Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 11:15

Mία όμορφη καλημέρα στον Βαγγέλη Αλεξανδρή

Από :

Σήμερα εύχομαι στον προπονητή μπάσκετ Βαγγέλη Αλεξανδρή μία όμορφη καλημέρα. Εχει άλλωστε κοντά 30 βαθμούς, είναι Απρίλιος, το Πάσχα πλησιάζει και το πιθανότερο είναι πως η μεγαλύτερη στέρηση που νιώθει κανείς στην Ελλάδα μας είναι η έλλειψη κρέατος , καθ'οτι περίοδος νηστείας. Δόξα να χει ο Θεός , θα έρθει το μεγάλο Σάββατο και η ανάσταση , και μετά θα μπορούμε να πλακωθούμε στα κοψίδια και να έρθουμε στα ίσα μας. Συνεπώς, για τον προπονητή μπάσκετ Βαγγέλη Αλεξανδρή το λογικό είναι πως σήμερα κάποια πράγματα θα είναι καλά.

Αν είναι έτσι όπως τα φαντάζομαι, τοτε ο καλός κόουτς ίσως έχει κάποιο χρόνο να ενημερωθεί από εδώ για τον σημειολογικό χαρακτήρα του όρου 'λαθρομετανάστης'. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα διαβάσει βέβαια το κείμενο, αλλά εν πάσει περιπτώσει μία πληροφορία στον γραπτό λόγο δύναται να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον.

Ο όρος λαθρομετανάστης πρώτα πρώτα είναι νομικός. Αυτό δεν τον κάνει μη δόκιμο, εφ'οσον τον ακούμε, αλλά όσο να ναι η διαδικασία καθιέρωσης του στο χαοτικό σύμπαν των γλωσσικών σημείων δεν έχει περάσει από τη διαδικασία "λαικής νομιμοποιήσης" που έχει περάσει π.χ. ο όρος "ντουβάρι", ο οποίος μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και σε σχέση με προπονητές μπάσκετ. Ας μη μπλέξουμε όμως με πράγματα που απαιτούν μέσο όρο νοημοσύνης και ας μείνουμε στα καθ'ημάς.

Η λέξη "λαθραίος" λοιπόν, υποδηλώνει κάποιου είδους εναντίωση στον νόμο. Λαθραία είναι κάποια τσιγάρα π.χ. , η εισαγωγή των οποίων δεν συνοδεύεται από παρασταστικά ή τιμολόγια, και ως εκ τούτου φόρος από την πώληση τους δεν αποδίδεται στο κράτος. Αντίστοιχα , η σύνθεση με την λέξη μετανάστης υποδηλώνει πως ο "μετανάστης" δεν είναι νόμιμος και το πρόσημο που τη συνοδεύει στην καθημερινή πράξη είναι συνήθως αρνητικό.

Παρόλα αυτά (και για όσους αναγνωρίζουν πως ο νόμος είναι μία δημιουργία ανθρώπων που "νομιμοποιούνται" ως νομοθέτες εκ μίας αόρατης αρχής που προπορεύεται) οι πρόσφυγες δεν είναι απαραίτητα "λαθραίοι". Για την ακρίβεια, σε ο,τι αφορά άλλους κώδικες (ηθικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς) δεν γνωρίζει κανείς εάν είναι καν 'μετανάστες'. Επίσης, και ως γνωστόν, η ασυμβατότητα με το νόμο δεν αφορά την σχέση με την ηθική, η οποία σαφώς και δεν είναι παγκόσμια. Κάποιος δεν θεωρεί κακό να πει ψέμματα αν είναι να ωφεληθεί ένα σύνολο ανθρώπων, κάποιος άλλος θεωρεί ότι το ψέμμα είναι έτσι κι αλλιώς ανήθικο. Τρέχα γύρευε.

Από όλα αυτά τα μυστήρια, το μόνο που κάποιος μπορεί να συμπεράνει είναι πως ο "λαθρομετανάστης" είναι τελικά μία προσωπική άποψη. Και είναι τέτοια διότι αν αυτός που χρησιμοποιεί τον όρο πιστεύει στην επάρκεια του νόμου γύρω από ζητήματα μετανάστευσης ή προσφυγιάς , τότε πιθανότατα και να τον προτιμά. Αντίθετα, αν κάποιος δεν πιστεύει απαραίτητα στην επάρκεια των νόμων και όσων τους ερμηνεύουν, τότε πιθανώς να επιλέξει κάτι διαφορετικό για να προσδιορίσει την 'κατάσταση' των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας με βάρκες.

Εγώ π.χ. δεν πιστεύω στον νόμο , όχι γενικά, αλλά ως αξιακό σύστημα που δεν επιδέχεται ερμηνεία. Συνεπώς ό,τι προέρχεται από αυτό το θεωρώ μονίμως αμφισβητίσιμο. Για μένα, οι άνθρωποι που καταφθάνουν στα νησιά δεν είναι "λαθραίοι". Για τον καλό προπονητή Βαγγέλη Αλεξανδρή, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

https://twitter.com/AlexandrisV/status/719485246924845056">April 

Από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Αλεξανδρής χαρακτηρίζει άλλους σύμφωνα με την δική του προσωπική άποψη, έτσι κι εγώ μπορώ να αποφασίσω να κάνω το ίδιο για εκείνον. Για την ακρίβεια, το έχω ήδη κάνει, αλλά εδώ το θέμα μας είναι απλώς μία όμορφη καλημέρα. Τη ίδια εύχομαι και σε όλους τους ανθρώπους (αθλητές, προπονητές, παράγοντες κλπ) που έχουν κερδίσει λεφτά από το μπάσκετ, εχουν αποκτήσει δημοσιότητα, και την περνάνε φίνα. Μία ακόμη καλημέρα, όχι ακριβώς ίδια, εύχομαι στα παιδιά που δείχνουν αλληλεγγύη.

 

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely