Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 12:59

Tέσσερις λόγοι για το 4/4 του Περιστερίου

Από :

(αρχική φωτό από sportime.gr)

Το Περιστέρει παραμένει αήττητο μετά από τέσσερις αγωνιστικές στην Basket League, έχοντας ήδη κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις, όχι μόνο μεταξύ των ομάδων που ανέβηκαν φέτος στην κατηγορία, αλλά και γενικότερα στην λίγκα. Το 4/4 δεν αποτελεί προϊον συγκυριών ή ευνοϊκού προγράμματος, αντιθέτως μπορεί να αναλυθεί εξ' ολοκλήρου με αγωνιστικά κριτήρια. Ας δούμε λοιπόν τι έχει κάνει μέχρι στιγμής το Περιστέρι προκειμένου να πραγματοποιήσει μια τόσο δυναμική εκκίνηση στη φετινή κούρσα.

Εάν, κοιτώντας το πρόγραμμα πριν την έναρξη της περιόδου, έλεγε κανείς πως το Περιστέρι θα βγει "ζωντανό" από παιχνίδια όπως εκείνα με την ΑΕΚ ή τον Προμηθέα, θα κερδίσει με περίπατο στην δυνατή έδρα της καλοδουλεμένης Κύμης και θα ανατρέψει εις βάρος του διαφορά απέναντι στο Χολαργό, μάλλον θα του απαντούσαμε πως η φαντασία του τρέχει σε άλλες ταχύτητες από τις συνηθισμένες. Άντε να δεχθούμε πως θα περίμενε κανείς να είναι ανταγωνιστικό και θα έχει "τσιμπήσει" ένα με δύο ροζ φύλλα. Όλες αυτές οι υποθέσεις εργασίας πετάγονται σήμερα στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς το ξεκίνημα του Περιστερίου είναι ομολογουμένως καλύτερο του αναμενομένου, κι αντικαθιστούνται από τα παρακάτω δεδομένα:

Κλειδί η άμυνα που "βραχυκυκλώνει" επιθέσεις

Το Περιστέρι δέχεται ύστερα από τέσσερις "στροφές" στην Basket League μόλις 67.75 πόντους κατά μέσο όρο, επίδοση που το καθιστά ως την τρίτη καλύτερη άμυνα της λίγκας, πίσω μόνο από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με οριακή μάλιστα διαφορά - δέχονται αμφότεροι από 65.5 πόντους. Στην έδρα της Κύμης το παθητικό του Περιστερίου περιορίστηκε στους 56 πόντους στο 40λεπτο, απέναντι σε μια ομάδα που πριν από λίγες ημέρες δυσκόλεψε πολύ τον Ολυμπιακό κι ο Μ.Ο. της βρίσκεται κοντά στους 80 πόντους ανά παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό πως το Περιστέρι μετά τα τρία πρώτα δεκάλεπτα είχε δεχθεί μόλις 36 πόντους, έχοντας κυριολεκτικά "μπλοκάρει" τον αντίπαλο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έχει ως μεγάλο όπλο την άμυνα, έναν τομέα του παιχνιδιού όπου ανέκαθεν ο έμπειρος τεχνικός έριχνε πολύ μεγάλο βάρος.

Φορμαρίστηκε νωρίς κι αιφνιδίασε τους αντιπάλους

Η παρουσία του Αργύρη Πεδουλάκη σε συνάρτηση με κάποιους έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες του ρόστερ μας προϊδέαζε θετικά πριν την έναρξη της σεζόν για το τι ομάδα θα είναι τελικά το Περιστέρι, όμως ένα τόσο δυναμικό ξεκίνημα σίγουρα δεν το περιμέναμε. Στην πρεμιέρα μπήκε "με το μαχαίρι στα δόντια" και κέρδισε την ΑΕΚ σε παιχνίδι - ροντέο, ενώ την δεύτερη αγωνιστική έπιασε... στον ύπνο τον Προμηθέα στην Πάτρα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως ο αντίπαλος του ήταν κουρασμένος και άδειος ψυχολογικά, μετά από την παρθενική ευρωπαϊκή του νίκη στο Βέλγιο. Το Περιστέρι δεν θεώρησε εκ προοιμίου αυτά τα δύο ομολογουμένως πολύ δύσκολα παιχνίδια ως χαμένα, αντιθέτως πάτησε στο παρκέ για να τα διεκδικήσει με κάθε τρόπο. Πολλοί θα περίμεναν πως ο ΓΣΠ ως νεοφώτιστη ομάδα θα μοιάζει περισσότερο με το ποντίκι κι η ΑΕΚ αντίστοιχα με την γάτα, ωστόσο οι Περιστεριώτες έπαιξαν στα ίσια την κυπελλούχο, μπήκαν για να κερδίσουν κι όχι να συμβιβαστούν με μια τιμητική ήττα.

Οι δύο τελευταίες του νίκες, απέναντι σε Χολαργό και Κύμη, δεν είναι το ίδιο "ηχηρές" συγκριτικά με τις πρώτες, αλλά έρχονται για να επιβεβαιώσουν τη σταθερή πορεία της ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν. Το Περιστέρι παίρνει πολύ καλό βαθμό ομοιογένειας για την εποχή, καθώς ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για μια ομάδα που το καλοκαίρι οι μεταγραφές της έπιασαν διψήφιο αριθμό. Αναμφίβολα, η ομάδα διανύει εξαιρετικό φορμάρισμα εδώ κι ενάμιση μήνα - συμπεριλαμβανομένου και του παιχνιδιού για το κύπελλο με τον Ήφαιστο, όπου το Περιστέρι κέρδισε και προκρίθηκε στα προημιτελικά - σε μια χρονική περίοδο μάλιστα όπου πολλές ομάδες της Basket League ακόμη ψάχνουν να βρουν τα πατήματα τους και να "κουμπώσουν" τα νέα τους μέλη. Εάν η ομάδα διατηρήσει τη φόρμα της το προσεχές διάστημα, θα έχει ευκαιρία να αυξήσει τις νίκες της, έχοντας στο πρόγραμμα της δύο εντός έδρας ματς (Ήφαιστο & Λαύριο) μέσα στον Νοέμβριο. Πράγμα που αν συμβεί, το Περιστέρι πρακτικά θα κοιτά πλέον μόνο την οκτάδα και το πλασάρισμα της, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινδυνέψει με έξι νίκες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη σεζόν.

Το καρέ (3+1) που κάνει την διαφορά

Μπέντιλ, Χάροου και Βασιλόπουλος. Είναι οι τρεις κορυφαίοι παίκτες του Περιστερίου μέχρι στιγμής, με βάση το ranking. Τα τρία αυτά "βαρόμετρα" της ομάδας είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του συνόλου, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Ο Μπεν Μπέντιλ, ένας stretch παίκτης που μπορεί κάλλιστα να παίξει τόσο κοντά, όσο και μακριά από το καλάθι, προσφέρει σημαντικά με το πολυδιάστατο παιχνίδι του επιθετικά.

Το γεγονός πως "τραβιέται" συχνά πέρα από τον κύριο χώρο δράσης του δυσκολεύει την αντιμετώπιση του από τις αντίπαλες άμυνες, ενώ επίσης συνεισφέρει σημαντικά και στον τομέα των ριμπάουντ. Ο Γκανέζος έχει potential και δεν επιλέξαμε τυχαία να ασχοληθούμε με την περίπτωση του, πριν από κάποιες ημέρες. Εκτός αυτού, αναλογικά με το νεαρό της ηλικίας του και το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην Αττική, φαίνεται ήδη αρκετά "ξεψάρωτος". Έχει ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δε συναντάς εύκολα στην λίγκα, είναι ένας ψηλός που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Από εκεί και πέρα, ο Ράιαν Χάροου είναι ο συνεπέστερος σκόρερ του συνόλου (15.8π με 63% στα δίποντα, 41% στα τρίποντα και 91% από την γραμμή) κι η βασική αιχμή στο επιθετικό της παιχνίδι. Ξέρει το πρωτάθλημα (ελέω παλαιότερης θητείας του στο Ρέθυμνο) κι αυτό τον έχει βοηθήσει στο να γίνει ηγετική μορφή από τα πρώτα κιόλας ματς. Αξιοποιεί την ικανότητα του στο κάθετο παιχνίδι, δε χάνει τις βολές και είναι αξιόπιστος σουτέρ. Επιπλέον είναι ο καλύτερος πασέρ της ομάδα γεγονός που τον καθιστά κομβικό και στον δημιουργικό τομέα, έχοντας ήδη 21 ασίστ. Για τον Χάροου είχαμε δείγματα από τη σεζόν 2015-16 και την παρουσία του στην Κρήτη πως πρόκειται για ποιοτικό παίκτη, ωστόσο πλέον ο 27χρονος Αμερικανός δείχνει βελτιωμένος κι αρκετά πιο "περπατημένος". Τότε, ήταν rookie, στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν, ενώ πλέον έχει στις πλάτες του σημαντικές εμπειρίες από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν βρίσκεται στο peak του, αλλά με βεβαιότητα θα λέγαμε πως ο Χάροου του 2018 είναι καλύτερος από τον Χάροου του 2015.

Ο παίκτης που κλείνει την τριάδα είναι ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο οποίος κάνει πολύ ώριμες και μεστές εμφανίσεις. Ας μη γελιόμαστε, αυτό ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενο. Ο πολύπειρος φόργουορντ σε όποια ομάδα κι αν βρεθεί τα τελευταία χρόνια είναι χρήσιμος και γίνεται σημαντικό γρανάζι της εκάστοτε μηχανής. Βγάζει σκληράδα και έως τώρα έχει να επιδείξει και εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας - 54% εντός πεδιάς, 100% στις βολές με 11/11. Η πολύπλευρη προσφορά του επιβεβαιώνεται από τα 5.5 ριμπάουντ και τις 2.3 ασίστ που καταγράφει ανά ματς. Ένας πραγματικός καταλύτης στην άμυνα που έχει καταφέρει να καθοδηγείται από την ισχυρή προσωπικότητα του και να μεταδίδει την εμπειρία του από το κορυφαίο επίπεδο σε ολόκληρο το σύνολο. Ο Βασιλόπουλος δεν παίζει σαν βετεράνος, αντίθετα θα έλεγε κανείς πως έχει ακόμη αρκετή δίψα για μπάσκετ και διανύει μια δεύτερη νιότη.

Κόντρα στην Κύμη, είδαμε ακόμη έναν παίκτη να αναδεικνύεται, κάτι που συνέβη φέτος για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό. Ο λόγος για τον Στίβεν Γκρέι, ο οποίος βρήκε στόχο έξι φορές από την περίμετρο, βοηθώντας σημαντικά στην επίθεση. Ο έμπειρος Αμερικανός είναι σε ανοδική πορεία, αρχής γενομένης από το ματς της τρίτης αγωνιστικής με το Χολαργό, όπου και πάλι έδωσε αρκετές λύσεις στο σκοράρισμα. Με βάση το σχεδιασμό, πρόκειται για μονάδα εξέχουσας σημασίας, ως το βασικό δυάρι κι ο παίκτης που μπορεί να "απελευθερώνει" και να αποτελεί το στήριγμα του Ράιαν Χάροου. Όσο ο Γκρέι θα ανεβαίνει, η λειτουργία του backcourt θα εξακολουθεί να παίρνει υψηλό βαθμό.

Ο Πεδουλάκης έχει μεταδόσει τα "θέλω" του στους παίκτες

Με το "καλημέρα" της σεζόν, ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει ήδη ξεκινήσει να αφήνει το στίγμα του στη φετινή ομάδα του ΓΣΠ. Οι προσανατολισμοί των παικτών του μέσα στο παρκέ είναι κοντά σε αυτά που ζητάει διαχρονικά από τις ομάδες του, περίπου δηλαδή όσα περιμέναμε να δούμε και πριν την έναρξη της χρονιάς. Ένα δεμένο και δυσκολοκατάβλητο σύνολο, με σαφέστατη έμφαση στην άμυνα κι εμπιστοσύνη στο ένστικτο των ξένων παικτών, όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Προσοχή, οι διαπιστώσεις αυτές δεν θα άλλαζαν ακόμη κι το Περιστέρι είχε χάσει τελικά στην Πάτρα ή στην πρεμιέρα δεν κέρδιζε την ΑΕΚ. Τα παιχνίδια ήταν οριακά - όπως τα κέρδισε, θα μπορούσε κάλλιστα να τα έχει χάσει. Ωστόσο, το βασικό είναι πως στο πρόωρο αυτό δείγμα, η ομάδα του φαίνεται πειθαρχημένη, με αρχές, κάνοντας αυτά που ζητά ο κόουτς και το σημαντικότερο; Είναι αποτελεσματική. Δεν παίζει απλά καλά, αλλά έχει τον τρόπο να κερδίζει και τα παιχνίδια.

Μπαίνει σωστά προετοιμασμένη στο γήπεδο, με συγκέντρωση και αφοσοίωση. Προφανώς, κατά την εξέλιξη των αγώνων δεν κυλάνε όλα... ρολόι, καθώς και τα λάθη, κάποιες μέτριες αποφάσεις ή η αστοχία, για παράδειγμα, είναι κι αυτά μέρος του παιχνιδιού, όμως σε γενικές γραμμές οι παίκτες του ανταποκρίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά στα "θέλω" του. Έκλεισαν με ιδανικό τρόπο τα "κλειστά" ματς που τους προέκυψαν στίς δύο πρώτες αγωνιστικές, ενώ διαχειρίστηκαν παράλληλα σχεδόν άριστα τα επόμενα δύο. Με τον Χολαργό η εκκίνηση δεν ήταν καλή, ο ΓΣΠ πήγε στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ, όμως στην επανάληψη κατάφερε να το γυρίσει σχετικά εύκολα, με εμφανώς βελτιωμένη εικόνα, κρατώντας το ροζ φύλλο ως το φινάλε. Εσχάτως, με την Κύμη το ματς κύλησε από νωρίς όπως θα το ήθελε, παρ' όλα αυτά η ομάδα του δεν εφησυχάστηκε πάνω στις μεγάλες διαφορές που έχτισε. Διατήρησε την ένταση της, μην επιτρέποντας στους Ευβοιώτες να ελπίζουν σε επιστροφή.

Δεν χρειάζεται κάποια σπουδαία διατριβή στο άθλημα για αντιληφθεί κανείς πως ο Αργύρης Πεδουλάκης που κουβαλά τεράστια εμπειρία κι είναι κατά κοινή παραδοχή ένας από τους ικανότερους προπονητές της ελληνικής σχολής τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη μεγάλο impact στο όλο εγχείρημα. Ο 54χρονος τεχνικός, ένας άνθρωπος - ζωντανή ιστορία για το club των δυτικών, έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό των παικτών του και τους καθοδηγεί μέχρι ώρας σχεδόν άριστα. Από εδώ και στο εξής μένει να αξιολογήσουμε την διάρκεια που θα έχει το σύνολο σε βάθος χρόνου, καθώς και που τελικά θα πρέπει να οριοθετηθεί το ταβάνι της.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely