφορά με τον Λάρκιν - πέραν του ότι η μια επίδοση σημειώθηκε στην Ευρωλίγκα κι η άλλη στο EuroCup - είναι πως ο νυν σούπερ σταρ της Έφες έβαλε τόσους πόντους στο 40λεπτο, ενώ ο Ντακ χρειάστηκε τα δύο έξτρα πεντάλεπτα. Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες είναι σίγουρα τρομερά ασυνήθιστες, με βάση τα στάνταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το ρεκόρ του Ντακ έχει απειληθεί αρκετές φορές, όμως δεν έχει καταρριφθεί ως τώρα, κάτι που το κάνει ακόμη πιο σπουδαίο.

Ποιοι "απείλησαν" να τον φτάσουν

Μετά τους 49 πόντους του Ντακ, υπήρξαν πέντε περιπτώσεις όπου παίκτης έβαλε 40+ πόντους στο EuroCup, κυνηγώντας υπό μια έννοια αυτό το εδραιωμένο ρεκόρ. Το 2007 ο Μπόμπι Μπράουν είχε πετύχει 44 ως παίκτης της Άλμπα κόντρα στη Σαράγεβο. Ήταν εκείνος που έφτασε πιο κοντά, αλλά και πάλι, η απόσταση του από τους 49 δεν ήταν μικρή. Τρία χρόνια αργότερα, το 2010, ο Μάιρ Τσάτμαν έβαλε 43 με τη φανέλα της Μπεσίκτας απέναντι στη Χέμοφαρμ. Σχετικά πιο πρόσφατα, το 2017, ο Τζον Ρόμπερσον με την Βιλερμπάν, φόρτωσε με 42 το καλάθι της Γκραν Κανάρια. Ίδια ακριβώς επίδοση συναντάμε κι από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, στο ΑΕΚ-Κράσνι, τον Οκτώβρη του 15.

Τέλος, ο Σκότι Ουιλμπέκιν είχε σημειώσει 41 τον Μάρτιο του 2018 με τα χρώματα της Νταρουσάφακα, υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλατ, με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου. Ήταν τη σεζόν όπου οι Τούρκοι πανηγύρισαν το EuroCup, με τον Αμερικανό ως απόλυτο MVP. Με άλλα λόγια, το ρεκόρ του Ντακ έχει αντέξει στο χρόνο, παρότι σαφώς πιο σπουδαίοι κι αναγνωρισμένοι παίκτες από εκείνον τον πλησίασαν. Κανείς όμως δεν έφτασε κοντά στους 50, όπως εκείνος. Αυτό καθιστά την παρουσία του στην διοργάνωση ιστορική, αν και εμφανίστηκε σε αυτήν μόλις μια σεζόν και 10 όλα κι όλα ματς!

Η σχέση του με τον Νικ Νερς

Ο Ράντι Ντακ συνυπήρξε για αρκετό καιρό με τον πρωταθληματικό προπονητή των Τορόντο Ράπτορς, Νικ Νερς. Ο 53χρονος κόουτς, ο οποίος σήμερα θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους στο NBA, είχε γράψει ευρωπαϊκά χιλιόμετρα στις αρχές των 00s. Τη σεζόν 2000-01 είχε παίκτη τον Ντακ στους Λόντον Τάουερς, με τους δυο τους να συναντιούνται και πάλι στους Μπέαρς την διετία 2002-2004. Βέβαια ο Νερς καθοδήγησε την εν λόγω ομάδα για μια πενταετία (2001-2006), πριν δηλαδή επιστρέψει στην πατρίδα του για να αναλάβει ομάδα της G League (τους τότε Άιοβα Ενερτζι και νυν Γουλβς).

Μαζί βρέθηκαν στην πρώτη "σύγχρονη" Ευρωλίγκα με την ομάδα του Λονδίνου, με την έναρξη του μιλένιουμ. Ο Ντακ είχε εμφανιστεί σε πέντε παιχνίδια (μόνο ήττες για την ομάδα του) με προσωπικό απολογισμό 16.4 πόντους, 3.8 ασίστ, 2 ριμπάουντ. Μάλιστα, σε ένα εξ' αυτών αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ του Κώστα Φλεβαράκη, που τότε είχε στο ρόστερ του παίκτες όπως ο Κολντεμπέλα, ο Λιαδέλης, ο Κορωνιός κι ο Σιγάλας.

Trivia: Ο Ντακ ως freshman στο κολλέγιο της Καλιφόρνια υπήρξε συμπαίκτης για μια σεζόν με τους μετέπειτα αστέρες, Τζέισον Κιντ και Λαμόντ Μάρεϊ - νούμερο 2 και 7 αντίστοιχα στο ντραφτ του 1994.

*Οπτικό υλικό από την δράση του Ντακ δεν υπάρχει. Θα πρέπει να ψάξει αρκετά κάποιος για να βρει φωτογραφίες του ως αθλητή, ενώ βίντεο δεν υπάρχουν.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely