Κυριακή, 28 ΜΑΙΟΥ 2017 17:36

Ένας γαύρος και ένας βάζελος συζητούν για τον Σλούκα

Aπό :

Γεια σας! Περίπου δύο μήνες πριν, ένας άνθρωπος που βρίσκεται επαγγελματικά στον χώρο του μπάσκετ για πάνω από δύο δεκαετίες και γνωρίζει καλά τα θέματα του Ολυμπιακού, μου έλεγε κατά λέξη: "Ο Γιαννακόπουλος θα 'ξεβρακωθεί' για τον Σλούκα το καλοκαίρι. Ακόμα και αν χρειαστεί να ξηλώσει την μισή ομάδα για να τον φέρει, θα το κάνει. Και αν θες τη γνώμη μου το αξίζει κιόλας, ο Σλούκας είναι το καλύτερο pg της Ηπείρου". Κάπως έτσι, αφού μετέφερα τα παραπάνω στην υπόλοιπη συντακτική ομάδα του BG, ξεκίνησε η μεγάλη κόντρα στα ενδότερα της σελίδας. "Τι λες μωρέ, ο Κώστας θα ζητήσει συγγνώμη και θα τον δεχτούμε πίσω", "Και μετά ξύπνησες, αν δεν δεις μια μέρα τον Σλούκα στα πράσινα, τρύπα μου τη μύτη". Κύριοι εκφραστές της αιώνιας κόντρας στα εσωτερικά μας, για άλλη μια φορά είμασταν ο Άλεξ και εγώ. "Και ποιος είσαι εσύ;", θα μου πείτε, εξάλλου στα διοικητικά της κάθε ομάδας, όλοι έχουμε από κάποιον. Ισχύει.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα, σχετικά με το τετράγωνο Φενερ-Σλούκας-ΠΑΟ-ΟΣΦΠ. Θα διαβάσετε δύο απόψεις σε κάθε ερώτημα, έκαστη (προφανώς) από τη σκοπιά του γράφοντος. Βουρ στην κλιμάκωση, με πείραγμα και καλή διάθεση:

Οι πιθανότητες να δούμε τον Σλούκα στα "πράσινα (A.S. = Ερωτόκριτος Αλέξανδρος Σεϊζης, P.S.= Petros Syd)

A.S: Το καλοκαίρι του 2015 και μετά τη φυγή του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι η επιστροφή δεν θα αργούσε να γίνει. Άλλωστε και με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν αντίο στο δρόμο μας, μόνο κάποιες στιγμές χωρισμού. Δύο χρόνια αργότερα μια δήλωση του μετά το final four στα "ΝΕΑ", άναψε το φυτίλι για επιστροφή του στην Ελλάδα, όχι για την ομάδα που τον καθιέρωσε, αλλά για τον αιώνιο αντίπαλο. Αυτός ο πιθανός ‘’γάμος’’ δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι εφικτός βλέποντας τη συμπεριφορά της πρωταθλήτριας Ευρώπης Φενέρ. Ο ίδιος αισθάνεται ασφαλής μέσα στον οργανισμό της ομάδας, με το ρόλο του να είναι διακριτός ως καθαρός play maker πια. Ο Ζοτς αντιλαμβανόμενος την ευφυΐα του παίχτη, σε συνδυασμό με την εμπειρία που διαθέτει σε υψηλό επίπεδο, έχει μεταφέρει τον Έλληνα combo guard στη θέση "1", με σκοπό να διαθέτει έναν δεύτερο ήρεμο προπονητή στο παρκέ, στον οποίο απονέμει μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Επίσης τα χρήματα που λαμβάνει στο συμβόλαιο του, με την 2+1 οψιόν να αφορά και τις δυο πλευρές είναι πολύ καλά, με την εφορία του παίχτη να πληρώνεται από την πλευρά των Τούρκων. Οι δηλώσεις του ωστόσο με έβαλαν σε σκέψεις αναφορικά με το timing και τα λεγόμενα που κρύβονται μέσα από αυτά. Γιατί ένας άνθρωπος επιτυχημένος που απολαμβάνει όλες τις ανέσεις και την αγάπη του κόσμου (βλ. συμπεριφορά με ελληνική σημαία μετά την κατάκτηση του τροπαίου) να σκέφτεται αυτό το μεγάλο βήμα στην καριέρα του;

P.S: Ο Παναθηναϊκός είχε δείξει ήδη από το 2015 την εντονότατη επιθυμία του να φέρει τον Σλούκα στο ΟΑΚΑ, με τον δικό του "Δημητρογιαννακοπουλικό" τρόπο. Ο παίκτης είχε χαρακτηρίσει τότε "αστείο" τον τρόπο αυτόν και όχι άδικα. Πέραν του κακόγουστου περιτυλίγματος ωστόσο, ο διακαής πόθος ήταν πραγματικός και αυτό είναι ένα πράγμα που οι παίκτες με φιλοδοξίες, το "μετράνε". Ο Σλούκας θεωρώ ότι έχει τη στόφα του παίκτη που θα τολμούσε το απαγορευμένο αυτό δρομολόγιο. Ο εγωισμός του, η τεράστια αγωνιστική φιλοδοξία του σχετικά με τον ρόλο του που θέλει να τον βλέπει αναβαθμισμένο σε κάθε συμβόλαιο που υπογράφει, τα χρήματα που μπορεί να του προσφέρει ο Παναθηναϊκός, η ευκαιρία να "μπει στη μύτη" των Αγγελόπουλων και του κοινού που τον αποδοκίμασε παρά τα όσα προσέφερε, η πιθανότητα να είναι ο ίδιος ο ακρογωνιαίος λίθος ενός project που θα ξαναγυρίσει τον τροχό του Ελληνικού μπάσκετ, είναι θέλγητρα υπαρκτά. Από την άλλη, τα όσα γράφει ο Άλεξ για το κομμάτι που αφορά τη Φενέρ, είναι επίσης δεδομένα. Η μόνη ένσταση επ' αυτών, αφορά το κατά πόσο είναι ο ίδιος ικανοποιημένος από τον προσωπικό του ρόλο στην ομάδα. Αν νιώθει ότι μπορεί να βγεί ακόμα πιο "μπροστά" και αν αισθάνεται ότι υπάρχει χώρος να γίνει αυτό στην Κωνσταντινούπολη. Θεωρώ ότι αν ο Ζοτς τον πείσει σε αυτό το κομμάτι όταν τα βάλουν κάτω, θα υπογράψει με κλειστά μάτια. Αν όχι, νομίζω ότι η αμέσως επόμενη επιλογή του θα είναι η απασφάλιση της "βόμβας" της μετακίνησής του στον Παναθηναϊκό. Το πρώτο σενάριο ωστόσο, συγκεντρώνει , έτσι όπως το σκέφτομαι, πολύ περισσότερες πιθανότητες.

Τι θα μπορούσε να δώσει ο Σλούκας στον ΠΑΟ; Value for money ή υπεραξία;

P.S: Ασυζητητί, ο Σλούκας θα άξιζε ένα μεγάλο συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό. Αγωνιστικά είναι ακριβώς αυτό που λείπει από την ομάδα στη θέση "1". Η ικανότητα του στην αλλαγή του ρυθμού είναι παρόμοια με του Μάικ Τζέιμς, με το τεράστιο πλεονέκτημα ότι εκείνος μπορεί να παίρνει και τις σωστές αποφάσεις. Είναι εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων, έχει μεγάλη ικανότητα να δει τον ελεύθερο συμπαίκτη του στο τρίποντο όταν η άμυνα συσπειρωθεί προς τη ρακέτα από δική του διείσδυση και γενικότερα είναι πολύ αξιόλογος πασέρ, είναι καλός αμυντικός στη μπάλα και για να μην πολυλογώ, δεν είναι επί της ουσίας κακός σε κανένα κομμάτι του παιχνιδιού, ενώ αντίθετα είναι καλός σε πολλά. Δε συμμερίζομαι την άποψη ότι είναι ο κορυφαίος pg της Euroleague, αλλά σίγουρα είναι στους 3-4 κορυφαίους. Ο Παναθηναϊκός θα πληρώσει σίγουρα έξτρα και την εθνικότητα του, κάτι που δε θα χρειαζόταν να κάνει για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα, ή η ΤΣΣΚΑ που επίσης θα ψάξουν λογικά το καλοκαίρι το νέο βασικό point guard τους. Πέραν του αγωνιστικού δε, ο Σλούκας είναι ήδη πολύ έμπειρος και αδιαμφισβήτητα winner και αυτό είναι ένα προσόν που μπορεί να ωφελήσει πολύ την προσπάθεια του Παναθηναϊκού για τη δημιουργία ενός κορμού και να επισπεύσει τα αποτελέσματα. Επικοινωνιακά, όλοι ξέρουμε με πια περίπτωση θα αντιστοιχηθεί η δική του (αβάσιμα μέχρι ενός βαθμού) και παρότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να έχει ο ίδιος την επίδραση στην ιστορία του ΠΑΟ, που είχε ο Σπανούλης στου ΟΣΦΠ, ο Παναθηναϊκός πολύ σωστά θα πράξει να στρώσει "χαλί" στα πόδια του για να τον ντύσει στα "πράσινα".

A.S: Τα αγωνιστικά και μη οφέλη της κίνησης αυτής από την πλευρά του Παναθηναϊκού μόνο πολλαπλά μπορεί να χαρακτηριστούν. Οι πράσινοι τα τελευταία χρόνια υποφέρουν από την έλλειψη ποιοτικών Ελλήνων παιχτών από το πάνω "ράφι" και ο Σλούκας αποτελεί έναν από αυτούς, διαθέτοντας στο "πακέτο" του και νοοτροπία νικητή. Στα δικά μου μάτια με τη δομή του Παναθηναϊκού ο παίχτης αναμφισβήτητα θα επωμιζόταν το ρόλο του ηγέτη και απόλυτου μαέστρου στο παρκέ. Η ωριμότητα του, η εμπειρία του στο υψηλό επίπεδο και οι παραστάσεις του θα βοηθούσαν την ομάδα να ανακτήσει την χαμένη της αίγλη και ίσως να την οδηγήσει στο final four της Euro league έπειτα από πέντε χρόνια. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η βελτίωση του Κώστα χρόνο με το χρόνο είναι εμφανής. Η θέση "1" τον έχει βοηθήσει στο κομμάτι της οργάνωσης με τον ίδιο να διαθέτει ένα από τα καλύτερα mid-range σουτ στην Ευρώπη. Έχοντας χάσει κιλά ο ίδιος με τη ταχύτητα και την έκρηξη στο πρώτο βήμα να αποτελούν σήμα κατατεθέν του, η άμυνα του με την πίεση πάνω στη μπάλα είναι ένα νέο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του. Από την άλλη πλευρά θα ήταν ένα χτύπημα στον αιώνιο αντίπαλο η απόκτηση του. Οι πράσινοι μετά το κάζο και την απώλεια του ηγέτη των κόκκινων Σπανούλη και την αποχώρηση του Περπέρογλου προσπαθούν για ένα τέτοιο χτύπημα κάθε χρόνο. Θεωρώ ότι θα κάνουν τα πάντα για να τον πλησιάσουν προσφέροντας γη και ύδωρ, πληρώνοντας και υπεραξία με σκοπό να λάβουν την υπογραφή του.

Θα μπορούσε ο ίδιος να πάρει μία τέτοια απόφαση;

Α.S: Ο Σλούλας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ποτέ δεν κλείνει τις πόρτες και ότι μια τέτοια πρόταση θα τη σκεφτόταν και θα την εξέταζε προσεκτικά. Πιθανόν η μεταγραφή του στη Φενέρ να στεναχώρησε τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, μεταξύ αυτών και εμένα, αλλά μια μετακίνηση στο Παναθηναϊκό πιθανολογώ ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο κόσμος δεν θα δεχτεί με θετικό μάτι αυτήν την κίνηση και πιστεύω ότι ο Σλούκας δεν είναι έτοιμος για να πάρει αυτή τη μεγάλη απόφαση. Τα social media μετά τις δηλώσεις του πήραν φωτιά και νομίζω ότι ζυγίζοντας τα πράγματα η μετακίνηση του θα αναβληθεί προς το παρόν.

P.S: Ναι, ξεκάθαρα! Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι ο Σλούκας είναι ο τύπος που θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση και μακάρι να την πάρει κιόλας. Οι δυσκολίες που έχει η περίπτωση του έχουν να κάνουν κατά τη γνώμη μου περισσότερο με το να φύγει από τη Φενέρ και τον Ζοτς, παρά με τις αντιδράσεις από μία ενδεχόμενη μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό. Οι κακές σχέσεις με την διοίκηση του Ολυμπιακού και οι αποδοκιμασίες στο ΣΕΦ έχουν ραγίσει το γυαλί, ο ίδιος δείχνει να έχει μαζέψει πράγματα μέσα του και ίσως αυτός είναι μεταξύ άλλων και ένας τρόπος για τον ίδιο να τα εκφράσει.

Ποιες μοιαζουν να ειναι οι πιθανότητες επιστροφής στον Πειραιά, με βάση τα όσα διαβάσαμε αυτές τις μέρες;

P.S: Κατά τη γνώμη μου στην παρούσα φάση, μηδενικές. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών όπως βγαίνει προς τα έξω, είναι από ψυχρό έως εχθρικό, ενώ και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί λογικά να του δώσει τα χρήματα που βρίσκει αλλού.

A.S: Η κίνηση του να χαιρετήσει όλους τους ανθρώπους των ερυθρολεύκων στο final four, με σημάδια ίντριγκας στα ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι το βλέμμα του ήταν χαμηλό, δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Με το Σπανούλη να μεγαλώνει, θεωρώ ότι ο καταλληλότερος άνθρωπος να τον διαδεχτεί, να επωμιστεί το βάρος αυτό είναι ο Σλούκας. Διαθέτει όλα αυτά που χρειάζεται η ομάδα, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στον οργανισμό και δεν θα του πάρει χρόνο να προσαρμοστεί. Ο Ολυμπιακός ασφαλώς και πρέπει να κάνει την κίνηση του για επιστροφή ,ασφαλώς όμως να μην ξεφεύγει από το μπάτζετ και τους στόχους που έχει θέσει. Περιμένω κιόλας σε περίπτωση που ασχοληθεί πάλι με την περίπτωση αυτή οι Έλληνες να ξεκινήσουν το ψηστήρι για επάνοδο του ασώτου για τον κόσμο. Σε μια σχέση ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας και στην προκειμένη περίπτωση μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δυο πλευρές άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Το μεγαλύτερο πιστεύω ότι διαθέτει ο παίχτης, με αφορμή τις δηλώσεις προ διετίας (το ΄΄ πέντε πάνω πέντε κάτω θα τα βρούμε΄΄) Ο κόσμος δεν σταμάτησε να τον αποθεώνει στο γήπεδο, φωνάζοντας το όνομα του ρυθμικά στο ΣΕΦ κατά τη διάρκεια των τελικών ενώ οι πρόεδροι δεν άφησαν τον Ντούντα το 2012 να δώσει δανεικό και πάλι τον έλληνα play maker. Ωστόσο όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται ένα λάθος και ρίχνοντας λίγο νερό στο κρασί τους και οι δυο πλευρές ελπίζω να τον δούμε ξανά στα κόκκινα.

Να πούμε και τον "πόνο" μας...

Α.S: Προσωπικά η απώλεια του Σλούκι Λουκ με πείραξε αφάνταστα με τον τρόπο που έγινε. Στεναχωρήθηκα για ένα παιδί που γαλουχήθηκε στην ομάδα, που αγάπησε και αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή, που ήταν μέλος του back του back στην Euro league. Η δήλωση του ότι λέμε εις το επανιδείν και όχι αντίο, με έκανε να ανυπομονώ τη στιγμή που θα επιστρέψει ξανά στην παρέα αυτή. Με τις ατυχές δηλώσεις του, γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστούν από μένα όσον αφορά τον κόσμο, και την αντίδραση του, με έβαλε σε σκέψεις για το τι είναι καλύτερο σε μια σχέση, με ένα γυαλί που έχει ραγίσει μάλλον. Πιστεύω ότι ο κόσμος που πικράθηκε από συμπεριφορά βλέπει τον Κώστα σαν μια γυναίκα, η οποία έκανε ένα λάθος και ήθελε να μείνει μόνη της και να εξερευνήσει τον κόσμο. Η φυγή αυτή μας στεναχώρησε, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν τη ξεχάσαμε.  Ποιος θα έλεγε όχι σε μια σχέση, που ο ένας έχει προσφέρει πολλά στον άλλον; Κανείς . Έτσι λοιπόν και ο κόσμος μπορεί να αντιδρά και να στεναχωριέται, αλλά δεν ξεχνά την αγάπη με αυτόν τον παίχτη. Οπότε από τη μεριά μου "Κώστα αλάνι γύρνα στο λιμάνι" κλπ κλπ. Προσωπική εκτίμηση (οχι προϊον ρεπορτάζ φυσικά) είναι η ανανέωση με τη Φενέρ και οτι η επιστροφή του θα καθυστερήσει δύο χρόνια.

P.S: Τον Σλούκα θα τον ήθελα πολύ στον Παναθηναϊκό. Πάρα πολύ. Από όλες τις απόψεις θεωρώ ότι θα ήταν μια πραγματικά σπουδαία κίνηση. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι προσεκτικός όμως. Η διοίκησή του τον έχει καταστήσει παντελώς απρόβλεπτο στο επικοινωνιακό κομμάτι, στο οποίο ένας ολόκληρος σύλλογος λειτουργεί παρορμητικά, στο όνομα του διοικητικού του ηγέτη. Η προσέγγιση πρέπει να είναι σοβαρή, η πρόταση πολύ καλή, να λείψουν τα περίεργα σχόλια στα σόσιαλ μίντια κατά τη διάρκεια ενδεχόμενων συζητήσεων και όλες αυτές οι τυμπανοκρουσίες του Δ.Γ κατά τη διάρκεια ανάλογων επιχειρημάτων. Επίσης και σημαντικότερο απ όλα, η ομάδα θα πρέπει να προσέξει πολύ να μην χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από την πλευρά του παίκτη, με διαφορετικούς σκοπούς, με τον κίνδυνο να χαθεί όχι μόνο ο παίκτης, αλλά για άλλη μια φορά και οι εντυπώσεις.

Και τώρα, γυρνάμε τον διακόπτη σε ρυθμούς ντέρμπι και σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο Κυριακής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στον αστερισμό των πολλών Για την τιμή των όπλων »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely