Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 05:21

Εθνική: πού βρισκόμαστε τώρα

Από :

Η εθνική ομάδα μπάσκετ αποτελεί σταθερά την επίσημη αγαπημένη του κόσμου σε όλα τα ομαδικά σπορ στη χώρα προσφέροντας αμέτρητες χαρές σε όλους τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η ομάδα αυτή μας είχε «καλομάθει» στις επιτυχίες και τα μετάλλια κατακτώντας μάλιστα την κορυφή της Ευρώπης δύο φορές το 1987, βραδιά ορόσημο για όλη την Ελλάδα, και το 2005.

Tα τελευταία χρόνια ωστόσο η εθνική βρίσκεται σε κάμψη αδυνατώντας να οδηγηθεί σε κάποιο μετάλλιο αποτυγχάνοντας σε όλα τα κρίσιμα νοκ άουτ παιχνίδια. Τα άσχημα αποτελέσματα και οι συνεχόμενες αποτυχίες έφεραν γκρίνια στο στρατόπεδο της. Πολλοί κατηγόρησαν την ομοσπονδία ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή ηγεσίας μετά από τόσα χρόνια 1, άλλοι (λιγότεροι φυσικά) υποστήριξαν ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην κακή νοοτροπία των παιχτών, που εμφανίζονται πιο χαλαροί στο κομμάτι εθνική, πατώντας πάνω στα μεγάλα συμβόλαια τους. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε όσο το δυνατόν  μια πιθανή στελέχωση της Εθνικής ομάδας για το Eurobasket 2017 2,  όπως επίσης θα κάνουμε και μία πρόταση για την άκρη του πάγκου.

Guards

To βάρος θα πέσει αρχικά στους Νικ Καλάθη, Κώστα Σλούκα , Βαγγέλη Μάντζαρη. Οι τρεις αυτοί, διαθέτοντας και την ανάλογη εμπειρία με πλούσια συλλογή τίτλων, θα κληθούν να καθοδηγήσουν από την περιφέρεια την  ομάδα. Ασφαλώς και θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλον έναν περιφερειακό, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να επωμιστούν όλο το βάρος ενός τουρνουά μόνοι τους. Παίχτες που απαρτίζουν σταθερά την εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια σε προετοιμασίες και τουρνουά είναι, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Αθηναίου, ο οποίος φέτος δεν διαθέτει σταθερό χρόνο στο rotation του coach Bullet, ο Νίκος Παππάς, ένας χαρισματικός επιθετικός παίχτης που τα απρόβλεπτα στοιχεία του λείπουν από την εθνική, και ο Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος αποτελεί τον πιο αυθεντικό έλληνα σουτέρ.

Επιπλέον, τη νέα γενιά των Ελλήνων περιφερειακών αποτελούν ο Τάιλερ Ντόρσευ, που πραγματοποιεί πολύ καλή χρονιά στο NCAA με το Oregon, διαθέτοντας ένα αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα της ΑΕΚ τι μπορεί να προσφέρει και ο Λευτέρης Μποχωρίδης, με το μεγάλο άνοιγμα χεριών και την καλή του άμυνα. Τέλος μια λύση που με την απόδοση του όλη τη χρονιά θα μπορούσε να χτυπήσει την πόρτα της εθνικής στο κομμάτι προετοιμασία αρχικά είναι ο Νίκος Γκίκας του Προμηθέα Πατρών, ένας γρήγορο combo guard με πολύ καλό σουτ μετά από ντρίμπλα, καλός πασέρ, με μειονέκτημα μεγάλο το χαμηλό ύψος του.

Forwards

Στις θέσεις αυτές εντοπίζεται μεγάλος συνωστισμός παιχτών. Eιναι η πληρέστερη γραμμή της ομάδας. Παίχτες με ισχυρή προσωπικότητα δεσπόζουν εδώ και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα. Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου , Ιωάννης Παπαπέτρου, Κώστας Καιμακόγλου, Στράτος Περπέρογλου είναι μια πεντάδα παιχτών που θα ζήλευε κάθε σύνολο. Συνδυάζουν άψογα τα αθλητικά προσόντα, γρήγορο μπάσκετ, κίνηση μακριά από τη μπάλα, αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια και εξαιρετικό post up παιχνίδι.

Σε ο,τι αφορά τους νέους, εν αρχή είναι ο Δημήτρης Αγραβάνης, ένα παιδί που αποτελεί στέλεχος από τις μικρές εθνικές και με παρουσία στο προολυμπιακό τουρνουά το 2016 μπορεί να βοηθήσει με την άμυνα του, το σουτ του από μακριά και το πάθος του, που πολλές φορές όμως τον οδηγεί σε αψυχολόγητες συμπεριφορές μέσα στον αγώνα.  Υστερα είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που και αυτός έλαβε το βάπτισμα του πυρός πέρυσι , και που παρουσιάζεται ιδιαίτερα βελτιωμένος στην πρώτη του χρονιά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με την Ανδόρα στην ACB. Ασφαλώς δεν πρέπει να ξεχάσουμε το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ένα παιδί μόλις είκοσι χρονών που βρίσκεται χρόνια στο προσκήνιο από πολύ μικρή ηλικία, που μπορεί επίσης να λάβει πολύτιμες εμπειρίες που θα τον βοηθήσουν στην εξέλιξη του. Εδώ θα ήθελα να σταθώ σε ένααν ακόμη παίκτη, που θεωρώ ότι έχει αδικηθεί όλα αυτά τα χρόνια και θα μπορούσε να σταθεί επάξια σε αυτό το επίπεδο. Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, παρά του τραυματισμούς που έχει περάσει φέτος, πιστεύω ότι θα πρέπει να πάρει ευκαιρία να αγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο, έστω και σε φιλικούς αγώνες, για να δικαιωθεί η προσπάθεια που έχει καταβάλει όλο αυτό το διάστημα στα χαμηλά στρώματα του ελληνικού μπάσκετ και τον Κεραυνό Αιγίου. Διαθέτει υψηλό μπασκετικό IQ και δεν υστερεί σε βασικά κομμάτια του παιχνιδιού.

Γιάννης

Για το συγκεκριμένο αθλητή δεν θα γράψω κάτι καινούριο, άλλωστε έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για εκείνον, το μόνο που θέλω να πω είναι να τον απολαύσουμε αρχικά την προσεχή Κυριακή στο all-star game που τα βλέμματα όλου του πλανήτη θα είναι στραμμένα πάνω σε ένα δικό μας παιδί και να έχει πάντα υγεία. Αυτό που θα πρέπει εμείς ως ομάδα να κάνουμε είναι να τον στηρίξουμε στις καλές και στις κακές του βραδιές με την εθνική και να αποτελέσει το βασικό πυλώνα μας. Εμείς οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε , να βοηθήσουμε για να βγουν στην επιφάνεια οι αρετές του, και να γίνουμε η ομάδα του Γιάννη. Συγχωρέστε με, αλλά οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Είναι αμαρτία να τον χαραμίσουμε με το να περιφέρεται χωρίς τη μπάλα στα χέρια του στην αδύνατη πλευρά.

Center

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά για όλους. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Γιάννη Μπουρούση και αν θα συνεχίσει. Το ερώτημα αυτό πλανάται από τον τελευταίο αγώνα της εθνικής με την Κροατία πέρυσι στο προολυμπιακό τουρνουά. Πιστεύω ότι η εθνική τον έχει ανάγκη, ώστε με την εμπειρία του να καθοδηγήσει τα υπόλοιπα παιδιά. Τα χρόνια άλλωστε δεν τον έχουν πάρει και ίσως οι αγώνες αυτοί και η κατάκτηση κάποιου μεταλλίου να είναι ένα καλό αντίο για έναν άνθρωπο που έχει δώσει και την ψυχή του για την ελληνική ομάδα.

Έπειτα οι επιλογές παιχτών είναι λίγο πολύ γνωστές. Ο Κουφός, μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τους Σακραμέντο αισθάνεται πιο ασφαλής και θα ενισχύσει την ομάδα. Ο Μπόγρης λογικά θα αποτελέσει τον τριτο ψηλό της ομάδας, με αναβαθμισμένο ρόλο όμως. Πραγματοποιώντας φοβερή χρονιά, οδηγώντας την Τενερίφη και στο Copa Del Rey, ο Μπόγρης πρέπει να αποτελέσει βασικό κομμάτι της εθνικής ομάδας. Ασφαλώς υπάρχουν παίχτες που μπορεί να βοηθήσουν σε περίπτωση που Μπουρούσης δεν αγωνιστεί, όπως ο Παπαγιάννης που αγωνίζεται στο NBDL και προσφάτως αγωνίστηκε και σε παιχνίδι των Κινγκς, ο Καββαδάς του Άρη που έχει αγωνιστεί σε ένα EuroBasket με την εθνική, ή ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και ο Ίαν Βουγιούκας, που δεδομένα μπορεί να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις με την εμπειρία τους .

Κόουτς

Η αναζήτηση του διαδόχου του Φώτη Κατσικάρη έχει φουντώσει για τα καλά και μετά την άρνηση της ΤΣΣΚΑ για τον Ιτούδη, δεν μπορώ να καταλάβω από πού πήγαζε αυτή η αισιοδοξία όλων, δεδομένου ότι η Ελλάδα χρειάζεται τεχνικό για όλη τη σεζόν και όχι μόνο για τα καλοκαίρια. Ήρθε η ώρα για πρόσληψη προπονητή για full-time εργασία. Αυτό ξεκινά από το 2017-2018 και τα προκριματικά, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε μέχρι τότε. Η Εθνική χρειάζεται άνθρωπο που θα ταξιδεύει συνέχεια να βλέπει αγώνες και παίχτες, να μιλάει μαζί τους για το τι τους απασχολεί και για το τι να βελτιώσουν,  νααγαπάει αυτό που κάνει και την ομάδα, να δεθεί μαζί της και να αντέχει την πίεση από τον κόσμο. Η εθνική οφείλει στον εαυτό της να βρει το δικό της Φερνάντο Σάντος, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται. Εδώ η ΕΟΚ πρέπει να βρει τη λύση και να λυθεί αυτός ο προβληματισμός.

Η δεξαμενή των ελεύθερων προπονητών δεν είναι μεγάλη πάντως. Δεν είναι δουλειά μου να κάνω υποδείξεις για τον προπονητή που θα ήθελα να δω στην άκρη του πάγκου, αλλά από τη στιγμή που ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκεται στην Μπαρτσελόνα (ο καταλληλότερος προπονητής για αυτά τα υλικά που διαθέτουμε ως ομάδα) θα στρεφόμουν στη λύση του Βαγγέλη Αγγέλου. Ένας αξιόλογος προπονητής που του αρέσει το γρήγορο μπάσκετ, λατρεύει τα ψηλά σχήματα και τις αλλαγές που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε, παίζει έξυπνο παιχνίδι με διαρκή κίνηση μακριά από τη μπάλα και αρέσκεται στο επιθετικό transition, έχοντας  θητεύσει δίπλα σε μεγάλους προπονητές όπως ο Ντούντα.

Κάποτε πριν τριάντα χρόνια είχαμε το Γιαννάκη, το Γκάλη, το Φάνη, που μας έκαναν να αγαπήσουμε το μπάσκετ. Έπειτα ήρθε η γενιά του 2005 η οποία σιγά σιγά μας είπε αντίο. Τώρα τα παιδιά που κράτησαν ψηλά τη σημαία του ελληνικού μπάσκετ στις μικρές εθνικές ομάδες θα είναι εκεί να βγουν μπροστά για να οδηγήσουν την ομάδα ξανά στις επιτυχίες. Η χώρα διαθέτει άπλετο ταλέντο και ήρθε η ώρα η επίσημη αγαπημένη να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Σημειώσεις

1 Η Ρωσία έχει πρόεδρο τον Κιριλένκο, η Ισπανία το Γκαρμπαχόσα, η Κροατία το Βράνκοβιτς.
2 http://www.fiba.com/eurobasket/2017

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely