Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 09:31

Η έκπτωτη Μάλαγα με άλλο πρόσωπο

Από :

Μια από τις κλασικές ομάδες της Ευρωλίγκα, δεν θα βρίσκεται φέτος σε αυτή. Ο λόγος για την Ουνικάχα Μάλαγα, με τα 300+ παιχνίδια στην διοργάνωση και την τρίτη θέση στο Final Four του 2007. Μια ομάδα που δεν διαθέτει πλέον παίκτη - σταρ, καθώς ο Κουζμίνσκας "πέταξε" για τη Νέα Υόρκη και το NBA, έχει όμως προπονητή που αξίζει να τον εμπιστευθείς και να του δώσεις χρόνο και χώρο για να δουλέψει ώστε να παρουσιάσει το έργο του. Ας μελετήσουμε τι συνέβη στο σύλλογο τους τελευταίους μήνες, τι περιμένουμε να δούμε και λίγο - πολύ το που... πηγαίνει η δουλειά.

Ολική ανασυγκρότηση

Ο κόουτς Πλάθα προχώρησε σε ριζικές αλλαγές - ορισμένες εξ' αυτών αναγκαστικές - κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που μας πέρασε. Ο 52χρονος τεχνικός στελέχωσε κατά βάση την ομάδα του με παίκτες που έχουν κίνητρο να διακριθούν και θα διαχειριστεί ένα αρκετά νεανικό ρόστερ, με μέσο όρο ηλικίας τα 24.9 έτη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως δώδεκα μέλη αυτού είναι από 29 ετών και κάτω. Σε γενικές γραμμές, το δυναμικό παρουσιάζει ικανοποιητική πληρότητα, με την κάθε θέση να καλύπτεται από δύο σχεδόν ισάξιους παίκτες.

Ο κορμός με τον οποίο επέλεξε να πορευθεί φέτος αποτελείται από τους Κάρλος Σουάρεζ, Ντάνι Ντίεθ, Νεμάνια Νέντοβιτς, Τζαμάρ Σμιθ και Αλμπέρτο Ντίας, οι οποίοι βρίσκονταν και πέρσι στο κλαμπ, ενώ στις νέες προσθήκες συμπεριλαμβάνονται έξι παίκτες πρώτης γραμμής. Αυτοί είναι οι Τζεφ Μπρουκς (Άβτοντορ), Άνταμ Βαζίνσκι (Ομπραντόιρο), Όλιβερ Λαφαγιέτ (Αρμάνι Μιλάνο), Κάιλ Φογκ (Μπρεμερχάβεν), Ντέγιαν Μούσλι (Μούρθια) και Χαμαντί Εντιαγέ (Μπνέι Χερτζλίγια). Σε ξεχωριστή κατηγορία μπαίνουν φυσικά οι νεαροί Χοσέ Λουίς Ιμπάνιες, Βίνι Οκουό και Ιγκνάσιο Ρόσα, οι οποίοι προωθήθηκαν από την δεύτερη ομάδα του συλλόγου και δεν αναμένεται να λάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους κι ενεργή συμμετοχή στο ροτέισον.

Αντίθετα, οι Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (Νιου Γιορκ Νικς), Έντβιν Τζάκσον (Εστουδιάντες), Ουίλ Τόμας (Βαλένθια), Στέφαν Μάρκοβιτς (Ζενίτ), Κενάν Καραχόντζιτς (Παρτίζαν), Τζακ Κούλεϊ (Λούντβιχσμπουργκ), Ράρες Ούτα (Γρανάδα), Ρομαρίκ Μπελεμένε (Μανρέσα) και ΝτεΜάρκους Νέλσον (ελεύθερος) ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους στην ομάδα - για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας - και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μακριά από την Ανδαλουσία.

Ρεαλιστικοί στόχοι και προσδοκίες

Εάν το κυνηγήσει και το δει... "ζεστά", η Ουνικάχα μπορεί να κατακτήσει το EuroCup (= συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, κάτι που πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας). Αποτελεί μια από τις πιο "βαριές" φανέλες της διοργάνωσης, παρότι δεν έχει αγωνιστεί ποτέ ξανά σε αυτή - τα τελευταία 15 χρόνια βρισκόταν μόνιμα στην Ευρωλίγκα (140 νίκες / 147 ήττες συνολικά). Διαθέτει άλλωστε έναν πολύ έμπειρο κόουτς - είχε κατακτήσει μάλιστα το εν λόγω τρόπαιο, τότε ULEB Cup, το 2007 στο Βέλγιο ως προπονητής της Ρεάλ - σε συνάρτηση με ένα αρκετά ποιοτικό ρόστερ για τις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Έχει ακόμη κοινό που την ακολουθεί πιστά και σταθερά και γενικώς μια πολύ καλή έδρα. Τα δύο τελευταία μπορεί να είναι στοιχεία που έχουν εκ πρώτης όψεως δευτερεύουσα σημασία, καθώς δεν αφορούν το αγωνιστικό κομμάτι, ωστόσο στη "σούμα" παίζουν τον ρόλο τους.

Στην regular season, που ξεκινά στις 19 Οκτωβρίου, η λογική λέει πως δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και θα καταφέρει να προκριθεί με σχετική άνεση στην επόμενη φάση, όμως τα παιχνίδια κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου και την Ζενίτ χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής σχετικά με το πλασάρισμα στον όμιλο και θα αποτελέσουν "δυνατά" τεστ ενόψει της συνέχειας. Ήδη θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία φαβορί, μαζί με τις ρώσικες Λοκομοτίβ Κουμπάν και Χίμκι, αλλά και την τρεις φορές κάτοχο του τροπαίου, Βαλένθια.

Όσον αφορά την ACB, είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να τα πάει καλύτερα από πέρσι στην κανονική περίοδο (είχε τερματίσει στην έκτη θέση), αλλά και στα playoffs (αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Βαλένθια χωρίς να προβάλλει αντίσταση). Επιτυχία θα θεωρηθεί η είσοδος της στην πρώτη τετράδα και κατ' επέκταση η συμμετοχή στα ημιτελικά της τελικής φάσης της λίγκας. Μπορεί να ακουστεί αρκετά πρώιμο, αλλά οι επόμενες πέντε αγωνιστικές - Γκραν Κανάρια (εντός), Τενερίφη (εκτός), Μπασκόνια (εντός), Μπανταλόνα (εκτός), Μπιλμπάο (εντός) - θα καθορίσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την πορεία της στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, καθώς οι ανδαλουσιάνοι έχουν ήδη δύο ήττες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές (σ.σ. το κείμενο έχει γραφτεί περίπου μία εβδομάδα προν τη δημοσίευση).

Σημαντικά ζητήματα

  • Το πως θα ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις η τριάδα των σέντερ που αποτελείται από τους Μούσλι, Εντιαγέ και τον νεαρό Οκουό, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τρεις παίκτες με καθόλου κοινούς δρόμους στις καριέρες τους μέχρι σήμερα κι εντελώς διαφορετικές παραστάσεις, ενώ κι όσον αφορά το αγωνιστικό τους στυλ, ο καθένας μπορεί να προσφέρει διαφορετικά πράγματα από τον άλλον. Η χημεία και η διαχείριση θα αποτελέσουν το "κλειδί".
  • Η προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του περσινού ηγέτη Κουζμίνσκας, με προορισμό την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά κι εκείνη του του βετεράνου Βάσκεθ, που βρισκόταν για τέσσερα συναπτά έτη στην ομάδα, θα αναγκάσουν τον Πλάθα να βρει νέες σταθερές στο παιχνίδι του. Θα καταφέρει ο Νεμάνια Νέντοβιτς να βγει "μπροστά", εκμεταλλευόμενος τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού του; Μπορούν οι Μούσλι, Λαφαγιέτ και Μπρουκς, οι οποίοι έχουν κάνει πρωταθλητισμό κι έχουν κατακτήσει τίτλους κατά το παρελθόν, να ηγηθούν;
  • Η ανάδειξη του Ντάνι Ντίεθ. Ο ταλαντούχος φόργουορντ βρίσκεται πλέον στα 23 του χρόνια, μάζεψε πέρσι αρκετές εμπειρίες αγωνιζόμενος για 19 λεπτά κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα και φέτος καλείται να πάει ένα βήμα παραπέρα. Ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης υπολογίζεται πάρα πολύ από τον Πλάθα, με τον Ισπανό τεχνικό να αναμένει αρκετά από εκείνον.

Σύνοψη

Η φετινή σεζόν για την Μάλαγα θα είναι σίγουρα αρκετά περίεργη, σε σχέση με τα όσα είχε συνηθίσει. Αυτό διότι ως οργανισμός έμαθε να λειτουργεί ως παραδοσιακή ομάδα της Ευρωλίγκα, επομένως η... ρουτίνα αλλάζει. Φέτος, όμως, ύστερα από πολλά χρόνια "υποβιβάστηκε" και θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες - άγνωστες για την ίδια. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως ο σύλλογος διαθέτει ανθρώπους με τεχνογνωσία, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν το κλαμπ με ασφάλεια σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται. Φυσικά, άπαντες εντός συλλόγου, ελπίζουν κι εύχονται να επιστρέψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στην κορυφαία διοργάνωση.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely