Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 12:12

ΠΑΟΚ: Tο ζητούμενο και το επιθυμητό

Από :

(φωτό από thebest.gr)

Την ώρα που ο Σούλης Μαρκόπουλος και οι συνεργάτες του προσπαθούν να βάλουν το τρένο στις ράγες όσο το δυνατόν ταχύτερα, οι περισσότεροι παίκτες φώναξαν "παρών", έβγαλαν αντίδραση και... ξέσπασαν μετά την "σκληρή" ήττα στην Πολωνία από την Ρόσα Ράντομ στην τρίτη παράταση, παίρνοντας δύο σπουδαίες νίκες. Τα ροζ φύλλα είναι αυτά που καθορίζουν εξ' ολοκλήρου την τύχη μιας ομάδας μέσα στην σεζόν, όμως εάν αυτά συνοδεύονται κι από ελκυστικές εμφανίσεις, τότε τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα.

Το ζητούμενο είναι οι νίκες

Στο Nick Galis Hall, ο ΠΑΟΚ πήρε τις προάλλες μια τεράστια νίκη επί του Άρη που για να είμαστε ρεαλιστές, ποσώς ενδιαφέρει τον κόσμο του συλλόγου πως ήρθε, αν η ομάδα έπαιξε καλό μπάσκετ και τα λοιπά. Αρκεί το γεγονός πως πρόκειται για ένα μεγάλο "διπλό" στο ντέρμπι της πόλης, το οποίο ανέβασε αισθητά την ψυχολογία στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο, όχι μόνο συνολικά, αλλά κι ατομικά - παίκτες που βρίσκονταν υπό αμφισβήτηση κέρδισαν... χρόνο και πόντους. Ο ΠΑΟΚ δεν σούταρε άσχημα για εκτός έδρας παιχνίδι και μάλιστα τόσο μεγάλης βαρύτητας (7/20 τρίποντα), είχε όμως τρομερή αστοχία στις βολές (14 χαμένες), κάτι που - προφανώς - δυσκόλεψε το έργο του. Ο Απόλλωνας Τσόχλας μπορεί επιθετικά να έμεινε χαμηλά με τους 8 πόντους που σημείωσε - αναλογικά πάντα με τις προηγούμενες εμφανίσεις του, που είχε πετύχει 19 και 15 κόντρα στην Δόξα και τον Κολοσσό αντίστοιχα - ωστόσο ήταν ο "καθοδηγητής", εκείνος που άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ένα στοιχείο που ανεβάζει κατακόρυφα την αξία της νίκης του ΠΑΟΚ: πέρσι ο Άρης κέρδισε και τις δύο αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων, έχοντας δηλαδή πάρει... τον αέρα στα μεταξύ τους παιχνίδια. Πέρα από το "δίποντο" στην βαθμολογία, ο Μαρκόπουλος κέρδισε ηρεμία, καθώς μια ενδεχόμενη ήττα θα έφερνε μεγάλη γκρίνια και κρίση εντός κι εκτός ομάδος.

Στον απόηχο του ντέρμπι, κι ενώ υπήρξε ελάχιστος χρόνος για... πανηγύρια, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Ούσακ στο "παλατάκι", σε ένα αντικειμενικά χαμηλής ποιότητας παιχνίδι. Ο δικέφαλος του Βορρά κέρδισε απλώς διότι έκανε κάποια βασικά πράγματα ελαφρώς καλύτερα από την αντίπαλο του. Για παράδειγμα, αμφότερες οι ομάδες σούταραν με χαμηλά ποσοστά πίσω από το τόξο (25% - 13%) και τα... έσπασαν από την γραμμή των ελευθέρων βολών (63% - 55%). Όμως, σε ένα τόσο κλειστό παιχνίδι, όπου τα λάθη ακολουθούσαν το ένα το άλλο και δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση καλός ρυθμός, οι μικρές αυτές διαφορές - υπέρ του ΠΑΟΚ - έπαιξαν στο φινάλε τον ρόλο τους. Εκτός αυτού, το σύνολο του Μαρκόπουλου είχε τον έλεγχο των ριμπάουντ (43 - 30), με τον Κιθ Κλάντον να προσφέρει σπουδαίες βοήθειες στον συγκεκριμένο τομέα, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 14, ασχέτως αν επιθετικά ήταν άποντος. Ο Αμερικανός ήταν από τα "κλειδιά" της ασπρόμαυρης επικράτησης, έχοντας εξαιρετική παρουσία κι αμυντικά (2 κλεψίματα, 2 τάπες), αποδεικνύοντας πόσο πολύτιμος είναι και θα συνεχίσει να είναι από εδώ και στο εξής. Στα κρίσιμα σημεία, οι Χρυσικόπουλος και Μπράιαντ αποδείχθηκαν κάτι περισσότερο από ψύχραιμοι, την ώρα που οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν αντίστοιχες σταθερές. Μάλιστα, για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι το δίδυμο αυτό είχε τον τρόπο να δώσει σκορ στον ΠΑΟΚ, σε χρονικές στιγμές που η ομάδα κολλούσε.

Το επιθυμητό είναι η βελτίωση

Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι "καυτό" για τους Θεσσαλονικείς, καθώς ξεκινά μια σειρά τεσσάρων αγώνων - Απόλλων (εντός), Βαρέζε (εκτός), Λαύριο (εκτός) και Βιλερμπάν (εντός) - όπου η ομάδα θα κληθεί όχι μόνο να δώσει συνέχεια στο νικηφόρο σερί της, αλλά και να βελτιώσει σταδιακά την εικόνα της. Τέιλορ και Πέινερς θα πρέπει να αρχίσουν να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις, ενώ και για τον Σάιμπερτ υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο ακούει στο όνομα σταθερότητα. Ο μήνας που ακολουθεί είναι κρίσιμος, διότι θα καθορίσει εάν και σε ποια θέση θα γίνει αλλαγή (ή αλλαγές;) στο ρόστερ. Εν τω μεταξύ, ο κόουτς του ΠΑΟΚ θα περιμένει διακαώς την επιστροφή του Βαγγέλη Μαργαρίτη, όχι μόνο για να έχει μεγαλύτερο ροτέισον, αλλά κι επειδή ο 34χρονος φόργουορντ έχει τις δυνατότητες και την εμπειρία να αναβαθμίσει την θέση "4". Απ' την στιγμή δε που ο νεαρός Τέιλορ είναι έως τώρα "άχρωμος" κι έχει σκοράρει εντός πεδιάς καλάθι σε μόλις δύο από τα έξι επίσημα παιχνίδια του ΠΑΟΚ (ενδεικτικό απειρίας, ανετοιμότητας κι όχι καλής προσαρμογής), ο Μαργαρίτης είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος στο συγκεκριμένο τάιμινγκ.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ένα ρόστερ με οκτώ νέους παίκτες σαφώς και θέλει τον χρόνο του. Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει να δίνει... εξετάσεις σε κάθε παιχνίδι, καθώς το μπάσκετ που παίζει μέχρι στιγμής απέχει αρκετά από αυτό που προσδοκά να δει πρωτίστως ο Σούλης Μαρκόπουλος κι ακολούθως οι φίλοι του συλλόγου.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely