Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 14:28

Nταρουσάφακα: Επιστροφή χωρίς τυμπανοκρουσίες

Από :

Ως κάτοχος του EuroCup, η Darussafaka επιστρέφει στην EuroLeague, όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ομάδα που εμφανίστηκε τη σεζόν 2016-17 στην διοργάνωση και πραγματοποίησε θετική πορεία ως τα playoffs. Τότε ο οργανισμός λάμβανε οικονομική ενίσχυση από κορυφαίο χορηγό της γειτονικής χώρας (Doğuş Group), κάτι που πλέον δε συμβαίνει κι απόρροια του γεγονότος αυτού είναι ένα πολύ πιο "προσγειωμένο" μπάτζετ κι ένα ρόστερ χωρίς αστραφτερά ονόματα και παχυλά συμβόλαια. Με τον 43χρονο Ahmet Caki να παίρνει τη σκυτάλη από τον David Blatt, επιστρέφοντας στις τάξεις του συλλόγου ύστερα από δώδεκα χρόνια περιπλάνησης, η Darussafaka ετοιμάζεται να πατήσει στις ράγες της πιο απαιτητικής ευρωπαϊκής λίγκας όντας αρκετά μετρημένη και δίχως πολλά φλας στραμμένα επάνω της, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ο καλύτερος παίκτης

Σε ένα αρκετά ισορροπημένο ρόστερ, με κάμποσα νέα μέλη στη σύνθεση του συγκριτικά με πέρσι, είναι δύσκολο να χρίσουμε εκ προοιμίου κάποιον ως τον καλύτερο παίκτη του. Στην περσινή Darussafaka αυτός υπήρχε και λεγόταν Scottie Wilbekin. Φέτος, τι γίνεται; Μπορεί άραγε κάποιος να μπει στα παπούτσια του νυν playmaker της Maccabi; Σε θεωρητικό επίπεδο, ο Ray McCallum είναι εκείνος που διαφαίνεται πως έχει την ποιότητα να ηγηθεί της περιφέρειας και γενικότερα του συνόλου. Ναι, έχετε δίκιο, πέρσι δεν έβγαλε μάτια στην Unicaja Malaga (9.2π, 2.7α, 2.3ρ) κι ήταν αρκετά ασταθής, παρά τις εξαιρετικές συστάσεις που τον ακολουθούσαν. Ωστόσο, ας μην παραβλέπουμε πως φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά του στην EuroLeague, έπειτα από την πρώτη του διδακτική εμπειρία. Στο κάτω κάτω, μπορεί στην Ανδαλουσία απλώς να μην κόλλησε. Είναι με παίκτης με ταλέντο και αξιόλογο βιογραφικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ικανός να διακριθεί ακόμη περισσότερο - σε σχέση με όσα (δεν) έδειξε πέρσι - στα ευρωπαϊκά παρκέ. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μονάδα που μπορεί αν προσφέρει πάρα πολλά σε σκορ και δημιουργία και μένει να δούμε πως θα "κουμπώσει" στο σύνολο του κόουτς Ahmet Caki, προκειμένου να αποδώσει βάση των πραγματικών δυνατοτήτων του.

Καλύτερες μεταγραφές

Η Darussafaka προχώρησε στην προσθήκη δύο αξιόλογων παικτών από το NBA. Πριν τους συστήσουμε, αξίζει να αναφέρουμε πως απέκτησε συνολικά πέντε νέους παίκτες από την αγορά τονυ εξωτερικού - τέσσερις Αμερικανούς, έναν Λετονό. Ο πρώτος είναι ο Jeremy Evans, ένα τεσσάρι 31 ετών, με ύψος 2.06μ., ο οποίος μετρά περισσότερες από 250 εμφανίσεις στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Έφτιαξε το όνομα του με τους Utah Jazz, υπηρετώντας τους για μια πενταετία, ως επιλογή του δεύτερου γύρου στο draft του 2010. Έχει περάσει επίσης από Mavericks και Hawks, για μικρότερα χρονικά διαστήματα, ενώ πρόπερσι τον είδαμε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην γηραιά ήπειρο, για λογαριασμό της Khimki που τότε βρισκόταν στο EuroCup. Είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης με αθλητικά στοιχεία, καλό άλμα και ταχύτητα στο παιχνίδι του. Βοηθάει τις ομάδες του σημαντικά σε τομείς του αγώνα όπως τα ριμπάουντ κι η άμυνα και γενικώς θεωρείται ήδη μονάδα καθοριστικής σημασίας για τη νέα Darussafaka.

Μια μεταγραφή που επίσης έχει "ψωμί" στη στελέχωση της ομάδας είναι εκείνη του Markel Brown, ενός 26χρονου combo guard που έγινε γνωστός ως παίκτης των Brooklyn Nets. Πέρασε στη Νέα Υόρκη μια διετία με 111 εμφανίσεις, 4.5 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ στο ενεργητικό του, ως back up λύση στις θέσεις της περιφέρειας. Είναι αξιοσημείωτο πως κι εκείνος πέρασε πρόπερσι από τη Khimki, αλλά φάνηκε να δυσκολεύεται να βρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής, έχοντας διπλά του ως ηγέτη του backcourt τον Shved, πρωτίστως, αλλά και τους Jacob Pullen, Earl Rowland. Ο Brown επέστρεψε στην Αμερική μετά το άνοστο πέρασμα του από τη Μόσχα, για να ξοδέψει τις μέρες του μεταξύ G League (κυρίως) και Houston Rockets. Επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα πια στην ευρωπαϊκή του καριέρα και η Dacka περιμένει από αυτόν να τονώσει ακόμη περισσότερο την αθλητικότητα του συνόλου. Θεωρείται παίκτης που μπορεί να προσφέρει πολλά με την παρουσία του στο σύνολο, βέβαια θα πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος του και κατά πόσο θα διαφέρει με τον αντίστοιχο (περιορισμένο) που είχε στη Khimki.

Θα βαρεθούμε να βλέπουμε...

Τον Jon Diebler να κινείται μακριά από την μπάλα για να ξεμαρκαριστεί και να βρει ελεύθερο σουτ. Ο κόουτς Ahmet Caki έχει τη τύχη να διαθέτει στο ρόστερ του έναν τρομερά ποιοτικό σουτέρ τον οποίο είναι βέβαιο πως καμία άμυνα δεν θα υποτιμήσει. Ο 30χρονος πλέον Diebler, παλιός παίκτης του Πανιωνίου, καταγράφει σχεδόν 52% στην καριέρα του στην EuroLeague πίσω από τα 6.75 μέτρα (101/196 τρίποντα σε 50 συμμετοχές) και αντίστοιχα 46% στο EuroCup (102/222 τρίποντα σε 36 συμμετοχές). Ένας ταχύτατος και οξυδερκής εκτελεστής που αναμένεται να προσφέρει στο backourt της Dacka κάτι που ούτε ο Ray McCallum, αλλά ούτε κι ο Markel Brown διαθέτουν σε τέτοιο βαθμό. Η απειλή που θα δημιουργεί από απόσταση είναι απαραίτητη και τόσο εκείνος, όσο κι οι συμπαίκτες του θα φροντίζουν να την αξιοποιούν αρκετές φορές μέσα σε ένα παιχνίδι. Για την ιστορία, πέρσι στο τουρκικό πρωτάθλημα με την Besiktas, ο Diebler εκτελούσε 5.3 τρίποντα ανά ματς (με ποσοστό ευστοχίας κοντά στο 42%).

Θα μας αρέσει να βλέπουμε...

Τον Micheal Eric να αξιοποιεί εντυπωσιακά τις πάσες των συμπαικτών του πάνω από τη στεφάνη. Ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ και του Πανελευσινιακού έχει διαγράψει μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία από το 2016 κι έπειτα και πλέον, στα 30 του χρόνια, βρίσκεται στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του. Πέρσι αποτέλεσε σημαντικό γρανάζι στην ομάδα της Darussafaka που κατέκτησε το EuroCup, συνεισφέροντας στην επιστροφή της ομάδας στην EuroLeague. Παρέμεινε στο ρόστερ, καθώς πέρα από την δεδομένη προσφορά του, πληρεί σε μεγάλο βαθμό τις αθλητικές προϋποθέσεις που επιθυμεί να προσθέσει ο Ahmet Caki στο σύνολο. Είναι καλός και δυναμικός αμυντικός, έχει έφεση στο ριμπάουντ και γενικώς χρησιμοποιεί αρκετή ένταση όταν μπαίνει στις φάσεις. Το ίδιο ισχύει κι επιθετικά, όπου μπορεί να μην διαθέτει ιδιαίτερο ταλέντο από μόνος του, όμως ξέρει να αξιοποιεί τις ασίστ που θα πάρει ως ένας πικ εν ρολ ψηλός. Πέρσι οι Wilbekin και Cummings είχαν βρει τα... κουμπιά του και έμαθαν να τον αξιοποιούν συχνά πυκνά. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και φέτος λογικά όταν θα "δέσει" ως ομάδα η Dacka και τότε ο Eric θα είναι σε θέση να προσφέρει θεαματικές φάσεις για εμάς ως θεατές, αξιόπιστα τελειώματα για τον προπονητή και τους συμπαίκτες του.

Προσέξτε αυτόν

Τον παλιό παίκτη του ΠΑΟΚ, Zanis Peiners. Ο 28χρονος Λετονός forward έχει παρουσιάσει τρομερή βελτίωση στο παιχνίδι του και είναι καλύτερος σε σχέση με τις μέρες του στην Θεσσαλονίκη (σεζόν 2016-17). Από τότε, μεσολάβησε η συμμετοχή του στο περσινό EuroBasket με την ΕΘνική ομάδα της χώρας του όπου η παρουσία του πήρε θετικό πρόσημο, καθώς και μια εντυπωσιακή σεζόν στην Λιθουανία με την Lietkabelis (12.2π, 37% στα τρίποντα, 3ρ, 2.9α). Παίζει με ωριμότητα ενώ δε φοβάται να πάρει και πρωτοβουλίες. Η Darussafaka τον "τσίμπησε" νωρίς στην off season και μένει να δούμε αν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό επίπεδο της EuroLeague. Επίσης θα κοιτάξουμε και την πορεία του 23χρονου Kartal Ozmizrak, ο οποίος στα "χαρτιά" είναι ο δεύτερος κλασικός χειριστής που έχει στην διάθεση του ο κόουτς Caki, μετά τον Ray McCallum. Στην περσινή ομάδα του David Blatt ο νεαρός Τούρκος, διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες της χώρας, είχε ρόλο (παρότι ο χρόνος συμμετοχής του δεν ήταν πολύ μεγάλος) και ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα έδινε λύσεις στην περιφέρεια.

Πρόβλεψη

Ο ανταγωνισμός στην λίγκα αναμένεται αυξημένος, επομένως θα είναι αρκετά δύσκολο για την Darussafaka να μπει στην πρώτη οκτάδα, όπως έκανε προ διετίας. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ της δεν έχει εμφανιστεί ξανά στην EuroLeague, ενώ κι ο προπονητής της δεν είναι ιδιαίτερα "μπαρουτοκαπνισμένος". Ξεκινάει με δύσκολο πρόγραμμα, καθώς στις πέντε πρώτες αγωνιστικές έχει να αντιμετωπίσει Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπασκόνια εκτός έδρας. Η σεζόν της ομάδας σίγουρα δε θα είναι εύκολη, ωστόσο η Dacka δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα. Ενδεχομένως να κάνει κάποιες ζημιές και η "Volkswagen Arena" να εξελιχθεί σε μια όχι και τόσο εύκολη έδρα, αλλά ως εκεί.

United States of America
Guard 1.90
3
Turkey
Guard 1.88
4
Turkey
Guard 1.96
5
Turkey
Guard 1.95
6
SAGLAM, SINAN
Turkey
Forward 1.98
9
Turkey
Center 2.16
10
Turkey
Forward 2.04
11
United States of America
Forward 2.02
18
Turkey
Guard 1.94
20
TROY SAV, SELIM
Turkey
Forward 2.05
21
Turkey
Center 2.13
22
United States of America
Guard 1.91
31
Latvia
Forward 2.05
33
United States of America
Forward 1.98
40
United States of America
Forward 2.06
50
Nigeria
Center 2.10

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely