Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 09:35

Οι υψηλές πτήσεις του Στέφαν Λάσμε

Από :

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Δημήτρης Πρίφτης "επαναπάτρισε" σε ευρωπαϊκά εδάφη τον... ξεχασμένο Stephane Lasme, επιδιώκοντας να ρυθμίσει πάνω του κομβικές λειτουργίες της φετινής Unics Kazan. Η επιλογή αυτή μέχρι στιγμής όχι απλά δικαιώνει τον Έλληνα τεχνικό, αφού βλέπει πως ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού του ανταποκρίνεται στο maximum, αλλά περνά και σε διαστάσεις... θριάμβου, με τη μεταγραφή να χαρακτηρίζεται πια ως ένα από τα μεγάλα steals της θερινής ευρωπαϊκής αγοράς. Φιλτράρουμε τα πεπραγμένα του Lasme στο πρώτο κομμάτι της σεζόν και διαπιστώνουμε αν αξίζει ή όχι τελικά ένα εισιτήριο επιστροφής στην EuroLeague.

Το impact, η "κληρονομιά" του Langford και οι εκπληκτικές επιδόσεις

H Regular Season του EuroCup ολοκληρώθηκε προ ημερών, με τον Stephane Lasme να είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για την εξαιρετική πορεία της Unics Kazan. Το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη πέρασε "αέρα" στην επόμενη φάση της διοργάνωσης με ρεκόρ 7-3, αλλά οι βλέψεις της ρωσικής ομάδας δε σταματούν εκεί, καθώς έχει τις προοπτικές να προχωρήσει ακόμη πιο βαθιά στην δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο βετεράνος center αποτελεί επιθετικό σημείο αναφοράς στο εγχείρημα της Unics, έχοντας πάρει μεγάλο μερίδιο της πίτας των εκτελεσμένων προσπαθειών που άφησε φεύγοντας για την Κίνα ο Keith Langford. Ο παλιός ηγέτης της ομάδας έπαιρνε περίπου 17 σουτ ανά παιχνίδι, ένας μεγάλος αριθμός, ο οποίος όμως έχει κατανεμηθεί με μεγαλύτερη ομοιομορφία στο καινούριο σύνολο.

Στο πλευρό του ο Lasme έχει έναν πασέρ κορυφαίου επιπέδου, τον Quino Colom (#1 στο EuroCup με 6.1 ασίστ), με τον Ισπανό να αποτελεί τον "guardian angel" του Γκαμπονέζου, ενώ αρτιες συνεργασίες βγάζει και με τον Ponkrashov. Η επιθετική του συνεισφορά αποτυπώνεται με 17 πόντους, 60% στα δίποντα και 72% από τη γραμμή των βολών, ανά σχεδόν 28 λεπτά συμμετοχής. Επίσης, με 6.5 ριμπάουντ, 5.3 κερδισμένα φάουλ, 2.5 τάπες, αλλά και κάποιες σκόρπιες ασίστ, επιβεβαιώνει πως παραμένει ένα πολυδιάστατο εργαλείο, ικανό να προσφέρει ακόμη και σε μια μέτρια επιθετική βραδιά, αν κι αυτές σπανίζουν, ή πιο σωστά, δεν υπάρχουν στο φετινό ενεργητικό του. Ενδεικτικό της τρομερής σεζόν που διανύει είναι πως βρίσκεται στην 1η θέση στο σύστημα αξιολόγησης του EuroCup με 220 μονάδες! Κι όλα αυτά, με τον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού και της Anadolu Efes να έχει "πατήσει" τα 35 του χρόνια.

Η άμυνα, τα μακρινά σουτ και η crunch time

Όσο για τις αμυντικές του επιδόσεις, είναι περιττό να μιλήσουμε. Ο Lasme παραμένει μια εξαιρετικά αξιόπιστη μονάδα στην "πίσω" μεριά του παρκέ. Παρότι τα χρόνια έχουν περάσει, η αθλητικότητα του βρίσκεται σε καλό επίπεδο κι αυτό τον καθιστά ακόμη και σήμερα αποτελεσματικό στην άμυνα πάνω από τη στεφάνη. Σίγουρα δεν είναι το... "παγόβουνο" που ήταν κάποτε, αλλά δεν παύει να είναι μια εγγυημένη λύση. Είναι ξεκάθαρο πως η συνεργασία του με τον coach Πρίφτη τον έχει "ανανεώσει", με τον Lasme να παρουσιάζει την εικόνα όχι απλά του παίκτη που γνωρίζαμε, αλλά ενός που δουλευει, εξελίσσεται και βελτιώνεται, χωρίς απλά να συντηρείται. Ο κορυφαίος αμυντικός της EuroLeague για το 2013 και MVP των τελικών του EuroCup το 2016, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως περνά μια δεύτερη νιότη.

Ο πάλαι ποτέ προπονητής του Άρη του παρέχει ελευθερία, τον εμπιστεύεται απόλυτα κι όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί ευεργετικά για τον Lasme. Πλέον, από κλασικός παίκτης ρακέτας, έχει εξελιχθεί σε έναν ψηλό που μπορεί να αγωνιστεί με άνεση και μακριά από αυτή, με αρκετές από τις προσπάθειες του να είναι jumpers από τα 5-6 μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, 18 από τα 63 εύστοχα δίποντα του (κάτι λιγότερο από το 1/3 των διπόντων δηλαδή) είναι προσπάθειες έξω από το ζωγραφιστό, με σουτ από μέση απόσταση. Μετρά επίσης και 2/2 τρίποντα! Όχι, δεν έγινε ξαφνικά απειλή από την περιφέρεια, αλλά σε κάθε περίπτωση αντιλαμβανόμαστε πως ο Lasme δεν είναι μόνο pick and roll και... τέλος. Ο Πρίφτης έχει καταφέρει να "ξεκλειδώσει" κι άλλες ικανότητες του παίκτη, ο οποίος χωρίς αμφιβολία είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο φορμαρισμένους center σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που είναι άξιο αναφοράς, είναι πως κλείνει καλά τα παιχνίδια: γράφει περίπου το 25% των πόντων, το 30% των μπλοκ και το 50% των ριμπάουντ του στην 4η περίοδο του κάθε ματς της VTB League, όπως συμπεραίνουμε από τα advanced stats του επίσημου ιστότοπου της λίγκας. Θα θυμάστε ενδεχομένως πως και σε παλαιότερες ομάδες του, ο Lasme ήταν αρκετά αποδοτικός σε crunch time, ενδεικτικό αφενός της αντίληψης του μέσα στο παιχνίδι που διαχρονικά τον χαρακτήριζε, χάρις στο υψηλό μπασκετικό IQ του, αφετέρου της συγκέντρωσης - προσήλωσης του στα κρίσιμα σημεία. Ο Lasme θα είναι πάντα εντός πεντάδας στα κομβικά σημεία ενός παιχνιδιού της φετινής Unics, διότι έχει την ικανότητα και την πείρα, είτε με την προσωπική του άμυνα, είτε με ένα καλό τελειώμα ως αποδέκτης πάσας στην επίθεση, να καθορίσει την κατάληξη ενός παιχνιδιού υπέρ της ομάδας του.

Υπάρχει χώρος στην EuroLeague για τον Lasme;

Η σεζόν 2014-15 ήταν η τελευταία χρονικά του Lasme στη EuroLeague, κατά την οποία συμπλήρωσε (ως παίκτης του Dusan Ivkovic στην Anadolu Efes) πέντε χρόνια στην διοργάνωση με συνολικά 123 συμμετοχές. Από τότε, έχει περάσει αρκετός καιρός η αλήθεια είναι. Όμως, εάν συζητούσαμε εν έτει 2018 για μια πιθανή επιστροφή του στην EuroLeague, τότε θα μπορούσαμε να βρούμε αρκετές ομάδες στις οποίες θα μπορούσε να "κουμπώσει". Η εμπειρία του και η ποιότητα του είναι στοιχεία δεδομένα σε αυτή την υπόθεση εργασίας που κάνουμε. Μοναδικός ενδοιασμός θα μπορούσε να είναι η αγωνιστική του κατάσταση και κατά πόσο θα ήταν "σκουριασμένος" μετά από τη "χαμένη" περσινή του σεζόν. Ο Lasme έπαιξε όλα κι όλα πέρσι κοντά στα 20 παιχνίδια με τους Texas Legends στην αναπτυξιακή λίγκα, προς το τέλος της περιόδου, μένοντας εκτός για αρκετούς μήνες λόγω της τιμωρίας που "κουβαλούσε" από υπόθεση doping. Ωστόσο, φαίνεται πως έχει επιστρέψει για τα καλά, αποδίδοντας κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά σε ένα "δεμένο" σύνολο με ακμαία αγωνιστική ωριμότητα, κι έστω κι αν βρίσκεται στην δύση της καριέρας του, εκτιμούμε πως η EuroLeague θα μπορούσε να τον φιλοξενήσει και πάλι, πόσο μάλλον αυτήν την περίοδο που... πετάει!

 Όσον αφορά την ηλικία του, το εν λόγω ντεσαβαντάζ θα λέγαμε πως ήδη έχει καταρριφθεί παραπάνω. Σε γενικές γραμμές, το ρίσκο με Lasme θα ήταν αρκετά περιορισμένο για πολλά από τα clubs της κορυφαίας λίγκας, εάν αντιμετωπιζόταν ως μια βραχυπρόθεσμη λύση. Κακά τα ψέματα, δύσκολα θα βρισκόταν ομάδα όπου θα μπορούσε να προσφέρει διετές συμβόλαιο σε έναν 35χρονο αθλητή. Άλλωστε, εάν κάποια ομάδα της EuroLeague αποφάσιζε να δώσει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στον Αφρικανό center, δεν θα το έκανε παίρνοντας τον για να παίζει όσο και στην Unics, δηλαδή κοντά στο 30λεπτο. Η Barcelona φερειπείν, χρειάζεται έναν ψηλό που θα είναι σε θέση να σουλουπώσει τα αμυντικά κακώς κείμενα. Από τον Παναθηναϊκό, ίσως λείπει ακόμη ένα αξιόπιστο κορμί, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα υπάρχοντα. Σε σύνολα όπως αυτά και με "μαρκαρισμένες" πολύ συγκεκριμένες ανάγκες και tasks στα μπλοκάκια των coaches, ο Lasme θα ήταν ένας δοκιμασμένος παίκτης - ρόλου, με ορισμένα πραγματικά ποιοτικά λεπτά να δώσει. Είτε μιλάμε για το προσεχές διάστημα, είτε για το ερχόμενο καλοκαίρι, αν κι αυτό φαντάζει μακρινό.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely