Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 12:18

Γκάμπριελ και Ντάνιελ Χιρόν: Ξένοι εξ αίματος

Από :

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ρομπέρτο Ντουράν Αρένα στην Πόλη του Παναμά έχει μόλις τελειώσει. Ο Παναμάς έχει νικήσει το Μεξικό σε ένα ματς με μικρό βαθμολογικό ενδιαφέρον, αφού αμφότεροι αντίπαλοι μένουν εκτός τελικής φάσης, παρότι απομένουν δύο ακόμη αγώνες. Ο λιγοστός κόσμος στις εξέδρες του γηπέδου αποχωρεί, αλλά ένας κύριος παραμένει στη θέση του και χειροκροτεί κοιτώντας επίμονα δύο φανέλες που φέρουν το ίδιο επώνυμο στην πλάτη. Giron γράφει και στις δύο μόνο, που η μία έχει άσπρο χρώμα και η άλλη κόκκινο. Λίγα λεπτά πριν είχε γραφτεί ιστορία, μία ιστορία που έμελλε να περάσει στα (πολύ) ψιλά των ειδήσεων της ημέρας, αλλά ο σενιόρ Γκαμπριέλ Χιρόν δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το πόσα κλικ έλαβε στο διαδίκτυο η ανάλυση του αγώνα, ούτε θα αναζητήσει τις φωτογραφίες της αναμέτρησης, αφού όσα αποτυπώθηκαν στο μυαλό και στον σκληρό δίσκο της μνήμης του θα τα θυμάται μέχρι να κλείσει για τελευταία φορά τα μάτια του…

Μία φαμίλια, δύο αδέρφια, δύο πατρίδες, ένας ιστορικός αγώνας μπάσκετ. 29 Νοεμβρίου 2018 ο Γκαμπριέλ Χιρόν Τζούνιορ και ο αδερφός του Ντανιέλ πέρασαν στην ιστορία. Τους χωρίζουν μόλις δύο χρόνια ηλικίας, αλλά εκείνο το βράδυ τους «χώριζαν» πολλά περισσότερα, αφού τέθηκαν αντίπαλοι εκπροσωπώντας δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες. Αυτές του Μεξικό (ο Γκαμπριέλ) και του Παναμά (ο Ντανιέλ). Ας πάμε όμως πίσω στη δεκαετία του ’80, για να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της ξεχωριστής ιστορίας…

Ο Γκαμπριέλ Χιρόν ο πρεσβύτερος, Παναμέζος στην καταγωγή, βρισκόταν στο Μοντερέι του Μεξικό κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, για αγώνα με την Εθνική ομάδα μπάσκετ της πατρίδας του. Γιατί ξέχασα να σας πω ότι είχε μία παράξενη αγάπη στο μπάσκετ. Παράξενη, γιατί στον Παναμά η πορτοκαλί μπάλα αντιμετωπιζόταν από τότε ως περίεργο φρούτο, κάτι λογικό για μία χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο, γουστάρει την πυγμαχία και έχει αδυναμία στο μπέϊζμπολ.

Κάπου εκεί λοιπόν, στα μέσα της δεκαετίας γνωρίζει τη Μιρτάλε Βιγιαρεάλ, μπασκετμπολίστρια στην ομάδα Tigres UANL (Universitad Autonoma de Monterey) και ο έρωτάς τους έχει ως πρώτους «καρπούς» τον γεννημένο το 1988 Γκαμπριέλ Τζούνιορ και τον κατά δύο χρόνια μικρότερό του Ντανιέλ. Η φαμίλια είχε τη βάση της στην Πόλη του Παναμά, εκεί όπου επωάσθηκε η αγάπη και των δύο αδερφών για το μπάσκετ, με τον Γκαμπριέλ να ξεχωρίζει από μικρή ηλικία, αφού σε ένα ματς γυμνασιακού πρωταθλήματος είχε βάλει 103 πόντους με αντίπαλο σχολείο από το Πινάτε. Όταν πια ενηλικιώθηκε αποφάσισε να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα (και να μείνει εκεί μέχρι και το 2017) στην ομάδα της πόλης της μητέρας του, την Ρέγια Φουέρσα του Μοντερέι, ενώ παράλληλα είχε φορέσει και τη φανέλα της Εθνικής Εφήβων του Παναμά σε ανεπίσημο τουρνουά.

Μένοντας στο Μοντερέι, ο Γκαμπριέλ είχε αποφασίσει ότι το Μεξικό θα είναι η βάση για το υπόλοιπο της ζωής του. Έχοντας διαβατήριο της χώρας λόγω της "μάμα Μιρτάλε" δέχεται την πρόσκληση της Εθνικής Ανδρών της χώρας για πρώτη φορά το 2011 για συμμετοχή στο Πρωτάθλημα Κεντρικής Αμερικής. «Από τότε ήμουν σίγουρος ότι είχα πάρει τη σωστή απόφαση. Όνειρό μου ήταν και παραμένει να βοηθήσω τη χώρα μου να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από μισό αιώνα», δήλωνε τότε ο Γκαμπριέλ που έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας το 2014, ενώ ήταν και στη 12αδα του Μεξικό στο Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο το 2016, αλλά δεν έπαιξε στην ήττα της ομάδας του από την Εθνική μας, παρά στα δύο άλλα ματς της πρώτης φάσης.

Με τον Ντανιέλ ακολούθησαν σχετικά ίδιους δρόμους. Μετά από την κοινή τους θητεία στο Πανεπιστήμιο του Μοντερέι για 2 χρόνια, ο «μικρός» έπαιξε επαγγελματικά μπάσκετ σε ομάδες του Μεξικό και μάλιστα το 2017 τέθηκε για πρώτη φορά αντίπαλος με τον hermano ως παίκτης της ομάδας Correcaminos UAT Victoria, από της οποίας τον πάγκο δύο χρόνια νωρίτερα είχε περάσει ο δικός μας Κρις Χουγκάζ και ενώ ο Γκάμπριελ μόλις είχε πάρει μεταγραφή στην Capitanes de Ciudad de Mexico, στην οποία τον Γενάρη του 2018 πήγε και ο Ντανιέλ! Ένα μήνα αργότερα όμως, ο «μικρός» θα έπαιρνε μία απόφαση που θα ανέτρεπε τα πάντα.

«Δεν σκέφτηκα δευτερόλεπτο όταν μου έγινε η πρόταση να παίξω στην Εθνική ομάδα του Παναμά. Ήταν ένα παιδικό μου όνειρο» δήλωνε τότε ο Ντανιέλ ο οποίος στις 23 Φεβρουαρίου 2018 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της «δεύτερης» πατρίδας του κόντρα στην Παραγουάη για τα «παράθυρα» της FIBA, σκοράροντας 5 πόντους σε 10 λεπτά συμμετοχής ενώ στον αμέσως επόμενο αγώνα με την Ουρουγουάη είχε 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, κερδίζοντας έτσι απλά και γρήγορα μόνιμη θέση στη 12αδα της!

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των προκριματικών όμως, Μεξικό και Παναμάς είχαν εξ ορισμού τοποθετηθεί μετά την πρόκρισή τους στον ίδιο όμιλο της Β φάσης στον δρόμο για την Κίνα και το σημάδι στην 29η Νοεμβρίου 2019 μπήκε από όλα τα μέλη της φαμίλιας…

«Είμαι ευγνώμων στους γονείς μας που μας έδειξαν τον δρόμο για το μπάσκετ», δήλωνε πριν το ιστορικό ματς ο Γκαμπριέλ ενώ ο Ντανιέλ υπερθεμάτιζε λέγοντας πως «είμαι διπλά χαρούμενος που η οικογένεια μας εκπροσωπεί δύο διαφορετικές χώρες στις οποίες έχουμε μεγαλώσει και τα δύο αδέρφια».

Ο περήφανος πατέρας Γκαμπριέλ σίνιορ δεν μπορούσε και δεν ήθελε να κρύψει τι συγκίνησή του κατά τη διάρκεια του αγώνα και ειδικά για τα περίπου 14 λεπτά που βρέθηκαν ταυτόχρονα στο παρκέ ως αντίπαλοι τα δύο αδέρφια. Νικητής ο «μικρός» με 5 πόντους σε 20,5 λεπτά συμμετοχής ενώ ο «μεγάλος» έβαλε 7 σε 26 λεπτά, δίχως να μπορέσει να αποτρέψει την ήττα του Μεξικό με 76-65. Ουδόλως όμως τον ένοιαξε…

Ιδού το στατιστικό http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019/americas-qualifiers/game/2911/Panama-Mexico#|tab=boxscore .

«Μου είπαν ότι κάτι τέτοιο συνέβη για πρώτη φορά» είπε στην τηλεόραση του Μεξικό ο Γκαμπριέλ προσθέτοντας: «Αυτές οι εμπειρίες γεμίζουν τη ζωή σου. Μικροί με τον Ντανιέλ συναγωνιζόμασταν ο ένας τον άλλο. Το ίδιο κάναμε και σε αυτό τον ξεχωριστό και για τους δύο αγώνα».

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη φορά που δύο αδέρφια εκπροσώπησαν δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, συνέβη στο ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010, όταν ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ εκπροσώπησε τη Γκάνα και ο Τζέρομ τη Γερμανία και μάλιστα είχαν τεθεί αντίπαλοι στην 1η φάση της διοργάνωσης (23 Ιουνίου), με νικητή τον Τζέρομ, ενώ κατά διαβολική σύμπτωση το ίδιο συνέβη και στο επόμενο «Μουντιάλ», αυτό της Βραζιλίας με παρόντες ξανά τους γεννημένους στο Βερολίνο, αλλά με γκανέζικη καταγωγή αδερφούς.

Τους Μπόατενγκ πάντως δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν οι Χιρόν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν είναι μόνοι αυτοί οι δύο, ο Γκαμπριέλ και ο Ντανιέλ, αλλά υπάρχει και τρίτος στην «παρέα». Ο βενιαμίν Εδουάρδο (Εντι) ο οποίος σπουδάζει και φυσικά παίζει μπάσκετ στις ΗΠΑ (Western New Mexico University) και όπως χαριτολογώντας είπε ο Γκαμπριέλ «ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα εκπροσωπήσει αυτή τη χώρα»…

Δείτε και ένα αφιέρωμα της μεξικανικής τηλεόρασης στα αδέρφια (στα ισπανικά) https://www.cancha.com/libre/players/mmplayer.aspx?idm=104700&te=100&ap=1&hootPostID=c863cad37023c921f710c28531389fe6

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely