Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 20:35

Mundoreview, Day 6: Ο βραχύσωμος Δράκος της Βραζιλίας

Aπό :

Όμιλοι τέλος και επίσημα. Η Εθνική μας κοψοχόλιασε αλλά νίκησε, η Βραζιλία βρήκε τον ήρωα που χρειαζόταν σήμερα, οι Σέρβοι έχουν μια σπάνια σε επίπεδο εθνικών ομάδων ευκαιρία για εκδίκηση, ενώ οι ομάδες της Σλοβενίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας αναγκάζονται να παίξουν στο 100% από νωρίς.

ΟΜΙΛΟΣ Β

Ξεκινάμε από τον δεύτερο όμιλο, όπου οι Σέρβοι αν και δε χρειαζόταν να παίξουν στα κόκκινα για να εξασφαλίσουν την πρωτιά του ομίλου, έριξαν 115 στο Νότιο Σουδάν που πορεύεται στους αγώνες κατάταξης. Παρόλα αυτά ήταν από τα πιο ευχάριστα project χαμολότερης διαλογής της διοργάνωσης και αξίζει ένα περαιτέρω σχόλιο σύντομα. Οι Σέρβοι είχαν έξι διψήφιους με τους Jovic και Bogdanovic να έχουν αθροιστικά σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας, ενώ από τους Σουδανούς μας απασχόλησαν ο Dot Jok Kacuol με 21 πόντους και ο Omot με 17. Το ρόστερ του Pecic δεν είναι το καλύτερο που έχει να παρουσιάσει η Σερβική σχολή όμως είναι πειθαρχημένο, και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις απουσίες. Μόνο για όσους είναι παρόντες κι είναι πεινασμένοι. Σε αυτό το μείγμα αν προσθέσετε και το κίνητρο της ρεβάνς από τους Ιταλούς για την περσινή ταπείνωση στο Ευρωμπάσκετ, πάμε για σπουδαία αναμέτρηση Παρασκευή πρωί.

Στην έτερη αναμέτρηση, μια νίκη των Κινέζων θα έβαζε φωτιά στον όμιλο όσον αφορά τη δεύτερη θέση, όμως κάτι τέτοιο δεν ευοδώθηκε στο ελάχιστο. Αντίθετα οι Πουερτορικανοί τους σκόρπισαν και περνούν στην επόμενη φάση, κάτι που λογικά τους στέλνει στο Προολυμπιακό Τουρνουά του χρόνου. Ο αγώνας με τους Δομινικανούς θα είναι εξαιρετικά δύσκολος με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα, δεν παύει όμως να είναι μια Αμερικάνικη σύνθεση που συνήθως μας χαρίζουν ιδιαίτερες αναμετρήσεις.

ΟΜΙΛΟΣ Γ

Εδώ θα σχολιάσουμε ελάχιστα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το 110-62 των ΗΠΑ κόντρα στην Ιορδανία δεν λέει απολύτως τίποτα για καμία από τις δύο ομάδες. Οι παίκτες του Kerr ξεμούδιασαν, οι Ιορδανοί πήραν τη χαρά της συμμετοχής κόντρα στην αφρόκρεμα και οδηγούνται ήσυχα ήσυχα στην κατάταξη 17-32. Τώρα, στο ΗΠΑ – Μαυροβούνιο δεν περιμένω αντίστοιχη εικόνα προφανώς, απλά και το ενδεχόμενο να ζοριστούν οι Αμερικανοί μοιάζει κάπως εξωγήινο αυτή τη στιγμή. Για τους 8 θα κάνουμε διαφορετική κουβέντα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο εξής:

 

(προφανώς θα υπάρξει κείμενο από τον Γκουρού επί του θέματος, μείνετε συντονισμένοι)

ΟΜΙΛΟΣ ΣΤ

Απλά τα πράγματα κι εδώ. Η Γεωργία μπήκε σοβαρή στο ματς με τη Βενεζουέλα που δεν έπαιζε για τίποτα περισσότερο από τη χαρά του παιχνιδιού. Που μεταξύ μας, που να τη βρεις κι αυτή όταν ο Shengelia σου χει πετάξει 22 πόντους στα μέσα τρίτης περιόδου και χάνεις για 21; Εκεί κάπου ο γεωργιανός λεβιές μπήκε στη νεκρά κι οι παίκτες της Βενεζουέλας έσωσαν την εικόνα τους ως το τέλος του ματς με το 70-59. Τι μέλλει γενέσθαι για την ομάδα του Ηλία Ζούρου; Μάλλον όχι πολλά σε όμιλο με Αυστραλία, Σλοβενία και Γερμανία. Παρόλα αυτά η παρουσία της στις 16 καλύτερες εθνικές ομάδες του κόσμου δεν θεωρώ ότι λογίζεται ως αποτυχία, ακόμη κι αν το μονοπάτι ως εκεί ήταν στρωμένο με αφρολέξ. Κοινώς, ως εδώ καλά ήταν.

Το 92-77 της Σλοβενίας κόντρα στο Πράσινο Ακρωτήρι είναι μεν ενδεικτικό της διαφοράς ποιότητας, αλλά και άδικο για την προσπάθεια του Tavares και των συμπαικτών του, που για 27 λεπτά στάθηκαν επάξια κόντρα σε μια πολύ πολύ καλύτερη ομάδα. Βέβαια το ότι ο Doncic έπρεπε να αγωνιστεί 31 λεπτά για αυτό το αποτέλεσμα καλό δεν το λες. Όχι ότι τίθεται θέμα κούρασης, απλά τα κλασικά με την απόλυτη εξάρτηση του γκρουπ από την παρουσία του σπουδαίου παίκτη των Mavericks. Για να είμαι ειλικρινής βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο αρκεί το βαρόμετρο Doncic κόντρα στην Αυστραλία για αρχή, που καλώς ή κακώς είναι σαφώς πιο πολυδιάστατο σαν σύνολο και θα κοιτάξει να ανεβάσει το ρυθμό όσο περισσότερο γίνεται. Τέτοια ματς ρε γαμώτο θέλω να τα βλέπω στους 8 ή τα μετάλλια, τι να κάνεις όμως. Δεν χωρούν όλοι οι καλοί. Όπως και να χει όμιλος φωτιά, μην χάσετε ματς.

ΟΜΙΛΟΣ Ζ

Τι χρονιά είναι αυτή ρε τιτάνα Yago; Τι άλμα είναι αυτό που έχεις κάνει από τη Φλαμένγκο πέρυσι το καλοκαίρι, στην Ουλμ κι ένα πρωτάθλημα που δεν φανταζόταν ούτε ο πιο πιστός οπαδός της, στον Ερυθρό Αστέρα και την Ευρωλίγκα. Και τώρα, στο πιο κρίσιμο ματς για τη Βραζιλία με τη σκιά του τραυματία Neto να πλανάται ακόμα πάνω από τους συμπαίκτες του, ο παικταράς αυτός βγήκε φουλ μπροστά και κράτησε όρθια την εθνική του ομάδα στο διάστημα που οι Ιβοριανοί έδειχναν ότι μπορούν να χτυπήσουν σοβαρά το ματς. 19 πόντοι στο πρώτο ημίχρονο με 4 τρίποντα, όλα σε πολύ κρίσιμα σημεία. Ακόμα κι όταν πέρασε στον πάγκο τραυματίας παγώνοντας άπαντες, φρόντισε να γυρίσει γρήγορα περνώντας στο ρόλο του δημιουργού που επίσης διέπρεψε με 12 ασίστ. Άξιοι συμπαραστάτες του οι Soares, de Paula και ο περσινός του συμπαίκτης Bruno Caboclo. Πολλά μπράβο και στους Ιβοριανούς που έμειναν στη διεκδίκηση της πρόκρισης ως και 5 λεπτά πριν το τέλος. Ισορροπημένο ρόστερ συνολικά, σχετικά δουλεμένο και αρκετά καλό μπάσκετ. Γενικά οι ομάδες της Αφρικής δεν ήταν άσχημες σε καμία περίπτωση.

Οι Ισπανοί ολοκλήρωσαν την αγγαρεία με το Ιράν, κι οι βαζ.Παναθηναϊκοί είδαμε τον Juancho να παραμένει σε κέφια, όπως και τον αδερφό του. Ωραίος παίκτης που σχολιάσαμε και πέρυσι στα πλάισια του ΝΒΑ είναι ο Aldama, που δεν τον θεωρείς πρώτο βιολί αλλά μπορεί να προσφέρει περισσότερα από ένα δεύτερο. Το ρόστερ τους είναι από τα πληρέστερα της διοργάνωσης όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των παικτών. Έχει μέγεθος, αθλητικότητα, μήκος, παίκτες ειδικών αποστολών αλλά και βετεράνους για τα κρίσιμα σημεία. Αν δεν σας γεμίζουν το μάτι, μην ξεχνάτε ότι οι Ισπανοί μεθοδικά και σταδιακά ανεβάζουν ρυθμούς μέσα στα εκάστοτε τουρνουά, και είναι ενδεχομένως η ομάδα με την πιο χαρακτηριστική αγωνιστική ταυτότητα της διοργάνωσης. Όσο για τον επόμενο όμιλο, σαφώς ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει όμως οι Λετονοί δεν θα πρέπει να λογίζονται ως ουσιαστική απειλή για τους Ισπανούς, για τους Καναδούς βλέπουμε. Σημειωτέον, στους 8 ο όμιλος αυτός διασταυρώνεται με τον όμιλο των Γερμανία, Σλοβενία, Αυστραλία. Ω ρε μάνα μου.

Συνολικά η πρώτη φάση των ομίλων δεν μας επεφύλαξε πολλές εκπλήξεις, με τον αποκλεισμό της Γαλλίας να είναι το πιο σοκαριστικό αλλά δίκαιο highlight. Κατέβηκαν σαν ντίβες, καλά να πάθουν. Σχεδόν εκνευρίζομαι που θα είναι στους Ολυμπιακούς του χρόνου χωρίς να το αξίζουν στο ελάχιστο με βάση τα φετινά. Στα ευχάριστα θα βάλουμε την υπέροχη παρουσία των Δομινικανών, τον διαστημικό Καναδά, και την σοβαρή σε γενικές γραμμές, αν και αναμενόμενα ανεπαρκή, προσπάθεια των Αφρικανικών ομάδων.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely