Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018 23:11

Το επόμενο μεγάλο ταλέντο της Barça

Από :

Τον Aleix Font τον είχα αναφέρει ελάχιστα στο κείμενο με την παρουσίαση της Barça για το αφιέρωμα της Ευρωλίγκας, όμως λόγω του περιορισμένου χώρου εκεί και της μικρής συμμετοχής που θα έχει φέτος, νομίζουμε ότι είναι καλύτερα να σας τον παρουσιάσουμε με το παρακάτω κείμενο.

 

O 20χρονος παίκτης της δεύτερης ομάδας της FCB γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου το 1998 στη γειτονιά Sants της Βαρκελώνης. Εκεί ξεκίνησε τα μπασκετικά του βήματα στην ομάδα JAC Sants1. Πρόκειται για ένα από τους γνωστούς συλλόγους της πόλης, αφού από αυτόν ξεκίνησαν την καριέρα τους παίκτες όπως οι αδερφοί Grimau. Μάλιστα ο Roger Grimau, μετά από πολλά χρόνια στην Joventut Badalona και στη Barça πλέον είναι ο προπονητής της ομάδας. Ο JAC Sants ιδρύθηκε το 1935 και έχει μόνο τμήμα μπάσκετ και έχει ως έδρα το είναι το Poliesportiu Municipal de l'Espanya Industrial2. Το 2008 για οικογενειακούς λόγους έφυγε στην Ιρλανδία3, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια με τoν Templeogue Basketball Club και το 2010 επέστρεψε στον JAC Sants.

Το 2013 πήγε στην FCB και μάλιστα το 2014 κατέκτησε το πρωτάθλημα cadete (ηλικίες μέχρι 16 ετών) απέναντι στην Real Madrid που είχε ως πρώτο όνομα τον Luka Doncic. Την ίδια χρονιά καλείται στην εθνική των U16. Από το 2015-16 αγωνίζεται στην Β ομάδα του συλλόγου και άρχισε να δείχνει το ταλέντο του.

Μπορεί το όνομά του να ήταν γνωστό μόνο σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα τουρνουά των μικρών ομάδων, όμως το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις και τράβηξε τα βλέμματα αρκετών συλλόγων. Στο Ευρωπαικό τουρνουά U16 που έγινε στο Chemnitz της Γερμανίας ο ύψους 1,95μ Font ήταν ο πέμπτος σκόρερ της διοργάνωσης με 16,9 πόντους ανά παιχνίδι και αυτό που ήταν πιο εντυπωσιακό ήταν τα ποσοστά του αφού σούταρε με 53,2% εντός παιδιάς, 50% στα τρίποντα (σε 6,3 προσπάθειες ανά παιχνίδι) και 80% στις βολές. Ειδικά το 50% στα τρίποντα σε αρκετές προσπάθειες τράβηξε τα μάτια πολλών scouter που βρέθηκαν στη Γερμανία για να δουν τον Καταλανό παίκτη.

Φέτος σε πέντε παιχνίδια στην LEB ORO4 είναι τέταρτος σκόρερ της διοργάνωσης με 17 πόντους ανά παιχνίδι και με ποσοστά 43,3% εντός παιδιάς, 44,1% στα τρίποντα σε 6,8 προσπάθειες ανά αγώνα και 85,7% στις βολές! Επίσης έχει 5,8 rebound, 1,8 assist, και 1,6 κλεψίματα. Το καλύτερό του παιχνίδι μέχρι τώρα ήταν απέναντι στην Melilla5 από όπου και το βίντεο που ακολουθεί.

Ο Aleix Font σήμερα, είναι ένα από τα καλύτερα ταλέντα που έχει ο σύλλογος της Βαρκελώνης. Στα φιλικά με την πρώτη ομάδα έδειξε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση από τον πάγκο, στα ματς της ACB και απέναντι σε πιο αδύναμους αντιπάλους. Βέβαια, γνωρίζοντας τον Pesic θα μου κάνει εντύπωση αν του δοθούν λεπτά για να δείξει την ικανότητα του φέτος. Ελπίζω, με την εμπειρία που θα αποκτήσει μέσα από τη συμμετοχή του στην LEB Oro να είναι έτοιμος να μεταπηδήσει στην πρώτη ομάδα το επόμενο καλοκαίρι. Θα μπορούσε να είναι μια πηγή6 τριπόντων για την Barça που έδειξε να δυσκολεύεται στο συγκεκριμένο κομμάτι στο ξεκίνημα της χρονιάς. Βέβαια, η φυγή σημαντικών ταλέντων την τελευταία χρονιά όπως ο Luka Samanic και ο Rodions Kurucs, δεν με κάνουν να αισιοδοξώ ιδιαίτερα. Όπως και να έχει ο Aleix Font είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει ο σύλλογος και ελπίζω σύντομα να τον δω στην πρώτη ομάδα. 

Σημειώσεις:

  1. Joventuts d’Acció Catòlica μτφ: Νέοι με Καθολική (χριστιανική) Δράση.
  2. Για όσους έχουν περάσει και παίξει μπάσκετ στην πόλη, αυτό το όνομα σίγουρα κάτι τους θυμίζει. Βλέπετε, στα ανοιχτά γήπεδα που βρίσκονται λίγα μέτρα από το κλειστό γήπεδο, παίζονται τα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια στην πόλη. Παίκτες όπως ο Juancho Hernangomez και ο Nacho Martin έρχονται το καλοκαίρι να παίξουν εκεί μπάσκετ κόντρα στους τοπικούς ήρωες (κυρίως λατινοαμερικάνικης καταγωγής) και το επίπεδο των παιχνιδιών συνήθως είναι πολύ υψηλό.
  3. https://www.mundodeportivo.com/baloncesto/acb/20180718/45959623802/europa-descubre-a-aleix-font-la-perla-de-la-cantera-del-barca.html
  4. Η δεύτερη εθνική κατηγορία μετά την ACB. Όπως λέμε Α2.
  5. Αν ποτέ σε τηλεπαιχνίδι, γίνει η ερώτηση «ποιος Έλληνας πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας έχει αγωνιστεί στην Melilla;», η απάντηση είναι ο Γιώργος Τσιάρας.
  6. Font σημαίνει πηγή στα Καταλανικά

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely