Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 18:09

Ο ρέκορντμαν Νίκος Ζήσης

Από :

7 Μαρτίου 2001, ΟΑΚΑ. Ένα παιδί 17 ετών ακολουθεί το νεύμα του Ντούσαν Ίβκοβιτς και από την άκρη του πάγκου κατευθύνεται στην καρέκλα δίπλα στο τραπέζι της γραμματείας. Δευτερόλεπτα αργότερα πατάει παρκέ για πρώτη φορά στην καριέρα του σε αγώνα ευρωπαϊκών κυπέλλων και δη της Ευρωλίγκα. Μένει εκεί για κάτι περισσότερο από επτά λεπτά, προλαβαίνει να στείλει τέσσερα σουτ στο… σίδερο, να κάνει ένα λάθος και να πάρει ένα ριμπάουντ αλλά το φινάλε του ματς της τότε ομάδας του ΑΕΚ τον βρίσκει να πανηγυρίζει τη νίκη επί της (επόμενης) ομάδας του Μπένετον Τρεβίζο με 71-56.

Πέντε χρόνια αργότερα ως κάτοικος της πόλης ,όπου σπεσιαλιτέ είναι η… περιστερόσουπα (ω, ναι), κουβαλώντας και την πρώτη του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, σχεδόν… βετεράνος στα 22 του ο ήρωάς μας ντεμπουτάρει με την πράσινη φανέλα σε αγώνα της Ευρωλίγκα εναντίον της νυν ομάδας του Μπάμπεργκ. Το ημερολόγιο γράφει 3 Νοεμβρίου 2005 και οι συμπτώσεις ξεπερνούν και την πιο τρελή φαντασία του Νίκου Ζήση…

13 χρόνια πιο μετά, 20 Νοέμβρη 2018, ο Νίκος Ζήσης, οικογενειάρχης, πια, δίπλα στον παιδικό του έρωτα, τη Φανή και με τρία παιδιά να ζουζουνίζουν στα δάση της Βαμβέργης, είναι πια ένας φτασμένος μπασκετμπολίστας, με μία ευρωλίγκα, με μετάλλια με την Εθνική, με αμέτρητους (κάτι σαν… 23 τους βγάλαμε) τίτλους σε τέσσερις διαφορετικές χώρες και 12 διαφορετικές διοργανώσεις, αλλά και ένα ακόμη παράσημο που μάλλον θα το μάθει σήμερα. Με τους 14 πόντους που πέτυχε (οι 9 από το πρώτο ημίχρονο κιόλας) του αγώνα της Μπάμπεργκ με τη Νίμπουρκ στην Τσεχία για την 7η αγωνιστική του Champions League έγινε ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που ξεπέρασε τους 2.000 πόντους καριέρας σε Κύπελλα Ευρώπης αγωνιζόμενος από το 2005 με επτά διαφορετικές ομάδες.

Αν το νούμερο αυτό δεν σας… λέει πολλά, συγκρίνετέ το με τους πόντους του 2ου Έλληνα της σχετικής λίστας, που είναι ο Αντώνης Φώτσης με… μόλις 1.152 πόντους με τις φανέλες των Ρεάλ, Ντινάμο Μόσχας και Αρμάνι Μιλάνο.

Όπως καταλαβαίνει κανείς το επίτευγμα του Νίκου Ζήση θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να καταρριφθεί  όπως και ένα ακόμη, εξίσου άγνωστο στο ευρύ κοινό. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες (συνολικά, με ελληνικές και ξένες ομάδες) συμμετοχές σε αγώνες Κυπέλλων Ευρώπης, φτάνοντας με αυτή κόντρα στη Νίμπουρκ στις 356. Έξι περισσότερες από τον Φώτση που πλέον κατοικοεδρεύει για την πλάκα του στο κλειστό με το όνομά του στα Ιλίσσια και 33 περισσότερες από τον κουμπάρο (του Ζήση) Βασίλη Σπανούλη! Ο αμέσως επόμενος εν ενεργεία παίκτης βρίσκεται πάνω από… 80 συμμετοχές πιο πίσω…

Για τον Ζήση λοιπόν η καταγραφή των πόντων ξεκίνησε με εκείνους τους 11 που είχε βάλει εναντίον της νυν ομάδα του το 2005 με τη φανέλα της Μπένετον. Όπως βλέπετε και στον σχετικό πίνακα, τις περισσότερες ευρωπαϊκές συμμετοχές, σχεδόν πάντα στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωλίγκα (με εξαίρεση μόνο τη φετινή σεζόν) τις κατέγραψε με τη Μπάμπεργκ (86 με αυτή της Τετάρτης 20/11) ενώ ακολουθούν με 58 οι αγώνες του με τη Σιένα.

ΟΙ +2.000 ΠΟΝΤΟΙ ΤΟΥ ΖΗΣΗ

Ομάδα

Αγώνες

Πόντοι

Benetton Basket

27

277

CSKA Moscow

46

218

Montepaschi Siena

58

307

Bilbao Basket

17

168

Fenerbahce

19

102

Unics Kazan

34

234

Brose Bamberg

86

701

ΣΥΝΟΛΟ

287

2007

*μόνο με ξένες ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης

Εδώ να συμπληρώσω ότι ο Ζήσης πρόσφατα ξεπέρασε τον Παναγιώτη Λιαδέλη στην 8η θέση της λίστας των Ελλήνων παικτών με τους περισσότερους πόντους στα Κύπελλα Ευρώπης (με ελληνικές και ξένες ομάδες μαζί) και κυνηγάει τον 7ο Δημήτρη Διαμαντίδη, τον οποίο πρόσφατα προσπέρασε ο τώρα 6ος Γιώργος Πρίντεζης.

Όσον αφορά στις συμμετοχές του Ζήση σε αγώνες των Κυπέλλων Ευρώπης το επίτευγμά του είναι πραγματικά μοναδικό. Για να καταλάβετε το πόσο μεγάλο «μέγεθος» είναι οι 356 αγώνες του μέχρι και το ματς με τη Νίμπουρκ και ενώ η… καταμέτρηση θα συνεχιστεί όλη τη φετινή σεζόν, αναλογιστείτε ότι μετράει 57 περισσότερες συμμετοχές απ’ ότι Γκάλης και Γιαννάκης μαζί (199). Με ξένες ομάδες, δε, έφτασε στις 287 συμμετοχές, περισσότερες απ’ όσες ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που έπαιξε 20 χρόνια στον Παναθηναϊκό (270)!

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ*

Παίκτης

Συμμετοχές

Νίκος ΖΗΣΗΣ

356

Αντώνης ΦΩΤΣΗΣ

350

Βασίλης ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

323

Δημήτρης ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

308

Γιάννης ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

284

*με ελληνικές και ξένες ομάδες

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely